Otteluanalyysi: Maalivahti Murray pysäytti Interin nollaan

Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan. Inter jäi ilman maaleja myös Honkaa vastaan. Kuva: Jori Liimatainen

Riittävästi tilanteita, ei maalia. Tämä oli Interin kohtalona jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa Honkaa vastaan Kupittaalla. Peli päättyi maalittomaan tasapeliin. Inter säilytti asemansa sarjan kolmosena, mutta Honka vaanii pinnan päässä ja kärki uhkaa karata. Eroa Helsingin Jalkapalloklubiin ja Kuopion Palloseuraan on kuusi pistettä, mutta Inter on pelannut ottelun enemmän kuin HJK ja kaksi ottelua enemmän kuin KuPS.

Huolestuttavampaa on kuitenkin se, että peli oli Interille jo kuudes voitoton peräkkäin ja kolmas peli peräkkäin, jossa joukkue ei kyennyt maalintekoon. Maalinteko oli Interin vahvuus alkukaudesta.

Merkkejä paremmasta oli kuitenkin jo. Maalitilanteita kyettiin luomaan enemmän kuin tarpeeksi. Pelillinen lama on ehkä jo ohitettu.

Inter–Honka 0-0

Maalit: -

Yleisöä: 1 554.

Kentän kunkku: Timothy Murray, Honka. Ei juuri koppeja, mutta tilille kertyi tukku näyttäviä torjuntoja. Avausjaksolla Alvaro Muniz pääsi ampumaan Connor Ruanen syötöstä, mutta Murray torjui. Toisella puoliajalla vaikeuksia tuotti etenkin Martti Haukiojan kierteinen kaukolaukaus, johon Murray sai kätensä väliin. Benjamin Källman pääsi yrittämään, mutta Murray torjui kulmaksi. Matias Ojala kokeili läheltä kahdesti ja Muniz pääsi puskemaan kulmapotkusta aivan ottelun viime hetkillä, mutta Murray piti maalinsa puhtaana. Interin koutsi Jose Riveiro neuvoi Hongan valmentaja Vesa Vasaraa myymään vahtinsa ja lähettämään takaisin USA:han. Huumorilla toki.

Illan erikoisuus: Interin maalipyssy Timo Furuholm oli huilivuorossa korttitilin täyttymisen takia. Hän sai viime pelissä SJK:ta vastaan täyteen 200 ottelua liigassa, kaikki Interin paidassa. Elias Mastokangas oli viime pelistä poissa ylioppilaskirjoitusten takia, mutta pelasi nyt kokoonpanoon ja pääsi vaihdosta kentälle.

Matsin surkeinta: Erotuomari Oliver Reitala antoi kolme korttia penkeille. Ottelun lopussa keltaisen kortin saivat sekä Hongan valmentaja Vesa Vasara ja maalivahtivalmentaja Ajoze Mentado. Jo ennen varoituksen oli saanut Interin valmentaja Jose Riveiro. Riveiron itsensä mukaan hänen rikkeensä oli se, että hän huusi kovaan ääneen "Oliver!" ja nosti samalla kätensä ilmaan. Neljännen erotuomarin mukaan juuri elekieli oli liikaa ja aiheutti varoituksen. Pelaajista Arttu Hoskonen, Aleksi Paananen ja Borjas Martin saivat varoituksensa suunsoitosta, pelin viivyttämisestä tai huonosta käytöksestä. Kun pelissä itsessään ei ollut törkeyksiä tai erikoisuuksia, erotuomarin kannattanee miettiä olivatko käytössä oikeat lääkkeet vai olisiko pelin saanut näppeihin paremmin jollain muulla keinolla kuin keltaisilla korteilla.

Tuhlaajapoika: Matias Ojala, Inter. Vaihtomiehellä oli kaksi hyvää maalitilannetta ottelun lopussa, mutta Hongan maalivahti Timothy Murray veti aina pitemmän korren.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Ottelussa nähtiin jälleen paljon vaihtoja, kuten tällä kaudella yleensäkin on nähty. Hongan uusi kolumbialaiskärki Juan Diego Alegria, jota TPS:kin tavoitteli, sai verrytellä ja seisoskella sivurajalla kymmenisen minuuttia, kun Honka viivytteli syystä tai toisesta vaihtoa. Hän pääsi lopulta kentälle debyyttiinsä juuri varsinaisen peliajan loppuhetkillä. Aikaa kentällä kirmattavaksi jäi viitisen minuuttia. Hiki ei ehtinyt tulla.

Mitä sanottiin?

Jose Riveiro, Inter: Mielestäni tempo oli korkea ja molemmat prässäsivät aggressiivisesti ylhäältä. Honka yritti murtaa prässimme liikkumisella. Pelaajat vaihtoivat paikkoja. Ensimmäinen puoliaika oli melko tasainen. Hongalla oli paikka heti ensimmäisellä minuutilla. Puolustus oli erinomaista keskittyneisyydessään. Toisella jaksolla kykenimme luomaan riittävästi tilanteita nollan rikkomiseen. Murray oli avainpelaaja. Meillä on pelaajia, joilla on kapasiteettia tehdä maaleja. Ennemmin tai myöhemmin maaleja alkaa tulla. Kun niitä alkaa tulla, tulee enemmän kuin yksi, varmasti.

Vesa Vasara, Honka: Siinä oli muutamia hyviäkin hetkiä. Loppua kohti oli haasteita päästä prässin alta pois. Hyvin puolustetaan koko ajan. Kuten Klubikin viime pelissä, molemmat pystyttiin pitämään nollilla. Se on tosi kova suoritus joukkueelta. Tehtiin sitoutuneesti töitä.

Analyysi: Kuudes peli ilman voittoa, kolmas peli peräkkäin ilman maalia. Interin saldon on huolestuttava. Joukkueen pitäisi kamppailla mestaruudesta, mutta näillä eväillä se ei onnistu.

Tilanne ei silti välttämättä ole niin paha kuin miltä näyttää. Miksei? Siksei, että pelillisesti Inter oli jo selvästi parempi kuin esimerkiksi viime ottelussa SJK:ta vastaan. Inter kykeni luomaan riittävän määrän maalitilanteita ja oli etenkin toisella puoliajalla selvästi hallitseva osapuoli.

Alkukaudesta Inter loi tilanteita kuin liukuhihnalta, mutta kykeni myös puristamaan ratkaisumaaleja pelin lopussa. Kauden mittaan maalitilanteiden määrä vähentyi myös Kupittaalla, mutta siitä huolimatta Inter pystyi edelleen taikomaan pelin lopussa pisteitä itselleen tiukastakin paikasta. Ei tarvittu kummoistakaan ennaltanäkijän kykyä tai tilastomatemaattista osaamista, että pystyi ennustamaan, ettei joka ottelusta voi saada tulosta tällä tavalla.

Tässä mielessä huono jakso ei tullut yllätyksenä. Yllättävää oli ehkä vain se, että se tapahtui yhtäaikaisesti sen kanssa, että joukkueeseen tuli kaksi kovaa paluumuuttajaa eli Benjamin Källman ja Filip Valenčič. Näillä kahdella asialla ei kuitenkaan välttämättä ole mitään tekemistä keskenään. Jos Honka-ottelun perusteella mitään voi päätellä, niin pelillinen lama on jo ohi. Jos maalitilanteiden luominen onnistuu jatkossa samaan tahtiin, maalejakin syntyy aivan varmasti. Siksi hyviä maalintekijöitä joukkueessa on ja monta. Kaikkien kuiva kausi tuskin kestää enää pitkään.

Jos ja jos. Tilanne ei näytä yhtä pahalta kuin tilastot näyttävät. Mutta aika näyttää.

Honka on sarjan tasapeliautomaatti. Kahdesta viime pelistä tuloksena on ollut kaksi maalitonta tasapeliä sekä HJK:ta että Interiä vastaan. Se on puolustuspelillisesti hyvä saldo. Honka on päästänyt vähiten maaleja liigassa: yhdeksän 16 ottelussa. Toisaalta se on tehnyt selvästi vähemmän maaleja, 18, kuin muut kärkijoukkueet. Hongan peli näytti juuri siltä kuin tilastotkin. Honka pelaa idioottivarmasti. Se puolustaa hyökkäyksen kustannuksella. Pallon alla on aina viisi tai kuusi miestä, nopeisiin hyökkäyksiin lähti mukaan vain kaksi tai kolme pelaajaa. Interille ei annettu mahdollisuutta nopeisiin tilanteenvaihtoihin. Honka itse kyttäsi kuitenkin juuri niitä. Pitkän hyökkäyksen päätteeksi, kun koko pakka oli tiiviisti ylhäällä Interin puolella kenttää, se pyrki tunnistamaan oikean prässihetken. Kun Inter rakensi alhaalta, Honka haki pallonriistoa aggressiivisella prässillä ja nopeaa suunnanmuutosta.

Paras paikka aukesi kuitenkin jo ensimmäisellä peliminuutilla Interin virheestä. Macoumba Kandji sai pallon Arttu Hoskosen puskusta ja pääsi karkumatkalle. Inter-vahti Henrik Moisander kuitenkin torjui laukauksen. Todellinen gamesaver.

Kuten nollanollassa odottaa sopii, onnistujia olivat paitsi maalivahdit myös puolustukset. Hoskonen oli vahva alun virhettä lukuun ottamatta. Hongan Tapio Heikkilä veti myös hyvän ottelun. Kandji oli vaarallinen, mutta yksinäisenä kärkenä oli vaikean tehtävän edessä.

Inter: Henrik Moisander; Martti Haukioja, Arttu Hoskonen, Rick Ketting; Connor Ruane (84. Jesper Engström), Alvaro Muniz, Aleksi Paananen, Kevin Kouassivi-Benissan (72. Matias Ojala); Filip Valenčič, Benjamin Källman (84. Liliu), Taiki Kagayama (66. Elias Mastokangas).

Honka: Timothy Murray; Konsta Rasimus, Tapio Heikkilä, Henri Aalto; Jonas Levänen (90. Edmund Arko-Mensah), Javier Hervas (72. Jerry Voutilainen), Duarte Tammilehto, Demba Savage; Borjas Martin, Macoumba Kandji (90. Juan Diego Alegria), Lucas Kaufmann.

Erotuomari: Oliver Reitala.

Varoitukset: Hoskonen, Paananen ja Riveiro (valmentaja), Inter. Borjas Martin, Tammilehto, Vasara (valmentaja) ja Mentado (maalivahtivalmentaja). Honka.

Lasse Virtanen

Lapsuuden sosioekonominen asema ennustaa aikuisiän sydän- ja verisuonitauteja

Elina Puolakka.

Korkeampi lapsuuden sosioekonominen asema on yhteydessä joustavampiin valtimoihin sekä sydämen vasemman kammion pienempään massaan ja sen parempaan diastoliseen toimintaan aikuisiässä, todetaan Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. LL Elina Puolakan tutkimus osoittaa, että korkeampi sosioekonominen asema lapsuudessa on yhteydessä myös matalampaan metabolisen oireyhtymän riskiin ja terveellisempiin elintapoihin aikuisuudessa.

Uusi linjaus sisäliikuntapaikoille, maskia tulee käyttää kaupungin sisäliikuntatiloissa

Turun kaupunki edellyttää, että kaupungin sisäliikuntatilojen käyttäjät pitävät maskia. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.

Päiväperhot kankaalla Raision kaupunginkirjastossa

Raisiolainen Paula Ehrman ripustaa maalauksiaan Raision kaupunginkirjaston toisen kerroksen näyttelytilaan marraskuun ajaksi (2.–28.11.). Teoksissa vilisee realistisesti maalattuja perhosia.

Koronavirustestiä varten varattuja aikoja peruttu lisääntyvästi

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu 57 uutta koronavirustartuntaa (21.–27.10.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 541 tartuntaa (THL 27.10. kello 8). Turussa koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Varsinais-Suomi edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa, kaikessa vapaa-ajan toiminnassa muistettava riittävät etäisyydet

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–25.10.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Koronapandemia on edelleen kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomessa. Noin neljännes kaikista tartunnoista tulee tällä hetkellä omilta perheenjäseniltä, samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä. Tartunnan lähteistä pystytään tunnistamaan hieman yli 70 prosenttia.

Fölin bussilinja 100 kuljettaa influenssarokotukseen Messukeskukseen

65 vuotta täyttäneiden ja yli 18-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien turkulaisten kausi-influenssarokotukset keskitetään koronatilanteen vuoksi tänä vuonna Turun Messukeskukseen. Fölin bussilinja 100 liikennöi 4.11.–4.12. Messukeskukseen ja takaisin keskustaan 40 minuutin välein. Rokotusaika pitää varata etukäteen verkossa tai puhelimitse.

eKollega-hanke tukee yksinyrittäjien työhyvinvointia Varsinais-Suomessa

Anna Tolppa.

Yksinyrittäjyys on 2000-luvun työelämän merkittävimpiä trendejä. Yksinyrittäjiä on nykyään reilusti yli puolet kaikista yrityksistä, yhteensä 182 000. Suomen Yrittäjien selvityksen (2019) mukaan joka toinen yksinyrittäjä kokee haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Vertaismentorointikoulutusta Turussa 18–34-vuotiaille

Diakonissalaitoksen VamosSampo-hankkeessa Turussa aloitti syyskuun lopulla vertaismentorinuorten koulutusryhmä pilottikokeiluna. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama. Koulutuksen keskiössä on oma tarina sekä itseen ja toisiin koulutettaviin tutustuminen.

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä keskiviikkona 28. lokakuuta kello 12:een mennessä.

Logomon sillan rakenteiden pesu aiheuttaa yöllistä melua

Logomon siltatyömaalla alkaa siltarakenteiden pesu.

Logomon sillan rakennusurakassa pestään seuraavaksi siltarakenteita. Työalueen läpi kulkevan junaliikenteen takia rakenteita joudutaan pesemään myös öisin.

Näin totutat koiran maskillisiin ihmisiin

Koska kasvomaski peittää suuren osan ihmisen kasvoista, koiran on vaikeampi tulkita ihmisen ilmeitä ja kehonkieltä.

Korona-aika on ollut paitsi ihmisille niin myös koirille erikoista aikaa: koko perhe on koko ajan kotona, omistajilla on aikaa pitempiin kävelylenkkeihin ja kodin ulkopuolella ihmiset pitävät isompaa etäisyyttä. Tuorein muutos on, että yhä useampi käyttää nyt suositusten mukaisesti kasvomaskia.

Olkkari antaa etäapua arjen ongelmiin puhelimitse Raisiossa

Raision asiointipiste Olkkari avaa 2. marraskuuta tukipuhelimen, josta saa neuvoa erilaisissa elämän tilanteissa. Numerosta voi kysyä apua esimerkiksi lomakkeiden täytössä tai saada keskusteluapua huoliin ja arjessa jaksamiseen.

Vanhasta luodaan uutta Sibelius-museossa

Quartet Ajaton esiintyy Sibelius-museossa.

Sibelius-museon konserttisarjassa Sibbe Live! esiintyy keskiviikkona 28. lokakuuta kello 19 kvartetti Quartet Ajaton. Laulaja Mia Simanainen on ryhmän perustaja. Mukanaan hänellä on Henrik Sandås (bandoneón), Kari Ikonen (Moog-syntetisaattori) ja Markus Hohti (barokkisello).

Talouden epävarmuus lisää säästämisintoa

Säästämisbarometrin mukaan onnellisuus ja säästäminen kulkevat käsi kädessä. Onnelliset saavat säästöön enemmän kuin vähemmän onnelliset: lähes kaksinkertainen määrä erittäin onnellisista (19 %) saa säästöön yli 400 euroa kuussa koko väestöön (11 %) verrattuna.

Bayer Suomi pienentää hiilijalanjälkeään yli 80 prosenttia jo tänä vuonna

Jennifer Hunt.

Lääkeyhtiö Bayer hakee tuotannon kasvua Suomessa ja ottaa samalla merkittäviä askeleita hiilijalanjälkensä pienentämisessä. Aiemmin syksyllä Bayer julkisti 35 miljoonan euron investoinnin Turun tuotantolaitokseen Suomessa. Bayer tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä, ja Bayer Suomi vähentää hiilidioksidipäästöjään yli 80 prosenttia jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö ei korota asuntojensa vuokria ensi vuodelle, joidenkin soluasuntojen vuokria lasketaan

TYS ei aio korottaa vuokria.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) ei korota asuntojensa vuokria vuodelle 2021. Soluasuntojen vuokria on kuitenkin päätetty yhtenäistää ja tämän seurauksena Ispurin asuntokohteen soluasuntojen vuokria lasketaan.

Alvar Euro: Helsingin yliopiston juhlasalin ovet palautettava Turkuun

Turun kaupunginvaltuutettu Alvar Euro (kok.) vaatii Helsingin yliopiston juhlasalin ovien palauttamista takaisin Turkuun. Alunperin Turun Akatemiataloon valmistetut ovet vietiin pois Turusta yliopiston muutettua Helsinkiin vuoden 1827 palon jälkimainingeissa.

Vihertyö sulkee ajokaistan Betaniankadulla

Vihertyö Betaniankadulla sulkee Itäisen Pitkänkadun suuntaan menevän ajokaistan tiistaista torstaihin asti.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.