Syysviljat ja ohra menestyivät viljoista parhaiten

Ohrilla päästiin keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Ohrilla päästiin keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Kuva: Jori Liimatainen

Vaikeasta kasvukaudesta huolimatta monilla tiloilla saatiin viljantuotannosta hyviä, jopa ennätyssatoja. Hyvä sato paikkasi jonkin verran tappiollista tulosta. Ohrilla päästiin ProAgrian viljelyn kehittämisryhmissä keskimäärin yli viiden tonnin satoihin hehtaarilta, joka on noin tuhat kiloa edellisvuotta suurempi. Myös syysviljoilla saatiin lähes tuhat kiloa enemmän satoa hehtaarilta kuin edellisvuonna. Samaan aikaan osalla tiloista satoa jäi korjaamatta tai se tuhoutui rankkojen sateiden alle.

Tilojen väliset erot tuloksessa ovat viime kasvukaudelta erittäin suuria. Parhaimmat pääsivät 200-300 euron nettovoittoon hehtaarilta, heikoimmilla tulos painui 400-500 euroa tappiolle hehtaarilta. Nettovoitto kuvaa taloudellista tulosta, kun satotuotoista ja tuista on vähennetty muuttuvat, työ- ja kiinteät kustannukset.

Tulokset ovat ProAgrian Lohkotietopankin viljojen, öljy- ja palkokasvien sekä kuminan tuotantokustannuslaskelmien tuloksista tehdyistä yhteenvedoista vuodelta 2017. Laskelmat perustuvat ProAgrian ViljelyKasvu -ryhmien tila- ja kasvikohtaisiin toteutuneisiin tuottoihin ja kustannuksiin pääosin Etelä-Suomen alueelta.

Tulosten mukaan syysviljat, rehuohra, mallasohra sekä öljykasvit pääsivät tuloksessa lievästi plussan puolelle tai vain vähän tappiolle. Pidemmän kasvuajan kevätvehnä, kaura sekä härkäpapu kärsivät myöhäisestä ja sateisesta kasvukaudesta ja tekivät toista sataa euroa tappiota hehtaarilta. Pelättyä parempi viljan tulos selittyy hyvien satojen lisäksi myös edellisvuotta paremmilla markkinahinnoilla. Viljan markkinahinnat olivat keskimäärin 15-40 euroa tonnilta edellisvuotta korkeammat. Öljykasveilla hinnat sen sijaan laskivat 30 euroa tonnilta edellisvuoteen verrattuna.

Luomuvilja sekä kumina tekivät viime vuotiseen tapaan hyvän tuloksen. Tulosta kannattelee toistaiseksi hyvällä tasolla säilyneet markkinahinnat. Lisääntyvä tarjonta voi heijastua markkinahintoihin kuten nähtiin tänä keväänä luomukauran osalta, kun hinnat lähtivät laskuun.

Viljantuotannon tulos on ollut jo viidettä vuotta peräkkäin heikko. Se on johtunut suhteellisen matalalla tasolla pysyneistä sadon markkinahinnoista, jotka eivät ole riittäneet kattamaan viljelyn nykyisiä kustannuksia saavutetuilla satotasoilla.

Kuluneena markkinointivuonna nähtiin Suomessa leipävehnän hinnan nousu 175-180 euroon tonnilta, joka ylitti Euroopassa noteeratut hinnat. Nousu realisoitui ilmeisen harvoille tiloille, koska esimerkiksi ProAgrian Lohkotietopankin tietojen mukaan vehnän toteutunut hintataso oli keskimäärin alle 150 euroa tonnilta. Suuri osa vehnästä ei täyttänyt leipävehnän vaatimuksia.

Paras neljännes tiloista sai viljasadosta noin 20 euroa tonnilta paremman hinnan. Heillä myös satotaso oli lähes 2 000 kiloa hehtaarilta korkeampi heikompaan neljännekseen verrattuna.

Viljelyn kustannukset olivat vuonna 2017 toiseksi korkeimmat koko 2000-luvulla, lähes 1 400 euroa hehtaarilta. Edellisen kerran yhtä korkeat kulut olivat vuonna 2012, mutta silloin satotuotot olivat runsas 300 euroa hehtaarilta korkeammat kuin nyt. Kuilu tuottojen ja kustannusten välillä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana. Viljelyn kustannukset ovat nousseet noin 400 euroa hehtaarilta sitten 2000-luvun alun, kun samaan aikaan tuotot ovat kasvaneet vain noin 100 euroa hehtaarilta.

Vuonna 2017 lannoituskustannus laski noin 25 euroa hehtaarilta edellisvuodesta, mutta sen hyöty valui märän syksyn aiheuttamiin suuriin kuivatuskuluihin, jotka olivat noin 45 euroa hehtaarilta edellisvuotta korkeammat.

Aamuset-kaupunkimedia

Saarten maastopalot sammutettu Naantalissa

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Junnin saaressa Naantalissa paloi maastoa noin 600 neliötä ja Ruotsalaisten saaressa noin sata neliötä.

Tarvasjokelainen motoristi törmäsi kuorma-autoyhdistelmän eturenkaaseen

Moottoripyörä ja kuorma-autoyhdistelmä kolaroivat perjantaina kello 19.55 Karhulantien ja Turuntien risteyksessä Loimaalla. 1960-luvulla syntynyt pomarkkulainen mies kuljetti kuorma-autoyhdistelmää Karhulantietä pitkin Mellilän suuntaan. Tarkoituksena oli kääntyä kulkusuunnassaan vasemmalle Turuntielle Loimaan keskustan suuntaan. Yhdistelmän kuljettaja ei havainnut Mellilän suunnasta tullutta moottoripyörää, kun hän lähti kääntymään Turuntielle.

Naiskuski ajoi Stop-merkin takaa päin kuorma-autoa

Kuorma-auto ja henkilöauto kolaroivat perjantaina kello 13.55 kantatie 41:n ja Yläneentien risteyksessä Oripäässä. Oripääläinen 1980-luvulla syntynyt nainen kuljetti henkilöautoa Yläneentietä pitkin kohti Oripäätä. Nainen tuli risteykseen ja pysähtyi Stop-merkin kohdalle. Nainen ei huomannut Tampereen suunnasta tullutta kuorma-autoa, vaan lähti risteyksestä liikenteeseen niin, että törmäsi kuorma-auton oikeaan etukulmaan.

Kuorma-auto törmäsi traktoriin, kuski puhalsi 2,24 promillea

Kuorma-auto törmäsi kääntymässä olleeseen traktoriin kantatiellä 41 Pöytyällä lauantaina 17.40. Pöytyäläinen 1980–luvulla syntynyt mies kuljetti traktorin ja kylvökoneen Oripään suuntaan. Yhdistelmä oli kääntymässä kulkusuunnassaan vasemmalle peltoliittymään kantatie 762:n kohdalla, kun yhdistelmän perässä tullut kuorma-auto lähti ohittamaan ja törmäsi traktorin renkaaseen ja kylvökoneeseen.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.