Linnanniemen kansainvälisen ideakilpailun kilpailuaikaa jatkettu

Linnanniemen kilpailun tuomaristo on päättänyt jatkaa kilpailuaikaa koronaepidemian vuoksi. Näin kilpailuun osallistuvilla on aikaa sopeutua yllättävään tilanteeseen. Kilpailun uusi päättymisaika on 28. toukokuuta kello 16.

Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan alueen kansainvälisen ideakilpailun tavoitteena on löytää historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävälle alueelle kattava kokonaisidea sekä monipuolisia kehittämisvaihtoehtoja.

Kilpailuehdotukset palautetaan sähköisesti kilpailun verkkosivujen www.turku.fi/linnanniemi kautta ohjeiden mukaisesti ennen kilpailuajan päättymistä.

Kilpailuehdotukset asetetaan myös kaupunkilaisten nähtäville ja kommentoitavaksi.

Linnanniemen ideakilpailun järjestää Turun kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto ry. SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ylen HD-lähetykset käynnistyvät Digitan antenniverkossa tiistaina

Ylen HD-muotoiset kanavat Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Teema & Fem HD käynnistyvät Digitan maanlaajuisessa antenni-tv-verkossa 31. maaliskuuta. Lähetysten käynnistyessä HD-verkko kattaa jo 90 prosenttia väestöstä.

Konkurssihakemukset 14 prosenttia kasvussa

Viikolla 13 tehtiin 46 uutta konkurssihakemusta. Yhteensä hakemuksia on tänä vuonna Asiakastiedon mukaan tehty 839 eli noin 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Hakemukset ovat kohdistuneet 770 eri yritykseen. Tuore tilastopaketti löytyy liitteestä.

Uudenmaan rajalla käännytettiin vain 24 ajoneuvoa maanantain työmatkaliikenteessä

Uudenmaan maakuntarajan tarkistuspisteille sunnuntaina saapuneiden ajoneuvojen kokonaismäärä oli 19 573. Niistä jouduttiin käännyttämään 397. Junamatkustajia oli sunnuntaina 824, joista käännytettyjä oli 13.

Erävalvontaraportti: Joka kymmenes rikkoi lakia luonnossa

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna 8 700 maastossa liikkujaa. Joka kymmenes oli liikkeellä ilman harrastukseen tarvittavaa lupaa tai ei noudattanut lainsäädäntöä. Tavallisimmin rikkeihin syyllistyvät kalastajat, selviää Metsähallituksen erävalvontaraportista.

Huoltovarmuuskeskus laajentaa matkustaja-autolauttojen tukea

Rosella liitetään Huoltovarmuuskeskuksen merkikuljetuksia turvaavan tuen piiriin.

Huoltovarmuuskeskus varmistaa Ahvenanmaan ja Ruotsin välisiä välttämättömiä rekkakuljetusyhteyksiä myöntämällä liikennöintiin taloudellista tukea. Laajennus huomioi Ahvenanmaan erityistarpeet ja se liittyy 25. maaliskuuta julkistettuun merikuljetusten varmistamisen kokonaisuuteen.

Tosiostajat edelleen liikkeellä, asuntojen yksityisnäyttöjä varataan vilkkaasti

Esittelyt tehdään käytännössä kaikki yksityisesittelyinä.

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL teki koronakriisin ajan toisen jäsenkyselyn 26. maaliskuuta. Kyselyyn vastasi lähes 80 prosenttia jäsenyrityksistä Suomessa. SKVL jäsenyritysten toimipisteitä on lähes 500 ja välittäjiä lähes 1 600 ympäri Suomea. Markkinakyselyt tehdään poikkeuksellisesti lyhyin aikavälein.

Finanssiala: Hoidetaan pankkiasiat kotoa, vältetään konttoreissa käyntiä

Kuun vaihteessa moni pankkiasiakas saa eläkkeensä tai erilaisia tukia, ja toisaalta moni maksu tai lasku erääntyy. Pankit vetoavat asiakkaisiinsa, että pankkiasiat hoidettaisiin mahdollisuuksien mukaan kotoa, jotta koronavirus ei leviäisi muihin asiakkaisiin tai pankin henkilökuntaan. Moni pankki palvelee asiakkaitaan konttorissa vain ajanvarauksella.

Ilmatieteen laitos: Ilman typpidioksidipitoisuus laskenut Suomessa 40 prosenttia poikkeustilan aikana

Typpidioksidin pitoisuudet ilmassa 18.3.2020 alkaneen poikkeustilan aikana. Vertailuaineistona on vastaavan ajankohdan keskiarvo vuosilta 2017–2019.

Koronaviruksen myötä vähentyneet liikennemäärät ovat parantaneet kaupunkien ilmanlaatua. Katupöly kuitenkin heikentää monin paikoin ilmanlaatua.

Kesäkauden nopeusrajoitukset käyttöön ensimmäisten joukossa Varsinais-Suomessa, talvikeli hidastaa siirtymistä

Kesänopeuksiin siirtyminen alkaa Varsinais-Suomessa tällä viikolla.

Talven ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poistaminen alkaa tällä viikolla. Siirtyminen kesäkauden nopeusrajoituksiin tapahtuu asteittain, sillä kaikkialla Suomessa ajo-olosuhteet eivät ole samanlaiset.

Etävirpojat ilahduttavat Turussa palmusunnuntaina

Virpominen saadaan toteutettua siten, että lapset eivät ole lähikontaktissa virvottaviin.

Eläkkeellä oleva, koulumummona toimiva Eija Luoto ideoi etävirpomisen oman taloyhtiönsä asukkaiden ja erityisesti vanhusten iloksi. Pienet virpojat lähtevät matkaan palmusunnuntaina 5. huhtikuuta kello 14.

Kuski kärähti kannabiksesta Kongressikujalla

Poliisipartio pysäytti sunnuntaina kello 17.30 Turussa Kongressikujalla henkilöauton. Autoa kuljetti vuonna 1996 syntynyt mies, jolle tehty huumepikatesti oli positiivinen kannabikselle.

Jätteenkuljetusta hoidetaan pian biokaasulla lounaisessa Suomessa

Valkama & Halinen Oy aloittaa Lounais-Suomen Jätehuollon  jätteenkuljetusurakan Raisiossa biokaasujäteautolla. Kuvassa on kuljettaja Tuomas Salminen.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kilpailuttamia jätteenkuljetuksia Raisiossa ja Naantalissa ajetaan pian biokaasulla. Tiettävästi Lounais-Suomen ensimmäisellä biokaasujäteautolla kuljetusurakan Raisiossa aloittava lietolainen perheyritys ei epäillyt kaasuauton hankkimista hetkeäkään.

Nuori mies autoili huumeissa ja humalassa Majoitusmestarinkadulla

Poliisipartio pysäytti henkilöautoa kuljettaneen, vuonna 1997 syntyneen miehen Majoitusmestarinkadulla maanantain vastaisena yönä kello 2.50. Miehelle suoritettiin huumepikatesti, joka näytti positiivista amfetamiinin, kannabiksen ja opiaattien kohdalla. Mies oli myös ajokiellossa. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Valkohäntäpeurakannan kasvu pysähtyi

Tulevan metsästyskauden saalismäärän pitäisi olla noin 55000 yksilöä koko maan tasolla kannan ennallaan pitämiseksi.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman arvion mukaan Suomessa on noin 109 000 valkohäntäpeuraa (95 prosentin varmuudella 105 000–114 000 yksilöä). Kanta on pienentynyt edellisvuodesta vajaalla kolmella tuhannella yksilöllä eli 2,5 prosentilla.

Huumekuski poliisin haaviin Hautausmaantiellä

Poliisipartio pysäytti sunnuntaina kello 16.50 henkilöauton tarkistukseen Turussa Hautausmaantiellä.

Subutexia nappaillut mies kärysi ratista Raisiossa

Poliisipartio pysäytti henkilöauton tarkistukseen Raisiossa Raisionkaarella maanantain vastaisena yönä kello 1.45 aikaan. Ajoneuvoa kuljetti vuonna 1977 syntynyt mies, jolla ei ollut ajokorttia, koska hänen ajo-oikeutensa oli rauennut. Mies myönsi käyttäneensä Subutexia, joten hänet toimitetiin verikokeisiin epäiltynä rattijuopumuksesta.

Kaksi Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoa ojaan Paraisilla, kolme sairaalaan

Kaksi Pasi-miehistönkuljetusajoneuvoa ajoi ojaan maanantaiaamuna Paraisilla Saaristotiellä. Puolustusvoimien Pasit olivat tulossa Turun suunnasta kohti Korppoota.

Turkulainen Mieskuoro Naskalit lähettää etälaulutervehdyksen karanteenin keskelle

Mieskuoro Naskalit lähettää etänä äänitetyn laulutervehdyksensä karanteenin keskelle etäversiolla Finlandia-hymnistä.

Joulurauhan julistuksestakin viime vuosina tuttu Mieskuoro Naskalit lähettää etänä äänitetyn laulutervehdyksensä karanteenin keskelle. Etäversio on tehty Finlandia -hymnistä.

Urheilu

Menestyksen maku: Conny Karlsson hallitsi EM-kuulakisoja Turussa 1997

Conny Karlssonin palkintokaapista löytyy muun muassa kolme Suomen mestaruutta 2000-luvun alkupuolelta.

Heinäkuussa 1997 järjestettiin ensimmäiset yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kisat. Turku sai toimia kisojen näyttämönä ja moni suomalainen lähtikin kotikisoihin vahvalla latauksella. Yksi heistä oli kuulantyöntäjä Conny Karlsson , joka pääsi työntämään monen tutun ympäröimänä.

Jälkipeli: Kyllä tästä selvitään, vakuuttaa Tuto Hockeyn toimitusjohtaja Dani Aavinen

Venäläiset KHL-konkarit Alexander Nikulin (vas.) ja Dmitri Megalinsky synnyttivät melkoisen positiivisen pöhinän siirtyessään Tuton Mestis-joukkueeseen.

Tuto Hockeyn Lemminkäisenkadun toimistolla on vauhti päällä – huolimatta vaikeista ajoista. Intoa kevääseen antaa kesken jäänyt, mutta useita mielenkiintoisia tapahtumia sisältynyt viime kausi.

Paavo Nurmi Games siirtyi elokuulle

Paavo Nurmen kisat pidetään kesäkuun sijasta 11. elokuuta.

Paavo Nurmi Games siirtyy koronavirusepidemian takia elokuulle. Yleisurheilun World Athletics Continental Tour -kilpailusarjan kultakategorian kilpailun piti olla kesäkuun 9. päivänä, mutta se järjestetään Turussa tiistaina 11. elokuuta.

Jälkipeli: Liigajoukkueet ovat tauolla, mutta FC Interin Jani Meriläinen näkee tilanteessa positiivisiakin näkökulmia

Veikkausliigajoukkueet siirtyivät tauolle. FC Inter ja TPS ehtivät pelata jo yhden kiihkeän keskinäisen ottelun Suomen cupissa. Veikkausliigan oletetaan alkavan kesäkuussa. Nyt pelaajat harjoittelevat omatoimisesti.

Kupittaan jalkapallokentät ovat hiljentyneet, mutta aluksi eivät aivan täysin. Siellä täällä ennen kenttien kokonaan sulkemista näkyi raikkaassa kevätilmassa yksittäisiä pelaajia pallottelemassa, laukomassa ja venyttelemässä. Nyt, kun Turun kaupunki sulki ulkoliikuntapaikat, ovat kentät pysyneet tyhjinä. Turussa, kuten kaikkialla Suomessa, myös Veikkausliigapelaajat ovat siirtyneet omatoimijaksolle.

Åboraakkeli: Hyötyykö Suomi olympialaisten siirrosta?

Tokion uusi olympiastadion on valmiina. Mutta nähdäänkö siellä kisoja?

Järkipäätös Tokion olympialaisten siirtämisestä tuli yllättävänkin nopeasti. Terveysseikkojen lisäksi päätös on hyvä myös urheilullisesti. Jos kisat olisi väkisin yritetty viedä läpi, olisi kisoissa saatettu nähdä poikkeuksellisen keskenkuntoisia urheilijoita eli tavallista huonompia tuloksia.

TPS:n jalkapallomiehistö kesälaitumille ennenaikaisesti

TPS-pelaajat on päästetty kesälomalle jo nyt.

Koronavirus ja sen leviämisen ehkäisemiseen liittyvät toimenpiteet ovat aiheuttaneet myös TPS:n Veikkausliigajoukkueelle monenlaisia muutoksia. Veikkausliigakausi alkaa vasta kesäkuussa. Se vaikuttaa monen muun asian lisäksi myös pelaajien lakisääteisiin lomiin. Vuosiloman pituuden on oltava yhtäjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa ja vuosiloman aikana pelaajalle ei saa määrätä harjoittelua tai muitakaan työvelvoitteita.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.