Kaapo Kakko vuoden varsinaissuomalainen urheilija

Kaapo Kakko. Kaapo Kakko. Kuva: AOP/David Hahn

Kaapo Kakko on valittu vuoden varsinaissuomalaiseksi urheilijaksi. Valinta julkistettiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa lauantaina illalla Logomossa. Valtakunnan Urheilugaalassa hänet palkittiin Vuoden Nuorena Urheilijana ja Läpimurto -palkinnolla.

– Jo seitsemättä kertaa järjestettävälle gaalalle oli jälleen tilaus, sillä yli 850 liikunnan ja urheilun ystävää kokoontui Logomoon juhlistamaan menneen urheiluvuoden sykähdyttävimpiä hetkiä. Ilman urheilijoiden hienoja menestystarinoita, luotettavia yhteistyökumppaneita, osaavaa henkilöstöämme ja vapaaehtoisia näin hienoa yhteistä juhlaa tuskin oltaisi pystytty järjestämään, kiittelee LiikUn tapahtumatuottaja Anna Blomroos.

Varsinais-Suomen urheilun Hall of Fame -kunniagalleriaan liitettiin ensimmäinen yhteisöjäsen. Unohtumattomien hetkien varjelemiseksi ja vaalimiseksi on perustettu Varsinais-Suomen urheilun Hall of Fame -kunniagalleria. Tänä vuonna kunniagalleriaan liitettiin olympiavoittajat Harri Larva ja Kaarlo Mäkinen.

Urheilijoiden lisäksi Turun Sanomat nostettiin kunniagalleriaan ensimmäisenä yhteisöjäsenenä. Turun Sanomat on ollut merkittävästi tukemassa varsinaissuomalaista liikunta- ja huippu-urheilukulttuuria jo sadan vuoden ajan.

Vuoden Työyhteisöliikuttaja palkittiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Vuoden Kunta/Seura -yhteistyöpalkinnolla Salon kaupunki, Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen Vuoden Yhteistyökumppanina Aarnen talli, Urheilukulttuurin Edistäjänä Paavo Nurmi Marathon, Vuoden Akatemiaurheilijana Taika Koilahti, Paavo Nurmi keskuksen kannustuspalkinnolla Christina Sandell, Vuoden Taustavoimana Keijo Poutiainen, Vuoden Nuoren Urheilijana Alex Naumi.

Vuoden Jokeripalkinnon sai SPL Länsi-Suomi. Vuoden Urheiluteko -palkinnon sai TPS Salibandy. Vuoden Sykähdyttävin Urheilutapahtuma oli Agilityn MM-kilpailut. Vuoden Valmentajaksi nimettiin José Riveiro. Vuoden Läpimurto -palkinnon sai Taika Koilahti. Vuoden Joukkueena palkittiin LP Viesti. Elämänura-palkinnon sai Raimo Heinonen.

Varsinais-Suomen parhaat urheilijat lajeittain:

Aerobic: Fanny Samppa, TuUL

Alppilajit: Jenny Vuori, TuSla

Amerikkalainen jalkapallo: Lea Kaszas, Turku Trojans

Ampumaurheilu: Liina Laine, SaSA

Australialainen jalkapallo: Alix Kalliojärvi, Turku Dockers

Autourheilu: Sami Talvitie, AUA

Biljardi: Kim Laaksonen, TBK

Curling: Tomi Kirjonen, CHCC

Frisbeeurheilu: Seppo Paju, 7k

Futsal: Gezim Voca, SoVo

Golf: Kalle Samooja, KGCN

Hockey: Pekka Lehtonen, HC Kilppari

Ilmailu: Tapio Pitkänen, TLK

Jalkapallo: Filip Valencic, FC Inter

Jousiammunta: Heli Raunio, Arcus

Judo: Pihla Matikainen, MaTe

Jääkiekko: Kaapo Kakko, TPS

Keilailu: Samu Valaranta, TPS

Koripallo: Teemu Rannikko, Vilpas

Käsipallo: Andreas Nyström, ÅIFK

Lentopallo: Anna Czakan, LP Viesti

Luistelu: Kalle Kinnala, TuUL

Maastohiihto: Johanna Matintalo, PöU

Melonta: Jussi Wallin, SMM

Miekkailu: Oskar Kiljander, TM

Moottoripyöräily: Eeki Kuparinen, TMK

Moottoriveneily: Tomi Huuhka, SKV

Nyrkkeily: Mia Salokannel, TuTe

Paini: Mattias Poutanen, TWM

Painonnosto: Eero Retulainen, TAK

Pesäpallo: Mari-Ann Lehtinen, MyVe

Potkunyrkkeily: Atte Kähäri, TKKS

Purjehdus: Ville Harkke, TPS

Pyöräily: Pia Pensaari, TVC

Pöytätennis: Alex Naumi, KoKa

Ratsastus: Henri Ruoste, TSR

Raviohjastaja: Olli Koivunen, Turku

Ringette: Susanna Tapani, RNK Flyers

Rugby: Satu Heikkonen, Turku Eagles RFC

Rytminen voimistelu: Elli Virtanen, TNV

Salibandy: Lauri Stenfors, TPS Salibandy

Soutu: Eeva Karppinen, NS

Squash: Henrik Mustonen, TSSq

Sulkapallo: Eetu Heino, ParBa

Suunnistus: Maija Sianoja, MS Parma

Taekwondo: Frans Salmi, Budokwai Taekwondo

Taitoluistelu: Sallianna Öztürk, VG-62

Tanssi: Juho Päivinen-Mari Munne, Bolero

Tennis: Liisa Vehviläinen ÅLK

Thainyrkkeily: Daniel Forsberg, Turku Muay Thai

Triathlon: Henrik Goesch, TuUL

Uimahyppy: Jouni Kallunki, AWS

Uinti: Roope Paatos, RaisU

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Turun yliopiston vuoden alumni

Sauli Niinistö.

Turun yliopiston vuoden alumnin tunnustus myönnettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Turun yliopiston 100. vuosijuhlassa 28. helmikuuta. Vuoden alumnina presidentti Niinistö kannustaa tieteentekijöitä rohkeaan työhön paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina

Koira pitää pitää kiinni ulkoillessa 1. maaliskuuta jälkeen aina elokuun 19. päivään asti.

Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa koko maassa sunnuntaina 1. maaliskuuta. Lain mukaan koirat on pidettävä kytkettyinä maaliskuun alusta aina elokuun 19. päivään asti. Näin taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia.

Suomigrammi visualisoi tilastoja Suomen maastosta

Maanmittauslaitos on kehittänyt uuden palvelun, joka visualisoi maastotietokannasta laskettuja tilastoja. Suomigrammi-palvelu kertoo esimerkiksi sen, montako kilometriä Suomessa on autoteitä, missä kunnassa on eniten peltopinta-alaa tai mistäpäin maata löytyvät suurimmat loma-asuntokeskittymät.

Suomen lentokenttien kautta lensi kaksi miljoonaa matkustajaa tammikuussa

Reitti- ja tilauslentojen matkustajat Helsinki-Vantaalla ja muilla kotimaan lentoasemilla.

Suomen lentokenttien kautta lensi yhteensä 2,0 miljoonaa matkustajaa tammikuussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkustajia kertyi 1,6 miljoonaa ja muilla kotimaan lentoasemilla yhteensä 0,4 miljoonaa matkustajaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman osuus oli 80 prosenttia kotimaan kenttien koko matkustajamääristä.

Digi- ja väestötietoviraston palveluissa ruuhkaa, todistusten käsittelyaika pitkittynyt

Osassa Digi- ja väestötietoviraston palveluja on ruuhkaa, mikä pidentää tällä hetkellä muun muassa väestötietojärjestelmästä saatavien todistusten käsittelyaikaa. Sähköisen palvelun kautta asiakas voi saada todistuksen jopa välittömästi.

Tunnetko sinäkin kotihäpeää?

Moni tuntee kotihäpeää..

Lapsuudessa kaikilla oli vain tapana pimpottaa kaverin ovikelloa ja mennä kylään. Kodin siisteydestä tai designhuonekaluista ei välitetty, kunhan oli seuraa. Nykyään vierailu pitää tietysti sopia etukäteen, mutta siihen liittyy usein vielä järkyttävä määrä puunaamista ja laittamista. Jotta kukaan ei vahingossakaan luule, että täällä asutaan tiskivuorien ja villakoirien keskellä. Kunnollisen ihmisen koti pitäisi olla kuin tanskalaisen sisustuslehden aukeamalta.

Teollisuuden tuottajahinnat laskivat 1,6 prosenttia

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–01/2020.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat laskivat keskimäärin 1,6 prosenttia vuoden 2019 tammikuusta vuoden 2020 tammikuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,8 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat laskivat 1,2 prosenttia.

Karkauspäivänä maistraateissa vihitään 81 paria

Karkauspäivä on vakiintunut suosituksi vihkipäiväksi. Kolme viimeisintä karkauspäivää näyttäytyvät erityisen suosittuina, eikä tämä vuosi jää huonommaksi: tänä vuonna maistraateissa vihitään 81 paria. Kaikkiaan hääpäiväänsä juhlii 1 192 paria, jotka on vihitty päivämäärällä 29.2. (luku ei sisällä eronneita pareja ja leskeksi jääneitä puolisoita).

Viinamäen päiväkoti avautuu ensi viikolla

Viinamäen päiväkoti.

Nummenmäelle rakennettu Viinamäen uusi päiväkoti otetaan käyttöön maanantaina 2. maaliskuuta. Uusi päiväkoti on rakennettu samalle tontille, jossa sijaitsi aikaisempi ja rakentamisen yhteydessä purettu päiväkotirakennus. Päiväkoti on toiminut väistötiloissa hajautettuna kolmeen eri toimipisteeseen 1. elokuuta 2019 lähtien.

Yhteisvastuu-konsertti johdattelee luontokuvien maailmaan

Yhteisvastuukonsertti järjestetään seurakuntien toiimitalolla Eerikinkatu 3:ssa.

Lapin erämaat ja Etelä-Suomen luontomaisema maalautuvat mielikuviin perjantaina 28. helmikuuta kello 19 seurakuntien toimitalolla järjestettävässä konsertissa. Säveltäjä ja sanoittaja Ari Törmä esittää omia kappaleitaan sekä ottamiaan luontokuvia Yhteisvastuun hyväksi.

Topinojan kiertotalouspuiston kaavamuutosehdotus lautakuntaan

Kaupunkiympäristölautakunta saa ensi tiistaina käsiteltäväkseen asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotuksen, joka koskee Topinojan kiertotalouspuistoa.

Suomen ekologisesti merkittävät vedenalaiset meriluontoalueet tunnistettu

Monimuotoista merenpohjaa, jossa kivien lomassa esimerkiksi rakkohaurua (ruskolevä kuvan oikeassa alalaidassa), hauraa (heleänvihreän niityn muodostava putkilokasvi) ja punahelmilevää (viininpunaiset tupsut kivien päällä). Vastaavanlaisia monipuolisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat suojaa, ravintoa ja lisääntymispaikkoja selkärangattomille, kaloille ja myös linnuille löytyy useilta eteläisen Suomen ulkosaariston EMMA-alueilta.

Vedenalaisen meriluonnon arvokohteet täytyy tunnistaa, jotta niiden tehokas suojelu ja kestävä käyttö on mahdollista. Tieto Suomen rannikon 87 ekologisesti tärkeästä alueesta on ensimmäistä kertaa koottu yhteen.

IS: Vasemmistoliiton Misha Dellingerin vihatilistä alkaa rikostutkinta

Lounais-Suomen poliisi käynnistää esitutkinnan Vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin Twitteriin perustamasta vihatilistä, kertoo Ilta-Sanomat .

Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttely Brinkkalan galleriassa

Iida Lahnalahti Luostarivuoren lyseosta tutki "Valot ja varjot" -aihetta valokuvauksen keinoin viime vuoden näyttelyssä.

Brinkkalan galleriassa perjantaina 28. helmikuuta avautuvassa Turun lukioiden kuvataiteen diplominäyttelyssä on esillä viiden lukion kuvataiteen diplomitöitä.

Jalkakäytävillä käytettävien betonilaattojen ulkoasua aiotaan uudistaa ydinkeskustassa

Kauppatorin uudistamisen yhteydessä kohennetaan jalankulun houkuttelevuutta koko ydinkeskustassa. Yksi osa tätä on jalkakäytävillä käytettävien betonilaattojen ulkoasun uudistaminen.

Valtaosa vuoden 2020 viljelijätuista maksetaan hakuvuoden aikana

Ruokavirasto on julkaissut syksyn viljelijätukien tavoitteellisen maksuaikataulun. Vuonna 2020 haettavia viljelijätukia on tavoitteena maksaa hakuvuoden aikana yhteensä noin 1,4 miljardia euroa, joka on yli 80 prosenttia tukien kokonaismäärästä.

Bruttokansantuote supistui viime vuoden viimeisellä neljänneksellä

Bruttokansantuote, vuosineljänneksittäin viitevuoden 2010 hintoihin (mrd. euroa).

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen volyymi pieneni loka-joulukuussa 0,7 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2018 viimeiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 0,4 prosenttia.

H.G. Porthan -mitali 100-vuotiaalle Turun yliopistolle

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt hopeisen H.G. Porthan mitalin tänä vuonna sata vuotta täyttävälle Turun yliopistolle. Mitali luovutettiin yliopiston rehtori Jukka Kolalle ja hallituksen puheenjohtaja Ritva Viljaselle 28. helmikuuta Akatemiatalossa pidetyssä yliopiston 100-vuotisjuhlan tervehdysten vastaanottotilaisuudessa.

Urheilu

Jälkipeli: Kiekkoselostaja Markku Silvennoinen ei laske työtunteja

Markku Silvennoisen ääni on tullut jo monelle tutuksi TPS:n kiekko-otteluiden selostuksista. Auran Aallot aloitti vuosikymmeniä sitten ottelutunnelmien välittämisen, mutta nyt Silvennoisen nykyinen työnantaja on Radio City.

Taivaalta putoaa jalkarätin kokoisia märkiä lumihiutaleita. Sohjoinen loska lentää tuulilasiin tienpinnasta. Puolenyön aikaa tulee nautittua kahvikupponen huoltoasemalla. Onneksi kotiin on matkaa enää alle 300 kilometriä. Aamuyöstä ollaan jo Turussa.

Taika Koilahti, Titta Keinänen ja Susanna Tapani Turun ensimmäiset urheilijalähettiläät

Taika Koilahti.

Turkulaiset nuoret urheilijat menestyivät viime vuonna. Nuorten menestystä juhlistetaan mitalikahvitilaisuudessa torstaina illalla Turun linnassa. Urheiluakatemiaohjelman johtaja Antti Paananen Olympiakomiteasta, Turun kaupunginjohtaja Minna Arve sekä liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari pitivät nuorille onnittelupuheet. Nuoret saivat diplomit ja ruusut.

Turkulainen Vilho Aatola kansainvälisessä Rotax Winter Cup -kartingkisassa Micro Max -luokan paras suomalainen

Vilho Aatola.

Paimion South West Kartingia edustava turkulainen Vilho Aatola , 11, on sijoittunut parhaana suomalaisena seitsemänneksi RMC Euro Trophy Winter Cupissa, Micro Max -luokassa, Espanjan Campilloksessa. Winter Cup -osakilpailu on Aatolan ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, johon hän on ulkomailla osallistunut.

TPS lainaa laitahyökkääjän Italian Parmasta

Tehe Olawale.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut kaksi uutta vahvistusta riveihinsä. Molemmat TPS:n uudet pelaajat ovat italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Vapaaottelija Jerry Kvarnström syttyy vaikeissa olosuhteissa

Jerry Kvarnström puolustaa mestaruusvyötään Puolassa maaliskuun alussa.

Urheilun hienous on yllätyksellisyydessä. Daavid ja Goljat -asetelma on yksi urheilun suurimpia yleisömagneetteja. Kun paremmuudesta kilpaillaan, mitä tahansa voi tapahtua.

Italian Serie A:ssa pelannut Masahudu Alhassan TPS-paitaan

Masahiudu Alhassan.

Veikkausliigakauteen valmistautuva TPS on hankkinut vahvistuksen puolustuspäähänsä. Laitapuolustaja Masahudu Alhassanin sopimus kattaa kauden 2020. 27-vuotias ghanalaispelaaja on alun perin italialaisen jalkapallokoulun kasvatteja.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.