Suomalaiset toivovat kestäviä ja arkea helpottavia joululahjoja
Yhä useampi kiinnittää entistä enemmän huomiota lahjojen kestävyyteen ja laatuun. Esimerkiksi koriste-esineet ja itselle vääränlaiset vaatteet mainitaan kaikkien aikojen huonoimpina joululahjoina.
SodaStream Suomi selvitti kyselytutkimuksellaan, millaisiin lahjoihin suomalaiset haluavat tänä vuonna panostaa ja millaisia lahjoja toivovat omaan pukinkonttiin. Lahjat eivät ole menettäneet merkitystään, vaan 78 prosenttia tutkimuksen vastaajista aikoo ostaa tänä vuonna joululahjoja. Lähes puolet (48 %) vastaajista kuitenkin myös kertoo, että suhtautuminen joululahjoihin on viime vuosien aikana muuttunut.
66 prosenttia vastaajista sanoo ostavansa tänä vuonna vähemmän lahjoja kuin aikaisemmin. 39 prosenttia haluaa panostaa määrän sijaan laatuun. Lisäksi arvostetaan kestäviä lahjoja, joista on iloa pitkää (37 %), ja joka kymmenes vastaajista on valmis maksamaan lahjasta enemmän, jos se on vastuullinen.
Kun vastaajilta kysyttiin, millaisia lahjoja he itse arvostavat nousivat tärkeimmiksi kriteereiksi: kestävyys (43 %), arkea helpottavat käyttötavarat (39 %) ja laadukkuus (36 %). Erityisesti nuoret vannovat käytännöllisyyden nimeen. Jopa 58 prosenttia 25–34-vuotiaista suosii pitkäikäisiä lahjoja ja vielä nuoremmista, 18–24-vuotiaista, 52 prosenttia arkea helpottavia käyttötavaroita. Nuorimmassa ikäluokassa lahjalta toivottiin myös elämyksellisyyttä (44 %).
Kyselyn vastaajista 28 prosenttia myöntää palauttaneensa lahjan kauppaan tai antaneen sen eteenpäin. Millaiset lahjat sitten eivät ole suomalaisten mieleen? Useammassa avoimessa vastauksessa nousi esille velvollisuudesta annetut pikkutavarat, kuten koriste-esineet, joita ei oikeasti tarvitse. Hieman erilaisempina lahjavalintoina pettymyksen ovat aiheuttaneet myös pölykapselit, karttapallo ja karvahattu. Useampi vastaaja mainitsi myös vaatteet, jotka eivät ole istuneet omaan tyyliin tai olleet muuten sopivia.
Tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 18.–22. marraskuuta. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75-vuotiaat ja kyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)