Jälkipeli: Mergim Kelmendi aloitti pöytätenniksen tosissaan laustelaiskavereidensa kannustamana

Mergim Kelmendi muutti vuosia sitten Kosovosta Suomeen. Kavereiden pelatessa jalkapalloa Mergim löysi pöytätenniksen. Nyt hän on Turun Pyrkivän pingispelaaja, joka kilpailemisen ohella valmentaa nuoria. Mergim Kelmendi muutti vuosia sitten Kosovosta Suomeen. Kavereiden pelatessa jalkapalloa Mergim löysi pöytätenniksen. Nyt hän on Turun Pyrkivän pingispelaaja, joka kilpailemisen ohella valmentaa nuoria. Kuva: Hannu Tuominen

Taidan olla poikkeus. Kaikki kosovolaiset kaverini ihmettelevät, miksi en pelaa jalkapalloa, vaan pöytätennistä, kertoo Turun Pyrkivän innokas pingispelaaja Mergim Kelmendi.

Pingis on maailmalla suuri urheilulaji. Vaikka pingis on muualla suosittua, on laji ollut pitkään Suomessa ja Turussa marginaalissa. Vielä 1980-luvulla pöytätennis sai meilläkin julkisuutta. Laji näkyi televisiossa ja lehtien urheilusivut kirjoittivat lajista säännöllisesti isoja tarinoita.

Pahin alennustila koettiin muutamia vuosia sitten. Lisenssipelaajien määrä romahti. Seurojen junioritoimintakin pääsi pahasti näivettymään. Nyt suunta on ylöspäin. Benedek Oláhin menestys ja hänen saamansa julkisuus on auttanut.

Turun Pyrkivä ja Kelmendin tapaiset pingiskerhoja vetävät pelaajat ovat isossa roolissa, jotta Turussa lapset pääsevät opettelemaan pöytätenniksen taitoja. Pyrkivä on ainoa seura Turussa, joka tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa pingistä kilpailumielessä.

Kelmendin erikoinen lajivalinta on ollut osin sattumaa. Hän on syntynyt Kosovossa, lähellä pääkaupunki Pristinaa.

– Kun pommitukset alkoivat, perheeni häädettiin omasta talostamme. Sen jälkeen asuimme vuokralla Pristinassa ennen lähtöä pääkaupungista. Meidät vietiin ensin junalla Makedonian puolelle ja sitten lensimme Suomeen. Emme tienneet, minne meidät viedään eikä meillä ollut mitään mukana, ei edes passeja. Olin silloin 7-vuotias.

Kelmendin perhe sijoitettiin aluksi Ouluun vastaanottokotiin, josta matka jatkui Tammisaareen. Kahden vuoden kuluttua Suomeen saapumisen jälkeen perhe sai oleskeluluvan.

– Menin kouluun ensimmäiselle luokalle. Luokassani oli useita muitakin maahanmuuttajia. Meidän piti oppia ensimmäiseksi suomen kieli.

Mergim tutustui pöytätennikseen Lausteen nuorisotalolla.

– Tykkäsin heti lajista ja pelasin paljon kavereiden sekä ohjaajien kanssa. He olivat sitä mieltä, että minun kannattaisi mennä harrastamaan pöytätennistä urheiluseuraan. Juuri tuolloin nuorisotalolla oli yksi pingistä harrastava pelaaja, Toivo Karhu, joka oli jo joukkueessa. Hänen avullaan liityin vuonna 2007 Turun Pyrkivään.

Kelmendin innostus lajiin kasvoi, kun kilpailuissakin alkoi tulla menestystä.

– Muistan, kun kävin ensimmäisen kerran kilpailussa vuonna 2008 Kosken Kisoissa ja olin heti palkinnoilla. Olen pärjännyt hyvin oman tasoni kisoissa. Olen vuosittain yltänyt palkinnoille muutaman kerran. Kaksi kertaa olen ollut SM-kisoissa kuudentoista parhaan joukossa. Viime vuonna olin jo kahdeksan joukossa eli lähellä mitalia.

Arkeen kuuluu myös lasten valmentaminen.

– Olen ollut kaksi vuotta valmentamassa pingiskoululaisia. Tykkään kovasti valmentaa junioreita. Auttaminen liittyy myös työuraani. Olen käynyt lähihoitajan koulutuksen ja olen nykyisin päiväkodissa töissä.

Lajin tulevaisuuden kannalta oleellista on, että nuoria saadaan mukaan toimintaan.

– Kalevi Kaimio aloitti Pyrkivän pöytätennistoiminnan 40 vuotta sitten. Nyt meillä on 20–30 junioria, jotka käyvät säännöllisesti pari kertaa viikossa pelaamassa. Osa myös kilpailee. Uusia jäseniä saadaan muun muassa kertomalla lajista kouluissa. Pingispöytiäkin on tullut jonkin verran lisää kouluihin, kertoo Pyrkivän pöytätenniksen puuhamies Matti Haverinen.

Kynnys pingisharrastuksen aloittamiselle on matala.

– Laji on edullinen. Seuralta saa tarvittaessa mailat ja pallot käyttöönsä. Kaikilla on muutenkin sisäpeliasusteet. Meillä on ryhmässä kolme vetäjää, jotka ohjaavat ja valmentavat. Riittävä määrä päteviä ohjaajia onkin ensiarvoisen tärkeää. Kelmendi on yksi meidän pingiskerhon vetäjistä.

Hannu Tuominen

Raunistulassa sijaitseva liikuntakeskus Alfa tarjoaa hyvät mahdollisuudet Turussa pöytätenniksen harjoitteluun. Raunistulassa sijaitseva liikuntakeskus Alfa tarjoaa hyvät mahdollisuudet Turussa pöytätenniksen harjoitteluun. Kuva: Hannu Tuominen

Ammattiliitoilla yhteinen mielenilmaus Turun kauppatorilla

Ammattiliitot JHL, Jyty, Talentia ja OAJ järjestävät yhteisen mielenilmauksen Turun kauppatorilla torstaina 1. kesäkuuta kello 12–13.

Rikoksia, jännitystä ja huumaavaa rakkautta

Vares nähdään Naantalin Emma Teatterissa

Vares -komedia tuo näyttämölle rikoksia, jännitystä ja huumaavaa rakkautta, kaikkea, mitä kesäteatterissa viihtymiseen tarvitaan. Vares nähdään Naantalin Emma Teatterissa 1.6.–12.8.

Riskikäyttäytyminen yleistä lastensuojelun jälkihuollossa olevilla nuorilla

Valtaosalla lastensuojelun jälkihuollossa olevista nuorista havaittiin tuoreessa tutkimuksessa riskikäyttäytymistä, tavallisimmin päihteidenkäyttöä tai rahan käytön ongelmia. Moni ei ongelmistaan huolimatta turvautunut saatavilla oleviin tukipalveluihin. Itä-Suomen yliopiston hoitotieteen laitoksella tehty tutkimus julkaistiin Journal of Advanced Nursing -lehdessä.

Jalo & Jalo ja tanskalainen BMS perustavat yhteisyrityksen, joka on yksi Euroopan suurimmista nostolava-autoyrityksistä

Uuden yhteisyrityksen JaloBMS:n toimitusjohtaja Sami Jalo (oikealla) ja hallituksen puheenjohtaja Jens Enggaard allekirjoittivat sopimuksen Kööpenhaminassa, jossa sijaitsee BMS:n suurin toimipiste.

Pohjoismaiden johtava nostolava-autoihin erikoistunut yritys, suomalainen Jalo & Jalo sekä tanskalainen BMS perustavat yhteisyrityksen. Uusi JaloBMS tarjoaa suurten nostolava-autojen palveluja telealalle, energiasektorille sekä tuulivoima- ja rakennusteollisuuteen ja suuntautuu vahvasti kansainvälisille markkinoille. Molemmat yritykset omistavat yhteisyrityksestä 50 prosenttia.

Takapuoli edellä puuhun

Ratapihan remontti käynnistyy.

Räjäytyksiä, louhintaa, pölyä ja melua. Mittavia liikennejärjestelyjä. Runsasta työmaaliikennettä. Kaksoisraiteen rakentaminen Kupittaan ja päärautatieaseman välille käynnistyy kesän korvalla toden teolla ja sillä on seurauksensa. Ensimmäisiä niistä on se, että Helsinginkatu katkaistaan hetkeksi kokonaan liikenteeltä, kun Nummen alikulkusilta puretaan.

Tee löytöjä kansantanssijoiden kirppikseltä

Mitä erilaisempia löytöjä voi tehdä Turun Kansantanssijoiden Ystävien kirpputorilla torstaina 1. kesäkuuta kello 16–20 kansantanssijoiden toimitilassa, Kalevantie 17. Kaupan on muun muassa kerran käytössä olleita ilmapatjoja, uusia ja vanhoja tanhukenkiä, t-paitoja sekä tauluja, astioita, tuoleja, retrovaatteita, lakanoita, tyynyliinoja ja pyyhkeitä. Yhdistykseltä voi myös vuokrata kansallispukuja.

Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella

Blueforsin kryogeenisen mittausjärjestelmän sisäosat.

Suurin osa kvanttitutkimuksesta tapahtuu äärimmäisen kylmissä lämpötiloissa, jotka tutkijat saavuttavat kryostaateiksi kutsutuilla superpakastimilla. Myös kokeissa käytettävät energiamäärät ovat äärimmäisen pieniä: kyse voi olla jopa fotonia eli valohiukkasta pienemmästä määrästä energiaa. Kvanttitutkimuksessa tehotasot pitää pystyä mittaamaan äärimmäisellä tarkkuudella – ja samalla ottaa huomioon tutkijoiden suuri haaste, eli lämpöenergian vaikutus mittaustuloksiin.

Jahtaamistilanteesta kehkeytyi törkeä ryöstö Turun yössä

Lounais-Suomen poliisi selvittää Turussa keskiviikkoyönä tapahtunutta törkeää ryöstöä sekä ryöstön yritystä. Mannerheiminpuistossa takaa-ajettua miestä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin.

Asuntolainakanta supistui poikkeuksellisesti

Kotitalouksien asuntolainakanta poikkeuksellisesti supistui huhtikuussa 0,3 prosenttia vuodentakaisesta, kun vuosi sitten vastaavana aikana vuosikasvuvauhti oli 3,7 prosenttia. Sijoitusasuntolainakannan kasvuvauhdissa on tapahtunut nopeampi hidastuminen vuoden aikana. Huhtikuussa sijoitusasuntolainakanta (8,7 miljardia euroa) supistui vuodentakaisesta 1,1 prosenttia, kun vielä edellisvuonna vastaavana aikana sen vuosikasvuvauhti oli 7,3 prosenttia. Omistusasuntolainakanta (98,7 miljardia euroa) puolestaan supistui huhtikuussa vuodentakaisesta 0,3 prosenttia; vuoden 2022 huhtikuussa se kasvoi 3,4 prosentin vauhdilla.

Oda suunnittelee ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja siirtymistä tarjoamaan yrityksille logistiikkaa palveluna

Oda suunnittelee nykyisen, kuluttajille suunnatun ruoan verkkokauppansa sulkemista Suomessa ja kartoittaa mahdollisuuksia jatkaa Suomessa tarjoten logistiikkaa palveluna (Logistics-as-a-Service) muille kaupan alan toimijoille. Oda aloittaa Suomessa henkilöstönsä kanssa muutosneuvottelut yrityksen tulevaisuudesta Suomessa.

Väitös: Koloniaaliset rakenteet läpäisevät edelleen eurooppalaista femi(ni)cide-tutkimusta

Aleida Luján Pinelo.

Aleida Luján Pinelo tarkasteli oikeustieteen väitöstutkimuksessaan, miten femi(ni)cide-käsite (naismurha) esiintyy länsieurooppalaisessa kontekstissa.

Lounaissuomalaisten syöpäjärjestöjen kuluvan vuoden apurahat haettavissa

Moikoisten Syöväntutkimussäätiön, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön ja Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen apurahat ovat haettavissa. Tänä vuonna apurahoja jaetaan 251 700 euroa.

Kaukolämpötyö katkaisee liikenteen Henrikinkadulla

Kaukolämpötyöt jatkuvat Henrikinkadulla 31.5.–16.6. Työ katkaisee moottoriajoneuvoliikenteen Henrikinkadulla Agricolankadun ja Naturankujan välillä.

Koulujen päättäjäisiä vietetään epävakaisessa säässä

Lämpötila nousee lauantaina ylimmillään noin 15 asteeseen. Sateita saadaan monin paikoin, lähinnä länsirannikolla ja Lapissa päivä on poutainen.

Kotimainen varhaisperuna ehtii lakkiaisiin

Kesäkuun puolivälissä varhaisperunan tarjonta kattaa jo vakiintuneen kysynnän.

Kesän ensimmäiset avomaan varhaisperunat kotimaasta ehtivät tarjolle lakkiaisiin. Kesäkuun puolivälissä tarjonta kattaa jo vakiintuneen kysynnän.

Huumaavat lääkkeet leviävät yhä nuorempien keskuudessa Turun seudulla, 13-vuotiaita sairaalahoidossa myrkytysoireiden vuoksi

Turun seudulla leviää huumaavia lääkkeitä ja kemikaaleja yhä nuorempien keskuudessa. Myrkytysoireiden vuoksi jopa 13-vuotiaita on ollut sairaalahoidossa. Lounais-Suomen poliisi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) varoittavat lääkkeiden väärinkäytön vakavista seurauksista.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla ja Uudellamaalla

Hyvinvointialueiden erot sairastavuudessa ja työkyvyttömyydessä 2019–2021, ikävakioidut indeksit.

Terveimmät suomalaiset asuvat Pohjanmaalla, Uudenmaan hyvinvointialueilla ja Helsingissä, sairaimmat Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Työkyvyttömyys on yleisintä Pohjois-Savossa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ja vähäisintä Uudellamaalla.

Pohjoismaiden immunologit kokoontuvat Turkuun 4.–7. kesäkuuta

Skandinaavisen Immunologiayhdistyksen (Scandinavian Society for Immunology, SSI) vuosikokous ja kesäkoulu järjestetään 4.–7. kesäkuuta Turussa. Kaupunkiin saapuu lähes 300 alan asiantuntijaa.

Urheilu

FC TPS Turku Oy teki miljoonan liikevaihdolla yli puoli miljoonaa tappiota

Linus Rönnberg laukaisee ottelussa SalPaa vastaan. TPS käänsi pelin voitoksi. Talouspuolella tilikausi oli tappiollinen.

FC TPS Turku Oy:n tilikauden 2022 tulos oli 535 510 euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli noin 1,05 miljoonaa euroa. Liikevaihto putosi edelliseen, Ykkösessä pelattuun kauteen 2021 nähden noin 43 000 euroa.

Tuto Volley etsii viimeistä palaa ilman kiirettä

Tuto Volley haluaa olla myös Jani Niskakankaan alaisuudessa vahva torjuntajoukkue.

Lentopallon Mestaruusliigan Tuto Volley on tehnyt kevään aikana kovasti töitä ensi kauden joukkueen kasaamisessa. Niinpä joukkue onkin ollut lähes valmiina jo toukokuun alusta lähtien.

Eetu Huuhtanen ja Jussi Niska Interistä Pikkuhuuhkajiin

Eetu Huuhtanen.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) pelaa kesäkuussa kaksi maaottelua. Syksyllä alkaviin EM-karsintoihin valmistautuva Pikkuhuuhkajat kohtaa Puolan (15.6.) ja Slovenian (20.6.) vieraissa.

Karppinen D-finaalin viides EM-soudussa

Olli-Pekka Karppisen urakka olympiasoudun EM-kilpailuissa Bledissä päättyi miesten yksikön D-finaalin viidenteen sijaan. Kilpailuiden ainoa suomalaissoutaja oli positiivisin mielin.

Åboraakkeli: F-liigan drafti – kuriositeetti vai muuta?

Kuka on kaikkien aikojen ensimmäinen F-liigaan varattu pelaaja ja mikä seura hänet varasi?

Otteluanalyysi: TPS ratkaisi rangaistuspotkusta, jota ei olisi pitänyt tuomita

Ratkaisun hetki. Erotuomari Lassi Siukkola näyttää SalPan Michael Johnille punaista ja pallo viedään pilkulle.

Dramaattinen ottelu. Kehnosti jalkapalloilun Ykkösen aloittanut TPS oli jälleen suurissa vaikeuksissa ”paikallispelissä” Salon Palloilijoita vastaan, mutta pystyi kuin pystyikin kääntämään pelin tappioasemasta voitoksi. Kotijoukkue sai merkittävää apua erotuomari Lassi Siukkolalta , joka kotipelissä Gnistania vastaan ajoi kentältä kevyin perustein TPS-pelaajan. Nyt punaista korttia katseli SalPan toppari Michael John , joka heittäytyi peittämään Joonas Lakkamäen laukausta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.