Avoin diilaaminen rehottaa Vähätorilla, alueen asukkaat ja yrittäjät peloissaan

Vähätori on viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, mutta siitä on tullut myös huumeiden katukaupan näyttämö. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Vähätori on viihtyisä kaupunkilaisten olohuone, mutta siitä on tullut myös huumeiden katukaupan näyttämö. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Jari Laurikko

Vähätorin välittömässä läheisyydessä huumekauppiaat kokoontuvat säännöllisesti määrättyyn kellonaikanaan iltapäivisin, noin kello yhden ja kahden välimaissa, kertoo alueen asukas. Hän ei esiinny jutussa nimellään, koska kertoo joutuneensa häiriköinnin ja uhkaavan käytöksen kohteeksi.

Hänen toistuvat yhteydenottonsa poliisiin ovat olleet hedelmättömiä. Asukas esittelee valokuvaa, jossa nuhjuisesti pukeutunut joukon ympäröimä mies kurottaa kädellään puiden oksalle, kuin ottaakseen jotain piilopaikasta. Hän kertoo myös alueen kameroille tallentuneista materiaaleista, joista voidaan hänen mukaansa nähdä huumekauppaa.

– Olen ollut alueella jo kaksikymmentäviisi vuotta. Viimeisen kolmen vuoden aikana Vähätorin alue on mennyt huonompaan suuntaan. Lidl on osa ongelmaa. He väittävät, että he eivät myy juomaa päihtyneenä oleville, mutta se ei pidä paikkaansa.

– Olen myös näyttänyt kuvan poliiseille. Eräs naispoliisi lupasi hoidella heidät ja kerätä heidät ”maijaansa” ensi kerralla. Näin myös tapahtui, asukas kertoo.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen operatiivisesta toiminnasta vastaava apulaispoliisipäällikkö Teijo Ristola kertoo, että poliisin valvonta alueella on tehostettua, mutta ei ympärivuorokautista.

– Kaupungissa on näitä ongelma-alueita. Yksi niistä on Vähätori ja sen ympäristö, jossa tapahtuu käyttörikoksen asteella olevaa pienimuotoista huumekauppaa. Tämä Vähätorin alueen huumerikollisuus ei ole sitä vakavinta laatua. Ne resurssit, mitä meillä on, keskitämme sinne tukkuportaaseen, sanoo Ristola.

– Lainsäädäntömme ei myöskään anna katujen ”puhdistustoimenpiteisiin” hirveästi eväitä, hän muistuttaa.

Lidlin Turun alueen myyntipäällikön Janne Suikin mukaan he eivät myy alkoholia päihtyneille henkilöille.

– Alkoholituotteita ei myydä päihtyneille. Nykyistä rauhallisempi Vähätorin ympäristö on luonnollisesti myös meidän intresseissämme. Myymälässä turvallisuudesta huolehtii vartija, mutta valitettavasti me emme yksin pysty vaikuttamaan jokirannan ja Vähätorin alueen rauhattomuuteen.

On selvää, että Vähätorin tilanne pelottaa. Myös muutama muu Julian talon yrittäjä vahvisti Vähätorin ongelmien olemassaolon, mutta kukaan heistä ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, omaan turvallisuuteensa vedoten.

– Kyllähän siinä kaupungin paraatipaikalla saa rällästää, suihkulähteen ja rannan penkkien yhteydessä. Äänekäs ja vähän pelottava porukka, mikä siinä pyörii ja saa tehdä mitä haluaa. Kyllähän mekin olemme poliisiin olleet yhteydessä. En tiedä mitä poliisi pystyy tekemään, kertoo yksi alueen yrittäjistä.

Kurt Hedborg

Väitös: Työstressi lyhentää työuria merkittävästi

Anne Juvani.

Työstressiä kokevilla kuntatyöntekijöillä on jopa kaksinkertainen riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle verrattuna työntekijöihin, jotka eivät koe työstressiä. Tulos käy ilmi Turun yliopistossa väittelevän LL Anne Juvanin väitöskirjasta.

Hirvensalon kirjasto sulkee ovensa toukokuussa

Hirvensalon kirjasto muuttaa Syvälahden monitoimitaloon.

Hirvensalon lähikirjasto sulkee ovensa 14. toukokuuta. Kirjasto jatkaa taas toimintaansa uudessa Syvälahden monitoimitalon tiloissa 1. elokuuta. Muutto aiheuttaa muutoksia kirjastopalveluissa.

Kasvihuoneet ostavat lämpöenergiaa

Maa- ja puutarhatalouden energian kulutus vuonna 2016 oli 11 381 gigawattituntia (GWh). Sähkön kulutus lisääntyi edelliseen kyselyvuoteen 2013 verrattuna 1 351 gigawattitunnilla, lisäystä oli 13 prosenttia. Puu- ja peltopohjaisen energian osuus oli 44 ja turvepohjaisten energialähteiden osuus viisi prosenttia kokonaiskulutuksesta. Öljynkulutuksesta valtaosa oli moottoripolttoöljyä. Maa- ja puutarhatalouden osuus Suomen energian kokonaiskulutuksesta oli kolme prosenttia.

HyTestin bisnes kasvaa kohisten Kiinassa

Turkulainen HyTest on yksi maailman johtavista diagnostiikkateollisuuden raaka-ainetoimittajista. HyTest myy tuotteitaan globaalisti yli 50 maahan. Joulukuun lopussa päättyneellä tilikaudella yhtiön konserniliikevaihto oli 24,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 1,3 prosentilla edelliseen tilikauteen verrattuna.

Varsinais-Suomen asuntotuotanto ponnisti vielä peräti kolmanneksella ylöspäin

As Oy Focus Logomon kupeessa valmistuu elokuun loppuun mennessä.

Varsinais-Suomen rakennusmarkkinat kattoivat kolmen miljardin euron kokonaispotillaan viime vuonna noin yhdeksän prosenttia koko Suomen rakennusmarkkinoista. Rakentamisen alueellisen suhdannekatsauksen mukaan etenkin asuntotuotanto on edelleen hyvällä mallilla. Viime vuoden ennakkotietojen mukaan asuntoja aloitettiin Varsinais-Suomessa peräti 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kaikkiaan 3 763 kappaletta.

Tule kalastamaan kuoretta Halistenkoskesta

Kuore on parvikala, ja voi kasvaa jopa 20-senttiseksi.

Viime vuonna runsaasti kiinnostusta herättänyt Kuoretta koskesta! -kalastustapahtuma järjestetään jälleen Halistenkoskella 3. toukokuuta kello 15-18. Kuoreen, tutummin norssin, monet tuntevat sille ominaisesta kurkun tuoksusta. Harvempi tietää, että se on myös erinomainen ruokakala.

Kakolanmäelle perustetaan pienpanimo

Kakola Brewing Company on tällä haavaa ainoa Turussa toimiva pienpanimo, joka valmistaa tuotteita myös vähittäiskauppamyyntiin.

Kolmen kaveruksen perustama Kakola Brewing Company on aloittanut toimintansa Turun Kakolan vankilan vanhassa suurkeittiössä alkuvuodesta 2018 ja saa ensimmäiset tuotteensa markkinoille vapun alla. Kakola Brewing Company haluaa rikastuttaa Turun kaupunkikulttuuria ja tarjota ihmisille moderneja tulkintoja klassikko-oluista.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.