Velkakierre vei vapaaehtoistyöhön – Reijo Rantanen jakaa EU:n ruokakasseja kolmasti viikossa ja ottaa yhden itsekin

Reijo Rantanen ottaa vapaaehtoistyössä toimiessaan TST:n tiloista mukaansa kassin EU:n ruoka-apua ja jakaa ruoka-apua muille sitä tarvitseville. Reijo Rantanen ottaa vapaaehtoistyössä toimiessaan TST:n tiloista mukaansa kassin EU:n ruoka-apua ja jakaa ruoka-apua muille sitä tarvitseville. Kuva: Marianne Rovio

Kanslerintiellä jaetaan neljä kertaa viikossa ruoka-apua. Kaikille avoimeen tiistaiseen EU:n ruokajakoon saapuu keskimäärin 230 henkeä viikoittain. Reijo Rantanen jakaa vapaaehtoisena kolme kertaa viikossa ruoka-apua TST:n jäsenille, mutta ottaa itse EU:n ruokakassin joka tiistai mukaansa.

– Minulta loppui viime vuoden joulukuussa palkkatuki ja nyt olen vapaaehtoisena siitä lähtien TST:n ruokalassa ja viihdyn todella hyvin vapaaehtoisena Kasarmitallilla, kertoo Rantanen.

Rantanen sanoo ruokakassin tulevan hänelle työttömänä tarpeeseen, ja lisäksi vapaaehtoistyön kautta hän saa päivittäisen lounaan.

– Pärjään kyllä, pitää käyttää järkevästi rahaa. On helppoa tulla toimeen työttömänä. Olen joutunut velkakierteeseen, joten tästä jää minulle enemmän käteen kuin jos olisin töissä. Jos olisin töissä, niin joutuisin maksamaan asunnon, en saisi sosiaaliapua ja lisäksi kolmasosa tuloista menisi ulosottoon, Rantanen sanoo.

Rantanen ajautui peliriippuvaiseksi joskus 90-luvulla, ja ajautui sitä myöten velkakierteeseen. Hänen oli vaikea päästä pelaamisesta eroon, eikä hän osannut pyytää apua.

– Kyllä minua harmittaa tuo velkakierre kovasti. Se lähti lapasista, ja en osannut hakea apua. Minulla oli pelihimo todella kova. Olen ollut aina hiljainen ja pitänyt kaiken sisälläni. Kun ei saa suuta auki, niin vaikea pyytää apua. Kun oli pelihimo, niin sitä eli vain jossain tunnelissa. Vuokratkin jäivät maksamatta. Se kesti monta vuotta, mutta sitten kun sanottiin, että kämppä lähtee alta, niin oli pakko alkaa herätä todellisuuteen.

Nyt Rantanen on päässyt omin voimin irti peliriippuvuudesta, mutta velkataakka on hänen harteillaan loppuelämän.

– Tässä elämässä en pääse enää eroon velkataakasta. Ja nyt kun katsoo, kuinka helposti ihmiset saavat pikavippejä, niin tuntuu todella pahalta. Eli olisi hyvä jos asialle voisi tehdä jotain oikeasti, koska moni ei osaa hakea apua.

Rantanen viihtyy vapaaehtoistyössä mielellään, ja haluaa tehdä jotain mielekästä arkena.

– Joka tiistai käyn ottamassa EU:n ruoka-avun samalla. Siihen kuuluu kymmenen elintarviketta, kuten jauhoja, lihasäilykettä, hernekeittoa, mysliä, puuroa, hapankorppuja ja pastaa. Jaan myös TST:n ruoka-apua muille, mutta itse en ota sieltä. EU:n ruoka-apu tulee todella tarpeeseen, ja vain jauhot jätän tänne ruokalaan.

Kaikille avoimen EU-ruokajaon lisäksi TST:n jäsenille tarkoitettu kaupoista ylijäämäruokajakelu jaetaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin saatavuuden mukaan.

Marianne Rovio

Carmeninae-kuoron laulava joulukortti helähtää Sigynin lavalla

Carminae esiintyy Sigyn-salissa 24. marraskuuta.

Carmeninae-kuoro juhlistaa juuri valmistunutta joululevyään esiintymällä Turussa, Sigyn-salissa 24. marraskuuta. Kuoro on vähentänyt esiintymisiään viimeisten parin vuoden ajan, mutta ajalla ei ole laulamisessa laiskoteltu. Keikkailun sijaan treeneissä ja äänityspäivissä studiolla on keskitytty tekemään työtä albumin eteen.

Etla: Teknologiajättien rooli laajentunut rahoitus- ja hyvinvointialoille

Henkilötietoon liittyvien ideoiden suojaaminen patenteilla on parin viime vuosikymmenen aikana lisääntynyt merkittävästi. Teknologiajätit valtaavat uusia markkina-alueita, ja se näkyy erityisesti tekoälyyn liittyvien patenttihakemusten kasvuna sekä yrityskauppoina. Datajätit ovat vallanneet yritysostoilla myös kokonaan uusia markkinoita. Tuoreen tutkimuksen mukaan patentteja ja yritysostoja koskeva data kertoo samalla datajättien laajentumisesta rahoitusalalle ja hyvinvointipalveluiden markkinoille.

Melkein joka toinen mielenterveysongelmia kokeva kokee joutuneensa leimatuksi mielenterveyden häiriönsä vuoksi

Melkein joka toinen (47%) mielenterveysongelmia kokenut ajattelee joutuneensa leimatuksi mielenterveyshäiriönsä vuoksi. Mielenterveysalan ammattilaisten käsitys asiasta on synkempi, sillä 62 prosenttia uskoo, että mielenterveyden ongelmia kokevat joutuvat leimatuksi. Sairastuneiden omaisten näkemykset ovat saman tyyppisiä kuin sairastuneiden, 47 prosenttia uskoo oman sairastuneen lähiomaisen tulleen leimatuksi.

Miten vanhat lamput hävitetään oikeaoppisesti?

Useimmat lamput eivät kuulu sekajätteen joukkoon ja niiden kierrätyksessä on parannettavaa.

Tiedätkö, miten vanhat loiste-, halogeeni- ja ledilamput hävitetään oikeaoppisesti? Useimmat lamput eivät kuulu sekajätteen joukkoon ja niiden kierrätyksessä on parannettavaa.

Yrittäjät: Tukilakot kohtuuttomia, työrauhasääntely uudistettava

– Postilakon tukilakot ovat kohtuuttomia ja uusin muistutus siitä, että Suomen työrauhasääntely kaipaa nopeasti uudistamista. Hallituksen pitää perustaa työryhmä uudistamaan Suomen työrauhasääntelyä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

RekryExpossa aiheina naiset teknologia-alalla ja verkostoituminen

RekryExpon tapahtumissa vieraili viime vuonna yhteensä noin 5 000 työnhakijaa.

RekryExpo esittelee 20. marraskuuta Turun Messukeskuksessa noin 2 000 työpaikkaa. Teemana syksyn rekrytointitapahtumassa on ICT, mutta tapahtumasta on mahdollisuus löytää töitä monilta toimialoilta.

Arvotaidekauppiaiden hakeuduttava rahanpesun valvontarekisteriin joulukuusta alkaen

Rahanpesun valvontaa tehostetaan lisäämällä taidetta myyvät, ostavat ja välittävät yritykset ja yksityiset elinkeinonharjoittajat aluehallintoviraston valvottaviksi 1. joulukuuta alkaen.

Pieni ele poiki kaksi miljoonaa

Perinteinen Pieni ele -lipaskeräys sai suomalaiset tukemaan jälleen pitkäaikaissairaiden ja vammaisten hyväksi tehtävää työtä. Yli 10 000 vapaaehtoisen yhteistyöllä tehty keräys oli keväällä eduskunta- ja eurovaalien äänestyspaikoilla. Lahjoituksilla saadaan muun muassa kuntoutusta, apuvälineitä, virkistystoimintaa ja vertaistukiryhmiä.

Kiinteistöliitto: Lapset huomioon kaikessa taloyhtiön päätöksenteossa

Kiinteistöliitto kannustaa taloyhtiöitä huomioimaan lapset kaikessa taloyhtiön toiminnassa ja päätöksenteossa.

Kiinteistöliitto kannustaa kansainvälisenä lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta taloyhtiöitä huomioimaan lapset kaikessa taloyhtiön toiminnassa ja päätöksenteossa. Parhaillaan vietettävän lapsen oikeuksien viikon teemana on tänä vuonna lapsen oikeus olla oma itsensä.

Eloranta: Marja- ja hedelmämehut rajattava virvoitusjuomaveron ulkopuolelle

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) haluaa, että marja- ja hedelmämehut rajataan pois virvoitusjuomaveron piiristä. Valtiovarainvaliokunta on tänään hyväksynyt verojaoston valmisteleman mietinnön, jossa asiasta on tehty ponsiesitys. Tämä tarkoittaa, hallituksen tulee tuoda ensi kevään aikana selvitys siitä, voidaanko marja- ja hedelmämehut vapauttaa virvoitusjuomaveron piiristä. Rinteen hallituksen ohjelmassa on myös maininta tästä eli sen selvittämisestä, voisiko marja- ja hedelmämehut rajata verotuksen ulkopuolelle.

Turkulaiset tutkijat saavat käyttöönsä uuden tieteellisen suurteholaskennan klusterin

Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat saaneet käyttöönsä uuden hyvin tehokkaan valtakunnallisen laskenta-alustan, joka koostuu 13 yhteen kytketystä tietokoneesta. Uudella klusterilla on mahdollista ratkaista esimerkiksi koneoppimiseen liittyviä tehtäviä ja sen käyttäjiksi toivotaan tutkijoita eri aloilta aina ihmistieteistä luonnontieteisiin.

Tekojääratojen jäädytys käynnistyy

Tekojääratojen jäädytys käynnistyy Turussa.

Parkin kentällä ja Kupittaan luistelumadolla on aloitettu jäädytyksen valmistelutyöt. Tavoitteena on saada Kupittaan luistelumato luistelukuntoon lauantaiksi 30. marraskuuta ja Parkin kenttä avattua maanantaina 2. joulukuuta, jonka jälkeen ne ovat avoinna säävarauksella maaliskuun puoliväliin asti.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto: Väkivalta poliisia kohtaan raaistunut

Väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt ja raaistunut, arvioi Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL. Työmäärä ja työn kuormittavuus ovat kasvaneet samalla kun henkilöstömäärä on vähentynyt. Riittävä henkilöstömäärä on edellytys poliisien työturvallisuudelle, työssä jaksamiselle ja koko sisäisen turvallisuuden ketjun toimivuudelle, korostaa SPJL:n valtuusto, joka on ollut koolla Helsingissä.

BMW-kuskeilla paljon petrattavaa

Mobiilipysäköintipalvelu EasyPark teetti vuoden 2017 toukokuussa kyselytutkimuksen pysäköintivirhemaksujen ja liikennerikkomuksista saatujen sakkojen määristä. Kyselyssä peräti 41 prosenttia BMW-kuskeista kertoi pysäköivänsä tietoisesti lainvastaisesti.

Posti: Pakettilajittelijoiden kokonaispalkka säilyy ennallaan yli kahden vuoden ajan, uusi palkkamalli turvaa palkat myös tämän jälkeen

Paltan ja PAU:n välisissä työehtosopimusneuvotteluissa on noussut esiin Postin pakettilajittelijoiden siirtyminen 1. marraskuuta toisen työehtosopimuksen piiriin, jossa työnantajapuolta edustaa Medialiitto.

Turkulaiskuski katkaisi valotolpan Koskella, joutui huoltoasemalla pahoinpitelyn uhriksi

Poliisipartio sai tiistaina kello noin kello 4.30 ilmoituksen kaatuneesta valotolpasta Koskentiellä Koski TL:ssä. Ilmoittaja oli kuljettanut ajoneuvoa Koskentietä pitkin ja törmännyt hämärässä katkenneeseen valotolppaan, joka roikkui sähkölankojen varassa ajoradan yläpuolella. Ilmoittajan ajoneuvo vaurioitui törmäyksestä, mutta kolari ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Merkkarit & Kai Kuutamo juhlakeikalla Vimmassa

Tänä syksynä tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä kun turkulaiset sirkustaiteilija Kai Kuutamo ja lastenmusiikkibändi Merkkarit yhdistivät voimansa. Merkkarit & Kai Kuutamo järjestävät yllätysesityksen Turun Vimmassa lauantaina 23. marraskuuta kello 15.

PAU hylkäsi sovintoehdotuksen, lakot jatkuvat

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on hylännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoehdotuksen. PAU:n sovintoehdotus oli tehty työnantajan tavoitteiden pohjalta, eikä se jättänyt PAU:lle muuta mahdollisuutta kuin hylätä sovintoehdotus.

Urheilu

Näkökulma: Suomi on kisoissa, pelaajat eivät

Lukas Hradecký voinee olla varma pelipaikastaan ensi kesän EM-kisajoukkueessa.

Kreikka-ottelunkin jälkeen se on totta. Uni ei olekaan loppunut, vaikka tappio tuli. Suomi pelaa ensi kesänä jalkapallon EM-kisoissa. Mutta, hieman kärjistäen, yksikään pelaaja ei voi olla varma pelipaikastaan Huuhkajissa.

Marko Virtanen valmentaa ensi kaudella Lukon A-junnuja

Marko Virtanen (toinen vasemmalta takarivissä) siirtyy ensi kaudeksi Rauman Lukkoon.

Pekka Virta jatkaa Lukon päävalmentajana ensi kaudella 2020–21, mutta TPS:n nykyinen luotsi Marko Virtanen siirtyy A-junioreiden valmennuksen kautta liigajoukkueen päävalmentajaksi kausiksi 2021-23

U15-maajoukkue aloittaa Portugalissa

Suomen poikien alle 15-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue aloittaa kansainväliset turnaukset jo tänä syksynä. Maajoukkue matkustaa Portugaliin UEFA Development -turnaukseen. Turnauksessa Suomi kohtaa Espanjan, Portugalin ja Italian.

Jälkipeli: Valmentaja Suhonen tietää, miltä potkujen saaminen tuntuu

Heikki Suhonen on mustavalkoisista mustavalkoisin, seuralegenda. Silti valmentaja Suhonen sai aikoinaan potkut, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen.

Tekstiviestillä. Puhelinsoitolla. Sähköpostilla. Tai reilusti kasvotusten kertomalla. Kaikki mahdollisia tapoja on käytetty, kun on päätetty antaa valmentajalle potkut. Osa on onnistuneita, osa enemmän tai vähemmän tökeröitä.

Timo Furuholm jatkaa Interissä

Timo Furuholm ja Niko Markkula.

Interin hopeajoukkueen kapteeni ja pitkäaikainen Inter-hyökkääjä Timo Furuholm ja Inter ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen pelaajasopimuksen.

Åboraakkeli: Tepsin uusi alku?

TPS:n uusi valmentaja Marko Virtanen.

TPS:n kiekkomiehistö palaa tällä viikolla maaottelutauolta vierasotteluiden merkeissä. Perjantaina TPS poikkeaa Kuopiossa ja lauantaina matka jatkuu Ouluun. Samalla nähdään ensimmäiset oikeat viitteet Marko Virtasen TPS:stä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.