Jälkipeli: Stefan Strömborg toteuttaa unelmaansa kasvattajaseurassaan – Paraisilla eletään jalkapallobuumia

Stefan Strömborg on ehtinyt nähdä ja kokea jo paljon. Monet jalkapallo-organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina. Nyt hän toimii kasvattajaseuransa Pargas IF:n valmennuspäällikkönä. Stefan Strömborg on ehtinyt nähdä ja kokea jo paljon. Monet jalkapallo-organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina. Nyt hän toimii kasvattajaseuransa Pargas IF:n valmennuspäällikkönä. Kuva: Hannu Tuominen

TPS, FC Inter, IFK Mariehamn, ÅIFK, Ekenäs IF, Hangö IK, SJK, GIF Sundsvall ja tietysti se tärkein Pargas IF eli tuttavallisemmin Piffen. Stefan Strömborgin edustamien seurojen lista on pitkä. Monet organisaatiot ovat tulleet tutuiksi niin pelaajana, valmentajana kuin myös fysioterapeuttina.

Kun ”Stefun” ansioluetteloon lisätään vielä monivuotinen kokemus Suomen maajoukkueen toiminnasta, on Piffen onnistunut värväämään seuran valmennuspäälliköksi ja miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi täysiverisen jalkapallon ammattilaisen.

Harvalla Kakkosessa ja vielä viime kaudella Kolmosessa pelanneella joukkueella on valmentaja, jolla on taskussaan Uefan korkein mahdollinen valmentajatutkinto. Sitä täydentää Stefanin fysioterapeutin ammattitaito.

Pienen paikkakunnan ison seuran valmennuspäällikkö, 52-vuotias Strömborg, toteuttaa nyt unelmaansa. Ja mikä parasta, omassa kotikaupungissaan Paraisilla. Neljän lapsen perheenisä on palanut kotimaisemiin ja kasvattajaseuraansa.

– Kyllä se on juuri näin. Olen tosi ylpeä, että oma seurani on halunnut palkata minut. Se mahdollisti kotiin palaamisen, myöntää Strömborg.

Stefan on saanut tehdä vuosikymmenien ajan intohimoisesti töitä lajin parissa, jota rakastaa. Kaikki sai alkunsa nappulaikäisenä.

– Aloitin Paraisten Nappulaliigasta. Täällä oli 1970-luvulla kaksi seuraa, poliittisesti vasemmalla oleva Rehti, joka on TUL:n seura ja lähinnä ruotsinkielisten Piffen. Siksi perustettiin oma erillinen Paraisten Nappulaliiga, joka on suunnattu kaikille kaupungin lapsille. Nappulaiän jälkeen suurin osa siirtyi Piffeniin, osa meni Rehtiin, riippuen perheen yhteiskunnallisesta taustasta.

Piffenin jalkapalloperinteet ovat pitkät. Onpa seuran edustusjoukkue pelannut maamme toiseksi korkeimmalla sarjatasollakin, viimeksi kesällä 1994. Muutama eturivin jalkapalloilijamme on saanut oppinsa Paraisilla. Nimet Jonatan Johansson, Tommy Lindholm ja Mathias Lindström sekä naisjalkapalloilijat Jessica Thorn ja Anna Westerlund ovat tuttuja jalkapalloa seuraaville.

– Vuonna 1985 siirryin Tepsiin B-junnuikäisenä. Halusin lisää haasteita, vaikka meillä oli Paraisillakin ihan hyvä joukkue. Kuljin harjoituksiin Turkuun bussilla, välillä isä ja äiti kuljettivat. Minut valittiin Turun piirin edustusjoukkueeseenkin Piffenin pelaajana.

Menestystäkin tuli.

– Voitimme B-nuorten Suomen mestaruuden. Joukkueessa pelasi useita tulevia pääsarjatason pelaajia, kuten Kim Suominen ja Marko Rajamäki. Itse jäin TPS:n edustuksen ulkopuolelle, vaikka aika lähellä olikin. Vasta myöhemmin pääsin pelaamaan Veikkausliigaa sekä TPS:ssä että FC Interissä.

Pienen Paraisilla syntyneen pikkupojan unelma oli kehittyä jalkapallon ammattilaiseksi. Aikuisiän kynnyksellä realiteetit tulivat vastaan. Strömborg tiedosti koulutuksen ja hyvän ammatin merkityksen.

– Ymmärsin tarpeen kouluttautua. Fysioterapeutin ammatti ja oma klinikka olivat haaveenani. Siirryin Maarianhaminaan pelaamaan ja suoritin samalla opiskeluun liittyvän työharjoittelun.

Pelit Ahvenanmaalla menivät siihen malliin, että Strömborg sai lopulta sopimuksen TPS:n Veikkausliiga-joukkueeseen.

– Kausi Veikkausliigassa meni hyvin, mutta halusin saada uusia kokemuksia elämästä. Siirryin seuraavaksi Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. GIF Sundsvall tarjosi töitä sekä pelaajana että fysioterapeuttina.

Oma tarinansa Strömborgin urassa on liittyminen fysioterapeuttina maajoukkueen mukaan.

– Olin pitkään maajoukkueessa konkari Ari Alosen apurina. Hän otti minut mukaan. A-maajoukkueen lisäksi olin vuosien ajan myös nuorempien ikäluokkien maajoukkueissa fysioterapeuttina. Maajoukkueen jälkeen TPS:n hulluina vuosina toimin Mixu Paatelaisen, Martti Kuuselan ja Pasi Rautiaisen valmentamissa joukkueissa.

Vähitellen valmennus tuli vahvasti mukaan Stefanin arkeen.

– Olen nähnyt todella monta harjoitusta ja todella monta hyvää sekä helvetin huonoa valmentajaa monessa eri organisaatiossa. Aloin tehdä valmennustutkintoja.

Aluksi valmentajan ja fysioterapeutin roolit kulkivat rinnan.

– Pekka Lyyski pyysi mukaan Maarianhaminaan. Olin osa valmennustiimiä, yksi apuvalmentajista, mutta toimin samalla myös fysioterapeuttina. Ennen Paraisille paluuta olin vielä Seinäjoella SJK:n Tommi Kautosen valmentaman joukkueen apuvalmentajana sekä fysiikkavalmentajana. Nyt Paraisilla olen ”eläkkeellä” oleva fyssari, sillä päätyöni on valmennus.

Työ valmennuspäällikkönä ja edustuksen valmentajana alkoi hyvin. Heti ensimmäisen kauden päätteeksi joukkue nousi Kakkoseen.

– Nousu oli koko kaupungin juttu. Paraisilla edustuksen pelaajat ovat nuorempien esikuvia. He ovat täällä idoleja, joita seurataan. Esimerkiksi viime kaudella vierasottelussa Yläkentällä ÅIFK:ta vastaan suurin osa katsojista oli Paraisilta.

Puolet edustusjoukkueen pelaajista on seuran omia kasvatteja.

– Seurassa on vahva identiteetti. Haluamme vaalia perinteitä. Kun hankimme uuden pelaajan, otamme huomioon hänet myös ihmisenä. Pelaajan tulee sopia suomenruotsalaiseen kulttuuriin. Hyvinä esimerkkeinä ovat täksi kaudeksi tulleet Matias Lahti tai Tomas Hradecký. Kun edustuksen pelaaja juoksee kentälle, häntä seurataan, pelaako hän itselleen vai joukkueelle. Jos et pelaa joukkueelle, on ihan sama millaisia muita temppuja teet.

Olosuhteet ovat Paraisilla kunnossa. Vastaavista alemmilla sarjatasoilla pelaavat turkulaisjoukkueet voivat vain haaveilla.

– Meillä on muun muassa oma tekonurmikenttä ja oma harjoituskeskus PIF-Center.

Paraisilla kuitenkin ymmärretään tosiasiat.

– Sarjatasona Ykkönen on meidän unelma, mutta Kakkonen on meille optimaalinen sarjataso. Naisten puolella se on Ykkönen.

Vaikka Stefanin tärkein rooli seurassa on valmennus ja seuran kehittäminen, nähdään hänet myös pelaajana viheriön puolella. Kyseessä onkin melkoinen erikoisuus.

– Pelaan Piffenin kakkosjoukkueessa, joka pelaa Vitosta. Sitten olenkin pelannut Suomessa kaikilla sarjatasoilla Veikkausliigasta Kutoseen. Tähän päälle vielä ottelut eri ikämiessarjoissa. Tämä lienee melko harvinaista Suomessa.

Hannu Tuominen

Paraisilla riittää Stefan Strömborgilla (takarivi) työsarkaa. Jalkapallo on pikkukaupungin ykköslaji. Paraisilla riittää Stefan Strömborgilla (takarivi) työsarkaa. Jalkapallo on pikkukaupungin ykköslaji. Kuva: Hannu Tuominen

Valta siirtyy naisille

Kaupunginjohtaja Minna Arve (vas.) on protokollan kolmonen Turussa, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen (kesk.) ykkönen.

Turussa koetaan elokuun lopussa historiallinen hetki. Sini Ruohonen (kok.) ottaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijan Lauri Kattelukselta (kok.), joka siirtyy Laitilan kaupunginjohtajaksi. Tämän jälkeen kaupunkia johtaa naisten triumviraatti, jonka ykkönen protokollassa on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja eli Elina Rantanen (vihr.). Protokollan kakkonen on kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja vasta kolmosena listalla on kaupunginjohtaja – kokoomustaustainen Minna Arve – jota moni kaupunkilainen pitää kaupungin ykköshahmona.

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Kiinteistöveron eräpäivä tänä vuonna valtaosalla jo elokuun alussa

1,9 miljoonalla asiakkaalla on tänä vuonna kiinteistöveron ensimmäinen eräpäivä torstaina 6. elokuuta. Aikaisempiin vuosiin verrattuna kiinteistövero erääntyy monella nyt yli kuukautta aiemmin. OmaVerosta saa katsottua tänä vuonna ensimmäistä kertaa kiinteistöveron maksutiedot ja veron voi myös maksaa OmaVerossa.

Ilmastonmuutos voi sulattaa varpuspöllöjen ”pakastimet” ja lisätä pöllöjen paikallista kuolleisuutta

Varpuspöllö on pienin petolintumme.

Turun yliopiston ekologit osoittavat uudessa tieteellisessä artikkelissaan, että varpuspöllöjen ”pakastimiin” eli pönttöihin ja koloihin talven varalle keräämät ruokavarastot pilaantuvat kahdesta syystä: runsaiden syyssateiden seurauksena ja jos varaston kerääminen on aloitettu aikaisin. Artikkelin tulokset osoittavat, että ilmastomuutos saattaa vaikeuttaa petojen ravinnonhankintaa ja siten vähentää paikallista talviaikaista eloonjäävyyttä. Tutkimus on julkaistu korkealuokkaisessa kansainvälisessä Global Change Biology -tiedejulkaisussa.

Etelä-Suomen pintavedet vielä keskimääräistä viileämpiä

Viime päivien epävakaisen mutta suhteellisen lämpimän sään ansiosta pintavesien lämpötiloissa ei ole ollut suurta muutosta. Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla pintalämpötilat vaihtelivat 16 ja 20 asteen välillä, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 18 asteen tuntumassa.

Moottoritien risteyssillan purkutyöt haittaavat liikennettä Kirismäessä viikonloppuna

Turun kehätien parannustyöt etenevät aikataulussaan. 8.–10. elokuuta aloitetaan Kirismäessä Turku–Helsinki-moottoritien ylittävän vanhan sillan purkutyöt, joiden vuoksi moottoritiellä on käytössä kiertotie Kirismäen eritasoliittymän ramppien kautta.

Raisio Oyj:n liikevaihto ja tulos putosivat keväällä, mutta koko alkuvuoden tulos koheni

Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi.

Raisio Oyj -konsernin liikevaihto oli huhti– kesäkuussa 59,9 miljoonaa euroa (62,7 miljoonaa euroa viime vuonna vastaavaan aikaan), jossa on laskua 4,5 prosenttia.

Oikaisu

Jutussa Kaupunginorkesterin kippari (29.7.) oli virheitä. Intendenttinä oli Kalevi Kuosa , ei Tauno Kuosa . Pertti Pekkanen kiinnitettiin orkesteriin vuonna 1974, ei 1975.

Veronmaksajat: Palkkaverotus uhkaa kiristyä ensi vuonna puolella miljardilla eurolla

Palkansaajamaksujen muutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta selvästi vuonna 2021. Muutosten vaikutuksesta palkansaajan tuloveroprosentti on nousemassa eri tulotasoilla 0,4-0,6 prosenttiyksikköä. Kokonaisuudessaan arvioidut maksumuutokset uhkaavat kiristää palkkaverotusta jopa puoli miljardia euroa.

Bo LKV teki historiansa parhaan heinäkuun

Bo LKV:n liikevaihto nousi heinäkuussa 37 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja kauppoja tehtiin 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Bo LKV:ssa heinäkuun asuntomyynti oli korkeammalla tasolla kuin yhtenäkään heinäkuuna yhtiön historiassa. Viime vuoden heinäkuuhun verrattuna Bo LKV:n liikevaihto nousi ennakkotietojen mukaan 37 prosenttia ja kauppoja tehtiin hurjat 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Erittäin vahvaan kesäkuuhun nähden oltiin liikevaihdossa vain kaksi prosenttia jäljessä.

Euroopan syöpäorganisaatiot: Yhdenmukainen syöpätutkimuspolitiikka tasoittaisi tietä syöpäongelman ratkaisemiseksi

Euroopan syöpäorganisaatiot ovat ottaneet yhdessä kantaa EU:n uuteen syöpämissioon. Missiolle on tulossa kunnianhimoinen tavoite: vuoteen 2030 mennessä halutaan estää yli kolme miljoonaa uutta syövän aiheuttamaa ennenaikaista kuolemaa. Tavoitteen täyttyminen vaatii yhdenmukaista tutkimuspolitiikkaa.

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Alitiellä Vähäheikkilässä

Viemäri- ja vesijohtotyö katkaisee liikenteen Alitie 11:n kohdalla Vähäheikkilässä keskiviikkona 5. elokuuta kello 11.00 alkaen. Katu on poikki Alitie 11:n kohdalta 6. elokuuta iltapäivään saakka.

Tutkijat löysivät tieteelle aiemmin tuntemattoman molekyylitason mekanismin, jonka avulla havupuut sopeutuvat talveen

Havupuumetsissä tapahtuva yhteyttäminen eli fotosynteesi on eräs globaalisti tärkeimmistä hiilinieluista. Toisin kuin lehtipuut, havupuut ovat ikivihreitä säilyttäen fotosynteesirakenteensa ympäri vuoden. Etenkin kevättalvella alhaisten lämpötilojen ja kirkkaan valon yhdistelmä altistaa neulaset oksidatiiviselle stressille, joka saattaisi johtaa fotosynteesikoneiston molekyylien ja solurakenteiden tuhoutumiseen. Turun yliopiston tutkijat löysivät kuusesta aiemmin tuntemattoman molekyylitason mekanismin, joka mahdollistaa puiden sopeutumisen talveen.

Kaukolämpötyö sulkee ajokaistan Brahenkadulla

Kaukolämpötyö sulkee yhden ajokaistan kerrallaan Brahenkatu 12:n kohdalla keskiviikkona ja torstaina. Työ tehdään yöllä kello 22–5.

Ratatöiden aiheuttamat muutokset jatkuvat perjantaihin asti junaliikenteessä Turun ja Helsingin välillä

Ratatöiden aiheuttamat muutokset jatkuvat perjantaihin 7. elokuuta asti junaliikenteessä Turun ja Helsingin välillä. S 967 Helsinki–Turku kello 20.37 korvataan torstai-iltaan saakka bussilla välillä Karjaa–Turku, ei välillä Salo–Turku kuten aiemmin kerrottiin.

Juonnettu urkukonsertti Naantalin kirkossa

Naantalin kirkko.

Tunnetuimpiin suomalaisiin urkutaiteilijoihin lukeutuva Ville Urponen konsertoi Naantalin kirkossa torstai-iltana 6. elokuuta. Konsertin ohjelma koostuu saksalaisesta barokkimusiikista. Säveltäjänimiä ovat Buxtehude , Walther , Bruhns , Pachelbel sekä J.S. Bach . Konsertilla juhlistetaan Naantalin kirkon tänä vuonna 30 vuotta täyttäneitä urkuja.

Työterveyslaitos: Turvallinen paluu työpaikalle edellyttää jatkuvaa riskien arviointia

Työterveyslaitos on laatinut yleisohjeet työpaikoille siitä, miten työpaikalle paluu onnistuu turvallisesti koronakriisi huomioiden. Koska tautitilanne voi muuttua nopeasti, pitää työpaikkojenkin olla valmiita muuttamaan ohjeitaan ja käytäntöjään joustavasti.

Keskusta valitsi Jarmo Laivorannan pormestariehdokkaakseen

Jarmo Laivoranta.

Keskustan Turun kunnallisjärjestön vuosikokous valitsi tiistaina pormestariehdokkaaksi Jarmo Laivorannan.

Urheilu

Amado lopettaa uransa, Loimu joutuu palaamaan pelaajamarkkinoille

Nick Amado.

Raision Loimu kertoi noin kuukausi sitten jenkkikeskitorjuja Nick Amadon täydentävän joukkueen kokoonpanon valmiiksi, mutta nyt raisiolaiset joutuvat käynnistämään uuden keskitorjujan hakuprosessin.

Nykyinen sarjataso kelpaa

Nina Kalmin mukaan naisten Korisliiga on kehittynyt isoin harppauksin viime vuosina, mutta samalla kuilu liigan ja 1. divisioonan välillä on kasvanut. – Vaatii nousijajoukkueelta kovaa panostusta, jos haluaa liigassa säilyä, Kalmi sanoo.

Riennossa yksilöiden kehittäminen on etusijalla

Otteluanalyysi: Inter sarjan kärkeen Furuholmin maaleilla

Timo Furuholm oli jälleen Interin sankari.

IFK Mariehamn jäi Interin jyrän alle Kupittaalla jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa, mutta se oli silti hetken kiinni jopa pisteessä. Inter vei peliä mielin määrin, mutta kun se ei tehnyt paikoistaan toista maalia, maarianhaminalaiset nousivat Albion Ademin rangaistuspotkumaalilla tasoihin pelin lopussa. Inter kuitenkin kuittasi lähes välittömästi ja Timo Furuholm iski ansaitun 2-1-voittomaalin.

Allen Uran takamieheksi

Ura Basket on tehnyt ensi kauden kattavan sopimuksen 24-vuotiaan KeVaughn Allenin kanssa. Allenille Ura ei ole ensimmäinen etappi Euroopassa. Viime vuoden Floridan yliopiston kasvatti pelasi Montenegrossa. Allenin on määrä tuoda Uran takakentälle ennen kaikkea heittovoimaa.

Puukkokatsomo: Tintti kuun kamaralla

Jonatan Johansson.

Jotain oli tehtävä. TPS:n alkukausi Veikkausliigassa on ollut vaikea. Niinpä Tommi Pikkaraisen ajanjakso FC TPS:n peräsimessä loppui, yllättävän nopeasti.

Turkuun uusi lämmitettävä tekonurmi syksyllä

Kupittaa 1:lle valmistuu lämmitettävä tekonumri syksyllä.

Turku saa uuden lämmitettävän tekonurmen syksyllä. Rakennustyöt Kupittaan harjoituskentällä 1 ovat päässeet vauhtiin ja syksyn aikana Uudenmaankadun varteen rakentuu uusi lämmitettävä tekonurmikenttä. FC Inter Turku ry:n omistuksessa olevan Kupittaan Tekonurmi Oy:n kentästä tulee vasta Turun toinen lämmitettävä tekonurmikenttä.

Täysosuma
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Huh huh, tämäkin vielä!
Huh huh, tämäkin vielä!
Huomaahan tuon tyhmempikin.
Huomaahan tuon tyhmempikin.