Kinopalatsin ykkössali avautuu Scape-salina pääsiäisenä

Turun lisäksi Finnkino Scape -konsepti laajenee myöhemmin keväällä Tampereelle. Turun lisäksi Finnkino Scape -konsepti laajenee myöhemmin keväällä Tampereelle. Kuva: Ilkka Lappi

Turun Kinopalatsin ykkössali muuttuu maaliskuun aikana Finnkino Scape -saliksi. Turkuun pääsiäiseksi valmistuva Scape-sali on kolmas Suomessa oleva Scape-sali. Aiemmin Scape-saleja on ollut Helsingin Tennispalatsissa sekä Espoon Omenassa.

– Käytännössä kaikki näkyvä menee salissa uusiksi. Salin korkeus ja porrastukset säilyvät ennallaan, kaikki muu muuttuu, toteaa Turun Kinopalatsin teatteripäällikkö Kari Korhonen.

Remontin jälkeen Kinopalatsin ykkössali on Finnkino Scape -konseptin mukainen. Käytännössä salin yleisilme muuttuu tutusta punaisesta tummaksi. Esimerkiksi penkit muuttuvat mustiksi aiempaa leveämmiksi nahkapenkeiksi.

– Vanhojen 60-senttisten istuimien tilalle tulee 66-senttiset istuimet. Tämä laskee paikkamäärää hieman. Remontin jälkeen ykkössalissa on noin 450 paikkaa, Korhonen kertoo.

Ulkoasun lisäksi myös salin esitystekniikka uusitaan täysin.

– Asiakkaamme varmasti huomaavat ensimmäiseksi valtavan valkokankaan. Kuva on paitsi aiempaa suurempi, myös valovoimaisempi ja tarkempi kun Scapen myötä päästään Turussakin nauttimaan Barco DP4K P6 RGB-laserprojektorista, toteaa Finnkinon tekninen asiantuntija Vesa Holkeri.

– Muita teknisiä uudistuksia elokuvissa kävijät varmasti huomaavat näytöksen edetessä. Alan parhaan tarjolla olevan kuvan lisäksi immersio paranee äänipuolen uudistuksen ansiosta. Finnkino Scapessa äänentoistojärjestelmänä on Dolby Atmos, Holkeri kertoo.

Dolby Atmoksen myötä ääni ikään kuin ympäröi katsojan. Kinopalatsin ykkössaliin tulee yhteensä 47 kaiutinta salin seiniin ja kattoon. Lisäksi saliin tulee 12 subwooferia salin etuosaan ja sivuseiniin.

– Elokuvakokemus myös tuntuu erilaiselta kuin aiemmin, Holkeri tiivistää.

Näkyvän seinäpinnan alle tehtävät akustiikkaratkaisut, äänentoistojärjestelmän lähes sadan kilowatin teho ja Dolbyn spesifikaation mukainen kaiutinten suuntaus huolehtivat siitä, että ääniraita toistuu salissa juuri siten, kuin elokuvastudion miksaamossa.

– Ihokarvoja nostavaa dynamiikkaa riittää ja sali itsessään mahdollistaa valtavan paljon. Järjestelmä ei rajoita elokuvantekijöiden vision välittymistä Scapessa, Holkeri tiivistää.

Finnkino Scape kuuluu niin sanottuihin premium-saleihin. Premium-salien näytösten liput ovat hieman kalliimmat kuin muiden salien näytökset.

– Hintamekanismi tulee todennäköisesti olemaan Turussa samanlainen kuin muuallakin, mutta vielä en osaa sanoa, kuinka paljon kalliimmat liput jatkossa ykkössaliin ovat, Korhonen toteaa.

Ilkka Lappi

Tee nopeat suklaapersikat

Tehtiinkö teilläkin 90-luvulla suklaapersikoita? Nyt on aika ottaa vanha ja helppo herkkuresepti uusiokäyttöön. Tarvitset ainoastaan puolikkaita säilykepersikoita sekä maitosuklaata. Laita säilykepersikan puolikkaan koloon pari palaa maitosuklaata ja lämmitä uunissa tai mikrossa niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.

The New Tigers palailee

Turkulainen kitaravetoisen indierockin sanansaattaja The New Tigers julkaisee kolmannen albuminsa Do Xao kuukauden kuluttua 20. huhtikuuta. Bändin edellinen levy ilmestyi 2013. Kolmihenkisenä nykyään toimiva kokoonpano julkaisi vastikään uuden Domino -singlen.

Tuomiokirkko kutsuu pyhiinvaellukselle

Tuomiokirkossa järjestetään opastettuja pyhiinvaelluksia  maanantaina 26. maaliskuuta ja tiistaina 27. maaliskuuta.

Hiljainen viikko tarjoaa mahdollisuuden itsenäiseen tai opastettuun pyhiinvaellukseen Turun tuomiokirkossa. Tuomiokirkon aulasta voi poimia mukaansa kortin, josta löytyvän kartan opastuksella voi kulkea pääsiäisen teemaan liittyvää reittiä. Kortin ohjeiden avulla matkalainen voi pysähtyä rukoilemaan, miettimään ja hengähtämään arjen kiireen keskellä – tai vain ihastelemaan arkkitehtuuria tai alttarimaalauksia kaikessa rauhassa.

Kiire on työelämän ihottuma

Juuri julkaistu Hoppu on hanurista (Kisspublishingin) antaa kuvan suomalaisesta arjesta ja työkaluja kiireen kitkentään.

Aktia ennustaa kasvua

Suomen taloudellinen kasvu jatkuu hyvänä. Aktian ennusteen mukaan maan BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Myös työllisyyskehitys näyttää positiiviselta. Kausioikaistu työllisyysaste oli elokuussa 2017 69,6 prosenttia ja tammikuuhun 2018 mennessä se oli kasvanut 70,9 prosenttiin. Vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä työllisiä oli noin 60 000 enemmän kuin vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä. Työtuntien määrä kasvoi 1,8 prosenttia vuoden aikana.

Kelan asiointipalvelu näyttää työttömän aktiivisuustiedot

Kelan asiointipalvelussa voi tarkistaa, minkä verran aktiivisuutta on kertynyt tammikuun alusta lähtien. Täyden työttömyysetuuden saamisen ehtona on aktiivisuus, jonka voi osoittaa tekemällä 18 tuntia töitä, tienaamalla yritystoiminnassa vähintään 241 euroa tai osallistumalla viitenä päivänä TE-palvelun järjestämään työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Aktiivisuuden pitää kertyä 65 maksupäivää kestävän tarkastelujakson aikana.

Valtio tukee metsänhoitotöitä 56,23 miljoonaa eurolla

Suomen metsäkeskus voi hyväksyä valtion tuella rahoitettavaksi vuoden 2018 aikana 79 miljoonan euron edestä metsänhoito- ja metsänparannustöitä kemera-lain eli kestävän metsätalouden tukilainsäädännön nojalla. Näistä töistä ja aikaisempina vuosina rahoitettavaksi hyväksytyistä töistä saa aiheutua menoja valtiolle kuluvana vuonna 56,23 miljoonan euron edestä.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!