Jälkipeli: Valmentaja Suhonen tietää, miltä potkujen saaminen tuntuu

Heikki Suhonen on mustavalkoisista mustavalkoisin, seuralegenda. Silti valmentaja Suhonen sai aikoinaan potkut, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen. Heikki Suhonen on mustavalkoisista mustavalkoisin, seuralegenda. Silti valmentaja Suhonen sai aikoinaan potkut, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen. Kuva: Hannu Tuominen

Tekstiviestillä. Puhelinsoitolla. Sähköpostilla. Tai reilusti kasvotusten kertomalla. Kaikki mahdollisia tapoja on käytetty, kun on päätetty antaa valmentajalle potkut. Osa on onnistuneita, osa enemmän tai vähemmän tökeröitä.

Joka tapauksessa maailmassa on vain kahdenlaisia valmentajia: potkut jo saaneita ja niitä, jotka tulevat kohta saamaan.

Syksyn 2019 isoin kotimainen potku-uutinen oli HC TPS:n valmentaja Kalle Kaskisen tapaus. Tapaa, miten seura toimi, on paljon kritisoitu. Kaskinen ei itse sellaista kuitenkaan allekirjoita. Hänen mukaansa asia hoidettiin niin hyvin kuin se siinä hetkessä voitiin hoitaa. Ei ole mitään vihaa ja katkeruutta ilmassa, tepsiläinen olen edelleenkin, totesi Kaskinen.

– Kaskinen on erikoistapaus, jos hän oikeasti kokee näin. Tunnen monia potkut saaneita valmentajia ympäri Suomea, joista jokainen on sanonut, miten ovat katkeroituneet. Potkujen saaminen ei ole ihan niin yksinkertaista, että lehdestä vain luetaan. On niitäkin potkut saaneita valmentajia, jotka ovat olleet lähellä tehdä itsemurhan. Potkut ovat tilanteita, missä mennään todella syvällisiin asioihin, tietää kokemuksesta Heikki Suhonen.

Osa valmentajista on kokenut jo useammat potkut.

– Yksikään tuntemani valmentaja ei ole hyväksynyt potkujaan, koska ei kukaan tee tahallaan huonoa työtä. Potkuihin johtavat useat eri syyt. Ei valmentaja ole ainoa, joka on tehnyt asiat huonosti. Toisen kerran potkujen antaminen on jo helpompaa, kun tietää, että kaveri on sen jo kerran kokenut.

Jalkapallopuolella FC TPS julkaisi jalkapallon kunniagalleriansa ensimmäiset kaksitoista jäsentä. Tilaisuutta olivat kunnioittamassa muun muassa elossa olevat TPS:n uudet kunniagallerian jäsenet. Yksi heistä oli mustavalkoisista mustavalkoisin Heikki Suhonen. Kaikkien aikojen maalitykki pelasi TPS:ssä yhteensä 637 ottelua.

”Super-Hessu” sai kunnian pitää tilaisuudessa juhlapuheen. Hetki oli ikitepsiläiselle sen verran tunteikas, että Suhoselta sortui ääni ja silmät kostuivat. Tilanne oli Martinmäen pojalle herkempi kuin moni osasi kuvitella. Kunnianosoitus osui oikeaan kohteeseen, vaikka kaudella 1991 valmentaja Suhonen saikin potkut samasta seurasta, koska ei ollut riittävän TPS-henkinen.

Ennen valmentajaksi ryhtymistä Suhosen piti lopettaa oma peliuransa. Sekään ei mennyt ihan niin kuin pelaaja itse halusi. Valmentaja Tommy Lindholm kutsui Suhosen seuran toimistolle hopeamitalikauden päätyttyä. Suhosen yllätykseksi ei keskusteltukaan jatkosopimuksesta, vaan peliuran päättymisestä.

Kun tieto sopimuksen päättymisestä tuli vasta kauden jälkeen, ei Suhonen ehtinyt saada jäähyväisiä. Vielä hopeamitali kaulassaan Suhonen ajatteli pelaavansa ensi kaudellakin TPS:n hyökkääjänä. Tommy laittoi maalitykin peliuran poikki, mutta pyysi Suhosta kakkosvalmentajaksi. Kun Lindholm siirtyi syrjään, Suhosesta tuli TPS:n päävalmentaja.

– Samaan aikaan päättyivät myös Pauno Kymäläisen ja Risto Rosenbergin urat. Olisi parempi, että pelaajalle kerrottaisiin uran päättymisestä ennen kauden päättymistä. Olisimme viimeisessä ottelussamme voineet kiittää turkulaista yleisöä.

Ensimmäisellä valmentajakaudellaan Suhosen joukkue hävisi 27 ottelustaan vain kolme, mutta jäi silti hopealle. Seuraavalla kaudella TPS ei yltänyt enää mitaleille. Kolmannesta kaudesta tulikin sitten valmentaja Suhosen painajainen. Sitä varjosti epäonni, joka huipentui maalivahti Dan-Ola Eckermanin traagiseen sairastumiseen.

– Valmentajaurani tärkein hankintamme, Kimmo Tarkkio, lähti jo aikaisemmin seuran töppäilyjen takia muualle, pelaamatta kertaakaan Turussa. Tomi Jalo lopetti. Ari Heikkinen lähti Belgiaan. Juha Halonen loukkaantui autokolarissa ja Eckerman sairastui leukemiaan. Heidän tilalle saimme ainoastaan Niclas Grönholmin kakkosdivisioonasta. Loput olivat seuran omia junnuja.

TPS:n rahatkin alkoivat olla lopussa ja kabinetin puolella oli omat vääntönsä. Suhosen ja seurajohdon kanssa tuli skismaa Venäjältä tulleen ukrainalaisen Aleksandr Ivanovin peluuttamisesta. Valmentajan mielestä hän ei mahtunut avauskokoonpanoon, johtokunnan mielestä kyllä. Siitä alkoi Suhosen lopullinen lähtölaskenta – kauden ollessa vielä kesken.

TPS:n jalkapallojaoston puheenjohtaja Dennis Seligson ja toimitusjohtaja Pekka Ruola kutsuivat Suhosen seuran toimistolle. He eivät olleet tyytyväisiä ja ratkaisuna oli vaihtaa valmentajaa.

– Vedottiin Ivanovin peluuttamattomuuteen, jonka perusteella he pitivät minua yhteistyökyvyttömänä. Kuulemma en ollut riittävän TPS-henkinen. Tämä on muisto, joka saa yhä veren kiertämään. Se oli silloin kuin olisi puukolla isketty selkään. Olinhan ollut TPS:n mukana vuodesta 1962 lähtien.

Suhonen painottaa, että valmentajan tehtävänä on valita yksitoista sen hetkistä parasta pelaajaa avaukseen.

– Muistan, miten pikkupoikana olin jo ihmetellyt, kun TPS:n harjoitusten jälkeen Ruissalon huvilalle joukko johtokunnan miehiä saapui paikalle kertomaan valmentajalle, millä kokoonpanolla seuraava ottelu pitäisi pelata.

Pikaisten potkujen jälkeen Suhonen suhtautui pitkään nuivasti itselleen tärkeään seuraansa. Syntynyt kohu oli iso kolaus TPS-ikonille.

– En voinut pitää vilpittömästi peukkuja pystyssä TPS:n menestymisen puolesta, mutta en osannut alkaa myöskään vastajännäriksi. Tunnekuohuani lievensi se, kun lähdin aika pian potkujen jälkeen valmentamaan Ouluun.

Ajan myötä tunteet tasoittuivat.

– Minulla oli pitkään melkoinen ristiriita, kun joukkueen ei tarvinnut pärjätä, mutta toivoin pelaajille menestystä ja pääsyä aina maajoukkueeseen asti. Se oli sellaisessa hämärässä maailmassa elämistä.

Rakkaus jalkapalloon oli niin kova, että tapahtumat saivat Suhosen käden menemään nyrkkiin ja naaman mutrulle aina kun tuli puhe jalkapallosta ja Turun Palloseurasta. Muutos tapahtui, kun paras ystävä otti Hessun puhutteluun.

– Heräsin vasta, kun paras ystäväni puuttui tilanteeseen toteamalla minun olevan epämieluisaa seuraa. Suutuin ensin, mutta kovan itsetutkiskelun jälkeen pystyin ottamaan askeleen eteenpäin.

Suhosella on hyvä neuvo tuleville potkut saaville valmentajille.

– Jokainen reagoi potkuihin omalla tavallaan, mutta asia kannattaisi selvittää itselleen mahdollisimman nopeasti. Seurajohdon kanssa kannattaisi selvittää ongelma tuoreeltaan. Se on vähän kuin vaikea avioero, eli pitäisi selvittää entisen kumppanin kanssa, mitkä seikat johtivat eroon. Kaikkein tärkeintä omalla kohdallani on ollut se, että kaverisuhteet ovat säilyneet, vaikka he tietävät, että välillä suhtauduin seuraan negatiivisesti, etenkin aikaisempaan johtoon.

Hannu Tuominen

FC TPS julkaisi jalkapallon kunniagalleriansa ensimmäiset kaksitoista jäsentä. Kolme heistä, Heikki Suhonen (vas.), Heikki Mäki ja Jouni Gröndahl, olivat paikalla. FC TPS julkaisi jalkapallon kunniagalleriansa ensimmäiset kaksitoista jäsentä. Kolme heistä, Heikki Suhonen (vas.), Heikki Mäki ja Jouni Gröndahl, olivat paikalla. Kuva: Hannu Tuominen

Eurojackpotin potti kohoaa 21 miljoonaan euroon

Eurojackpotin kierroksen 27/2020 arvonnassa ei löytynyt täysosumia. Ensi viikolla pelin potti kohoaa 21 miljoonaan euroon.

Suojaa koti loman ajaksi

Ennen lomamatkaa kannattaa tarkistaa, että kotivakuutus on kunnossa ja kattaa myös kodin irtaimiston. Koti on hyvä jättää asutun näköiseksi poissaolon ajaksi. Pursuava postilaatikko houkuttaa varkaita, joten postinjakelu kannattaa keskeyttää. Naapurille kannattaa kertoa poissaolosta, jotta on joku pitämässä kotia silmällä. Ulko-ovi laitetaan matkan ajaksi takalukkoon ja ikkunat kiinni.

Naantali 24h kokoaa vaikuttajat yhteen virtuaalisesti

Kolmatta kertaa järjestettävä Naantali 24h järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Yhteiskunnan uudistamisen foorumi tuo yhteen asiantuntijoita ja keskustelijoita eri osa-alueilta pohtimaan koronakriisin vaikutuksia suomalaiseen yhteiskuntaan ja jakamaan omia ideoitaan. Virtuaalitapahtuma järjestetään 24. syyskuuta Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n, Naantalin kaupungin ja Milttonin toimesta.

Keskusta vaatii Turun kaupungin rakennuttamistoimintaa täysremonttiin

Turun Keskusta haluaisi laittaa kaupungin rakennuttamistoiminnan täysremonttiin. Ajatuksen taustalla ovat Turun Sanomien kuluvalla viikolla julkaisemat jutut kaupungin rakennustoimialan tilasta.

Jälkipeli: Stefan Strömborg toteuttaa unelmaansa kasvattajaseurassaan – Paraisilla eletään jalkapallobuumia

Stefan Strömborg on ehtinyt nähdä ja kokea jo paljon. Monet jalkapallo-organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina. Nyt hän toimii kasvattajaseuransa Pargas IF:n valmennuspäällikkönä.

TPS, FC Inter, IFK Mariehamn, ÅIFK, Ekenäs IF, Hangö IK, SJK, GIF Sundsvall ja tietysti se tärkein Pargas IF eli tuttavallisemmin Piffen. Stefan Strömborgin edustamien seurojen lista on pitkä. Monet organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina.

Tyks käynnistää tutkimuksen covid-19 -taudin hoidosta

Sairaalahoitoa tarvitsevista koronapotilaista miltei kolmasosa tarvitsee tehohoitoa. Lisäksi vakavaan tautimuotoon sairastuneen riski monielinvaurioon kasvaa. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) käynnistyy tutkimus lääkeaine tosilitsumabin vaikutuksesta koronapotilaiden hoidossa.

Turun seudun pääpyöräilyreiteille uudenlaiset opasteet

Turun kaupunkiseudulla uusitaan pyöräilyn viitoitusta ja opastusta uuden tieliikennelain mukaisilla opasteilla. Tänä kesänä opasteet uusitaan Turusta Lietoon, Turusta Varissuon kautta Piikkiöön ja Turusta Kaarinan keskustan kautta Piikkiöön johtavilla reiteillä. Kullekin reitille on annettu oma numero, joka on merkitty myös viittoihin ja opasteisiin. Opastusta uusitaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja kuntien yhteistyönä. Tänä kesänä uusittavat opasteet toteutetaan Turun kaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) ohjelman rahoituksella.

Turun yliopisto ylsi Shanghai Rankingissa maailman parhaiden yliopistojen joukkoon 23 tieteenalalla

Shanghai Rankingin kesäkuun lopulla julkaisema Global Ranking of Academic Subjects 2020 -yliopistovertailu sijoitti yhteensä yli 4 000 yliopistoa 54 eri tieteenalalla. Turun yliopisto listattiin maailman parhaiden yliopistojen joukkoon yhteensä 23 tieteenalalla.

Sinilevämäärät viime viikon tasolla Lounais-Suomessa

Sinilevähavaintojen määrä on pysynyt viime viikon tasolla kovista tuulista ja sateista huolimatta. Tuulet ovat saaneet sinilevälautat sekoittumaan veteen, mutta levää on paikoin yhä runsaasti. Suurin osa sinilevähavainnoista on kuitenkin vähäisiä.

Lounais-Suomen palvelualojen työpaikat ryhtyneet työsuojelutoimiin koronan vuoksi

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat ovat tehneet keväällä ja alkukesällä 2020 koronavirukseen liittyvää valvontaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Valvonnan kohteena ovat olleet kaupan, ravintola-alan sekä kiinteistö- ja siivousalan työpaikat. Tarkastuksia kampanjassa on tehty lähes sata. Työnantajat ovat ottaneet valvontakampanjan positiivisesti vastaan.

Kahdeksan tavoittelee Turun tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovastin virkaa

Turun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherran eli tuomiorovastin viran hakuaika päättyi klo 14. Virkaa ovat hakeneet Kalle Elonheimo , TT, Paimion seurakunnan kappalainen, Anna-Kaisa Hautala , Säkylä-Köyliön seurakunnan vs. kirkkoherra, Pasi Jaakkola , TT, Turun Mikaelinseurakunnan kappalainen, Jani Kairavuo , Naantalin seurakunnan kirkkoherra, Sari Lehti , Raision seurakunnan kirkkoherra, Aulikki Mäkinen , TT, Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra, Ville Niittynen , VTT, Kaarinan seurakunnan kirkkoherra ja Ari Paavilainen , Tampereen Harjun seurakunnan kirkkoherra.

Kivakesä kulmilla tarjoaa tekemistä lapsille ja työtä nuorille

Uusi Kivakesä kulmilla -kokonaisuus tarjoaa tänä kesänä avointa ja maksutonta ohjelmaa lapsille ja perheille pääosin ulkona. Toiminta on suunnattu pääsääntöisesti ala-asteikäisille, mutta myös tätä vanhemmat ja nuoremmat lapset ovat tervetulleita. Päivittäistä toimintaa on ollut järjestämässä ammattilaisten apuna nuoria kesätyöntekijöitä.

Päällystystyö Skanssin liikenneympyrässä

Jyrsintä- ja päällystystyö kaventaa ajokaistaa Skanssin liikenneympyrässä 2.–3.7. ja 6.7. Päivittäinen työaika on kello 9–18. Paikalla ovat liikenteenohjaajat ja työkoneita liikkuu liikenteen seassa.

Arpaonni poiki Anttony Reijoselle yllättäen kesätöitä

Anttony Reijonen iloitsee kesätyöpaikasta saadessaan kokemusta ja rahaa.

Anttony Reijonen , 16, luuli aluksi, että jää ilman kesätöitä. Koronan vuoksi kesätyöt peruttiin usealta nuorelta ja Reijonen oli yksi näistä nuorista. Kesäkuun alussa Reijonen sai kuitenkin ilouutisia, että hän oli yksi onnekkaasta 50 nuoresta, joka saikin lopulta töitä, sillä Turun kaupunki pystyi koronarajoitusten väljentyessä arpomaan työpaikat osalle alkuvuodesta kaupungille kesätöihin hakeneista nuorista.

Turun taidemuseo avautuu yleisölle 7. heinäkuuta

Turun taidemuseo avaa ovensa 7. heinäkuuta uusin ja uusiutunein näyttelyin. Nyt avautuva kokoelmanäyttely Pari sanaa keräämisestä kertoo mukaansatempaavalla otteella Turun taidemuseon kokoelman historiasta, karttumisesta ja teosten lainamatkoista maailmalla. Samalla selviää, millaista ammattitaitoa museossa tarvitaan, kun taidetta säilytetään, ylläpidetään, tutkitaan ja saatetaan yleisön koettavaksi.

Yleisötilaisuuksien järjestämisrajoituksia lievennetään elokuussa

Aluehallintovirastot ovat tänään antaneet määräykset elokuun yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisestä. Alle 500 hengen tilaisuudet sallitaan. Yli 500 hengen tilaisuuksia voi järjestää, jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Suomen kansainvälisin lähiö Varissuo esittäytyy kuvina pääkirjaston kesänäyttelyssä

– Uusi, aikaisempaa parempi kertomus Varissuosta on nyt ajankohtainen. Suomen kansainvälisimmällä lähiöllä on mahdollisuus kehittyä rosoiseksi kaupunkikulttuurin keskukseksi, joka houkuttaa rohkeuteen ja luovuuteen, sanoo Yhdessä-yhdistyksen vastaava toiminnanohjaaja Duha Elsayed .

Metsäpalojen lentotähystykseen puoli miljoonaa euroa lisämäärärahaa

Metsäpalojen lentotähystys on lentokoneilla tapahtuvaa valvontaa maastopalojen havaitsemiseksi. Toiminta kattaa koko Suomen ja sillä pyritään ehkäisemään maastopalojen leviäminen suureksi, havaitsemalla ne ajoissa. Maastopaloiksi luokitellaan mm. metsäpalot, ruohikkopalot ja turvetuotantoaluepalot.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Stefan Strömborg toteuttaa unelmaansa kasvattajaseurassaan – Paraisilla eletään jalkapallobuumia

Stefan Strömborg on ehtinyt nähdä ja kokea jo paljon. Monet jalkapallo-organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina. Nyt hän toimii kasvattajaseuransa Pargas IF:n valmennuspäällikkönä.

TPS, FC Inter, IFK Mariehamn, ÅIFK, Ekenäs IF, Hangö IK, SJK, GIF Sundsvall ja tietysti se tärkein Pargas IF eli tuttavallisemmin Piffen. Stefan Strömborgin edustamien seurojen lista on pitkä. Monet organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina.

Åboraakkeli: Millainen on jääkiekon tulevaisuus?

TPS:n jääkiekkomiehistö on mukana elo–syyskuussa pelattavassa viiden joukkueen Super Series -turnauksessa, jossa joukkueet pelaavat kolmella kenttäpelaajalla. Otteluiden peliaika on kaksi kertaa kymmenen minuuttia ja pudotuspeleissä kaksi kertaa 15 minuuttia. Lisäksi iso ero tavalliseen verrattuna on kokoonpanoissa. Otteluihin saa nimetä 11 kenttäpelaajaa.

Otteluanalyysi: Inter vaikeuksien kautta ansaittuun avausvoittoon

Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin.

Vihdoinkin. Jalkapallon Veikkausliiga saatiin pitkän koronakevään jälkeen viivästyneesti käyntiin myös Turussa, kun Inter kohtasi avausottelussaan Rovaniemen Palloseuran. Inter nousi vaikeuksien kautta ansaittuun voittoon Rovaniemen Palloseurasta maalein 3-1 (1-0).

TPS:n Perttu Kytöhonka urheilutoimenjohtajaksi Kauniaisiin

Perttu Kytöhonka.

TPS Salibandyn valmennuksen kehityspäällikkö Perttu Kytöhonka aloittaa elokuussa työt Kauniaisissa GrIFK:n urheilutoimenjohtajana. Pesti ei kuitenkaan vaikuta Kytöhongan toimeen TPS:ssä. GrIFK:n salibandyn miesten edustusjoukkue pelaa Suomisarjan B-lohkossa. Kauniaislaisten naisten edustusjoukkue pelaa 3. divisioonaa. TPS:ssä Kytöhonka on toiminut eri rooleissa 1990-luvulta lähtien.

Inter ja TPS lähtevät erilaisin odotuksin tänään alkavaan Veikkausliigaan

Interin ja TPS:n väliset derbyt ovat täällä taas. Kauden ensimmäinen paikallistaisto pelataan 23. elokuuta.

Vihdoin tänään heinäkuun 1. päivän iltana on tilanne, jota suomalainen jalkapalloväki on odottanut pitkän kevään ajan. Veikkausliigakausi käynnistyy. TPS aloittaa keskiviikkona SJK:ta vastaan vieraskentällä. Interin kauden avausottelu on torstaina Kupittaalla. Vastaan sarja-avauksessa tulee RoPS.

Puukkokatsomo: Tutolla pelkkää välisarjaa

Mestiksen otteluohjelma laitettiin kunnolla uusiksi kaudeksi 2020–21. Maantieteellä on alkavalla kaudella suuri merkitys. Esimerkiksi Tuto kohtaa muun muassa K-Vantaan ja FPS:n useaan otteeseen kauden aikana, monen mielestä liian moneen.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.