Älä osta auton sisätilanlämmitintä mututuntumalla
Auton sisätilanlämmittimet jakautuvat selkeästi kahteen ryhmään. Toisen ryhmän muodostavat pari kalliimpaa brändiä, toiseen kuuluu suurempi määrä melko tuntemattomia mutta edullisia valmistajia. Molemmista ryhmistä voi löytää hyvän lämmittimen, maksamalla enemmän saa tavallisesti vähemmän tilaa vievän lämmittimen. Pelkästään hinnan tai koon perusteella ratkaisua ei kuitenkaan kannata tehdä.
– Lähtökohtaisesti hyvän sisätilanlämmittimen saa jo muutamalla kympillä. Lämmitintä valittaessa suosittelen tutustumaan tarjolla oleviin puolueettomiin testituloksiin, sanoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.
Sekä edullisemman että arvokkaamman mallin valitsija päättää usein säästää asennuskustannuksissa. Hyväkään lämmitin ei anna toivottua lämmitystulosta, jos se on asennettu väärään paikkaan tai asentoon.
– Välillä näkee lämmittimiä pyörivän irtonaisena auton lattialla. Tällöin lämmitin ei ainakaan anna toivottua lämmitystulosta. Pahimmillaan irtonaisena pyörivä tai väärin asennettu lämmitin aiheuttaa palovaaran.
Edullisimmat laitteet ilmoittavat usein suurimman tehon. Yhtälö on mahdollinen, mutta yleensä edulliselle hinnalle on jokin peruste. Joskus voi toki käydä tuuri ja halvallakin saada hyvän. Puolueettomat testitulokset voivat antaa osviittaa myös suuren teholukeman ilmoittavan, edullisen lämmittimen todellisesta lämmitystehosta. Myynnissä olevista lämmittimistä tulee löytyä vähintään merkinnät ”auton sisätilanlämmitin” sekä ”ei saa peittää”.
– Nämä tai muutkaan merkinnät, kuten CE-merkintä tai muut vastaavat, eivät kuitenkaan ole ehdoton tae tuotteen turvallisuudesta, Vesalainen muistuttaa.
Isoon autoon ei kannata ostaa liian tehotonta lämmitintä, joka ei jaksa sulattaa auton ikkunoita eikä lämmittää matkustamon ilmatilaa. Lämmitin voi kuitenkin olla myös turhan tehokas. Pieneen autoon ei kannata ostaa liian isoa lämmitintä jo senkään takia, että auton lämmittäminen tarpeettoman kuumaksi haaskaa energiaa.
– Ainakin tunnetuimpien lämmitinvalmistajien mallikuvauksista löytyy selkeät maininnat, onko lämmitin tarkoitettu pieneen vai keskisuureen autoon tai mahdollisesti tila-autoon. Näitä suosituksia kannattaa noudattaa.
Osassa lämmittimiä on tehonsäätöpainike, jota käyttämällä samaa lämmitintä voi hyödyntää sekä pienemmässä että isommassa autossa.
Halpamarketit myyvät erilaisia puhallinlämmittimiä hyvin edullisesti. Vaikka kyse on periaatteessa samasta asiasta, ilman lämmittämisestä, ei sisäkäyttöön tarkoitetun puhaltimen paikka ole autossa. Autossa saa käyttää vain autokäyttöön suunniteltuja lämmittimiä.
– Sisätilanlämmitin on myös aina kytkettävä sitä varten auton sisäpuolelle asennettuun pistokkeeseen – ei siis oven tai ikkunan välistä tulevaan jatkojohtoon, korostaa Vesalainen.
Auton sisätilan lämmittämiseen suunniteltua laitetta ei tulisi käyttää esimerkiksi matkailuvaunun sisätilan lämmittämiseen.
Sopivan tehoinen sisätilanlämmitin asennetaan kiinteästi autoon, turvalliseen paikkaan. Lämmitin tulisi suunnata yläviistoon, vapaaseen ilmatilaan. Palovaaran välttämiseksi lämmittimen asennuspaikan tulisi olla sellainen, ettei esimerkiksi auton etuistuinta ole mahdollista säätää liian lähelle lämmitintä.
Sisätilanlämmitintä varten on asennettava oma johtosarjansa niin, että auton sisätiloihin tulee pistorasia, johon sisätilanlämmittimen pistoke voidaan kytkeä. Tähän johtosarjaan virta otetaan yleensä moottorilämmittimelle menevältä johdolta tähän tarkoitukseen tehdyllä haaroituskappaleella. Sisätilanlämmitin kytkeytyy siis päälle yhtä aikaa moottorinlämmittimen kanssa, kun liitäntäjohto lämmityspylväästä yhdistetään yleensä auton puskurissa olevaan pistokkeeseen.
Sisätilanlämmitintä ei ole järkevää käyttää yli kahta tuntia yhtäjaksoisesti.
Jarno Keskinen