Jälkipeli: Upea ura Brittein saarilla

Aston Villan Peter Enckelman kohtasi kasvattajaseuransa TPS:n ystävyysottelussa Kupittaalla heinäkuussa 2003. Aston Villan Peter Enckelman kohtasi kasvattajaseuransa TPS:n ystävyysottelussa Kupittaalla heinäkuussa 2003. Kuva: Jenni Gästgivar

Maalivahti Peter Enckelman oli uransa huipulla syrjäyttäessään tolppien välistä elävän legendan Peter Schmeichelin

Neljä jalkapallon Suomen mestaruutta. Valinta Suomen vuoden jalkapalloilijaksi. 21 A-maaottelua. Lisäksi kaikkien muiden meriittien päälle vielä liikuntaneuvoksen titteli. Siinä isä Göran Enckelmanin hienot urasaavutukset.

Sen sijaan poika Peter Enckelman haaveili nuorena vain siitä, että yltäisi Turun Palloseuran edustusjoukkueeseen. Vaikka isän saavutukset kuulostavat kovilta, jälkipolvi laittoi lopulta vieläkin kovemmaksi.

Peterin urasta Brittein saarilla tuli komea. Näin jälkikäteen tarkasteltuna komeampi kuin, mitä silloin ehkä ajateltiin. Jos suomalainen maalivahti kilpailee Englannin Valioliigassa peliajastaan tanskalaisen jalkapallolegenda Peter Schmeichelin tai amerikkalaisen Brad Friedelin kanssa, ollaan jalkapallon absoluuttisella huipulla.

Tuskin kukaan uskoi, ei edes Enckelman itse, että nuori suomalainen syrjäyttäisi tolppien välistä Schmeichelin. Näin kuitenkin kävi. Enckelman otti Aston Villan ykköstorjujan paikan. Kausi 2002–03 oli turkulaisen uran kulta-aikaa.

Seura TPS ja maalivahdin rooli oli 190-senttiselle Peterille luontainen valinta. Isä Göran pelasi pitkän uransa aikana vain tovin Turun Palloseurassa, mutta raitapaidoissa saavutetut kolme Suomen mestaruutta jättivät vahvat jäljet Aurajoen rannoille. Kun vielä äiti Raija oli turkulaisen mimmifutiksen pioneereja, oli jalkapallo Enckelmanin perheen ruokapöydän ykköspuheenaihe.

Enckelmanin jälkikasvu aloitti jalkapallon harrastamisen Turun Nappulaliigassa. Sen jälkeen olivat edessä TPS:n kaikki juniori-ikäluokat, kunnes koitti nuorukaisen ensimmäinen pääsarjatason ottelu HJK:ta vastaan. Elettiin syksyä 1995, jolloin Peter oli vasta aikuisiän kynnyksellä.

Muutaman Veikkausliiga-vuoden jälkeen tuli 21-vuotiaalle TPS:n kasvatille unelmasiirto Valioliigaan ja Aston Villan organisaatioon. Joukkueen manageri oli kiinnittänyt nuorten maaottelussa huomionsa lahjakkaaseen turkulaiseen. Enckelman harjoitteli uuden joukkueensa kanssa muutaman viikon ajan, kunnes siirto oli tosiasia. Vaikka Peter tiesi, että paikkaa Aston Villan ykkösmaalivahtina ei olisi heti tiedossa, se ei muuttointoa vähentänyt.

Ei ole kovin yleistä, että suomalainen jalkapallomaalivahti yltää suoraan Valioliigaan. Tosin ei Enckelmankaan ole ollut ainoa Englannin pääsarjatason maalivahti. Jussi Jääskeläinen on pelannut yli 500 Valioliiga-ottelua. Antti Niemikin kuului aikoinaan Valioliigan parhaimmistoon.

Enckelman sai tyytyä ensin istumaan Villa Parkin vaihtopenkillä, kunnes turkulaisen debyytti tapahtui toisen kauden alussa Arsenalia vastaan. Joukkueen ykkösmaalivahdin David Jamesin loukkaannuttua, Peter sai enemmän tilaisuuksia. Jamesin korvaajaksi tullut Schmeichel vei jälleen suurimman osan peliajasta, kunnes osat vaihtuivat. Kaudella 2002–03 Enckelman pelasi ykkösvahtina Valioliigassa yli 30 ottelua.

Syksyllä 2003 Enckelman siirtyi lainalle Blackburn Roversiin, ensin vain kuukaudeksi, kunnes siirrosta tuli pysyvä. Uudessa seurassaan Peter joutui olemaan kuitenkin kakkosmaalivahtina Friedelin ollessa aina torjuntavastuussa.

Kun peliaikaa ei tullut, oli edessä jälleen siirto uusiin maisemiin, ensin Walesiin (Cardiff City FC) ja sen jälkeen Skotlantiin muutamaksi kaudeksi (St. Johnstone FC ja Heart of Midlothian FC).

Eräs Enckelmanin jalkapallouran huippuhetkistä oli, kun hän pääsi Cardiffia edustaessaan pelaamaan Englannin cupin finaaliottelua Portsmouthia vastaan. Wembleyn katsomossa oli lähes 90 000 katsojaa.

Enckelman pelasi Brittein saarella viidessä seurassa neljäntoista vuoden aikana. Se on loppujen lopuksi varsin vähän. Monelle pelaajalle kertyy seuroja uransa aikana enemmänkin.

Keväällä 2013 36-vuotias Enckelman oli ilman seuraa, joten oli aika palata Suomeen. Muuttaessaan kesällä takaisin Turkuun, uudesta pelipaikasta ei ollut tietoa, vaikka Enckelmanilla oli vielä pelihaluja. Sitten tuli yllätyssoitto Maarianhaminasta. Veikkausliigajoukkue IFK Mariehamn oli Peterin uran viimeinen seura.

Siirto ammattilaiskenttien viheriöiltä siviiliin tapahtui mutkattomasti. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteistyökumppani DHL Express esitteli pelaajille toimintaansa talvella 2014. Kun Enckelman ymmärsi peliuransa olevan päätöksessään, hän otti yhteyttä kyseiseen kansainväliseen kuriiriyhtiöön.

Nyt perheenisä tekee uutta uraa DHL:n kenttämyyjänä. Vuodet brittikentillä ovat muokanneet Peteristä kielitaitoisen ja kansainvälisen supliikkimiehen, joka on elementissään myyntityössä.

Hannu Tuominen

Entinen maalivahti Peter Enckelman teki komean uran ulkomailla. Uran päätyttyä turkulainen on siirtynyt sujuvasti työelämän puolelle. Jalkapallo ei ole kokonaan jäänyt, sillä Enckelman on osallistunut ikämiesten otteluihin. Entinen maalivahti Peter Enckelman teki komean uran ulkomailla. Uran päätyttyä turkulainen on siirtynyt sujuvasti työelämän puolelle. Jalkapallo ei ole kokonaan jäänyt, sillä Enckelman on osallistunut ikämiesten otteluihin. Kuva: Hannu Tuominen

Lapsuuden sosioekonominen asema ennustaa aikuisiän sydän- ja verisuonitauteja

Elina Puolakka.

Korkeampi lapsuuden sosioekonominen asema on yhteydessä joustavampiin valtimoihin sekä sydämen vasemman kammion pienempään massaan ja sen parempaan diastoliseen toimintaan aikuisiässä, todetaan Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. LL Elina Puolakan tutkimus osoittaa, että korkeampi sosioekonominen asema lapsuudessa on yhteydessä myös matalampaan metabolisen oireyhtymän riskiin ja terveellisempiin elintapoihin aikuisuudessa.

Uusi linjaus sisäliikuntapaikoille, maskia tulee käyttää kaupungin sisäliikuntatiloissa

Turun kaupunki edellyttää, että kaupungin sisäliikuntatilojen käyttäjät pitävät maskia. Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.

Päiväperhot kankaalla Raision kaupunginkirjastossa

Raisiolainen Paula Ehrman ripustaa maalauksiaan Raision kaupunginkirjaston toisen kerroksen näyttelytilaan marraskuun ajaksi (2.–28.11.). Teoksissa vilisee realistisesti maalattuja perhosia.

Koronavirustestiä varten varattuja aikoja peruttu lisääntyvästi

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu 57 uutta koronavirustartuntaa (21.–27.10.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 541 tartuntaa (THL 27.10. kello 8). Turussa koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Varsinais-Suomi edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa, kaikessa vapaa-ajan toiminnassa muistettava riittävät etäisyydet

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–25.10.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Koronapandemia on edelleen kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomessa. Noin neljännes kaikista tartunnoista tulee tällä hetkellä omilta perheenjäseniltä, samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä. Tartunnan lähteistä pystytään tunnistamaan hieman yli 70 prosenttia.

Fölin bussilinja 100 kuljettaa influenssarokotukseen Messukeskukseen

65 vuotta täyttäneiden ja yli 18-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien turkulaisten kausi-influenssarokotukset keskitetään koronatilanteen vuoksi tänä vuonna Turun Messukeskukseen. Fölin bussilinja 100 liikennöi 4.11.–4.12. Messukeskukseen ja takaisin keskustaan 40 minuutin välein. Rokotusaika pitää varata etukäteen verkossa tai puhelimitse.

eKollega-hanke tukee yksinyrittäjien työhyvinvointia Varsinais-Suomessa

Anna Tolppa.

Yksinyrittäjyys on 2000-luvun työelämän merkittävimpiä trendejä. Yksinyrittäjiä on nykyään reilusti yli puolet kaikista yrityksistä, yhteensä 182 000. Suomen Yrittäjien selvityksen (2019) mukaan joka toinen yksinyrittäjä kokee haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Vertaismentorointikoulutusta Turussa 18–34-vuotiaille

Diakonissalaitoksen VamosSampo-hankkeessa Turussa aloitti syyskuun lopulla vertaismentorinuorten koulutusryhmä pilottikokeiluna. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama. Koulutuksen keskiössä on oma tarina sekä itseen ja toisiin koulutettaviin tutustuminen.

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä keskiviikkona 28. lokakuuta kello 12:een mennessä.

Logomon sillan rakenteiden pesu aiheuttaa yöllistä melua

Logomon siltatyömaalla alkaa siltarakenteiden pesu.

Logomon sillan rakennusurakassa pestään seuraavaksi siltarakenteita. Työalueen läpi kulkevan junaliikenteen takia rakenteita joudutaan pesemään myös öisin.

Näin totutat koiran maskillisiin ihmisiin

Koska kasvomaski peittää suuren osan ihmisen kasvoista, koiran on vaikeampi tulkita ihmisen ilmeitä ja kehonkieltä.

Korona-aika on ollut paitsi ihmisille niin myös koirille erikoista aikaa: koko perhe on koko ajan kotona, omistajilla on aikaa pitempiin kävelylenkkeihin ja kodin ulkopuolella ihmiset pitävät isompaa etäisyyttä. Tuorein muutos on, että yhä useampi käyttää nyt suositusten mukaisesti kasvomaskia.

Olkkari antaa etäapua arjen ongelmiin puhelimitse Raisiossa

Raision asiointipiste Olkkari avaa 2. marraskuuta tukipuhelimen, josta saa neuvoa erilaisissa elämän tilanteissa. Numerosta voi kysyä apua esimerkiksi lomakkeiden täytössä tai saada keskusteluapua huoliin ja arjessa jaksamiseen.

Vanhasta luodaan uutta Sibelius-museossa

Quartet Ajaton esiintyy Sibelius-museossa.

Sibelius-museon konserttisarjassa Sibbe Live! esiintyy keskiviikkona 28. lokakuuta kello 19 kvartetti Quartet Ajaton. Laulaja Mia Simanainen on ryhmän perustaja. Mukanaan hänellä on Henrik Sandås (bandoneón), Kari Ikonen (Moog-syntetisaattori) ja Markus Hohti (barokkisello).

Talouden epävarmuus lisää säästämisintoa

Säästämisbarometrin mukaan onnellisuus ja säästäminen kulkevat käsi kädessä. Onnelliset saavat säästöön enemmän kuin vähemmän onnelliset: lähes kaksinkertainen määrä erittäin onnellisista (19 %) saa säästöön yli 400 euroa kuussa koko väestöön (11 %) verrattuna.

Bayer Suomi pienentää hiilijalanjälkeään yli 80 prosenttia jo tänä vuonna

Jennifer Hunt.

Lääkeyhtiö Bayer hakee tuotannon kasvua Suomessa ja ottaa samalla merkittäviä askeleita hiilijalanjälkensä pienentämisessä. Aiemmin syksyllä Bayer julkisti 35 miljoonan euron investoinnin Turun tuotantolaitokseen Suomessa. Bayer tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä, ja Bayer Suomi vähentää hiilidioksidipäästöjään yli 80 prosenttia jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö ei korota asuntojensa vuokria ensi vuodelle, joidenkin soluasuntojen vuokria lasketaan

TYS ei aio korottaa vuokria.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) ei korota asuntojensa vuokria vuodelle 2021. Soluasuntojen vuokria on kuitenkin päätetty yhtenäistää ja tämän seurauksena Ispurin asuntokohteen soluasuntojen vuokria lasketaan.

Alvar Euro: Helsingin yliopiston juhlasalin ovet palautettava Turkuun

Turun kaupunginvaltuutettu Alvar Euro (kok.) vaatii Helsingin yliopiston juhlasalin ovien palauttamista takaisin Turkuun. Alunperin Turun Akatemiataloon valmistetut ovet vietiin pois Turusta yliopiston muutettua Helsinkiin vuoden 1827 palon jälkimainingeissa.

Vihertyö sulkee ajokaistan Betaniankadulla

Vihertyö Betaniankadulla sulkee Itäisen Pitkänkadun suuntaan menevän ajokaistan tiistaista torstaihin asti.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.