Turkulaisjoukkue voitti Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun

Tsykin opiskelijat Niklas Ahtee (vas.), Elmeri Juuti ja Eetu Haatanen. Tsykin opiskelijat Niklas Ahtee (vas.), Elmeri Juuti ja Eetu Haatanen. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion joukkue Voittamattomat voitti Turun kaupungin ja Bayer Nordicin perustaman Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun. Voittajat palkittiin torstaina palkintogaalassa.

Kilpailun kunnianhimoisena tavoitteena oli teknologian ja tieteen keinoin kehittää planeetan ja ihmiskunnan pelastavia ratkaisuja. Kilpailu kannusti Lounais-Suomen toiseen asteen opiskelijoita syventymään tieteen ja teknologian maailmaan ja samalla löytämään näiden alojen lukuisat opiskelu- ja uramahdollisuudet.

– Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua ja syventyä teknologiaan ja poikkitieteellisyyteen innovaatioiden avulla. Hienoa oli, että tiedekilpailu innosti upeasti nuoria sekä lukioista että ammattioppilaitoksista. Toivon, että kilpailu kannustaa osallistujia jatkamaan tulevaisuudessa tekniikan alan työelämään, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

– Me Bayerilla uskomme, että tiede on avain kestävään tulevaisuuteen. Siksi olenkin hyvin iloinen, että Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu innosti monia lahjakkaita nuoria innovoimaan luovia ratkaisuja kestävämmän huomisen puolesta. Ammattitaitoisen ja korkeasti koulutetun työvoiman varmistaminen on kriittinen menestystekijä alueen elinkeinoelämän elinvoimaisuudelle. Toivon, että kilpailun viitoittaman tien myötä yhä useampi nuori löytää tieteen ja teknologian ihmeellisen maailman ja sen tarjoamat monipuoliset uravaihtoehdot. Kilpailun saama positiivinen vastaanotto on myös vahva osoitus yhteistyön voimasta. Olisi hienoa nähdä tämän aloitteen saavan jatkoa ja kokoavan alueen eri toimijoita yhteen myös tulevaisuudessa, sanoo Bayer Nordic-alueen toimitusjohtaja Miriam Holstein.

Tiedekilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 41 joukkuetta omalla kilpailutyöideallaan. Kymmenen parhaan joukkoon valittujen joukkueiden kilpailutöissä aiheina olivat erilaiset applikaatiot, pelit, muovien vähentämiseksi kehitetyt laitteet niin maalla kuin merellä sekä terveydenhuoltoon suunniteltu uloshengitysilman patogeenejä mittaava laite.

– Tämän kaltaisia toimia alueellisesti ja kansallisesti tarvitaan, jotta tiedeosaaminen ja sen tarve tulee entistä näkyvämmäksi, ja jotta saamme maahan entistäkin lahjakkaampia ja osaavia tulevaisuudentekijöitä, kannustaa Suomen tiede- ja terveysministeri Annika Saarikko (kesk.).

Turun kaupungin, Bayer Nordicin, yrityssponsorien ja korkeakoulujen edustajista koostunut tuomaristo valitsi innovatiivisten keksintöjen joukosta voittajaksi Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion Voittamattomat-joukkueen. He suunnittelivat kaupunkilaisille suunnatun melusovelluksen, jonka avulla henkilö voi välttää altistumista terveyttä heikentävälle melulle. Jo käyttöön otettu sovellus sai erityistä kiitosta innovatiivisuudestaan, teknologian hyödyntämisestä ja kattavasta suunnitelmasta sovelluksen toteutukseen.

Kerttulin lukion FoM eli Frame of Mind -joukkueen verkossa, Instagram- ja Discord-sovelluksissa toimiva nuorten anonymiteettiin perustuva vertaistukiverkosto palkittiin toiseksi parhaana kilpailutyönä. Matalan kynnyksen palvelu on saanut nuoria osallistumaan aktiivisesti verkoston toimintaan. Tuomaristo kiitteli joukkuetta mm. yhteisöllisyyden korostamisesta sekä aiheen ajankohtaisuudesta ja tärkeydestä.

Kolmantena palkittiin Halikon lukion Ideonella Sakaiensis -joukkue. Joukkueen ideana oli luoda merellä itsenäisesti toimiva ja muovijätettä vähentävä energiatehokas muovinhajotuslaitos. Muovinhajotuksessa hyödynnettäisiin Ideonella sakaiensis -bakteerin tuottamaa muovia hajottavaa entsyymiä. Joukkue sai tuomaristolta kiitoksia erityisesti rohkeudesta, monitieteellisyydestä, teknologisesta otteesta sekä innovatiivisuudesta.

– Kilpailutöiden kirjo oli laaja, ja ne kertoivat nuoria askarruttavista, heille tärkeistä asioista. Jotkut työt oli jo hienosti viety prototyyppiasteelle asti. Toivottavasti mahdollisimman moni kilpailuun osallistuneista nuorista saa tilaisuuden opiskella tietoja ja taitoja, joita kilpailun teemana olleiden, ihmiselle ja ympäristölle tärkeiden haasteiden kohtaaminen edellyttää, hehkuttaa Turun yliopiston vararehtori ja kilpailun tuomariston puheenjohtaja Mika Hannula.

Historiassaan ensimmäinen Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu oli korkeatasoinen ja tasaväkinen. Tiedekilpailu kokosi yhteen alueen nuoret, julkishallinnon, yritykset sekä korkeakoulut ja onnistui tavoitteessaan lisätä ja kehittää näiden osapuolten välistä yhteistyötä. Ainutlaatuisen tiedekilpailun järjestämiseen osallistuivat ensi kertaa Suomessa yhteistyössä julkishallinto, koulutussektori ja yksityiset yritykset. Kilpailua tukivat taloudellisesti Turun kaupungin ja Bayerin lisäksi Turku Energia Oy, Raisio Oyj ja NGS Finland Oy.

Kilpailun tuomaristossa olivat vararehtori Mika Hannula (Teknologiakampus, Turun yliopisto, puheenjohtaja), professori Patrik Henelius (Åbo Akademi), koulutusjohtaja Juha Kontio (Turun ammattikorkeakoulu), rehtori Päivi Lehtinen (Turun ammatti-instituutti, Turun kaupunki), palvelualuejohtaja Esko Heikkonen (lukiokoulutus, Turun kaupunki), kemia- ja lääketuotantoyksikön päällikkö Marketta Häkkänen (Bayer Nordic), yritysvastuun asiantuntija Katri Järvinen-Wilén (Raisio Oyj), toimitusjohtaja Timo Honkanen (Turku Energia Oy) ja toimitusjohtaja Miikka Evesti (NGS Finland Oy).

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Suuri määrä yrityksiä tulossa myyntiin Varsinais-Suomessa

Jutta Wirén.

Joka kolmas yritys on vaihtamassa omistajaa Varsinais-Suomessa seuraavan viiden vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Varsinais-Suomen omistajanvaihdostyö on arvioitu maan parhaaksi.

Kunnilla näytön paikka

Kunnat ottavat nyt vastuuta työttömistä.

Työllisyyden kiistelty kuntakokeilu käynnistyy maaliskuun alussa ja kestää reilut kaksi vuotta. Kiistelty se on siksi, että kaikki eivät usko tuloksia saatavan.

Yksittäisten opettajien valintojen merkitys keskeinen opettajien digitaalisten teknologioiden käytössä

Erot suomalaisopettajien digitaalisen teknologian opetuskäytössä paikantuvat pääosin opettajien välisiin eroihin ja vain pieni osa paikantuu koulujen välisiin eroavaisuuksiin. Kunta- tai aluehallintovirastoaluetason tekijät sen sijaan eivät Suomessa selitä opettajien teknologian käytön eroja. Yksilötason selittäjien hallitsevuudella on merkittävä vaikutus opetusalan digitalisaation johtamiseen.

Tekoäly ennustaa jo päiviä ennen, aiheuttaako talvimyrsky sähkökatkoja

Esimerkkitapaukset mallin vahinkoennusteista Tapani- (a), Rauli- (b) ja Pauliina-myrskyissä (c). Värjätyt alueet kuvaavat mallin ennustamia myrskyolioita eli myrskykeskuksen mukana liikkuvia, tietyn tuulennopeuden ylittäviä alueita ja niiden vaarallisuutta (punainen = suuret tuhot, keltainen = pienet tuhot, vihreä = ei tuhoja). Numerot puolestaan kuvaavat toteutunutta vaarallisuusluokkaa. Sähköverkko-operaattorien toiminta-alueet on kuvattu sinisellä.

Suomessa myrskyää kaikkina vuodenaikoina. Myrskyjen katkomat puut saattavat kaataa mennessään voimalinjoja ja vaurioittaa muuntajia, minkä seurauksena sadat tuhannet taloudet kärsivät vuosittain sähkökatkoista.

Kotitalouksien varallisuus kasvanut yli 4 000 euroa vuodessa

Suomalaiskotitalouksien varallisuus kasvoi sijoitustuottojen ansiosta hyvin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. LähiTapiola Varainhoidon laskeman kotitalouksien varallisuusindeksin mukaan kotitalouksien varallisuus kasvoi 1,8 prosenttia viime vuoden lopulla koko maassa.

Varaudu kevätaurinkoon, pidä huolta tuulilasista

Tuulilasin putsaaminen säännöllisesti myös sisäpuolelta on pieni mutta varsin merkittävä liikenneturvallisuusteko.

Matalalta paistava kirkas kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Liikenneturva kannustaakin autoilijoita huolehtimaan lasipintojen kunnosta ja puhtaudesta. Tuulilasi kannattaa putsata säännöllisesti myös sisäpuolelta.

Empower Wednesday -tapahtumasarja alkaa jälleen helmikuussa

Englanninkielinen tapahtumasarja on suunnattu Turun seudulla asuville kansainvälisille osaajille. Tavoitteena on tukea heidän integraatioprosessiaan ja antaa tietoa ja tukea Suomessa työskentelemiseen ja verkostoitumiseen. Maksuton ohjelma koostuu viikottaisista virtuaalisista työpajoista.

Tropiikin matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu

Tropiikista kotiin palatessaan matkailijoista 20–70 prosenttia kantaa kaikille antibiooteille vastustuskykyisiä ESBL-suolistobakteereja.

Helsingin yliopiston ja HUSin kansainvälisessä yhteistyötutkimuksessa seurattiin reaaliaikaisesti 20 Kaakkois-Aasiaan lähteneen matkailijan altistumista superbakteereille: heistä jokainen sai superbakteeritartunnan reissun ensimmäisellä viikolla. Myöhemmän sekvensointianalyysin avulla selvisi, että ryhmä kantoi yhteensä yli 80 erilaista bakteerikantaa.

Lieto satsaa uuteen kouluun

Liedon kunnanvaltuusto päätti maanantaina yksimielisesti, että Lietoon rakennetaan uusi Keskuskoulu. Uuden yläkoulun kattohinnaksi asetettiin 16 miljoonaa euroa ja koko hankkeen katoksi 19 miljoonaa euroa.

Keskusta nappasi Juhani "Tami" Tammisen kuntavaaliehdokkaakseen

Juhani Tamminen.

– Keskustavaikuttaja Lauri Palmusen tyyli vakuutti. Ollaan kohteliaita ja mennään suoraan asiaan, luonnehtii Tami kun häneltä kysytään, miksi juuri keskusta.

Hirvivahinkokorvausten määrä kasvoi Varsinais-Suomessa

Selvästi eniten metsävahinkoja aiheuttivat hirvet.

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä vuonna Satakunnassa 49 000 eurolla ja Varsinais-Suomessa 40 000 eurolla. Korvaussumma on kummassakin maakunnassa edellisvuotta suurempi. Koko maassa korvauksia maksetaan 1,3 miljoonaa euroa. Suomen metsäkeskus maksaa korvaukset metsänomistajille helmikuun aikana.

Kela lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 43 000 opiskelijalle

Korkeakouluopiskelija saa maksumuistutuksen, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi viimeistään 31. tammikuuta, mutta ei ole maksanut terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä.

Uusien rakennusten paikoituspaikoille tehtävä sähköajoneuvon latausvalmius

Latauspisteitä pysäköintihallissa.

Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla lain, jonka mukaan tietyn kokoisiin uusiin rakennuksiin tulee tehdä sähköajoneuvon latausvalmius.

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Kuvataiteilija Antti Jussila Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi

Turun taidemuseota hallinnoiva Turun Taideyhdistyksen hallitus on valinnut seuraavaksi Henry Lönnforsin ateljeestipendiaatiksi kuvataiteilija Antti Jussilan . Jussila saa korvauksetta käyttöönsä Puolalanpuistossa sijaitsevan ullakkoateljeen vuosiksi 2021–23.

Ulkomainen kausityöntekijä saa entistä sujuvammin oikeuden sairaanhoitoon

EU:n ulkopuolelta Suomeen alle 90 päiväksi töihin tuleva kausityöntekijä saa nyt oikeuden sairaanhoitoon aiempaa sujuvammin. Hoito-oikeutta voi hakea Kelasta heti, kun työsopimuksen tehneellä työntekijällä on Maahanmuuttoviraston myöntämä kausityötodistus tai Suomen edustuston myöntämä kausityöviisumi.

Laivaristeilyjen koronaturvallisuutta yritetään parantaa tutkimuksen avulla

Åbo Akademin solubiologian ja teollisuustalouden tutkimusryhmä on kehittänyt malleja laivaristeilyjen matkustajaturvallisuuden parantamiseksi. Koronapandemia pysäytti risteilyliikenteen käytännössä lähes kokonaan. Tallink Silja ja Viking Line menettivät 70–80 prosenttia matkustajistaan ja tekivät kymmenien miljoonien tappiot. Isot kansainväliset risteilyvarustamot, kuten Royal Caribbean Group ja Carnival Corporation, keskeyttivät risteilytoimintansa suurelta osin vuonna 2020, minkä seurauksena liikevaihto putosi lähes nollaan ja tappiot olivat miljardiluokkaa.

Sofia Virta: Lasten oikeuksien toteutumisessa ei ole tinkimisvaraa

Suomi sai historiansa ensimmäisen lapsistrategian. Kaarinalainen kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) on toiminut vihreän eduskuntaryhmän edustajana parlamentaarisessa lapsistrategiakomiteassa, joka työsti julkaistua strategiaa yhdessä asiantuntijoiden kanssa viime vuonna.

Urheilu

Jasper Jalonen Hoffenheimin testiin

Jasper Jalonen.

TPS:n hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jasper Jalonen on viikon saksalaisen Bundesliigassa pelaavana TSG 1899 Hoffenheimin testissä. Jalosen on määrä palata takaisin Turkuun ja TPS:n vahvuuteen ensi viikolla.

Mäkihyppääjä Niko Kytösaho MM-hiihtoihin

Niko Kytösaho.

Paimiolaislähtöinen kolmannen polven mäkihyppääjä Niko Kytösaho valittiin odotetusti Suomen mäkimaajoukkueeseen 23. helmikuuta Oberstdorfissa käynnistyviin hiihdon MM-kisoihin. Suomen runsaan 30 hengen kisajoukkueeseen valittiin myös varsinaissuomalaiset hiihtäjät Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen . Matintalo edustaa seuratasolla Pöytyän Urheilijoita ja Vuorinen raisiolaista SkiTeam 105:ttä.

Puukkokatsomo: Oliko pakko?

Jälkiviisaus on viisauksista helpoin ja halvin, mutta silti toisinaan on pakko jälkikäteen miettiä siltäkin kantilta asioita.

HC TPS katsoo kevääseen Karri Rämön hankinnan myötä

Andrei Karejev saa Karri Rämöstä jo kauden kolmannen maalivahtiparinsa.

TPS tiedotti helmikuun ensimmäisenä sunnuntaina tehneensä loppukauden sopimuksen kokeneen Karri Rämön kanssa. 34-vuotias Rämö on meritoitunut. On NHL-kokemusta, KHL-kokemusta, AHL:n tähdistöpeliä, MM-pronssia…

TVS-Tennis pelaa pronssista

Turkulainen TVS-Tennis pelaa kotimaisen Tennisliigan pronssista. Pronssiottelu pelataan 13. helmikuuta Meilahden Liikuntakeskuksessa kello 14 alkaen. Pronssipeleissä TVS kohtaa Tennisliigan runkosarjan voittaneen Helsinki Lawn-Tenniksen. Semifinaaleissa TVS taipui otteluin 3-1 viime vuoden Tennisliigan hopeajoukkueelle Helsingin Smashille. Smash niin ikään 13. helmikuuta pelattavassa finaalissa Tampereen Tennisseuran.

Tuto Hockey palaa tositoimiin 76 päivän tauon jälkeen

Tuto Hockey palaa kaukaloon pitkän tauon jälkeen.

Tuto Hockey palaa reilun kahden kuukauden pituiselta pelitauolta tositoimiin perjantaina, kun se isännöi K-Espoota. Tuto on vahvistunut tauon aikana Tino Sirenin ja Joel Lammin liityttyä joukkueeseen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.