Tutkimus: Lukioilla laajasti yhteistyötä korkeakoulujen ja työelämän kanssa

29. tammikuuta julkaistun tutkimuksen mukaan lukioiden korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö sekä kansainvälinen toiminta on varsin laajaa ja monimuotoista. Toisaalta yhteistyö on jossain määrin epäsystemaattista ja koordinoimatonta, ja perustuu pitkälti yksittäisten toimijoiden ja oppilaitosten välisiin kontakteihin. Erityisesti pienissä lukioissa toiminta ei ole vielä vakiintunutta.

Uusi lukiolaki edellyttää lukioilta entistä tiiviimpää yhteistyötä korkeakoulujen sekä työelämän kanssa. Yhteistyön tulisi myös tukea lukioiden kansainvälistymistä. Vaikka lukiot tarjoavat runsaasti erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, lukiolaisten osallistuminen yhteistyöhön on sekä rehtorikyselyn että tapaustutkimusten perusteella keskimäärin melko vähäistä. Eniten osallistutaan abipäivien tyyppisiin tutustumisiin ja muihin vierailuihin.

Lukion tarjoamia mahdollisuuksia korkeakouluyhteistyöhön ja työelämätutustumisiin ei vielä tunnisteta kovin hyvin. Opiskelijat kokevat, että osallistuminen painottuu esittelyihin ja tapahtumiin ja yhteistyökursseille osallistuminen on vaativaa ja hankalaa. Yhteistyöhön kaivataan enemmän käytännön näkökulmaa, esimerkiksi millaista korkeakouluopiskelu on korkeakouluopiskelijoiden itsensä kertomana.

Opettajien ja opinto-ohjaajien mukaan yhteistyön lisäämiselle asetetut tavoitteet ovat hyviä, mutta käytännön toteutuksessa on monia haasteita. Heitä huolettavat opiskelijoiden jaksaminen, opiskelijoiden motivointi osallistumaan sekä opettajien ja opinto-ohjaajien oma, lisääntynyt työtaakka. Opettajat kokevat hyvin järjestetyt tutustumiset ja vierailut työpaikoille hyödyllisiksi. Enemmän kaivataan kuitenkin systemaattisuutta, koordinaatiota ja riittäviä resursseja yhteistyön organisointiin.

Abiturientit kokevat jatkuvista uudistuksista lukioissa ja korkeakouluissa huolta, ahdistusta ja epätietoisuutta. Tietoa muutoksista ei koeta olevan riittävästi ja oikea-aikaisesti. Sekä opettajat ja opinto-ohjaajat että abiturientit pelkäävät korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen vähentävän lukiolaisten intoa osallistua ylimääräiseksi koettuun toimintaan.

Yhteistyön lisäämisellä halutaan sujuvoittaa ja nopeuttaa siirtymistä korkeakoulutukseen ja edelleen työmarkkinoille. Osa abiturienteista tietää, mihin hakee opiskelemaan lukion jälkeen, mutta valtaosalla jatkokoulutussuunnitelmat ovat auki vielä lukion päättövaiheessa. Näiden nuorten valintoihin hyvin järjestetyllä yhteistyöllä voisi olla vaikutusta. Rehtorit uskoivat yhteistyön vaikuttavuuteen vahvemmin kuin opettajat ja opinto-ohjaavat tai abiturientit.

Vaikuttavuuden näkökulmasta yhteistyön tulisi olla jatkossa systemaattista ja koordinoitua, kaikki lukiot ja lukiolaiset tasavertaisesti tavoittavaa toimintaa.

Siirtymät sujuviksi – Lukioiden korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö (SISU) -hankkeen toteuttivat Koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE ja Koulutuksen tutkimuslaitos KTL osana valtioneuvoston vuoden 2019 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turussa avautui kaksi uutta Pilke-päiväkotia

Pilke avasi musiikkipäiväkodin kauppakeskus Skanssin yhteyteen sekä englanninkielipainotteisen päiväkodin Pernoon. Englanninkielipainotteinen päiväkoti Satakieli aukesi torstaina Pernoon uudisrakennukseen Ruotsinsalmenkadulle. Satakielessä on 60 paikkaa 0–5-vuotiaille lapsille. Satakielessä järjestetään kielirikasteista varhaiskasvatusta englanniksi ja lapset pääsevät muun muassa harjoittelemaan tuttuja lauluja, loruja sekä käsitteitä yhdessä lauleskellen ja pohdiskellen englannin kielellä.

Käymisen avulla B12-vitamiinia syntyy vaikka suoraan taikinassa

Kun viljapohjaisia materiaaleja fermentoidaan eli käytetään Propionibacterium freudenreichii -bakteerin avulla, syntyy ihmisen terveydelle välttämätöntä B12-vitamiinia. Lisäämällä käymiseen mukaan Lactobacillus brevis -maitohappobakteeria voitaisiin myös vegaaneille taata B12-vitamiinin riittävä ja turvallinen saanti suoraan elintarvikkeesta, ilman ravinnelisiä.

Liian matala alikulku

Kuorma-autoja on jäänyt jumiin Koulukadulla sillan alle.

Allekirjoittanut on asunut vuosia Koulukadun sillan pielessä. Olen tehnyt havaintoja parista epäkohdasta, joihin voitaisiin saada korjauksia tai ainakin parannuksia.

Suomen merimetsokanta vakiintunut noin 26 000 pesivään pariin

Merimetsoyhdyskunta Saaristomerellä.

Merimetsojen pesiä laskettiin kesällä noin 25 760 Suomen rannikkoalueilla. Pesimäkanta on vaihdellut enää muutamalla prosentilla viiden viime vuoden aikana. Pesämäärien vuotuiset vaihtelut ovat kuitenkin alueellisesti suuria ja merikotkan saalistuksen vaikutus pesintämenestykseen ja yhdyskuntien sijoittumiseen on voimistumassa.

Elintarvikkeiden kokonaismyynnin kasvu poikkeuksellisen vahvaa

Elintarvikkeiden kokonaismyynnin kasvu jatkui huhti–kesäkuussa vahvana. Hintakehitys on ollut edelleen maltillista, myyntimäärät ovat kasvaneet hintoja nopeammin. Suhteellinen kasvu on ollut nopeinta vihannesten, hedelmien ja marjojen sekä lihan myynnissä.

Aboa Vetus & Ars Novan Taiteiden yössä tavataan valokuvataiteilija Jorma Puranen

Jorma Puranen katsoo historiallista henkilöä eli taulua, jonka hän kuvasi Ranskassa.

Jorma Purasen laaja näyttely Museum Meditations , Lilli Haapalan Blues ja Aboa Vetuksen raunioalue ovat koettavissa Turun Taiteiden yönä 13. elokuuta iltakymmeneen saakka. Museon pääsyliput ovat puoleen hintaan klo 18 alkaen. Ohjelmaan sisältyy myös valokuvataiteilija Purasen puheenvuoro Factoryssa sekä opastettuja kierroksia taidenäyttelyihin.

Asuntosijoittamiseen uusi yritys

YIT ja OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto perustavat yrityksen asuntosijoittamista varten. Yrityksen hallinnosta tulee vastaamaan OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahasto. YIT on sopinut myös kahdeksan kyseisen yrityksen omistukseen tulevan kerrostalon rakentamisesta.

Käsityöläismarkkinat uuteen ajankohtaan

Turun keskiaikaisten markkinoiden kanssa samaan aikaan järjestetty Turun Käsityöläismarkkinat toteutetaan poikkeuksellisesti elokuussa 13.–16. elokuuta. Kotimaista käsityötä laajasti esittelevä tapahtuma sijoittuu tänä kesänä Läntiselle Rantakadulle Kauppiaskadun ja Teatterisillan välille.

Uusien koronavirustartuntojen määrä jonkin verran kasvanut

Uusien koronavirustartuntojen määrä on valtakunnallisesti vielä vähäinen, vaikka tartuntoja on todettu jonkin verran enemmän heinäkuun aikana.

Merialueilla tyypillinen loppukesän sinilevätilanne, järvillä yhä tavanomaista vähemmän levää

Satelliittikuva Suomen merialueilta keskiviikolta 5.8. Pintalevää ja veteen sekoittunutta levää on havaittavissa Selkämeren avomerialueilla. Saaristomerellä runsas pilvisyys vaikeuttaa havaintojen tekoa. Myös Suomenlahdella on havaittavissa veteen sekoittunutta levää sekä pintakukintoja Suomenlahden länsiosan avomerialueella. Sisältää muokattua Copernicus-dataa.

Elokuun ensimmäisellä viikolla sinilevätilanne on merialueilla ajankohtaan nähden tyypillinen. Valtakunnallisessa leväseurannassa sinilevähavaintoja on tehty erityisesti lounaissaaristossa, Selkämeren ja Merenkurkun rannikoilla sekä pääkaupunkiseudulla.

Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen läheisyydessä

Poliisi valvoo tulevina viikkoina tehostetusti liikennettä koulujen lähettyvillä. Valvonnan tavoitteena on liikenneonnettomuuksien ennalta estäminen.

Logomon katon sisäpintaa korjataan toimitilapuolella

Logomon toimitilapuolella on tällä hetkellä noin 90 vuokralaista ja tilojen käyttöaste on yli 90 prosenttia.

Logomon toimitilapuolella on aloitettu vaurioituneiden rakenteiden korjaustyöt. Töiden arvioidaan valmistuvan ensi vuoden helmikuuhun mennessä. Tapahtumapuolen toimintaan korjaustöillä ei ole vaikutusta.

Turun Messukeskus ja Rajupaja aloittavat yhteistyön

Rajupaja Oy vastaa jatkossa Turun Messukeskus Oy:n näyttely- ja esitystekniikasta

Rajupaja Oy vastaa jatkossa Turun Messukeskus Oy:n näyttely- ja esitystekniikasta ja on mukana suunnittelemassa sekä kehittämässä tapahtumien teknistä toteuttamista. Rajupaja on vuonna 2014 perustettu esitystekniikkaan erikoistunut yritys. Turkulaislähtöinen yritys on kasvanut lyhyessä ajassa yhdeksi maan johtavista alan toimijoista.

Seija Kaijanen aloitti Turun hallinto-oikeuden ylituomarina

Turun hallinto-oikeuden uusi ylituomari Seija Kaijanen on aloittanut tehtävässään elokuun alussa. Ennen ylituomarikauttaan Kaijanen on toiminut aiemmin pitkään hallinto-oikeuden esittelijänä, hallintopäällikkönä ja hallinto-oikeustuomarina Turun hallinto-oikeudessa.

Aninkaisten Sävel järjestää suuren ulkoilmakonsertin Vanhalinnassa

Aninkaisten Sävel.

Rytmiorkesteri Aninkaisten Sävel esiintyy keskiviikkona 12. elokuuta kello 19 perinteisessä Lieto-viikon konsertissa ulkona Vanhalinnan pihapiirissä. Illan aikana kuullaan kotimaisia ja kansainvälisiä 1920-30-lukujen tarttuvia iskusävelmiä alkuperäisinä sovituksina ison orkesterin tulkitsemana.

Turun terveysasemien puhelinpalvelu ja koronaneuvontapuhelin ruuhkautuneet

Turun terveysasemien ajanvarauspuhelimessa ja koronaneuvontapuhelimessa on edelleen ruuhkaa. Jos et saa takaisinsoittoa 48 tunnin kuluessa yhteydenotostasi, soita uudelleen.

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat eniten pääkaupunkiseudulla ja Turussa

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrien kehitys, indeksi 2015=100.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat vuodessa eniten pääkaupunkiseudulla ja Turussa vuoden toisella neljänneksellä.

Vikinglotossa yksi 5,8 miljoonan euron täysosuma

Vikingloton kierroksen 32/2020 arvonnassa löytyi yksi täysosuma. Voittorivi oli pelattu Norjassa.

Urheilu

Rannikko jatkaa uraansa Vilppaassa

Teemu Rannikko loukkasi polvensa tammikuun alussa, mutta on kuntoutumassa ja jatkamassa uraansa..

Syyskuussa 40 vuotta täyttävä koripalloilija Teemu Rannikko on solminut Salon Vilppaan kanssa yhden vuoden mittaisen jatkosopimuksen, uransa viimeisen.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Allen Uran takamieheksi

Ura Basket on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen 24-vuotiaan KeVaughn Allenin kanssa. Allenille Ura ei ole ensimmäinen etappi Euroopassa. Viime vuoden Floridan yliopiston kasvatti pelasi Montenegrossa. Allenin on määrä tuoda Uran takakentälle ennen kaikkea heittovoimaa.

Puukkokatsomo: Tintti kuun kamaralla

Jonatan Johansson.

Jotain oli tehtävä. TPS:n alkukausi Veikkausliigassa on ollut vaikea. Niinpä Tommi Pikkaraisen ajanjakso FC TPS:n peräsimessä loppui, yllättävän nopeasti.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.