Näistä syistä automatka jää usein kesken
Kasvavat liikennemäärät ja huono ajokeli lisäävät vahinkoja talviliikenteessä. Joskus matka jää kokonaan kesken, ja siihen yleisimpiä syitä ovat rengasrikot, sähköviat ja onnettomuudet, kerrotaan LähiTapiolan hätäpalvelusta. Kokosimme keinoja, kuinka epäonnisia hetkiä voi yrittää välttää ja kuinka toimia vahingon sattuessa.
Loma-aikoina vilkastuva liikenne ja talvikeli lisäävät vahinkoja tien päällä. Toisinaan matka voi jäädä kokonaan kesken ja auto tien pieleen. Tällaisissa tilanteissa LähiTapiolan vakuutusasiakkaat voivat soittaa Hätäpalveluun, joka auttaa matkan jatkamisessa. Tavanomaisen joulun alla yhteydenottojen määrä jopa tuplaantuu normaalitilanteeseen verrattuna. Yleisimpiä matkan keskeytymisen syitä ovat tekniset viat, mutta toisinaan matka jää kesken myös esimerkiksi kolarin tai ulosajon takia.
– Rengasrikot ja erilaiset sähköviat ovat tyypillisimpiä autoilijoiden teknisiä pulmia talvipyhien liikenteessä. Nykyautoissa on sen verran paljon tekniikkaa, että jos auto simahtaa kesken matkan, voi se edellyttää korjaamokäyntiä. Rengasrikkoja voi parhaiten ehkäistä tarkastamalla renkaiden kunnon ja rengaspaineet ennen matkaan lähtöä. Jos renkaassa on esimerkiksi viilto, se voi pahentua pitkän ajon aikana, kertoo asiantuntija Tommi Helosvuo LähiTapiolan korvauspalveluista.
– Tänä vuonna tuskin nähdään ihan perinteistä joululiikennettä, koska monet jäävät kotiin ehkäistäkseen koronatartuntoja. Toisaalta, ulkomaanmatkojen sijaan jotkut saattavat siirtyä jouluksi esimerkiksi kotimaan vuokramökeille, ja ne, jotka liikkuvat, suosia joukkoliikenteen sijaan omaa tai vuokra-autoa. Etätyöskentely mahdollistaa liikenteen jakautumisen useammalle päivälle, mikä voi helpottaa ruuhkahuippuja, arvioi liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri LähiTapiolasta.
Keskeinen lomaliikenteen onnettomuusriskiä lisäävä tekijä on huono ajokeli. Lumisade, kovat pakkaset ja huono näkyvyys lisäävät yhteydenottojen määrää myös LähiTapiolan hätäpalvelussa.
– Talvella on tärkeää suhteuttaa ajonopeus ja turvavälit vallitsevaan keliin. Tämä korostuu, jos ajetaan letkoissa. Isossa maassa olosuhteet voivat muuttua ratkaisevasti ajomatkan aikana. Vaikka etelästä liikkeelle lähtiessä ei olisi vielä lunta, parin tunnin ajon jälkeen voi olla vähintään hyvin liukasta, sanoo Alaviiri.
– Pitkät ajomatkat vievät usein sellaisille teille, jotka eivät ole ennalta tuttuja, joten reitti kannattaa suunnitella hyvin ennalta. Usein onnettomuuksia sattuu tilanteissa, kun ollaan ajamassa esimerkiksi risteyksestä ohi ja pyritään reagoimaan viime hetkellä, kertoo Helosvuo.
Ennen matkaa kannattaa varmistaa, että auto on kaikin puolin sopiva talviajoon – renkaista varusteisiin. Yllättäviä tilanteita varten on hyvä varata autoon myös lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää.
Jos auto hyytyy tai jää törmäyksen seurauksena tielle, laita hätävilkut päälle. Tilanteen salliessa voit myös viedä varoituskolmion tien reunaan varoittamaan muita. Apua tilanteessa saat soittamalla oman vakuutusyhtiön tai muuhun tieliikennepalveluun.
– Tarvittaessa auto jatkaa matkaa hinaajan perässä ja matkustajat esimerkiksi sijaisautolla, taksilla tai julkisessa liikenteessä, avaa Helosvuo.
Tarkasta auton kunto. Tee auton tarkastus hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysnesteen ja lasinpesunesteen riittävyys, rengaspaineet sekä valojen toiminta. Katso, ettei kojelaudassa pala varoitusvaloja ja kuulostele liikkeelle lähtiessä, ettei autosta kuulu ylimääräisiä kolinoita. Autosta tulisi aina löytyä varoituskolmio ja matkassa on hyvä olla myös ensiapulaukku, heijastinliivi, otsa- tai taskulamppu ja lumilapio.
Valitse renkaat kelin mukaan. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaat pitää olla käytössä marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Jos et vielä ole vaihtanut talvirenkaita, ja tiedossa on pitkä ajomatka tai kylmenevää säätä, tee se viimeistään nyt. Rengasrikkojen varalle autosta on hyvä löytyä vararengas tai paikkasarja varusteineen.
Mieti ajoajat ja -reitti. Mikäli pystyt joustamaan lähtöajoissa, suosi lähtemistä varhain aamulla. Silloin liikenne on hiljaisimmillaan ja voit taittaa ison osan matkasta päivänvalossa. Reittisuunnitelmassa kannattaa huomioida mahdolliset ruuhkapaikat ja varata sijaa myös tauoille. Vältä kiirettä, koska stressaantuneena vahinkoja voi sattua herkemmin.
Nopeus kelin mukaan. Talviliikenteen vaihtelevissa olosuhteissa korostuvat ajonopeus ja ajoetäisyydet. Vähennä nopeutta ja pidennä turvaväliä edessä ajavaan kelin heiketessä. Näin sinulla on vähän enemmän aikaa reagoida, jos joudut yllättävään tilanteeseen. Ennalta ajokelin kehitystä voi seurata esimerkiksi viranomaisten ylläpitämästä Liikennetilanne-palvelusta.
Hätätilanteessa soita 112. Jos tiellä on sattunut onnettomuus, jossa on loukkaantunut ihmisiä ja tarvitaan kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Jos soitto tehdään 112 Suomi -sovelluksen kautta, hätäkeskus saa heti tiedot onnettomuuspaikan sijainnista, jolloin apu voi ehtiä paikalle nopeammin.
Vakuutus on turvana vahingon varalle. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenteessä sattuneita henkilövahinkoja ja syyttömälle osapuolelle aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Oman ajoneuvon vahinkoja korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.
Hätäpalvelu auttaa matkan keskeytyessä. Hätäpalvelusta saa järjestettyä hinauksen tai auton noston takaisin tielle. Soiton yhteydessä selvitetään, miten matka pääsee parhaiten jatkumaan. Kaikkiin LähiTapiolan henkilöasiakkaiden kaskovakuutuksiin kuuluu autopalveluvakuutus, joka korvaa matkan keskeytymisestä aiheutuvia kuluja.
Mikäli ajoneuvo tarvitsee korjausta, vahinkoilmoituksen voi tehdä verkossa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)