Näistä syistä automatka jää usein kesken

Kasvavat liikennemäärät ja huono ajokeli lisäävät vahinkoja talviliikenteessä. Joskus matka jää kokonaan kesken, ja siihen yleisimpiä syitä ovat rengasrikot, sähköviat ja onnettomuudet, kerrotaan LähiTapiolan hätäpalvelusta. Kokosimme keinoja, kuinka epäonnisia hetkiä voi yrittää välttää ja kuinka toimia vahingon sattuessa.

Loma-aikoina vilkastuva liikenne ja talvikeli lisäävät vahinkoja tien päällä. Toisinaan matka voi jäädä kokonaan kesken ja auto tien pieleen. Tällaisissa tilanteissa LähiTapiolan vakuutusasiakkaat voivat soittaa Hätäpalveluun, joka auttaa matkan jatkamisessa. Tavanomaisen joulun alla yhteydenottojen määrä jopa tuplaantuu normaalitilanteeseen verrattuna. Yleisimpiä matkan keskeytymisen syitä ovat tekniset viat, mutta toisinaan matka jää kesken myös esimerkiksi kolarin tai ulosajon takia.

– Rengasrikot ja erilaiset sähköviat ovat tyypillisimpiä autoilijoiden teknisiä pulmia talvipyhien liikenteessä. Nykyautoissa on sen verran paljon tekniikkaa, että jos auto simahtaa kesken matkan, voi se edellyttää korjaamokäyntiä. Rengasrikkoja voi parhaiten ehkäistä tarkastamalla renkaiden kunnon ja rengaspaineet ennen matkaan lähtöä. Jos renkaassa on esimerkiksi viilto, se voi pahentua pitkän ajon aikana, kertoo asiantuntija Tommi Helosvuo LähiTapiolan korvauspalveluista.

– Tänä vuonna tuskin nähdään ihan perinteistä joululiikennettä, koska monet jäävät kotiin ehkäistäkseen koronatartuntoja. Toisaalta, ulkomaanmatkojen sijaan jotkut saattavat siirtyä jouluksi esimerkiksi kotimaan vuokramökeille, ja ne, jotka liikkuvat, suosia joukkoliikenteen sijaan omaa tai vuokra-autoa. Etätyöskentely mahdollistaa liikenteen jakautumisen useammalle päivälle, mikä voi helpottaa ruuhkahuippuja, arvioi liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri LähiTapiolasta.

Keskeinen lomaliikenteen onnettomuusriskiä lisäävä tekijä on huono ajokeli. Lumisade, kovat pakkaset ja huono näkyvyys lisäävät yhteydenottojen määrää myös LähiTapiolan hätäpalvelussa.

– Talvella on tärkeää suhteuttaa ajonopeus ja turvavälit vallitsevaan keliin. Tämä korostuu, jos ajetaan letkoissa. Isossa maassa olosuhteet voivat muuttua ratkaisevasti ajomatkan aikana. Vaikka etelästä liikkeelle lähtiessä ei olisi vielä lunta, parin tunnin ajon jälkeen voi olla vähintään hyvin liukasta, sanoo Alaviiri.

– Pitkät ajomatkat vievät usein sellaisille teille, jotka eivät ole ennalta tuttuja, joten reitti kannattaa suunnitella hyvin ennalta. Usein onnettomuuksia sattuu tilanteissa, kun ollaan ajamassa esimerkiksi risteyksestä ohi ja pyritään reagoimaan viime hetkellä, kertoo Helosvuo.

Ennen matkaa kannattaa varmistaa, että auto on kaikin puolin sopiva talviajoon – renkaista varusteisiin. Yllättäviä tilanteita varten on hyvä varata autoon myös lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää.

Jos auto hyytyy tai jää törmäyksen seurauksena tielle, laita hätävilkut päälle. Tilanteen salliessa voit myös viedä varoituskolmion tien reunaan varoittamaan muita. Apua tilanteessa saat soittamalla oman vakuutusyhtiön tai muuhun tieliikennepalveluun.

– Tarvittaessa auto jatkaa matkaa hinaajan perässä ja matkustajat esimerkiksi sijaisautolla, taksilla tai julkisessa liikenteessä, avaa Helosvuo.

Tarkasta auton kunto. Tee auton tarkastus hyvissä ajoin ennen lähtöä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä tien päällä. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysnesteen ja lasinpesunesteen riittävyys, rengaspaineet sekä valojen toiminta. Katso, ettei kojelaudassa pala varoitusvaloja ja kuulostele liikkeelle lähtiessä, ettei autosta kuulu ylimääräisiä kolinoita. Autosta tulisi aina löytyä varoituskolmio ja matkassa on hyvä olla myös ensiapulaukku, heijastinliivi, otsa- tai taskulamppu ja lumilapio.

Valitse renkaat kelin mukaan. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaat pitää olla käytössä marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Jos et vielä ole vaihtanut talvirenkaita, ja tiedossa on pitkä ajomatka tai kylmenevää säätä, tee se viimeistään nyt. Rengasrikkojen varalle autosta on hyvä löytyä vararengas tai paikkasarja varusteineen.

Mieti ajoajat ja -reitti. Mikäli pystyt joustamaan lähtöajoissa, suosi lähtemistä varhain aamulla. Silloin liikenne on hiljaisimmillaan ja voit taittaa ison osan matkasta päivänvalossa. Reittisuunnitelmassa kannattaa huomioida mahdolliset ruuhkapaikat ja varata sijaa myös tauoille. Vältä kiirettä, koska stressaantuneena vahinkoja voi sattua herkemmin.

Nopeus kelin mukaan. Talviliikenteen vaihtelevissa olosuhteissa korostuvat ajonopeus ja ajoetäisyydet. Vähennä nopeutta ja pidennä turvaväliä edessä ajavaan kelin heiketessä. Näin sinulla on vähän enemmän aikaa reagoida, jos joudut yllättävään tilanteeseen. Ennalta ajokelin kehitystä voi seurata esimerkiksi viranomaisten ylläpitämästä Liikennetilanne-palvelusta.

Hätätilanteessa soita 112. Jos tiellä on sattunut onnettomuus, jossa on loukkaantunut ihmisiä ja tarvitaan kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Jos soitto tehdään 112 Suomi -sovelluksen kautta, hätäkeskus saa heti tiedot onnettomuuspaikan sijainnista, jolloin apu voi ehtiä paikalle nopeammin.

Vakuutus on turvana vahingon varalle. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenteessä sattuneita henkilövahinkoja ja syyttömälle osapuolelle aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Oman ajoneuvon vahinkoja korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.

Hätäpalvelu auttaa matkan keskeytyessä. Hätäpalvelusta saa järjestettyä hinauksen tai auton noston takaisin tielle. Soiton yhteydessä selvitetään, miten matka pääsee parhaiten jatkumaan. Kaikkiin LähiTapiolan henkilöasiakkaiden kaskovakuutuksiin kuuluu autopalveluvakuutus, joka korvaa matkan keskeytymisestä aiheutuvia kuluja.

Mikäli ajoneuvo tarvitsee korjausta, vahinkoilmoituksen voi tehdä verkossa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Loton potti nousi kahdeksaan miljoonaan euroon, Lauantai-Jokerista 40 000 euroa Kaarinaan

Lotosta ei löytynyt kierroksella 9/2021 yhtään täysosumaa, joten ensi viikolla Lotossa tavoitellaan kahdeksan miljoonan euron pottia.

On taas kakkakeskustelun aika

Koiran kakkaa siellä ja koiranpissaa täällä. Jokakeväinen kakkakeskustelu on alkanut.

Puolet taloyhtiöistä valmiita sähköisiin kokousjärjestelyihin

Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemän kyselyn perusteella kolmannes taloyhtiöistä ei vielä helmikuun alkupuolella tiennyt tämän vuoden varsinaisen yhtiökokouksensa järjestämistapaa.

Taloyhtiöissä on vielä runsaasti epävarmuutta koronatilanteeseen liittyvistä yhtiökokousjärjestelyistä. Kiinteistöliiton jäsenilleen tekemän kyselyn perusteella kolmannes taloyhtiöistä ei vielä helmikuun alkupuolella tiennyt tämän vuoden varsinaisen yhtiökokouksensa järjestämistapaa.

Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) kutsusta keskustelleet kuntavaalien ajankohdasta. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannatti kokouksessa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Perussuomalaiset vastusti siirtoa.

Turku avaa haun kulttuurihyvinvoinnin tukemiseksi, jaossa 300 000 euroa

Minna Sartes.

Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen käynnistyi kymmenen vuotta sitten Turun kulttuuripääkaupunkihankkeesta ja on jatkunut ja kehittynyt siitä lähtien. Kulttuuripääkaupungin merkkivuotta juhlistaakseen kaupunki myöntää tänä vuonna 300 000 euroa Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuottovaroja kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiseen. Hakijoina voivat olla kaupungin omat toimijat ja rekisteröidyt yleishyödylliset yhdistykset, järjestöt ja säätiöt.

Poliisi ja Liikenneturva järjestävät yhteisratsian Turussa ensi viikolla

Poliisi ja Liikenneturva järjestävät ensi viikolla turvalaiteratsiat Turussa ja Porissa. Ratsiat ovat osa poliisin valtakunnallista tehovalvontaviikkoa, jonka aikana seurataan kuljettajien turvalaitteiden käyttöä sekä tarkkaamattomuutta.

Maalatut henget muuttuvat näkyviksi

Elsa Salosen Buni Buana (Hidden World) -näyttely avautuu WAM X:ssä.

Kuvataiteilija Elsa Salosen installaatio Buni Buana (Hidden World) avautuu WAMx:ssä 6. maaliskuuta. Installaatiossa nähdään eri luontoelementeistä mikroskoopin aluslasille työstettyjä värinäytteitä, joihin on maalattu animistiseen maailmankuvaan viittaavia luonnonhenkiä läpinäkyvällä maalilla. Maalatut henget muuttuvat näkyviksi vasta niiden varjoissa paljastaen näin osan luontoon piilotetusta näkymättömästä todellisuudesta.

Keskuskauppakamari: Rajoitustoimet eivät saa viedä yrityksiä konkurssiin

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vireille pantuja konkursseja oli viime viikolla yhteensä 68, mikä tarkoittaa rajua kasvua tammikuuhun verrattuna. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki arvioi vuotuisten konkurssimäärien kasvavan 300–600 konkurssilla verrattuna normaaliin aikaan. Kotamäki painottaa, että tarpeettomia konkursseja ei saisi päästää syntymään, edes poikkeuksellisen koronakriisin yhteydessä.

Muuttuvaa merta tarkasteleva Epävarma horisontti -näyttely avautuu WAMissa

Timo Aho ja Pekka Niittyvirta, Lines, 2021. Installaatio.

Epävarma horisontti -näyttely on esillä Wäinö Aaltosen museossa 6.3.–16.5. Se tarkastelee muuttuvaa merta ympärillämme. Asiat, joita olemme pitäneet itsestään selvinä ja jopa muuttumattomina, ovat tulevaisuudessa epävarmoja ja muutosketjut yllättäviä. Horisontin muutoksia ja meren välityksellä heijastuvia tunnetiloja pohditaan näyttelyssä kansainvälisten ja suomalaisten nykytaiteilijoiden teosten avulla.

Eurojackpotin potti nousi noin 62 miljoonaan euroon

Eurojackpotista ei löytynyt kierroksella 9/2021 täysosumia, joten ensi viikolla potissa on jopa noin 62 miljoonaa euroa.

Urheilu yhdistää yrittäjät – isän ja pojan työnjako löytyi luontevasti Bar Innossa

Urheilun lisäksi Timo ja Samu Kauppista yhdistää musiikki. Tosin soittolistoissa on enemmän sukupolvieroja kuin urheilumaussa.

Urheilu on aina yhdistänyt Timo ja Samu Kauppista . Kun syksyllä 2018 isä ja poika avasivat yhdessä Bar Innon, oli helppo päätös, että baarin konsepti rakentuu vahvasti urheilun ympärille.

Nu kör vi igen!

Jonnejen vaaritkaan eivät välttämättä muista, että Ruotsi oli vielä kolmesataa vuotta sitten sotilaallinen suurvalta. Lopullinen isku annettiin vuonna 1809, jolloin Suomi repäistiin kolmen leijonan huomasta kaksipäisen kotkan kynsiin. Tämän jälkeen aseet taottiin auroiksi, ja mitä suurimmassa määrin myös soittopeleiksi. Ruotsi aloitti matkan popmusiikin ja showmeiningin suurvallaksi, eikä sille ole löytynyt vertaista.

Mirka Muukkonen Turun Vasemmistoliiton pormestariehdokkaaksi

Mirka Muukkonen.

Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta valitsi Mirka Muukkosen Vasemmistoliiton pormestariehdokkaaksi. Muukkonen sai äänestyksessä yhdeksän ääntä, vastaehdokkaina olleet Turja Lehtonen sai kaksi ääntä. Jari Suominen ei saanut ääniä. Tyhjiä ääniä oli kuusi.

Tutkimus: Lemmikkikoira muokkaa kodin mikrobistoa runsaammaksi ja monipuolisemmaksi

Koirista irtoaa sisäilmaan allergeeneja, karvoja ja mikrobeja.

Asunnoissa, joissa lemmikkieläimenä on koira, kodin mikrobisto on huomattavasti monipuolisempi ja runsaampi kuin koirattomissa kodeissa. Tämä havaittiin Scientific Reports -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa.

Junnila vaatii Suomea First Movers -maiden rokoteyhteistyöhön Tanskan seuraksi

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) tivaa hallitukselta, onko sillä aikeita liittyä First Movers -ryhmään koronapandemian hoidossa. Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin aloitteesta perustettu First Movers -ryhmä on ryhmittymä pieniä ja keskikokoisia maita, joissa koronatilanne on pysynyt suhteellisen hyvänä, ja jotka ovat tehneet yhteistyötä koronapandemian torjunnassa.

Hirvikanta pienentynyt tavoitteiden mukaisesti

Hirvikanta pieneni viime vuonna yli kymmenen prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan hirvikannan koko viime syksyn jahdin jälkeen oli noin 82 100 hirveä (95 prosentin luottamusvälillä eli 70 500–95 400 hirveä). Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 10,6 prosenttia.

Valmiuslain toimivaltuuksia käyttöön, kunnat voivat väliaikaisesti luopua kiireettömän hoidon määräajoista

Hallitus antoi perjantaina 5. maaliskuuta eduskunnalle esityksensä valmiuslain toimivaltuuksien käyttöönotosta. Käyttöönottoasetukset liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden toiminnan ohjaamiseen ja kiireettömän hoidon määräajoista poikkeamiseen. Lisäksi otettaisiin käyttöön poikkeusoloviestintään ja toimivaltaerimielisyyden ratkaisemiseen liittyviä toimivaltuuksia.

Radiometer vie terveydenhuollon testejä yli 130 maahan, Turun tuotanto tarvitsee lisää työvoimaa

Radiometer Turku on investoinut lähes seitsemän miljoonaa euroa tuotantonsa vahvistamiseksi Turussa. Operaatioiden johtaja Jari-Matti Sirkka pitää kädessään testikasettia, joka sisältää tarvittavat kemialliset aineet testien tekemiseksi.

Vieritestaustuotteita eli potilaan läheisyydessä tehtäviä terveydenhuollon testejä valmistava Radiometer Turku on toteuttamassa seitsemän miljoonan euron investointiohjelmaa Turun tuotannon vahvistamiseksi. Valmistuskapasiteetin kasvattaminen investointien avulla näkyy myös tarpeena rekrytoida kymmeniä uusia ammattilaisia erilaisiin työtehtäviin.

Urheilu

Hannan Housmandin ottelutauko katkeaa

Hannan Housmand, sparraajana Tom Niinimäki.

Finnfighters’ Gymin vapaaottelija Hannan Housmand nousee pitkähköksi venyneen ottelutauon jälkeen häkkiin 6. maaliskuuta FCR 8 -otteluillassa Västeråsissa. Housmand kohtaa Ruotsissa Västeråsissa asuvan ja harjoittelevan Zoran Milicin . 26-vuotiaalla Housmandilla on pitkä kokemus vapaaottelusta, mutta ottelut ovat jääneet vähiin. Toistaiseksi hän on otellut neljä kertaa ammattilaisena, edellisen kerran lokakuussa 2019.

Piikkipaikalta puolivälieriin – FBC Turku on kasvanut menestymään Divarin pudotuspeleissä

Santeri Raatarilan luotsaaman FBC Turun vahvuus runkosarjassa oli tasaisuus. Runkosarjan voitto irtosi pisteen erolla.

Terve luottamus kuuluu FBC Turun miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Santeri Raatarilan äänessä pari päivää ennen salibandyn Divarin pudotuspelien starttia. Usko joukkueen mahdollisuuksiin on kova.

Loimun kausi päättyi tappioon

Loimun alavireinen kausi päättyi tappioon.

Peräti neljä pelaajaa helmikuun tähdistökentälliseen saanut ja kovassa vireessä oleva Kokkolan Tiikerit isännöi Raision Loimua joukkueiden viimeisessä runkosarjaottelussa. Isännät eivät antaneet haastajille mahdollisuuksia ja ottelun loppunumeroiksi kirjattiin kotivoitto 3–0 (27-25, 25-16, 25-21).

TPS kiinnitti kaksi maalivahtia ensi kaudeksi

TPS vahvistaa maalivahtiosastoaan kahdella uudella pelaajasopimuksella. Maalivahti Jere Koponen saa tuekseen Santeri Aaltosen sekä Ville Sepän , jotka molemmat ovat solmineet kauden 2021 kattavat sopimukset TPS:n kanssa. 27-vuotiaalla Aaltosella oli seuransa kanssa jo kuukauden mittainen paperi Suomen Cupin otteluihin, mutta optio otettiin käyttöön ja sopimus on nyt koko kauden 2021 mittainen.

Perttu Kytöhonka ottaa vastuuta TPS Salibandyn urheilujohtajana

Perttu Kytöhonka on toiminut viime aikoina myös GrIFK:n urheilutoimenjohtajana. Kauniaisten pestin jatko on TPS:n urheilujohtajuuden myötä auki. – Suoranaisesti TPS-pesti ei estä sitä, mutta sen jatkoa täytyy nyt tarkasti arvioida, Kytöhonka sanoo.

TPS Salibandy on jo pitkään rakentanut kulisseissa aiempaa selkeämpää organisaatiota. Pari viikkoa sitten yksi merkittävä osa organisaatiorakenteessa saatiin valmiiksi, kun Perttu Kytöhonka nimettiin TPS Salibandyn urheilujohtajaksi.

Puukkokatsomo: Iso voitto

Yksi salibandykauden yllättäjistä on naisten F-liigaan täksi kaudeksi noussut FBC Loisto, joka on lunastanut ryminällä paikkansa pääsarjatasolta.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.