Korona sysäsi pk-yritysten liiketoimintaa verkkoon
Koronapandemia ja kiristynyt kilpailu ovat lisänneet painetta suomalaisille pienille ja keskisuurille yrityksille siirtää liiketoimintaansa yhä enemmän verkkoon. Asia käy ilmi Nordean teettämästä selvityksestä.
Jopa neljä viidestä (81 %) kyselyyn vastanneesta yrittäjästä kertoo kokevansa, että koronapandemia on kasvattanut tarvetta verkkomyyntikanavalle.
Koronapandemia on asettanut useita erilaisia haasteita pk-yrityksille ympäri Suomea. Nordean teettämästä tutkimuksesta käy ilmi, että lähes puolet (48 %) kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä on jo tehnyt parannuksia verkkokauppaansa nimenomaan koronapandemian vaikutusten takia.
Suurin osa pk-yrityksistä kokee oman osaamisensa tai ajan puutteen olevan suurimmat haasteet verkkomyyntiin siirtymiselle. Kuitenkin 70 prosenttia ilmoittaa olevansa tietoisia siitä, että pankit tai rahoituslaitokset tarjoavat myös online-maksamisen ratkaisuja.
Niistä pk-yrityksistä, jotka eivät olleet kyselyn mukaan vielä toteuttaneet liiketoimintaansa verkossa, lähes puolet (44 %) sanoo että selkeät ja ymmärrettävät verkkokaupparatkaisut helpottaisivat verkkoon siirtymistä.
Yritykset jotka haluavat siirtää liiketoimintaansa verkkoon, voivat olla asiassa yhteydessä suoraan pankkiin.
– Teemme kovasti työtä sen eteen, että juuri pankki on pk-yrityksille se paras kumppani pystyttämään verkkomyyntiin tarvittavat järjestelmät. Monet yritysasiakkaamme ovat tämän jo kokeneetkin, kertoo Aleksi Lehtonen, Nordean pk-yritysasiakkaista vastaava johtaja Suomessa.
Liiketoiminnan siirtäminen verkkoon sujui mutkattomasti Dine Bag Oy:ltä, jonka ”Tähtikokin ruokakassi” sai alkunsa pahimman korona-aallon kurittaessa Suomea.
– Kun ravintolat viime keväänä suljettiin koronan takia, istuimme ravintolamme henkilökunnan kanssa alas ja mietimme, miten tästä eteenpäin. Henkilökunta keksi yhdessä liikeidean asiakkaiden koteihin toimitettavasta ruokakassista, jonka neljän ruokalajin menu takaisi ravintolamaisen kokemuksen kotioloissa, kertoo Ravintola Demon keittiömestari ja omistaja Tommi Tuominen.
Liiketoiminta verkon kautta oli pystyssä yhdessä viikossa.
– Ruokakassin suosio yllätti meidätkin ja vaikka ravintola loppukesästä taas aukesi, päätimme kysynnän takia jatkaa uutta liiketoiminnan osaa verkossa. Perustimme kokonaan uuden yrityksen ja tarvitsimme sitä varten toimivan verkkokaupan. Verkkokaupan alustana on Nordea Connect, jonka integraatio omiin järjestelmiimme kävi helposti ja sujuvasti, Tuominen sanoo.
– Verkkokaupan perustaminen auttoi meitä pääsemään yli koronan alkuvaiheesta. Kasvu on jatkunut melko tasaisena koko ajan ja nyt puhumme jo brändiyhteistöistä erilaisten yritysten kanssa. Kasvupotentiaaliakin siis löytyy. Uskon, että uusi liiketoiminta verkossa on tullut jäädäkseen.
Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti YouGov 14.10.–25.11. Kyselyyn vastasi 121 yritystä. Kyselytutkimus kohdistettiin pk-yrityksiin, joilla on yli kahden miljoonan euron liikevaihto ja vähintään kerran vuodessa valuuttamääräisiä maksuja.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)