Urheilu yhdistää yrittäjät – isän ja pojan työnjako löytyi luontevasti Bar Innossa
Urheilu on aina yhdistänyt Timo ja Samu Kauppista. Kun syksyllä 2018 isä ja poika avasivat yhdessä Bar Innon, oli helppo päätös, että baarin konsepti rakentuu vahvasti urheilun ympärille.
– Se oli oikeastaan jopa itsestäänselvyys, kun yhteisestä yrityksestä alettiin unelmoida. Urheilun seuraaminen, varsinkin jalkapallon, on yhdistänyt. Olemme käyneet katsomassa pelejä yhdessä myös ympäri Eurooppaa, Timo Kauppinen toteaa.
– Urheilun ja musiikin ympärille rakentuva konsepti helpotti itseäni varsinkin alussa. Kun itselläni on laaja tietämys urheilusta, sitä pystyy hyödyntämään työssä, Samu Kauppinen jatkaa.
Timolla on vuosikymmenten kokemus ravintola-alalta ja Samukin työskennellyt baareissa opiskeluajoista lähtien. Ravintola-alalle työllistyminen ei kuitenkaan ollut nuoremmalle Kauppiselle automaattinen valinta.
– Lukion jälkeen kävin kauppaopiston yo-merkonomilinjan. Tein iltoja ja viikonloppuja ravintoloissa. Kaikenlaisia muitakin uravaihtoehtoja sitä mietti, mutta lopulta alalle vähän niin kuin jäi. Tosi tyytyväinen olen siihen ratkaisuun ollut, Samu toteaa.
Timo-isä ei koe työntäneensä poikaa kohti ravintola-alaa, mutta yhteiseen yrittäjäarkeen hän on tyytyväinen. Myös alusta asti selkeänä ollut työnjako on helpottanut yhteisen yrityksen pyörittämistä.
– Työnjakoa pohdittiin alkuun aika paljonkin, kun yrittäjyyteen liittyy paljon muutakin kuin tiskin takana seisominen. Jotenkin luontaisesti se meni niin, että hallinnon töistä isompi vastuu tuli minulle ja Samu on ottanut enemmän vastuuta baarin pyörittämiseen liittyvistä asioista, Timo kuvailee.
Samulle isän valvovan silmän alla työskentely ei ole aiheuttanut paineita, vaikka alkuun yhteinen yrittäjyys vaatikin totuttelua. Isältä on siirtynyt pojalle paljon oppia, jota ei kouluista saa.
– Hyvän preppauksen olen isältä saanut. Olen oppinut ymmärtämään alaa kokonaisuutena ja humalaisia ihmisiä paremmin hänen neuvojensa pohjalta, Samu sanoo.
Urheilun lisäksi Innossa on alusta asti panostettu laajaan juomavalikoimaan. Laajuutta ja vaihtuvuutta odottavat myös asiakkaat.
– Meillä on asiakkaita, jotka tulevat säännöllisesti kysymään, mitä uutta meillä on. Ihmiset hakevat myös paljon uusia juttuja. Meillä on asiakkaita, jotka ovat saattaneet maistaa kuutta sataa eri olutta, Samu kertoo.
Korona-aikaan Innon valikoiman vaihtuvuus ei ole ollut niin suurta kuin normaalisti. Tulevaisuudessa on kuitenkin tarkoitus palata laajaan ja vaihtuvaan valikoimaan.
– Meillä oli ennen koronaa suunnitelmissa laajentaa valikoimaa, eikä se suunnitelma mihinkään ole kadonnut. Siihen liittyen meillä on suunnitelmissa myös pientä fiksausta. Olemme suunnitelleet tiskin muokkaamista, jonka yhteydessä saisimme lisää kylmätilaa ja hyllytilaa, Timo Kauppinen toteaa.
Kolme työvälinettä
❶ Pullonavaaja. Pullon henki pitää vapauttaa.
❷ Lehmän hermot. Maltti on valttia.
❸ Kaukosäädin. Kanava vaihtuu tarvittaessa nopeasti.
Ilkka Lappi