Olisiko Kalevalasta matkailubrändiksi?
Kalevala on jättänyt jälkensä vahvasti suomalaiseen kulttuuriin, taiteisiin ja tieteisiin. Se on ollut esillä niin teatterissa, kirjallisuudessa kuin elokuvissa ja tanssissa. Nyt kulttuurimatkailutuottaja Mimosa Sukanen haluaa luoda Kalevalasta brändiä myös suomalaiseen matkailuun Kalevala kartalle -hankkeen myötä.
Jos elämyksien luominen Kalevalan parissa kiinnostaa, niin mukaan hankkeeseen ehtii vielä.
– Hankkeen myötä on tavoitteena kehittää, kasvattaa ja kansainvälistää matkailualaa Suomessa. Kalevala on meidän unohduksissa oleva sampo, johon kiteytyy mitä suomalaisuus on. Minulla on jo pitkään ollut mielessä, että Kalevalasta saisi erinomaisen elämystuotteen matkailualalle samalla tavoin kuin mitä joulupukki tai Muumit ovat, kiteyttää hankkeen projektipäällikkönä toimiva Sukanen.
Kalevala kartalle on Suomen matkailun kehittämishanke 2020–21, jonka tarkoituksena on luoda elämyskonsepti Kalevalan tarinaan perustuen. Hanke on Sukasen yamk-opinnäytetyö. Meneillään on pilottihanke, jota testataan ensin japanilaisille matkailijoille, ja myöhemmin tarkoitus laajentaa se kotimaan matkailuun sekä yleiseksi matkailubrändiksi.
– Japanilaisten kanssa tätä on hyvä testata ensin, koska he tuntevat Suomen matkailumaana, rakastavat fantasiaa ja haluavat oppia mitä suomalaisuus on käytännössä, Sukanen kertoo.
Sukasen mielestä Kalevala voi tarjota hyvää vastapainoa hektiselle nykyelämälle myös arvojensa puolesta, ja sen avulla voi luoda elämyksiä matkailijoille. Kalevala voi tarjota elämyksen rauhallisesta, verkkaasta elämästä sekä sukelluksen symboliikkaan ja tarinoiden maailmaan.
– Kalevala on superajankohtainen nyt, kun juostaan pää kolmantena jalkana ja unohdetaan, mitä on se hyvä elämä. Haluamme tuoda Kalevalan kautta tarjolle elämyksiä, ja myös ajateltavaa, mitkä ovat ne hyvän elämän avaimet. Kalevan kautta voi luoda elämyksiä liittyen Suomen mahtavaan luontoon sekä tietynlaiseen lähimmäisen rakkauteen, jossa korostuvat toisten huomioiminen ja yhdessäolo.
Sukanen muistuttaa, että Kalevala sisältää todella monipuolista ja syvällistä mytologiaa, josta luoda brändiä matkailun saralla.
– Kalevan tarinamaailma on niin monipuolinen aarreaitta, ja siitä saisi ammennettua hyvin monenlaisia elämyksiä matkailun saralla. Suomessa on esimerkiksi todella mahtava luonto, johon tätä on helppoa soveltaa. Matkailutuotteina voi olla esimerkiksi saunakulttuuria, metsämeditaatiota, kanteleen, suullista esitystä tai tuohikorun valmistamista tai esittää miten on juhlittu karhun peijaisia ja millaisia ruokia tähän voisi liittää.
Matkailualan yritysten lisäksi hanke sopii myös ravintoloille, teattereille ja muille palveluntarjoajille.
– Suomessa on jo valmiiksi todella mahtava luonto. Pitää vain miettiä, miten saadaan kaikki palvelut saman katon alle ja miten tarjota esimerkiksi japanilaiselle matkailijalle sopivaa matkaa. Jos tämä kiinnostaa, niin kannattaa ottaa pian yhteyttä, sillä hanke on jo alkanut. Vielä ehtii kyllä mukaan, Sukanen sanoo.
Myös Turussa järjestettiin Turku Science Park Oy:n toimesta Kalevala kartalle –seminaari 27. elokuuta.
Marianne Rovio