Otteluanalyysi: KuPS kaatui Kupittaalla, Inter ilmoittautui taas mestaruuskamppailuun

Kevin Kouassivi-Benissan. Kevin Kouassivi-Benissan. Kuva: Jori Liimatainen

Interillä oli yksi oljenkorsi ja se tuli hyödynnettyä. Kuopion Palloseuran oli pakko kaatua jalkapalloilun Veikkausliigan kärkikamppailussa. Ilman kolmea pistettä sekä KuPS että HJK olisivat karanneet jo kauas, vaikka pelikierroksia on vielä runsaasti jäljellä. Inter kuitenkin hoiti homman ja löi KuPSin 2-0 (1-0).

Kärjessä ovat HJK ja KuPS tasapistein eli kummallakin on 41 pistettä. Inter on 34 pisteellä seitsemän pinnan päässä. Eroa on mutta ei vielä liian paljon. Kärkijoukkueet kohtaavat vielä toisensa loppukaudesta. Pytty on tyrkyllä, jos pääsee mukaan voittoputkeen.

Inter-KuPS 2-0 (1-0)

Maalit: 22. Benissan 1-0, 65. Connor Ruane (Benissan) 2-0.

Yleisöä: 1 135.

Kentän kunkku: Kevin Kouassivi-Benissan, Inter. Benissan oli illan tehomies maalilla ja maalisyötöllä. Niitä ei voi sivuuttaa. Maali oli hänelle ensimmäinen Inter-paidassa liigassa. Benissan oli muutoinkin terhakalla pelipäällä. Liikkuminen oli terävää ja pelilliset ratkaisut yleensä järkeviä. Mutta Inter oli muutenkin täynnä onnistujia. Aleksi Paananen pelasi normaalia ylempänä ja jakeli palloa hyvin yhdellä kosketuksella. Anthony Annan toi kokemusta keskialueen pohjalle. Kurinalainen esitys. Hyvää sijoittumista ja viisaita päätöksiä.

Illan erikoisuus: Inter julkisti seuran Hall of Famen 16 ensimmäistä nimeä, joista 12 oli paikalla. Seuralegendoiksi nimettiin Stefan Håkansin lisäksi Joni Aho, Magnus Bahne, Tero Forss, Kari Hautala, Paavo Korppi, Henri Lehtonen, Petri Lehtonen, Samuli Lindelöf, Ville Nikkari, Ari Nyman, Severi Paajanen, Matti Raho, Pentti Ståhlman, Arto Wallenius ja Jami Wallenius. Stålman on jo edesmennyt, Håkans, Forss ja Lindelöf eivät olleet paikalla.

Matsin surkeinta: Näytti siltä, että erotuomari Mattias Gestranius oli päättänyt vetää kärkikahinan läpi ilman kortteja. Taisto oli tuimaa, mutta Gestranius pärjäsi puhutteluilla ja piippauksilla. Kummallekin joukkueelle tuntui sopivan se, että saa taklata. Mutta mutta. Ihan loppuun saakka ei päästy puhtaasti. Tai päästiin, sillä mylläkkä alkoi vasta loppuvihellyksen jälkeen. Interin toppari Juuso Hämäläinen ja keltapaitaisten kärki Lucas Rangel, taistelupari pelin tuoksinassa, selvittelivät välejään ja kumpikin sai keltakortin. Turha loppunäytös.

Tuhlaajapoika: Petteri Pennanen, KuPS. Taikuri on loihtinut Kupittaallakin monta kertaa kanin hatusta, mutta tällä kertaa jäi taikomatta. Oli hiljainen iltapuhde. Ei tosin tuhlannut maalipaikkoja, koska ei sellaisilla edes käynyt, mutta iltamat menivät haaskuuseen.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Arttu Heinonen, KuPS. Häntä päästi itsensä helpolla. Löysäili laidallaan ja jätti seuraamatta toisessa maalissa Connor Ruanea. Tilaa jäi liikaa ja se näkyi heti taululla.

Mitä sanottiin?

Arne Erlandsen, KuPS: Tiukka matsi. Jouduimme jahtaamaan palloa koko ajan. Inter oli mielestäni hiukan parempi. Pelejä on vielä paljon. Meidän on keskityttävä omaan peliimme. En välitä, miten muut pärjäävät. Meidän on oltava parempia. Joskus häviää. Se on hyväksyttävä ja tehtävä vielä enemmän töitä.

Jose Riveiro, Inter: Olen erittäin tyytyväinen tapaan, jolla pelasimme tänään. Täytyy muistaa kuka oli vastassa. Ensimmisellä jaksolla emme antaneet mitään vastustajalle. Peli oli täysin kontrollissa. Toisella jaksolla KuPS otti enemmän riskejä. Heillä on todella hyviä pelaajia. Mutta emme olleet uhan alla missään vaiheessa. Olen todella tyytyväinen. Tiesimme, että tämä oli viimeinen mahdollisuus.

Analyysi: Interin lama on ohi. Sinimustat ottivat toisen peräkkäisen voittonsa ja toisen peräkkäisen nollapelinsä. FC Lahti kaatui Kupittaalla 3-0, nyt KuPS 2-0. KuPS kärsi vasta kauden toisen tappionsa liigassa.

Ottelu ei ollut erityisen tilanteikas, mutta siitä voidaan syyttää lähinnä kummankin hyvää joukkuepuolustamista. Pelitempo oli Veikkausliigaan erittäin hyvää. Pelaajien liikkeissä on terävyyttä, syötöt olivat kovia ja syöttösarjat nopeita. Palloa liikuteltiin paljon yhdellä kosketuksella. Mutta kun tilaa ei ollut paljon ollut eteneminen oli työlästä. Peli voi olla nopeaa vaikka joukkue ei etene.

Inter oli aluksi ahtaalla etenkin, jos KuPS pääsi prässäämään korkealta pakkeja. Mutta vähitellen Inter pääsi selvästi niskan päälle, eikä oikeastaan antanut otetta pois kuin vasta pelin lopussa. Se on ottelun normaalia draaman kaarta. Tappiolla oleva joukkue satsaa hyökkäämiseen, johdossa oleva puolustaa etumatkaansa.

Inter rankaisi vaihteeksi vastahyökkäyksestä. Benissan eteni kohti KuPSin maalia ja haastoi rangaistusalueen tuntumassa Nuno Tomasin. Tämä blokkasi ensimmäisen laukauksen mutta ei enää toista, jonka Benissan ampui pienestä kulmasta takatolpan kautta maaliin ohi KuPS-vahti Otso Virtasen.

Toinen osuma syntyi, kun Benissan löysi keskityksellään takatolpalta Connor Ruanen, joka ampui pallon taitavasti yläkulmaan.

KuPS haastoi lopussa Interiä tosissaan. Se muutti jopa peliryhmitystään ottamalla laiturit Pennasen ja Heinosen pois, siirtymällä kolmeen toppariin ja wingbackeihin sekä nostamalla topparikolossi Juho Pirttijoen kärkeen. pelin painopiste siirtyi Interin maalille, mutta mitään todella vaarallista keltapaidat eivät saaneet aikaan, vaikka Henrik Moisander joutuikin torjuntatöihin.

Inter lähti peliin mielenkiintoisella taktisella liikkeellä. Paananen oli komennettu normaalia ylemmäs kärkikolmikon osaksi ja Annan otti ankkuripelaajan paikan keskialueen pohjalla. Kumpikin onnistui roolissaan mainiosti. Paananen oli hyvä linkki keskikentän ja kärkien välissä ja teki myös paljon puolustustyötä. Annan oli tutummassa roolissa, mutta esiintyi eleettömän varmasti.

Filip Valenčič on löytämässä entisen terävyytensä, mutta ratkaisujen laatu ei vielä sitä, mihin on totuttu. Tehot puuttuvat vielä.

Inter: Henrik Moisander; Juuso Hämäläinen, Arttu Hoskonen, Rick Ketting; Connor Ruane, Anthony Annan, Alvaro Muniz, Aleksi Paananen (71. Taiki Kagayama), Kevin Kouassivi-Benissan; Timo Furuholm (82. Liliu), Filip Valenčič (90. Elias Mastokangas).

KuPS: Otso Virtanen; Jiri Nissinen, Nuno Tomas, Juho Pirttijoki, Saku Savolainen; Ville Saxman, Nana Boateng, Urho Nissilä; Petteri Pennanen (74. Aniekpeno Udo), Lucas Rangel, Arttu Heinonen (74. Igors Tarasovs).

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Hämäläinen, Inter. Rangel, KuPS.

Lasse Virtanen

Koronavirustestiä varten varattuja aikoja peruttu lisääntyvästi

Turussa on viimeisen vajaan viikon aikana todettu 57 uutta koronavirustartuntaa (21.–27.10.). Koronaepidemian alusta eli maaliskuusta lähtien Turussa on todettu yhteensä 541 tartuntaa (THL 27.10. kello 8). Turussa koronaepidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Varsinais-Suomi edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa, kaikessa vapaa-ajan toiminnassa muistettava riittävät etäisyydet

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–25.10.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen.

Koronapandemia on edelleen kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomessa. Noin neljännes kaikista tartunnoista tulee tällä hetkellä omilta perheenjäseniltä, samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä. Tartunnan lähteistä pystytään tunnistamaan hieman yli 70 prosenttia.

Fölin bussilinja 100 kuljettaa influenssarokotukseen Messukeskukseen

65 vuotta täyttäneiden ja yli 18-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien turkulaisten kausi-influenssarokotukset keskitetään koronatilanteen vuoksi tänä vuonna Turun Messukeskukseen. Fölin bussilinja 100 liikennöi 4.11.–4.12. Messukeskukseen ja takaisin keskustaan 40 minuutin välein. Rokotusaika pitää varata etukäteen verkossa tai puhelimitse.

eKollega-hanke tukee yksinyrittäjien työhyvinvointia Varsinais-Suomessa

Anna Tolppa.

Yksinyrittäjyys on 2000-luvun työelämän merkittävimpiä trendejä. Yksinyrittäjiä on nykyään reilusti yli puolet kaikista yrityksistä, yhteensä 182 000. Suomen Yrittäjien selvityksen (2019) mukaan joka toinen yksinyrittäjä kokee haasteita oman jaksamisensa kanssa.

Vertaismentorointikoulutusta Turussa 18–34-vuotiaille

Diakonissalaitoksen VamosSampo-hankkeessa Turussa aloitti syyskuun lopulla vertaismentorinuorten koulutusryhmä pilottikokeiluna. Hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama. Koulutuksen keskiössä on oma tarina sekä itseen ja toisiin koulutettaviin tutustuminen.

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä

Uudet liikennevalot otetaan käyttöön Hämeentien ja Jaanintien risteyksessä keskiviikkona 28. lokakuuta kello 12:een mennessä.

Logomon sillan rakenteiden pesu aiheuttaa yöllistä melua

Logomon siltatyömaalla alkaa siltarakenteiden pesu.

Logomon sillan rakennusurakassa pestään seuraavaksi siltarakenteita. Työalueen läpi kulkevan junaliikenteen takia rakenteita joudutaan pesemään myös öisin.

Näin totutat koiran maskillisiin ihmisiin

Koska kasvomaski peittää suuren osan ihmisen kasvoista, koiran on vaikeampi tulkita ihmisen ilmeitä ja kehonkieltä.

Korona-aika on ollut paitsi ihmisille niin myös koirille erikoista aikaa: koko perhe on koko ajan kotona, omistajilla on aikaa pitempiin kävelylenkkeihin ja kodin ulkopuolella ihmiset pitävät isompaa etäisyyttä. Tuorein muutos on, että yhä useampi käyttää nyt suositusten mukaisesti kasvomaskia.

Olkkari antaa etäapua arjen ongelmiin puhelimitse Raisiossa

Raision asiointipiste Olkkari avaa 2. marraskuuta tukipuhelimen, josta saa neuvoa erilaisissa elämän tilanteissa. Numerosta voi kysyä apua esimerkiksi lomakkeiden täytössä tai saada keskusteluapua huoliin ja arjessa jaksamiseen.

Vanhasta luodaan uutta Sibelius-museossa

Quartet Ajaton esiintyy Sibelius-museossa.

Sibelius-museon konserttisarjassa Sibbe Live! esiintyy keskiviikkona 28. lokakuuta kello 19 kvartetti Quartet Ajaton. Laulaja Mia Simanainen on ryhmän perustaja. Mukanaan hänellä on Henrik Sandås (bandoneón), Kari Ikonen (Moog-syntetisaattori) ja Markus Hohti (barokkisello).

Talouden epävarmuus lisää säästämisintoa

Säästämisbarometrin mukaan onnellisuus ja säästäminen kulkevat käsi kädessä. Onnelliset saavat säästöön enemmän kuin vähemmän onnelliset: lähes kaksinkertainen määrä erittäin onnellisista (19 %) saa säästöön yli 400 euroa kuussa koko väestöön (11 %) verrattuna.

Bayer Suomi pienentää hiilijalanjälkeään yli 80 prosenttia jo tänä vuonna

Jennifer Hunt.

Lääkeyhtiö Bayer hakee tuotannon kasvua Suomessa ja ottaa samalla merkittäviä askeleita hiilijalanjälkensä pienentämisessä. Aiemmin syksyllä Bayer julkisti 35 miljoonan euron investoinnin Turun tuotantolaitokseen Suomessa. Bayer tavoittelee hiilineutraalisuutta vuoteen 2030 mennessä, ja Bayer Suomi vähentää hiilidioksidipäästöjään yli 80 prosenttia jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö ei korota asuntojensa vuokria ensi vuodelle, joidenkin soluasuntojen vuokria lasketaan

TYS ei aio korottaa vuokria.

Turun Ylioppilaskyläsäätiö (TYS) ei korota asuntojensa vuokria vuodelle 2021. Soluasuntojen vuokria on kuitenkin päätetty yhtenäistää ja tämän seurauksena Ispurin asuntokohteen soluasuntojen vuokria lasketaan.

Alvar Euro: Helsingin yliopiston juhlasalin ovet palautettava Turkuun

Turun kaupunginvaltuutettu Alvar Euro (kok.) vaatii Helsingin yliopiston juhlasalin ovien palauttamista takaisin Turkuun. Alunperin Turun Akatemiataloon valmistetut ovet vietiin pois Turusta yliopiston muutettua Helsinkiin vuoden 1827 palon jälkimainingeissa.

Vihertyö sulkee ajokaistan Betaniankadulla

Vihertyö Betaniankadulla sulkee Itäisen Pitkänkadun suuntaan menevän ajokaistan tiistaista torstaihin asti.

Lasten ja nuorten liikkuminen vähentynyt erityisesti arkipäivinä

Koronapandemia ja -rajoitukset ovat vaikuttaneet väestön liikkumiseen ja liikuntaan vaihtelevasti. Pandemia näyttää lisänneen liikunnan polarisaatiota eri väestöryhmissä. Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt erityisesti arkipäivinä.

Varsinais-Suomen Taloyhtiöpäivä tarjoaa maksuttomia asiantuntijapuheenvuoroja taloyhtiöasioista

Reijo Heiskanen.

Varsinais-Suomen Taloyhtiöpäivä tarjoaa maksuttomia asiantuntijapuheenvuoroja taloyhtiöasioista ja hyvästä kiinteistönpidosta kiinnostuneille keskiviikkona 28. lokakuuta kello 15.30–20. Toista kertaa järjestettävä tapahtuma on tarkoitettu taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille, jäsenille ja taloyhtiöiden hallinnosta kiinnostuneille. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma järjestetään verkkoympäristössä.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan matkailuorganisaatioille yhteinen kaupallinen digihanke

Finnish Archipelago-konsortioon kuuluuvat Visit Pori, Visit Rauma, Yrityssalo, Kemiönsaaren kunta, Paraisten kaupunki, Visit Turku ja Visit Naantali, joka on hankkeen hallinnoija. Osallistuvien alueiden yhteenlaskettu matkailutulo oli miljardi euroa ja työllistävä vaikutus 5 470 henkilötyövuotta.

Urheilu

Topias Haapanen jatkaa Turun Palloseurassa

Turun Palloseura ja hyökkääjä Topias Haapanen jatkavat yhteistyötä myös ensi kaudella. TPS käytti maanantaina Haapasen sopimuksessa olleen optiovuoden kauden 2021–22 osalta.

Norjan suunnistuksen suuntaviivat ovat jatkossa Janne Salmen käsialaa

Janne Salmi reissaa jatkossa ahkerasti Suomen ja Norjan väliä.

Viime vuodet Turun Urheiluakatemian kehitysjohtajana työskennelleen Janne Salmen matkapäivät lisääntyvät jatkossa. Seuraavat kolme vuotta Salmi toimii Norjan suunnistusmaajoukkueen johtajana. Salmen edeltäjä pestissä oli Salmen jo aktiiviajoiltaan hyvin tuntema Jørgen Rostrup .

Samuli Vainionpää siirtyy Turun Palloseuraan

Samuli Vainionpää (50).

Turun Palloseura on solminut sopimuksen hyökkääjä Samuli Vainionpään kanssa. 21-vuotiaan Vainionpään ja TPS:n tuore sopimus kattaa kuluvan kauden sekä myös kauden 2021–2022.

TPS:n viimeisille runkosarjaotteluille uudet pelipäivät Veikkausliigassa

Mika Ääritalo.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierros on siirretty pelattavaksi kokonaisuudessaan keskiviikkona 4. marraskuuta. TPS kohtaa runkosarjan päätöskierroksella Veritas Stadionilla KuPS:n kello 18.30 alkaen.

Puukkokatsomo: 16 kertaa nolla

Nopea tietokilpailukysymys: Milloin Suomen miesten jalkapallon A-maajoukkue on viimeksi päästänyt maalin voittamassaan ottelussa?

Trojans järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden

Trojans luopui paikastaan Vaahteraliigassa syksyllä 2017. Kuva on ottelusta Trojans-Royals samalta kaudelta.

Turun Trojans hakee uutta nostetta järjestämällä kaikille avoimen keskustelutilaisuuden sunnuntaina 25. lokakuuta Scandic Atriumissa Eerikinkadulla kello 15–18. Keskustelutilaisuuden kipinänä on halu nostaa Trojans jälleen suomalaiselle jenkkifutiskartalle myös miehissä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.