Kolumni: Kalsarit ja kauluspaita
Viime vuonna tähän aikaan kaikilla meillä oli mielessä jo pikkujoulujen pikkumustat, huulipunat, pikkutakit ja sinappihunnut. Pikkujoulutyylin sijasta meille tuputetaankin merinovilla-asuja, kashmirhousuja, pileetakkeja, veluurihuppareita ja lampaanvillaisia aamutossuja. Tai vaatevalmistajien mukaan nämä ovat siis niin sanottuja ”lounge wear” -vaatteita.
Eli kotivaatteita astetta fiinimmällä nimellä. Meille myydään säänkestäviä vaelluskenkiä, lämpimiä takkeja ja ulkoiluhousuja. Hienompia vaatteita ja asusteita olisi tietysti ihana laittaa päälleen, mutta ei ole paikkaa tai mahdollisuutta käyttää niitä. Pikkujoulujen kutsutkin ovat muuttuneet Woltin tai Alkon lahjakorteiksi.
Ennen vanhaan huhujen mukaan ainoastaan uutistenlukijalla oli kauluspaita, puvuntakki ja kalsarit. Nyt etätyöskentely kotoa käsin on tehnyt meistä kaikista vapaita pitämään päällään ihan mitä huvittaa. Tai olla pitämättä, ainakin vyötäröstä alaspäin. Onko Tarjalla hame päällä? Tai Pertillä pelkät paidankaulukset kameran edessä. Kukaan ei tiedä. Kaikilla on kotitoimistossaan kotoiluvaatteet, ja ainoastaan teams-kokouksen ajaksi laittaudutaan näön vuoksi. Että ei täällä ihan pyjamassa olla, vaikka oikeasti oltaisiinkin.
Huomaamattakin maailman meno ja suuremmat ilmiöt vaikuttavat muotiin. Nyt kotona työskentely näkyy myös sosiaalisessa mediassa, missä muodin ilmiöt leviävät nopeammin kuin koskaan. Viestinnässä ei haluta korostaa liikaa seurustelua, vaan vastuullisuutta pysyä kotona.
Valmistajat ja vaikuttajat miettivät tarkkaan, miten viestiä vastuullisuudesta kanavissaan. Muotijutut ja kampanjat ovat varovaisia, ja teemana on kotona pysyminen. Ulkoilusta on tullut trendi, sillä se on sentään sosiaalisesti hyväksyttävää kotoa poistumista. Kunhan ei höngi kylmässä höyrystyvää ilmaa muiden kanssaulkoilijoiden naamaan.
Kun maailman tilanne muuttuu, laittaako sitä päälleen kaikkea mitä ei ole aikoihin voinut? Koruja ja asusteita koko vuoden edestä? Vai käykö päinvastoin. Haluavatko ihmiset ylipäätään enää palata vaativampaan pukeutumiseen, vai jäävätkö rennommat vaatteet osaksi työpukeutumista?
Henriikka Fingerborg