Otteluanalyysi: Inter vaikeuksien kautta ansaittuun avausvoittoon

Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin. Elias Mastokangas teki Interin avausmaalin. Kuva: Jori Liimatainen

Vihdoinkin. Jalkapallon Veikkausliiga saatiin pitkän koronakevään jälkeen viivästyneesti käyntiin myös Turussa, kun Inter kohtasi avausottelussaan Rovaniemen Palloseuran. Inter nousi vaikeuksien kautta ansaittuun voittoon Rovaniemen Palloseurasta maalein 3-1 (1-0).

Inter aloitti heti kovalla myllytyksellä ja peli näytti saavan oikean suunnan, kun Elias Mastokangas survoi pallon läheltä sisään ennen kuin puoli tuntia oli kasassa. Paikkoja oli senkin jälkeen, mutta Inter ei kyennyt tappamaan peliä. Ja kävi niin kuin usein käy. Aleksandr Kokko tasoitti, kun RoPS sai aikaiseksi toisen laukauksensa kohti maalia. Inter osoitti kuitenkin henkistä vahvuutta puristamalla lopussa ansaittuun voittoon Aleksi Paanasen ja Rick Kettingin maaleilla. Turhan vaikeaksi Inter päästi pelin, vaikka se oli pelillisesti täysin ylivoimainen läpi ottelun.

Maalit: 27. Elias Mastokangas 1-0, 67. Aleksandr Kokko (Jussi Niska) 1-1, 81. Aleksi Paananen 2-1, 88. Rick Ketting (Alvaro Muniz).

Yleisöä: 1 487.

Kentän kunkku: Connor Ruane, Inter. Laitalinkin vasen jalka tekee pahaa jälkeä tällä kaudella. Laukauksia, keskityksiä, erikoistilanteita. Interin vaarallisimmat hyökkäykset nousivat Ruanen kautta. Taiki Kagayama ei ollut RoPS-ottelussa parhaimmillaan, mutta hänen ja Ruanen yhteispelistä nähtiin väläyksiä. Akseli on vaarallinen ase Interille.

Illan erikoisuus: Erikoisjärjestelyt. Ehkei niitä voi enää erikoisuutena pitää, mutta ne vaikuttavat. Yleisöä oli paikalla alle 1 500. Turvavälejä yritettiin pitää. Lehdistötilaisuutta ei pidetty lainkaan. RoPS juoksi kentälle olympiakatsomon alta eli sen pukukoppi oli vanhalla puolelle, jotta pelaajat eivät törmäilisi toisiinsa samalla käytävällä. Näillä mennään. Onkohan vielä joskus paluuta vanhaan?

Matsin surkeinta: Koronaepidemia vaikuttaa kaikkeen, myös Turkuun pääsemiseen. RoPS tuli Turkuun junalla, mutta Helsingin kautta, sillä Turku on motissa, eikä esimerkiksi yöjunia kulje. Pitkä oli pohjoisen poikien matka molempiin suuntiin. Ehkä myös se vaikutti laimeahkoon peliesitykseen.

Tuhlaajapoika: Alvaro Muniz oli Interin ahkerin laukaisija neljällä maalilaukauksella. Ruuti oli kuitenkin märkää, eikä tulosta tullut. Muniz antoi kuitenkin kolmanteen maaliin oivan syötön.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Inter-vahti Aati Marttisella ei ollut paljon hommia. Yksi pallo livahti silti selän taakse. Se ei ollut hänen vikansa. Peli, jossa vähän työtä, on nurinkurisesti usein hankala maalivahdille.

Analyysi: Pelin sävel oli selvä alusta asti. Inter vei laukaukset 19-4 ja kulmapotkut 10-1. Silti peli pysyi tuloksellisesti tiukkana loppuhetkille asti. Miksi? Siksi, ettei Inter kyennyt niittaamaan ratkaisevia osumia aiemmin, vaikka paikkoja oli. Timo Furuholm ampui tolppaan, Connor Ruane ylärimaan ja RoPS:n maalivahti Martin Kompallalla oli muutenkin riittävästi puuhaa koko ajan.

Vaikka kausi on vasta käynnistymässä, Inter on ehtinyt osoittaa henkistä kovuutta, jota voittava joukkue tarvitsee. Inter teki maalit, kun niitä välttämättä tarvittiin. Se lupaa hyvää jatkolle, sillä itseluottamus on ominaisuus, joka lisääntyy tekojen ja onnistumisten avulla.

Inter oli viime kaudella melkoinen maalikone. Kun Filip Valencic ja Mika Ojala jättivät seuran, kysyttiin tekeekö Inter enää maaleja ja kuka ne tekee. Kysymyksiin on saatu vastauksia. Kyllä, Inter tekee edelleen maaleja ja se tekee niitä paljon. Vastuu tuntuu jakautuvan aikaisempaa laajemmalle, mutta lupauksia herättävää on se, että Elias Mastokangas on ottamassa paikkansa hyökkäyskolmikosta ja tekee sen vakuuttavasti. Hyökkääjän kohdalla se tarkoittaa maalien tekemistä.

Inter lähti heti ottelun alussa jahtaamaan rovaniemeläisiä lujaa korkealla prässillä ja se kantoi hedelmää. RoPS ei pystynyt avaamaan peliä, menetti palloja ja tilanteita syntyi. Mikään joukkue ei pysty prässäämään koko ottelua samalla intensiteetillä, joten myös Interin tahti hiipui, mutta siitä huolimatta Inter sai kerta toisensa jälkeen pallon lähelle miesylivoiman. Se oli paremmin organisoitu joukkue. Vain viimeistelyssä oli toivomisen varaa.

Valmentaja Jose Riveiro oli tehnyt muutoksia avauskokoonpanoon, mikä on viisasta. Pelirytmi on tiukka, koko materiaali on valjastettava käyttöön, jotta vireys säilyy ja loukkaantumisilta vältytään. Aati Marttinen asteli maalinsuulle, Martti Haukioja puolustukseen ja Noah Nurmi keskikentälle. Rotaatiota tarvitaan, sillä esimerkiksi cup-peleissä loistanut Kagayama ja Kevin Kouassivi-Benissan vaikuttivat väsyneiltä. Heiltä on lupa odottaa enemmän.

RoPS:lta puuttui viisi sairaslistalla olevaa pelaajaa ja yksi on vailla pelilupaa. Joukkueesta ei sen takia kannata vielä tehdä isompia johtopäätöksiä. Sen verran voinee veikata, että tarjolla taitaa todennäköisemmin olla häntäpään kahinat kuin mitalitaistot.

Inter: Aati Marttinen; Rick Ketting, Juuso Hämäläinen, Martti Haukioja (78. Arttu Hoskonen), Connor Ruane, Alvaro Muniz (90. Anthony Annan), Noah Nurmi (46. Aleksi Paananen), Kevin Kouassivi-Benissan; Elias Mastokangas, Timo Furuholm, Taiki Kagayama (70. Liliu).

RoPS: Martin Kompalla; Jussi Niska, Atte Sihvonen, Zurab Tsiskaridze (41. Erik Kantola), Juho Hyvärinen; Tuomas Kaukua, Obed Malolo, Rasmus Degerman (37. Veka Pyyny), Raymond Gyasi; Aleksandr Kokko (70. Matias Tamminen), Daniel Carr.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Nurmi, Inter. Sihvonen, Kompalla ja Carr, RoPS.

Lasse Virtanen

Valta siirtyy naisille

Kaupunginjohtaja Minna Arve (vas.) on protokollan kolmonen Turussa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen (kesk.) ykkönen.

Turussa koetaan elokuun lopussa historiallinen hetki. Sini Ruohonen (kok.) ottaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijan Lauri Kattelukselta (kok.), joka siirtyy Laitilan kaupunginjohtajaksi. Tämän jälkeen kaupunkia johtaa naisten triumviraatti, jonka ykkönen protokollassa on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja eli Elina Rantanen (vihr.). Protokollan kakkonen on kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja vasta kolmosena listalla on kaupunginjohtaja – kokoomustaustainen Minna Arve – jota moni kaupunkilainen pitää kaupungin ykköshahmona.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Kiinteistöveron eräpäivä tänä vuonna valtaosalla jo elokuun alussa

1,9 miljoonalla asiakkaalla on tänä vuonna kiinteistöveron ensimmäinen eräpäivä torstaina 6. elokuuta. Aikaisempiin vuosiin verrattuna kiinteistövero erääntyy monella nyt yli kuukautta aiemmin. OmaVerosta saa katsottua tänä vuonna ensimmäistä kertaa kiinteistöveron maksutiedot ja veron voi myös maksaa OmaVerossa.

Ilmastonmuutos voi sulattaa varpuspöllöjen ”pakastimet” ja lisätä pöllöjen paikallista kuolleisuutta

Varpuspöllö on pienin petolintumme.

Turun yliopiston ekologit osoittavat uudessa tieteellisessä artikkelissaan, että varpuspöllöjen ”pakastimiin” eli pönttöihin ja koloihin talven varalle keräämät ruokavarastot pilaantuvat kahdesta syystä: runsaiden syyssateiden seurauksena ja jos varaston kerääminen on aloitettu aikaisin. Artikkelin tulokset osoittavat, että ilmastomuutos saattaa vaikeuttaa petojen ravinnonhankintaa ja siten vähentää paikallista talviaikaista eloonjäävyyttä. Tutkimus on julkaistu korkealuokkaisessa kansainvälisessä Global Change Biology -tiedejulkaisussa.

Etelä-Suomen pintavedet vielä keskimääräistä viileämpiä

Viime päivien epävakaisen mutta suhteellisen lämpimän sään ansiosta pintavesien lämpötiloissa ei ole ollut suurta muutosta. Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla pintalämpötilat vaihtelivat 16 ja 20 asteen välillä, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 18 asteen tuntumassa.

Moottoritien risteyssillan purkutyöt haittaavat liikennettä Kirismäessä viikonloppuna

Turun kehätien parannustyöt etenevät aikataulussaan. 8.–10. elokuuta aloitetaan Kirismäessä Turku–Helsinki-moottoritien ylittävän vanhan sillan purkutyöt, joiden vuoksi moottoritiellä on käytössä kiertotie Kirismäen eritasoliittymän ramppien kautta.

Raisio Oyj:n liikevaihto ja tulos putosivat keväällä, mutta koko alkuvuoden tulos koheni

Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Raisio Oyj -konsernin liikevaihto oli huhti– kesäkuussa 59,9 miljoonaa euroa (62,7 miljoonaa euroa viime vuonna vastaavaan aikaan), jossa on laskua 4,5 prosenttia.

Oikaisu

Jutussa Kaupunginorkesterin kippari (29.7.) oli virheitä. Intendenttinä oli Kalevi Kuosa , ei Tauno Kuosa . Pertti Pekkanen kiinnitettiin orkesteriin vuonna 1974, ei 1975.

Veronmaksajat: Palkkaverotus uhkaa kiristyä ensi vuonna puolella miljardilla eurolla

Palkansaajamaksujen muutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta selvästi vuonna 2021. Muutosten vaikutuksesta palkansaajan tuloveroprosentti on nousemassa eri tulotasoilla 0,4-0,6 prosenttiyksikköä. Kokonaisuudessaan arvioidut maksumuutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta jopa puoli miljardia euroa.

Bo LKV teki historiansa parhaan heinäkuun

Bo LKV:n liikevaihto nousi heinäkuussa 37 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja kauppoja tehtiin 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Bo LKV:ssa heinäkuun asuntomyynti oli korkeammalla tasolla kuin yhtenäkään heinäkuuna yhtiön historiassa. Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna Bo LKV:n liikevaihto nousi ennakkotietojen mukaan 37 prosenttia ja kauppoja tehtiin hurjat 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Erittäin vahvaan kesäkuuhun nähden oltiin liikevaihdossa vain kaksi prosenttia jäljessä.

Euroopan syöpäorganisaatiot: Yhdenmukainen syöpätutkimuspolitiikka tasoittaisi tietä syöpäongelman ratkaisemiseksi

Euroopan syöpäorganisaatiot ovat ottaneet yhdessä kantaa EU:n uuteen syöpämissioon. Missiolle on tulossa kunnianhimoinen tavoite: vuoteen 2030 mennessä halutaan estää yli kolme miljoonaa uutta syövän aiheuttamaa ennenaikaista kuolemaa. Tavoitteen täyttyminen vaatii yhdenmukaista tutkimuspolitiikkaa.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Alitiellä Vähäheikkilässä

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Alitie 11:n kohdalla Vähäheikkilässä keskiviikkona 5. elokuuta kello 11.00 alkaen. Katu on poikki Alitie 11:n kohdalta 6. elokuuta iltapäivään saakka.

Tutkijat löysivät tieteelle aiemmin tuntemattoman molekyylitason mekanismin, jonka avulla havupuut sopeutuvat talveen

Havupuumetsissä tapahtuva yhteyttäminen eli fotosynteesi on eräs globaalisti tärkeimmistä hiilinieluista. Toisin kuin lehtipuut, havupuut ovat ikivihreitä säilyttäen fotosynteesirakenteensa ympäri vuoden. Etenkin kevättalvella alhaisten lämpötilojen ja kirkkaan valon yhdistelmä altistaa neulaset oksidatiiviselle stressille, joka saattaisi johtaa fotosynteesikoneiston molekyylien ja solurakenteiden tuhoutumiseen. Turun yliopiston tutkijat löysivät kuusesta aiemmin tuntemattoman molekyylitason mekanismin, joka mahdollistaa puiden sopeutumisen talveen.

Kaukolämpötyö sulkee ajokaistan Brahenkadulla

Kaukolämpötyö sulkee yhden ajokaistan kerrallaan Brahenkatu 12:n kohdalla keskiviikkona ja torstaina. Työ tehdään yöllä kello 22–5.

Ratatöiden aiheuttamat muutokset jatkuvat perjantaihin asti junaliikenteessä Turun ja Helsingin välillä

Ratatöiden aiheuttamat muutokset jatkuvat perjantaihin 7. elokuuta asti junaliikenteessä Turun ja Helsingin välillä. S 967 Helsinki–Turku kello 20.37 korvataan torstai-iltaan saakka bussilla välillä Karjaa–Turku, ei välillä Salo–Turku kuten aiemmin kerrottiin.

Juonnettu urkukonsertti Naantalin kirkossa

Naantalin kirkko.

Tunnetuimpiin suomalaisiin urkutaiteilijoihin lukeutuva Ville Urponen konsertoi Naantalin kirkossa torstai-iltana 6. elokuuta. Konsertin ohjelma koostuu saksalaisesta barokkimusiikista. Säveltäjänimiä ovat Buxtehude , Walther , Bruhns , Pachelbel sekä J.S. Bach . Konsertilla juhlistetaan Naantalin kirkon tänä vuonna 30 vuotta täyttäneitä urkuja.

Työterveyslaitos: Turvallinen paluu työpaikalle edellyttää jatkuvaa riskien arviointia

Työterveyslaitos on laatinut yleisohjeet työpaikoille siitä, miten työpaikalle paluu onnistuu turvallisesti koronakriisi huomioiden. Koska tautitilanne voi muuttua nopeasti, pitää työpaikkojenkin olla valmiita muuttamaan ohjeitaan ja käytäntöjään joustavasti.

Keskusta valitsi Jarmo Laivorannan pormestariehdokkaakseen

Jarmo Laivoranta.

Keskustan Turun kunnallisjärjestön vuosikokous valitsi tiistaina pormestariehdokkaaksi Jarmo Laivorannan.

Urheilu

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Allen Uran takamieheksi

Ura Basket on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen 24-vuotiaan KeVaughn Allenin kanssa. Allenille Ura ei ole ensimmäinen etappi Euroopassa. Viime vuoden Floridan yliopiston kasvatti pelasi Montenegrossa. Allenin on määrä tuoda Uran takakentälle ennen kaikkea heittovoimaa.

Puukkokatsomo: Tintti kuun kamaralla

Jonatan Johansson.

Jotain oli tehtävä. TPS:n alkukausi Veikkausliigassa on ollut vaikea. Niinpä Tommi Pikkaraisen ajanjakso FC TPS:n peräsimessä loppui, yllättävän nopeasti.

Turkuun uusi lämmitettävä tekonurmi syksyllä

Kupittaa 1:lle valmistuu lämmitettävä tekonumri syksyllä.

Turku saa uuden lämmitettävän tekonurmen syksyllä. Rakennustyöt Kupittaan harjoituskentällä 1 ovat päässeet vauhtiin ja syksyn aikana Uudenmaankadun varteen rakentuu uusi lämmitettävä tekonurmikenttä. FC Inter Turku ry:n omistuksessa olevan Kupittaan Tekonurmi Oy:n kentästä tulee vasta Turun toinen lämmitettävä tekonurmikenttä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.