Transsendenttinen meditaatio sopii laiskallekin
Mynämäellä asuva Hannu Heikkilä on harrastanut jo 44 vuotta transsendenttista meditaatiota, josta hän innostui 25-vuotiaana luettuaan aiheeseen liittyvän jutun Helsingin Sanomista. Heikkilän mukaan meditaatiosta tuli elämäntapa. Heikkilä kertoo olevansa onnellisempi meditaation avulla.
– Lukiessani haastateltavien tarinoita innostuin meditaation vaikutuksesta olotilaan sekä siitä, miten siitä oli saatu nopeasti apua eri vaivoihin. 70-luvulla transsendenttinen meditaatio oli muutenkin todella suosittua. Menin kuuntelemaan Turun yliopistolle luentoa aiheesta ja kymmenen vuotta myöhemmin kouluttauduin itse sertifioiduksi transsendenttisen meditaation ohjaajaksi.
Heikkilä hehkuttaa Maharishi Mahesh Yogin kehittelemän transsendenttisen meditaation helppouden puolesta, ja hän uskoo siitä syystä sen olevan suosittua maailmalla muun muassa erilaisten julkkisten, kuten Cameron Diazin tai Russel Brandin, keskuudessa.
Intialaisen Maharishin mukaan kyseessä on itsensä tutkimisen tekniikka, joka antaa ihmisen sukeltaa olemuksensa syvimpiin ääriin, missä asustaa kaiken viisauden alkulähde, luovuus, rauha ja onnellisuus.
– Tämä ei vaadi kurinalaisuutta tai keskittymistä hengitykseen tai tässä hetkessä olemiseen, vaan spontaanisti omana itsenä olemiseen. Eli kun mieli jättää taakseen ajattelun hienoimmatkin tasot ja saavuttaa täyden hiljaisuuden tilan, niin mieli olennaisesti ottaen on palannut kotiin. Kun ihminen löytää oman itsensä TM-tekniikan avulla, niin myös iloisuus ja valoisuus palaavat, sanoo Heikkilä, ja muistuttaa, että kyseessä ei ole uskonto vaan aivojen toiminnan hallintaa.
Meditoidessa istutaan mukavassa asennossa ja lopputuloksena on kirkastunut, tyhjentynyt mieli. Miten tämä sitten tapahtuu käytännössä?
– Idea on se, että ei yritetä, vaan tekniikka saa kaiken tapahtumaan luonnostaan. Mitä enemmän yritämme olla ajattelematta, sitä vaikeampaa on olla ajattelematta. Mieltä ei tarvitse hallita, vaan antaessa tilaisuuden, se palaa itsestään tähän tilaan. Itse asiassa meditointi on helpointa mitä voit tehdä, mutta ihmiskunta on tehnyt siitä vaikeaa vääristämällä tätä luonnollista tapahtumaa.
Tekniikkaa harjoitetaan kaksi kertaa päivässä kaksikymmentä minuuttia kerrallaan. Heikkilä on itse meditoinut jo 44 vuoden ajan kaksi kertaa päivässä.
– TM:n aikana lepo on todella syvää, ja se voi olla syvempää kuin uni, jolloin hermosto ehtii rauhoittua. Kokemus meditaatiossa on todella miellyttävä ja virkistävä, sillä stressi ja väsymys poistuvat. Kun on stressiä liikaa, niin ajatukset tunkevat päälle aivan liikaa. Harjoituksien myötä aivopotentiaalia voi hyödyntää paremmin. Säännöllinen harjoittelu on ehdottoman tärkeää. Näin aivot keskittyvät paremmin ja muisti paranee, koska aivot ja keho saavat lepoa. Säännöllinen harjoittelu vaikuttaa jo hyvinkin nopeasti mielen tasapainottumiseen ja todella moni on saanut tästä apua ahdistukseen ja masennukseen.
Heikkilän mukaan tutkimukset ovat osoittaneet myös TM-harjoituksen laskeneen verenpainetta, auttavan painonhallinnassa ja siitä on ollut hyötyä sydänpotilaille. Maailmalla monissa kouluissa käytetään tekniikkaa osana opetusta parantamaan keskittymiskykyä ja aivokapasiteettia.
Marianne Rovio