Kananmuna-avokadotäyte täydentää rapean kolmioleivän
Rapea kolmioleipä saa täytteekseen kananmunaa ja avokadoa. Nopeasti syntyvä välipala tai kunnon aamiainen pitää myös nälän loitolla pitkään. Kananmunalla on monia hyviä ominaisuuksia. Loistava tapa lisätä puhtia päivään on nauttia kananmunia aamiaisella. Kananmuna on erinomainen proteiinin ja ravintoaineiden lähde. Se sisältää monipuolisesti lähes kaikkia ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita.
Pieni, soikea ja kovakuorinen pakkaus on tärkeä lähde välttämättömille tyydyttymättömille rasvahapoille, raudalle, fosforille, hivenaineille, rasvaliukoisille vitamiineille ja useimmille vesiliukoisille B-vitamiineille. Ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan. Suurin osa kananmunan sisältämistä vitamiineista sekä terveelliset rasvahapot sijaitsevat keltuaisessa, kun taas valkuainen on rasvattomuutensa ja kolesterolittomuutensa ansiosta laihduttajien suosiossa.
Avokado on rasvaisempi kuin muut hedelmät, mutta sen rasvakoostumus on hyvä, se muistuttaa lähinnä oliiviöljyä. Kaliumia avokadossa on suurin piirtein saman verran kuin banaanissa. Kaliumin tasapaino on erittäin tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Avokadosta saa myös B-, E- ja K-vitamiinia. Vaikka 100 grammassa avokadoa on energiaa 200 kilokaloria, myös keventäjä voi syödä sitä kohtuullisesti, sillä vihreästä, samettisesta hedelmästä saa pehmeitä hyviä rasvoja.
Muna-avokadoleivät
paahtoleipää
1 avokado
1 keitetty kananmuna
suolaa
pippuria
lime tai sitruuna
turkkilaista jogurttia
sinappia
ruohosipulia
muutama salaatinlehti
Muussaa avokado ja pilko kananmuna pieniksi kuutioiksi. Purista muussatun avokadon joukoon hieman limen tai sitruunan mehua. Mausta rouhaisulla suolaa ja pippuria. Lisää joukkoon reilu ruokalusikallinen turkkilaista jogurttia ja pieni tujaus sinappia. Pilko ruohosipulia ja lisää joukkoon. Sekoita.
Lisää seokseen kananmunat ja kääntele täytteeksi. Paahda pari paahtoleipää, lusikoi täyte sisään ja laita päälle muutama salaatinlehti tai esimerkiksi tuoretta pinaattia. Asettele toinen paahtoleivänpala kanneksi ja leikkaa kolmioiksi.
Henriikka Fingerborg