Uudella mallilla voidaan ennustaa verenvirtauksen vaikutuksia verisuonen rakenteeseen

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa onnistuneet kehittämään tietokoneavusteisen laskentamallin, jolla voidaan ennustaa mekaanisten voimien ja solujen välisen signaloinnin yhteisvaikutuksia verisuonten seinämiin. Malli voi tuoda uusia mahdollisuuksia verisuonisairauksien hoitoon sekä lääketieteellisen hoidon tulosten ennustamiseen.

Tutkimus oli osa professori Cecilia Sahlgrenin tutkimusprojektia Mechanoregulation of Jagged Notch signaling in vascular tissue homeostasis, ja siihen osallistui tutkijoita Suomesta (Åbo Akademi), Alankomaista (Eindhovenin teknillinen yliopisto) ja Sveitsistä (ETH Zürich -yliopisto). Sahlgrenin projekti on Suomen Akatemian rahoittama, ja nyt saaduista tuloksista kertova artikkeli on julkaistu arvostetussa yhdysvaltalaisessa PNAS-julkaisussa (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

Verisuonten seinämät koostuvat tavallisesti kolmesta kerroksesta, joista keskimmäinen muodostuu pääasiallisesti sileistä lihassoluista. Nämä lihassolut ovat supistumiskykyisiä ja säätelevät verisuonten muotoa ja toimintaa kehossa.

– Elimistö pyrkii aina tasapainotilaan eli homeostaasiin, kertoo Sahlgren, joka toimii solubiologian professorina Åbo Akademissa ja Eindhovenin teknillisessä yliopistossa.

– Kun mekaanisissa voimissa kuten verenpaineessa tapahtuu muutoksia, verisuonten sileät lihassolut voivat menettää supistumiskykynsä ja saattavat alkaa jakautua. Tämän seurauksena verisuonen seinämät voivat paksuuntua, mikä puolestaan palauttaa tasapainotilan ja verisuonten kestävyyden ja toimivuuden.

Ulkoisen mekaanisen rasituksen lisäksi solujen kasvua ohjaa myös solujen välinen molekyylitason viestintä. Eräs solujen välinen viestinvälitysreitti on ns. Notch-signalointi, jolla on tärkeä rooli siinä, miten solut kehittyvät, elävät ja kuolevat. Notch-signalointi vaikuttaa merkittävästi myös verisuonten seinämien muovautumiseen.

Tutkimalla Notch-signaloinnin ja mekaanisten voimien vaikutusta verisuonten sileisiin lihassoluihin saamme perustavanlaatuista tietoa niin terveiden verisuonten kuin verisuonisairauksienkin synnystä.

– Viimeaikaisissa tutkimuksissa on noussut esiin Notch-signaloinnin ja mekaanisten voimien yhteisvaikutus verisuonten muovautumisessa, mutta niiden vaikutus verisuonten homeostaasiin eli tasapainotilaan on vielä epäselvä, sanoo Sahlgren.

Verisuonten tasapainotilan taustalla on mekaanisen rasituksen, Notch-signaloinnin ja verisuonten rakenteen dynaaminen ja monimutkainen vuorovaikutus, jonka ennustamiseen tarvitaan tietokonemallinnusta.

Tarkoitus on lähitulevaisuudessa kehittää ensin kaksiulotteinen ja sitten kolmiulotteinen malli. Tavoitteena on myös kokeellisesti selvittää verisuonten seinämissä tapahtuvia monimutkaisia ja monimuotoisia prosesseja.

– Nykyinen yksiulotteinen malli sisältää vielä monia yksinkertaistuksia mekaanisten voimien ja Notch-signaloinnin vaikutuksista verisuonissa ja niiden ympäristössä, kertoo Sandra Loerakker, joka toimii tutkimusassistenttina Eindhovenin teknillisessä yliopistossa ja on yksi nyt julkaistun artikkelin kirjoittajista.

– Työmme on tuonut yhteen usean eri alan asiantuntijoita, ja tulevaisuus tarjoaa tiimillemme monia mielenkiintoisia tutkimusmahdollisuuksia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

HyTestin bisnes kasvaa kohisten Kiinassa

Turkulainen HyTest on yksi maailman johtavista diagnostiikkateollisuuden raaka-ainetoimittajista. HyTest myy tuotteitaan globaalisti yli 50 maahan. Joulukuun lopussa päättyneellä tilikaudella yhtiön konserniliikevaihto oli 24,1 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 1,3 prosentilla edelliseen tilikauteen verrattuna.

Varsinais-Suomen asuntotuotanto ponnisti vielä peräti kolmanneksella ylöspäin

As Oy Focus Logomon kupeessa valmistuu elokuun loppuun mennessä.

Varsinais-Suomen rakennusmarkkinat kattoivat kolmen miljardin euron kokonaispotillaan viime vuonna noin yhdeksän prosenttia koko Suomen rakennusmarkkinoista. Rakentamisen alueellisen suhdannekatsauksen mukaan etenkin asuntotuotanto on edelleen hyvällä mallilla. Viime vuoden ennakkotietojen mukaan asuntoja aloitettiin Varsinais-Suomessa peräti 33 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, kaikkiaan 3 763 kappaletta.

Tule kalastamaan kuoretta Halistenkoskesta

Kuore on parvikala, ja voi kasvaa jopa 20-senttiseksi.

Viime vuonna runsaasti kiinnostusta herättänyt Kuoretta koskesta! -kalastustapahtuma järjestetään jälleen Halistenkoskella 3. toukokuuta kello 15-18. Kuoreen, tutummin norssin, monet tuntevat sille ominaisesta kurkun tuoksusta. Harvempi tietää, että se on myös erinomainen ruokakala.

Kakolanmäelle perustetaan pienpanimo

Kakola Brewing Company on tällä haavaa ainoa Turussa toimiva pienpanimo, joka valmistaa tuotteita myös vähittäiskauppamyyntiin.

Kolmen kaveruksen perustama Kakola Brewing Company on aloittanut toimintansa Turun Kakolan vankilan vanhassa suurkeittiössä alkuvuodesta 2018 ja saa ensimmäiset tuotteensa markkinoille vapun alla. Kakola Brewing Company haluaa rikastuttaa Turun kaupunkikulttuuria ja tarjota ihmisille moderneja tulkintoja klassikko-oluista.

Kokoomus haastaa demarit paikallisotteluun Turussa

Turkulaiset kokoomuspäättäjät ja -järjestöaktiivit haastavat Turun SDP:n pelaamaan jalkapalloa. Ottelu järjestetään Runosmäen kentällä Runosmäkipäivänä torstaina 24. toukokuuta kello 16.30.

Alkoholin kokonaiskulutus väheni viime vuonna

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni vuoteen 2016 verrattuna 4,4 prosenttia. Vuonna 2017 alkoholijuomien kokonaiskulutus sataprosenttisena alkoholina oli 10,3 litraa 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.

Urheilu

Kehitysvammaiset kokoontuvat yleisurheilukisoihin Paavo Nurmen stadionille

Kehitysvammaisten yleisurheilukisat pidetään tänä vuonna Turussa maanantaina 14. toukokuuta kello 9–14 Paavo Nurmen stadionilla. Kisoihin odotetaan saapuvan noin 350 osallistujaa Turun ja ympäristökuntien, Uudenkaupungin, Salon ja Pöytyän toimintakeskuksista ja kouluista.

Jerry Kvarnström ottelee Ruotsissa

Jerry Kvarnström.

Turkulainen pitkän linjan kamppailija Jerry Kvarnström matkustaa 19. toukokuuta Tukholmaan Superior 17 -vapaaottelutapahtumaan, jossa hän kohtaa ruotsalaisen Simon Sköldin . Sköld otteli vuonna 2013 Suomessa kaksi kertaa tappiollisesti Cage -promootion illoissa.

Otteluanalyysi: Inter sai sen, mitä halusi

Henrik Moisander.

Inter puolusti HJK:ta vastaan alusta asti niin syvältä ja vältti kaikkia riskejä, että 0-0 näytti maksimitulokselta. Sen Inter kuitenkin sai.

Jani Hyytiäinen palaa FBC Turkuun

Jani Hyytiäinen.

FBC Turun kasvatti Jani Hyytiäinen palaa keltapaitoihin viiden vuoden liigakierroksen jälkeen. Kierrokseen kuului neljä kautta Turun Palloseurassa ja yksi Viikingeissä. Kahtena viime kautena Tepsin parhaana pistemiehenä Tupla-tunnusta paidan selkämyksessään kantanut Hyytiäinen on mieluisa vahvistus Beeceelle.

TPS Salibandyn liigajoukkueen runko kasassa

Olli Laine (kesk.).

Salibandyliigakausi 2017-18 päättyi viime viikonloppuna Classicin kultajuhliin. TPS:n miesten joukkueen osalta kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa Jyväskylän Happee oli kolmatta vuotta putkeen turkulaisia etevämpi marssien aina finaaliin asti.

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.