Baskilainen poltettu juustokakku tuo makean tuulahduksen Espanjasta
Baskilainen poltettu juustokakku on maukas, samettisen pehmeä ja karamellisoituneen paahtunut kakku. Vaikka juustokakku kuulostaa siltä, että sillä olisi pitkä historia, sen on keksinyt kokki nimeltä Santiago Rivera 90-luvulla Espanjassa. Alkuperäisessä reseptissä on ainoastaan viisi ainesosaa, tuorejuustoa, kermaa, sokeria, kananmunia ja jauhoja.
Monissa resepteissä taikinaan lisätään kuitenkin pieni määrä vaniljaa, sillä se sopii kakkuun mainiosti. Poltettu juustokakku ei tietysti oikeasti ole poltettu, vaan paahtunut sokeri tekee kakkuun karamellisoituneen maun ja tumman pinnan. Tämän lisäksi paahdetun kermajuuston ja sokerin yhteisvaikutuksena kakussa maistuu umami, ja siksi kakun paahdettu pintakerros maistuu erityisen hyvältä.
Baskilainen juustokakku
250 g tuorejuustoa
3,5 dl sokeria
6 kananmunaa
4,7 dl kermaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta
0,8 dl vehnäjauhoja
voita voiteluun
Voitele irtopohjavuoka (19 cm). Vuoraa irtopohjavuoka kahdella leivinpaperilla niin, että koko vuoka peittyy. Taittele ja litistä leivinpaperien reunat sivuista. Leikkaa reunoja hieman mutta jätä ne korkeammaksi kuin vuoan reunat. Taikina on tarkoitus kaataa leivinpaperien päälle niin, että kakku on reunoista ryppyinen. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Annostele sokeri ja huoneenlämpöinen tuorejuusto isoon kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Vispaa pari minuuttia, kunnes seos on pehmeää, eikä siinä ole paakkuja ja sokeri on sulanut joukkoon. Jatka vispaamista ja lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksi kerrallaan joukkoon. Vispaa 15 sekuntia jokaisen kananmunan jälkeen. Lisää kerma, suola ja vaniljauute. Vispaa puolisen minuuttia kunnes seos on valmista.
Sihtaa jauhot joukkoon ja vispaa silkkisen tasaiseksi. Muista kaapia myös kulhon reunat välillä. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita uunin alatasolle. Paista noin tunti, kunnes kakku on ruskea päältä ja vielä hyllyvä keskeltä. Jäähdytä täysin ennen tarjoilua. Kakun voi tehdä hyvin edellisenä päivänä jääkaappiin, sillä maku vain paranee. Anna kuitenkin siinä tapauksessa kakun lämmetä huoneenlämmössä.
Henriikka Fingerborg