Peruna yhdistää 1600-luvun start-up-maailmaan
Suomalaisittain suurella, kahden miljoonan euron budjetilla tehty Peruna on harvinainen elokuva muutenkin kuin budjettinsa vuoksi. Se sijoittuu 1600-luvun Suomeen, mutta elokuvan ongelmat ja dialogi on hyvin tunnistettavia tämän päivän yritysmaailmasta.
– Tällaisia yhdistelmiä on ehkä Suomessa totuttu näkemään teatterin lavalla. On kiva, että tällainen yhdistely tulee myös elokuviin, iloitsee Perunan päähenkilöä Untamoa esittävä Joonas Nordman.
Vaikka moinen mashup voisi helposti lipsua farssiksi, Peruna on itsensä tosissaan ottava komedia. Ohjaaja Joona Tena halusi tehdä Perunasta visuaalisesti tarkan ja johdonmukaisen epookin.
– Johdonmukaisuus oli hyvin tärkeää, jotta elokuva toimii. Halusin, että kaikki lavasteet, puvut, esineet ja musiikki ovat 1600-lukua, koska nykyaika elokuvaan tuli ihmisten ongelmien kautta mukaan. Siellä on paljon tästä päivästä tunnistettavia asioita, Tena toteaa.
Huolellisuus oli tärkeää myös sen vuoksi, etteivät elokuvat halunneet yrittää toisintaa Monty Pythonia.
– Kun käsikirjoittaja (Pekko Pesonen) minulle ensimmäisiä käsikirjoitusversioita esitteli, itselleni tuli assosiaatio Monty Pythonista. Tarina on muuttunut aika paljon matkan varrella, mutta meille oli tärkeää, että Perunaan tehdään suuren draaman visuaalinen maailma ja mennään sillä tavalla eri suuntaan kuin Monty Python. He tekivät sen oman juttunsa jo täydellisesti, Tena sanoo.
Tarkan ajankuvan vaatimus vei Perunan tekijät ulkomaille. Elokuva syntyikin lopulta yhteistyössä liettualaisten kanssa.
– Heidän käsityötaitonsa oli huikeaa. Elokuvassa on 200 käsintehtyä pukua ja paljon aikakauden rekvisiittaa. Liettualaisten huumori osui myös yksiin meidän kanssamme ja yhteistyö oli hyvin helppoa, Tena kehuu.
Pitkään Perunaa oltiin tekemässä kansainvälisille markkinoille, mutta lopulta suunnitelmasta lopulta luovuttiin. Osin päätös oli taloudellinen kysymys, mutta yleisellä tasolla Tena uskoo, että suomalaisia elokuvia kannattaa puskea ulkomaille.
– Suomalainen elokuva kansainvälistyy kovaa vauhtia. Viime vuosina on ollut nähtävillä se, että suomalaiset elokuvat ja suomalaiset tarinat kiinnostavat koko ajan enemmän maailmalla. Miksei hakisi isompaakin potentiaalista yleisöä, jos siihen on mahdollisuus.
Perunan päähenkilö Untamo on yrittäjähenkinen ideatykki, joka alkaa lanseerata uutta ruokaa nauriisiin tottuneelle kansalle. Untamoa esittävä Nordman haluaa nähdä elokuvan kunnianosoituksena yrittäjille ja yrittäjyydelle.
– Itse olen oppinut pienestä pitäen arvostamaan yrittäjiä. On hyvä kysymys, osataanko Suomessa edelleenkään ymmärtää täysin sitä, mikä yrittäjän rooli on esimerkiksi työllistämisessä, Nordman pohtii.
Ilkka Lappi