Loppiaisen jälkeen on hyvä hetki siivota ja sisustaa koti uudelleen
Loppiainen on kristillinen juhlapyhä, joka päättää joulun. Kirkon mukaan itämaan tietäjät vierailivat silloin Jeesus-lapsen luona. Loppiaisen sanotaan olevan jopa joulua vanhempi pyhä, ja sitä kutsutaankin joskus vanhaksi jouluksi. Tämä johtuu siitä, että joulua on ennen juhlittu loppiaisen paikalla 6. tammikuuta, sillä venäläisessä juliaanisessa kalenterissa se on joulukuun 24. päivä.
Loppiaisen pakanallinen vastine on nuutinpäivä 13. tammikuuta, jolloin nuuttipukit kiertävät ja viimeisetkin joulun rippeet kerätään pois. ”Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”, kuuluu sanonta. Näinä päivinä ihmisille on kuitenkin epäselvää, kumpi päivä oikeasti merkitsee joulun loppua.
Oikeaa vastausta tähän ei tietenkään ole, vaan joulukoristeet voi kerätä pois kumpana päivänä tahansa, riippuen siitä, kuinka pitkään haluaa jatkaa joulun viettoa.
Vaikka joulua haluaisi jatkaa vielä pidempään, kannattaa loppiaisena kuitenkin tehdä ainakin muutama asia, jotta koti säilyy siistinä. Joulukuusta ei kannata säästää nuutinpäivään, sillä se ei kestä sinne asti vehreänä, ainakaan jos se on hankittu jo joulukuun alussa. Aloita siis loppiainen viemällä kuusi ulos. Ennen koristeiden riisumista kannattaa suojata lattia, jotta koristeiden mukana irtoavat neulaset on helpompi siivota. Leikkaa sen jälkeen oksat jätesäkkiin ja kuljeta runko ulos esimerkiksi lakanan avulla.
Monissa taloyhtiöissä kuusen voi jättää joulun jälkeen roskisten viereen, josta se kerätään pois. Selvitä siis oman taloyhtiösi käytäntö. Omakotitaloasukkaiden täytyy viedä kuusensa itse lajitteluasemalle. Jos kuusen kuljettaa asemalle jätesäkissä, täytyy säkki ottaa perillä pois sen ympäriltä, ettei kuusi joudu vahingossa polttokelpoiseen jätteeseen.
Jos joulu kyllästyttää, loppiaisena voi viedä joulukoristeet takaisin kaappeihin ja varastoihin. Samalla on hyvä tilaisuus tehdä inventaariota: tarkista koristeiden kunto ja heitä pois rikkinäiset. Seuraavassa joulukuussa voi sitten ostaa uusia koristeita hyvällä omallatunnolla. Jouluvaloja ei tarvitse viedä pois loppiaisena, sillä ne ilahduttavat keskellä pimeää tammikuuta.
Kun koristeet on kerätty ja kuusi viety pois, kannattaa siivota koti kunnolla. Näin voit aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä. Siivoamisen lisäksi kotia voi uudistaa myös sisustamalla. Järjestä kalusteet toisin, osta uusia tekstiilejä tai lisää pieniä yksityiskohtia. Uudenlainen koti auttaa mieltäkin siirtymään uuteen vuoteen.
Vihersisustaja ostaa loppiaisena kotiin uusia huonekasveja. Ne raikastavat kodin ilmeen ja ilman hetkessä.
Kun koti on puhdas, on kiva lähteä ulos viettämään vapaapäivää perheen tai ystävien kanssa, tai nauttia viimeisestä juhlapyhästä syömällä hyvin.
Elli Kummala