Niittykoti ei rauhoitu, Hepokullassa riitti poliisitehtäviä marraskuussakin
Hepokullassa odotetaan loppua alueen rikollisuudelle. Häiriöt johtavat helmikuussa auenneeseen Sininauhasäätiön Niittykotiin, joka toimii kotina päihde- ja mielenterveyskuntoutujille.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen tietojen mukaan 1.–26.11. välisenä aikana poliisilla oli 22 tehtävää Niittykodin lähialueella. Koko viime vuonna samalla, kauimmillaan 300 metrin säteellä Niittykodista sijaitsevalla alueella, oli vain 13 poliisitehtävää. Suurin osa marraskuun tehtävistä liittyi omaisuuden suojaa koskeviin rikoksiin ja liikenteeseen, esimerkiksi rattijuopumuksiin.
Turvallisuutensa vuoksi nimettömänä haastateltu Hepokullan Lämpö Oy:n hallituksen jäsen pitää Niittykodin lisäksi ongelmana Sininauhasäätiön asuntoja, joita on Hepokullassa myös hänen kotiasuntoyhtiössään.
– Niissä aletaan elämään illalla, jolloin kavereita tulee kylään ja musiikit ovat täysillä. Pahimmillaan häiriöistä on ilmoitettu kolmena peräkkäisenä päivänä.
Viime viikonlopun kynnyksellä hepokultalainen kertoi, että aiemmasta häiriöilmoituksesta taloyhtiössä on aikaa jo 1,5 viikkoa. Tuolloin, 15. marraskuuta Sininauha-asuntoon saapui neljä poliisia. 30. lokakuuta kerrostalossa ilmoitettiin metelistä rappukäytävässä. Samaa perjantaita seuranneena yönä alaoveen paiskattiin kivenmurikka, joka ei mennyt panssarilasista läpi asti.
Lisäksi kerrostalojen pihoilla on käyty kauppaa varastetulla omaisuudella.
– Taloyhtiössä asui kaksi Sininauhasäätiö-kaveria, jotka varastivat polkupyöriä varastoista. Myös häkkikomeroita pengotaan ja kellareihin paiskotaan pullot rikki, hepokultalainen päivittelee.
Sininauhasäätiön naapurustotyöntekijä pyrkii toimimaan rauhantekijänä säätiön asiakkaiden ja muiden Hepokullassa asuvien välillä. Ongelmaksi koetaan se, että hän kiertää alueella päiväsaikaan ja häiriköijät alkavat elämöimään yön tuntien lähestyessä.
Turun kaupungin perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen alleviivaa, että kaupunki on tehnyt tiivistä yhteistyötä ongelmien ratkomisessa Sininauhasäätiön kanssa varsinkin alkukesästä lähtien.
– Poliisi näkyy seudulla normaalia enemmän, ennaltaehkäisevästi. He käyvät myös asumisyksikössä ilman, että sinne on tehtävää, Kuronen kuvailee.
Asumisyksikön asukkaiden toimintaan puututaan Kurosen mukaan nyt tarvittaessa entistä herkemmin.
– Tilanne näyttää rauhoittuneen, mutta tietysti aina silloin tällöin jotain tulee.
Marraskuussa uutisoitiin (TS 12.11.), että aggressiivisia asukkaita on uloskirjattu Niittykodista.
– Heille haetaan vahvempaa tukea mielenterveydelle tai päihdekuntoutukselle, Kuronen toteaa.
Kaupungin ja Sininauha Oy:n välinen palvelusopimus on voimassa vuoden 2021 loppuun. Sopimus sisältää myös option sen jatkamisesta.
– Option käyttämiseen otetaan kantaa noin puoli vuotta ennen sopimuksen päättymisaikaa, Kuronen kiteyttää.
Palvelu kilpailutetaan seuraavalle hankintakaudelle.
– Aiemmalla kilpailutuskierroksella ei ollut muita palveluntuottajia kuin Sininauha, jotka toteuttavat ”asunto ensin”-periaatetta.
Juttua muokattu: Tarkennettu, että Niittykodin lähialueella oli koko viime vuonna vain 13 poliisitehtävää.
Aleksi Mäkelä