Kolumni: Trump menee ihon alle
Myönnettävä se on. Donald Trump on päässyt on minunkin ihoni alle. Vieläpä pahasti. Olen viettänyt liikaa aikaa seuraamalla Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkipyykkiä. Kun maailman merkittävin demokratia valitsee presidenttiä, niin sillä on toki vaikutusta jokaiseen maailmankolkkaan, mutta rajansa kaikella. Kunpa olisimme yhtä kiinnostuneita omista vaaleistamme.
Amerikkalainen yhteiskunta on jo niin pahasti jakautunut, että järkevää keskustelua ei käydä enää missään. Perinteinen media on leimattu osapuoleksi, some-alustat ovat täynnä niin vahvaa myrkkyä, että se samentaa myös omaa katsetta.
Vaaleilla on voittaja, eikä se ole Trump. Fakta on kuitenkin se, että hän saa yli 73 miljoona ääntä, vaikka jää kakkoseksi. Se on huima luku. Äänestysprosentti koheni rutkasti, eikä se ole huono asia demokratian kannalta. Moni muu asia on. Kuten esimerkiksi se, ettei vallanvaihto suju normaaliin tapaan. Tämä kaikki tosin ennustettiin jo kesällä. Gallupeja moitittiin hätäisesti heti vaalien jälkeen, mutta ne osuivat varsin hyvin oikeaan. Vaalitulos ei ole tiukka, eroa on yli viisi miljoonaa ääntä, mutta se on sitä monissa vaa’ankieliosavaltiossa. USA:n presidentinvaalit eivät ole suora kansanvaali. USA on liittovaltio. Osavaltiot lähettävät edustajansa valitsemaan presidenttiä, joten osavaltioiden vaalituloksella on ratkaiseva rooli.
Trumpista päästään, mutta trumpismista ei. Se on ja pysyy. Koronaa kehitetään rokote, mutta trumpismia vastaan sellaista ei ole luvassa. Ei, vaikka ylipappina ei olisikaan enää itse Donald. Republikaaninen puolue pysynee Trumpin otteessa, eikä hän päästä siitä irti oman etunsa takia.
Paha henki on jo karannut pullosta. Kopioijia riittää, vaikka kaikki eivät pyrkimyksissään onneksi onnistu.
Tämä on tauti, kahtiajako, joka leviää myös Eurooppaan ja Suomeen ja on levinnyt. Jatkossa sen vaikutukset voimistuvat. Tauti on vaarallinen, mutta toiset haluavat sen leviävän, koska hyötyvät siitä. Suomalainen suhteelliseen vaalitapaan perustuva monipuoluejärjestelmä perustuu yhteistyölle ja kompromisseille. Jos kahtiajako on jyrkkä, se natisee liitoksissaan. Jokaisen on tajuttava, ettei eripuraa pidä lietsoa, vaikka eri mieltä oltaisiinkin.
Lasse Virtanen