Suomalaiskotien patterit hohkaavat jälleen turhan kuumana

Suomalaiskodeissa on totuttu korkeisiin lämpötiloihin, jopa 24 asteen sisälämpötilat ovat yleisiä. Suomalaiskodeissa on totuttu korkeisiin lämpötiloihin, jopa 24 asteen sisälämpötilat ovat yleisiä. Kuva: SonjaBK

On taas se aika vuodesta, jolloin lämmitys kytketään päälle. Suomalaiskodeissa on totuttu korkeisiin lämpötiloihin, jopa 24 asteen sisälämpötilat ovat yleisiä. Tuomalla sisälämpötila asteittain ihanteelliselle tasolle voidaan merkittävästi pienentää asumisen hiilijalanjälkeä. Samalla huoneistojen sisäilmastosta tehdään terveellisempää, muistuttaa suomalaistaustainen Leanheat. Yrityksen tekoäly valvoo lähes 150 000 kaukolämmitetyn huoneiston sisälämpötilaa Suomessa ja maailmalla.

– Lämmityksen energiankulutusta voidaan vähentää ilman, että mukavuudesta tarvitsee tinkiä. Turhan korkeiden lämpötilojen laskeminen ihannetasolle on parhaita keinoja parantaa sisäilman laatua. Tutkitusti terveyshaitat lisääntyvät lämpötilan noustessa yli 22 asteen. Samalla energiankulutus kasvaa tarpeettomasti, sanoo tekoälyratkaisuja kaukolämmönohjaukseen tarjoavan Leanheatin energiatehokkuusasiantuntija Lauri Rajamäki.

– Lämpötilaerot saman talon huoneistojen välillä voivat olla suuria. Lisäksi keskiarvolämpötilat huoneistoissa heittelehtivät liikaa vuodenaikojen mukaan. Tasainen lämpötila auttaa pitämään myös kosteustason hyvänä, mikä tekee asumisesta asukkaille miellyttävämpää ja kiinteistöt pysyvät paremmassa kunnossa.

Suomen Ympäristökeskuksen ilmasto-oppaan mukaan lämmitys vie noin neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta. Yleisin tapa lämmittää on kaukolämpö: Energiateollisuuden tilastojen mukaan lähes kolme miljoonaa suomalaista asuu kaukolämmön piirissä.

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääriolosuhteet voimistuvat, joilloin kylmät päivät kylmenevät entisestään, vaikka keskilämpötilat nousevat. Energiankulutuspiikit kasvavat ja saastuttavaan varavoimaan joudutaan turvautumaan enemmän.

Ihanteellinen lämmitystapa kannattaa opetella nyt, sillä ilmastonmuutos vain vahvistaa tehotonta tapaamme lämmittää. Tasaista lämmitystä vaikeuttavat muun muassa usein heikosti toimivat termostaatit. Ne sijaitsevat monesti ikkunoiden vieressä ja säätömahdollisuudet voivat olla rajalliset.

Auringonpaiste, käynnissä olevat kodinkoneet ja ihmisten tuottama lämpö vaikuttavat huoneistojen lämpötilaan. Hyödyntämällä lämmityksessä talojen kykyä varata energiaa rakenteisiin sekä edellä mainittuja ilmaisia lämpöenergianlähteitä saadaan leikattua kiinteistöjen kulutuspiikkejä ilman, että se vaikuttaa sisäolosuhteisiin. Lisäksi ilmaisenergioiden, eritoten auringon lämpösäteilyn huomioiminen ja hyödyntäminen osana lämmitystä auttaa laskemaan energiankulutusta huomaamatta.

– Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää nopeita toimia. Tulevan lämmityskauden energiakulukseen ehtii vielä vaikuttaa. Automatisoimalla lämpötilansäätö voidaan leikata merkittävästi energiankulutusta ja pienentää päästöjä. Mikä parasta, samalla säästyy rahaa ja sisäilma pysyy miellyttävän tasalämpöisenä, sanoo Rajamäki.

Suomalainen Leanheat on kaukolämpörakennusten sisälämpötilaa ja kosteutta valvovan tekoälypohjaisen IoT-ratkaisun kehittäjä. Leanheatin tekoäly kerää dataa rakennuksiin ja huoneistoihin asennettujen antureiden avulla. Se yhdistää tiedon sääolosuhteista energiayhtiöiden kaukolämpöverkosta kerättyyn dataan.

Tämän jälkeen järjestelmä optimoi rakennusten ja huoneistojen sisäolosuhteet ja energiakäytön. Järjestelmä ennakoi myös mitattujen tietojen avulla rakennusten mahdolliset tulevat kosteusongelmat. Vuoden 2019 loppuun mennessä Leanheat on asennettu jo 150 000 huoneistoon ympäri maailmaa, ja yhtiön tavoitteena on miljoona huoneistoa vuoteen 2022 mennessä.

Tekoälyoptimoinnilla kerrostalon huipputehon tarvetta saadaan alennettua tyypillisesti noin 20 prosenttia. Kokonaiskulutuksen energiakustannuksista Leanheatin järjestelmällä on mahdollista säästää keskimäärin 7–10 prosenttia.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Lotossa yksi täysosuma, 6,5 miljoonan euron potti pelattiin Maskussa

Lotossa löytyi kierroksella 23/2020 yksi seitsemän oikein -tulos. Sen arvo on 6,5 miljoonaa euroa.

Eurojackpotin potti kasvaa 20 miljoonaan euroon, Suomeen yli 445 000 euron voitto

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 23/2020 yhtään täysosumaa. Ensi viikolla potissa on 20 miljoonaa euroa.

Jälkipeli: Poika Jarno Johansson peri pelimiehen geenit isä Kari Johanssonilta

Jarno Johansson on ollut salibandyn turkulaisia lajipioneereja. Isä Kari Johansson on ollut eräs suomalaisen jääkiekon uranuurtajista.

– Joo, mutta salibandy oli siihen aikaan ihan eri laji. Harrastin kilpailumielessä muitakin lajeja ja olinhan pelannut koko ikäni eri mailapelejä.

FC Inter aloittaa eskarifutiksen

FC Inter laajentaa edelleen nuorempien ikäluokkien jalkapallotoimintaa. Suuren ennakkosuosion saavuttaneen Perhefutiksen rinnalla elokuussa käynnistyy myös eskari-ikäisten oma futistoiminta.

Candide-operetin vierailu Turkuun perutaan

Jo kertaalleen huhtikuusta lokakuulle siirretty Leonard Bernsteinin Candide -operetin vierailu Turussa perutaan. Esitys oli tarkoitus toteuttaa Turun Konserttitalolla 16. lokakuuta.

Kylpyhuonekalusteita puuhakkeesta

Kylpyhuoneen kalusteita massiivipuukomposiitista valmistava Woodio alkaa tuottaa uutta kalustemateriaalia koivuhakkeesta. Koivuhaketta syntyy Metsä Groupin tehtaissa tuotannon sivuvirtana. Materiaalilla on samat ominaisuudet kuin keramiikalla, mutta se on lähes täysin hiilineutraalia. Koivuhakkeesta ja muista Woodion materiaaleista tehdyt altaat voi käyttöiän päätteeksi hyödyntää energiajätteenä.

Autorekisteröinnit vähenivät toukokuussa

Kevään ensirekisteröintien määrä autoissa jatkoi toukokuussa laskuaan. Lasku on syvenemässä kesää kohti siirryttäessä. Koronavirusepidemia on kevään aikana hyydyttänyt uusien autojen tilauksia, joten rekisteröintien ennakoidaan jäävän myös lähikuukausina selvästi viime vuoden lukemista.

Näppärä nippusipuli sopii moneen

Kesän ensimmäiset sipulit ovat makeita ja niitä voi suikaloida salaatteihin sellaisenaan. Vihreä varsiosa on miedon makuinen, eikä vaadi kypsentämistä. Halkaistu nippusipuli valmistuu nopeasti grillissä. Halkaistut sipulit valellaan öljyllä ja hunajalla ja paistetaan nopeasti kuumassa grillissä. Nippusipuli on kesäkeittiön jokapaikan höylä, se on herkkua leivän päällä sillin kera.

Mari Leppänen lähtee ehdolle Turun piispanvaaliin

Kuusikymmentä Turun arkkihiippakunnan pappia on pyytänyt hiippakuntadekaani Mari Leppästä asettumaan ehdolle Turun piispanvaaliin. Mari Leppänen on vastannut kutsuun myöntävästi.

Juseliuksentalon ikkunoita pesu sulkee pyörätien lauantaina

Ikkunoiden pesutyö Juseliuksentalossa sulkee kevyen liikenteen väylän ja toisen ajokaistan Uudenmaankadulla, ja sitten työt siirtyvät Hämeenkadulle. Työaika on lauantaina 6. kesäkuuta kello 05–14.

Viemäröinti haittaa liikennettä Merikumantiellä

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajoradan Merikulmantie 39 kohdalta. Työ kestää arviolta 26. kesäkuuta saakka. Läpiajo on estetty ja työstä on haittaa molemmista ajosuunnista ajettaessa. Tonteille ajo sallittu.

Nättinen ei jatka TPS-paidassa

Turun Palloseuran ja hyökkääjä Topi Nättisen välinen pelaajasopimus on purettu molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä.

Tommilankadun koulutalon purku alkaa

Tommilankadun vanhan koulutalon purkaminen aloitetaan ensi maanantaina 8. kesäkuuta. Työt aloitetaan tonttialueen aitaamisella ja säilytettävien puiden suojaamisella. Samalla aloitetaan rakenteiden purkaminen rakennuksen sisällä.

Aku Louhimiehen uutta elokuvaa aletaan kuvata elokuussa Turun saaristossa

Inka Kallén on Odotuksen pääosassa.

Aku Louhimiehen uutta kotimaista Odotus -elokuvaa aletaan kuvata elokuussa Turun saaristossa. Intiimin ihmissuhdedraaman pääosassa nähdään Inka Kallén ja sen ohjaa Aku Louhimies . Käsikirjoituksesta vastaavat Kallén ja Louhimies yhdessä.

Turun SDP asetti 60 kuntavaaliehdokasta – Aki Lindén kärkiehdokkaaksi

Aki Linden.

Turun SDP:n edustajisto asetti 4. kesäkuuta pormestariehdokkaakseen lääketieteen lisensiaatti, valtiotieteen maisteri, kansanedustaja Aki Lindénin . Lindén on johtamisen ammattilainen, joka on saanut kiitosta suurten organisaatioiden johtajana. Viimeksi ennen kansanedustajauraansa Lindén toimi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja sitä ennen Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin toimitusjohtajana.

Urkujen massiivisuus vakuutti Tomi Satomaan jo teini-iässä

Työ vie urkuri Tomi Satomaata moneen paikkaan, mutta koti on säilynyt yli kymmenen vuoden ajan Paraisilla.

Urkuri Tomi Satomaa on niitä suomalaisia, jotka ovat töiden vuoksi aikanaan saaristoon saapuneet ja jääneet sille tielleen. Satomaa on asunut runsaan kymmenen vuoden ajan Paraisilla.

Kiveniskemiä joka neljännellä

Noin joka neljännellä (24 prosenttia) autoilijalla on tuulilasissaan kiveniskemä. 17 prosenttia taas kertoo, että tuulilasissa on naarmuja, ja joka kymmenennen (8 prosenttia) tuulilasissa on jopa halkeama.

Kala on loistava D-vitamiinin lähde

Moni suomalainen kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta. Tärkeää vitamiinia saa auringosta, mutta pohjoisessa ainoastaan keskikesällä D-vitamiinia saa auringonvalon kautta riittävästi. Maukas ja helppo tapa saada päivän D-vitamiiniannos on nauttia kala-ateria, kerrotaan Pro Kala ry:stä. Kaloissa oleva vitamiini on D3-muotoa, joka imeytyy hyvin.

Urheilu

Jälkipeli: Poika Jarno Johansson peri pelimiehen geenit isä Kari Johanssonilta

Jarno Johansson on ollut salibandyn turkulaisia lajipioneereja. Isä Kari Johansson on ollut eräs suomalaisen jääkiekon uranuurtajista.

– Joo, mutta salibandy oli siihen aikaan ihan eri laji. Harrastin kilpailumielessä muitakin lajeja ja olinhan pelannut koko ikäni eri mailapelejä.

FC Inter aloittaa eskarifutiksen

FC Inter laajentaa edelleen nuorempien ikäluokkien jalkapallotoimintaa. Suuren ennakkosuosion saavuttaneen Perhefutiksen rinnalla elokuussa käynnistyy myös eskari-ikäisten oma futistoiminta.

Nättinen ei jatka TPS-paidassa

Turun Palloseuran ja hyökkääjä Topi Nättisen välinen pelaajasopimus on purettu molemminpuolisessa yhteisymmärryksessä.

Åboraakkeli: Haaste futiskentille

Jalkapalloväki pidättää hengitystään tällä viikolla, sillä Veikkausliiga on luvannut julkistaa otteluohjelmansa perjantaina 5. kesäkuuta.

Julius Pohjanoksa TPS:stä Ruotsiin

Julius Pohjanoksan ura jatkuu Ruotsissa.

HC TPS:n maalivahti Julius Pohjanoksan seura vaihtuu. Pohjanoksa siirtyy TPS:stä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan HC Vita Hästenin riveihin.

Loimulle hakkuriksi Ruotsin paras pelaaja

Raision Loimu on kiinnittänyt ensi kauden joukkueeseensa toiseksi hakkuriksi ruotsalaisen 23-vuotiaan Johan Gruvaeusin .

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.