Turun AMK:n ja skotlantilaisen Strathclyden yliopiston yhteistyö vahvistaa Varsinais-Suomen tekniikan alan osaamista

Strathclyden yliopiston kaksipäiväisellä Turun-vierailulla löytyi käytännön toimenpide-ehdotuksia tekniikan alan koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön erityisesti meri- ja valmistavan teollisuuden sekä terveysalan tarpeisiin. Tarkoituksena on tuottaa Turun seudulle lisää maisteritason koulutustaustan omaavaa työvoimaa. Yhteistyön aikataulut ja sisällöt tarkentuvat kevään aikana.

Turun ammattikorkeakoulu solmi aiesopimuksen yhteistyöstä skotlantilaisen Strathclyden yliopiston kanssa loppuvuodesta 2017. Yhteistyösopimus on tulosta Turun kaupungin ja Turun AMK:n edustajien yhteisestä vierailusta Glasgow'ssa Strathclyden yliopistossa marraskuun lopulla.

Aiesopimusta syvennettiin nyt kaksipäiväisen vierailun aikana konkreettisiksi suunnitelmiksi. Vierailun ensimmäisenä päivänä Strathclyden edustajat tapasivat kaupungin ja teollisuuden edustajia ja tutustuivat Turun yrityskenttään. Vierailun toinen päivä keskittyi koulutus- ja tutkimusyhteistyön suunnitteluun. Myös Turun yliopiston, Åbo Akademin, Lappeenrannan teknillisen yliopiston sekä Aalto-yliopiston edustajia oli mukana keskusteluissa vierailun aikana.

Turun kaupunkikehitysjohtaja Pekka Sundman toteaa, että Turulla on pitkät ja vahvat perinteet kansainvälisessä kaupankäynnissä ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä.

– Jo ennestään hyvien kansainvälisten yhteyksien vahvistaminen koulutusyhteistyön kautta on meille luonteva jatkumo. Strathclydella on vahvaa yhteistyötä monien Varsinais-Suomessakin toimivien kansainvälisten yritysten kanssa.

– Osaavan työvoiman puute ei saa olla Turun seudun elinkeinoelämän kasvun esteenä. On alueen toimijoiden yhteinen etu, jos onnistumme lisäämään tekniikan asiantuntijoiden määrää laajentamalla koulutusyhteistyötä myös yli maan rajojen, lisää Sundman.

Turun kaupungin ja Turun AMK:n yhteys Strathclyden yliopiston kanssa alkoi alun perin muodostua yhteisten teollisuuden alan kumppaneiden antamasta virikkeestä.

– Näemme kansainvälisessä yhteistyössä hyviä mahdollisuuksia, ja yhteistyö hyödyttää varmasti myös Glasgow'ta. Meillä on oppilaitoksina paljon yhtäläisyyksiä, joiden varaan on helppo rakentaa toimivaa yhteistyötä, kertoo tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta vastaava vararehtori Tim Bedford Strathclyden yliopistosta.

Strathclyden yliopisto on johtava kansainvälinen tekniikan alan yliopisto Skotlannin suurimmassa kaupungissa Glasgow’ssa. Yliopiston tutkimusta, oppimista ja opetusta sekä työelämäyhteistyötä ohjaa sitoutuminen käytännön hyötyjä korostavaan oppimisotteeseen. Yhteneväisyyksiä siis löytyy esimerkiksi Turun AMK:n käyttämään innovaatiopedagogiikkaan.

– Strathclyden yliopiston Turun-vierailun aikana löysimme useita käytännön toimia, joiden kautta yhteistyötä voidaan nopeallakin aikataululla syventää. Teemme kevään aikana vastavierailun Glasgow'hun. Sen jälkeen olemme varmasti viisaampia koulutusyhteistyön aikatauluista ja tarkoista sisällöistä, kertoo Turun AMK:n vararehtori Juhani Soini.

Terveysteknologia, meri- ja valmistava teknologia ovat kolme esiin noussutta painopistettä, joiden ympärille yhteistyötä voidaan alkaa rakentaa, summaa vararehtori Tim Bedford Strathclyden yliopistosta.

Yhteneväisyyksiä oppilaitosten historiassa ja tulevaisuudensuunnitelmissa löytää myös Strathclyden yliopiston teknillisen tiedekunnan vararehtori ja dekaani, professori Atilla Incecik.

– Oppilaitoksillamme on samankaltainen historia, perinteet ja myös samanlaiset tulevaisuudennäkymät ja tavoitteet. Yhteistyön aloittaminen on hieno mahdollisuus rakentaa suunnitelmia tulevaisuutta varten, toteaa Incecik.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu

Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu. Jatkossa seuranta koskee koko opiskeluaikaa, ja siinä huomioidaan kaikki korkeakouluopinnot. Muutos parantaa useaa korkeakoulututkintoa samanaikaisesti suorittavien tilannetta. Se tuo seurannan piiriin myös keskeytyneiden opintojen suoritukset ja tukikuukaudet.

Raision poliisiasemalla järjestetään takavarikkohuutokauppa

Lounais-Suomen poliisilaitos järjestää huutokaupan Raision poliisiasemalla lauantaina 24. maaliskuuta kello 11 alkaen. Kaikki myytävät kohteet ovat takavarikon kautta valtiolle menetetyksi tuomittua omaisuutta, löytötavaraa ei ole mukana.

Mimmit ja TFO kutsuvat lapset musiikin maailmaan

Pauliina Lerche ja Salla-Marja Hätinen.

Konserttitalossa kuullaan lauantaina 24. maaliskuuta kello 15 koko perheen konsertti, kun Mimmit-yhtye ja Turun filharmoninen orkesteri yhdistävät voimansa. Konserttia edeltää kaikille avoin Lasten kulttuuritempaus klo 14. Konsertti on osa Lasten musiikkijuhlia, jota vietetään 17.–25. maaliskuuta.

Mikä muuttuu ikäihmisten palveluissa sote-uudistuksessa?

Turun kaupungin vanhusneuvosto järjestää avoimen info- ja keskustelutilaisuuden ikäihmisten palveluista sote-uudistuksen jälkeen maanantaina 26. maaliskuuta kello 13–15.15. Paikkana on virastotalon auditorio Itsenäisyydenaukiolla.

Sähköpyörien hankintaan ehdotetaan 400 euron tukea

Sähköavusteisen polkupyörän hankintaan ehdotetaan 400 euron suuruista hankintatukea vuosille 2018–21. Tuki astuisi voimaan 1. heinäkuuta. Sen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Menoviikko: Lauluntekijöitä kaksin kappalein

Samuli Putro saapuu soolokeikalle Logomoon.

Samuli Putro nousee Logomon Teatron lavalle alkuillasta 24. maaliskuuta. Kevään Putro pienenä -keikoilla Putro esiintyy yksin, mikä takaa intiimin ja pelkistetyn näkemyksen biiseihin. Soolokeikoilla Putro esittää paitsi läpileikkauksen soolouransa tuotannosta myös joitain toistaiseksi julkaisemattomia lauluja.

Julia Gauffin ohjaajaksi Keskiaikaisille markkinoille

Keskiaikaisilla markkinoilla 28.6.–1.7. esitettävän ulkoilmanäytelmän ohjaajaksi on valittu teatteri-ilmaisun ohjaaja Julia Gauffin . Kokeneen teatterialan ammattilaisen erityisosaamista ovat improvisaatioteatteri, fyysinen näyttelijäntyö sekä eri taidemuotoja yhdistävät työskentelytavat osana harjoitusprosessia.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!