Kulttuurinpääkaupungista kymmenen vuotta, Turku juhlii loppuvuoden

Kaupunki jakaa toukokuussa asukkailleen auringonkukansiemenpusseja. Auringonkukkakampanjan tarkoituksena on, että asukkaat istuttavat auringonkukkia omille asuinalueilleen ja loppukesästä koko Turku kukkii juhlavuoden kunniaksi. Kaupunki jakaa toukokuussa asukkailleen auringonkukansiemenpusseja. Auringonkukkakampanjan tarkoituksena on, että asukkaat istuttavat auringonkukkia omille asuinalueilleen ja loppukesästä koko Turku kukkii juhlavuoden kunniaksi. Kuva: Riitta Salmi

Turku viettää Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa. Koronatilanteen vuoksi juhlavuoden tapahtumien käynnistyminen ei ole ollut alkuvuonna mahdollista, mutta kesän lähestyessä toimintoja käynnistetään terveysturvallisuus huomioiden. Luvassa on muun muassa julkisia taideteoksia, kulttuurikuntoilua, näyttelyitä, musiikkia, purjelaivoja ja auringonkukkatalkoot asukkaille. Kaupunki tukee vahvasti kulttuurin vapaata kenttää ja kulttuuritoimijoiden toteuttamat juhlavuoden sisällöt julkistetaan toukokuun aikana.

Juhlavuoden tapahtumat käynnistyvät 3. toukokuuta kulttuurikuntoilubingolla, johon voi osallistua läheistensä kanssa omalla asuinalueella.

Kulttuurikampus Turku järjestää kaikille avoimen Kulttuuri näyttää suuntaa -webinaarin 10. toukokuuta. Webinaarissa esitellään tarkemmin Kulttuurikampus Turun tavoitteita ja kuullaan kommentteja kulttuurin, tieteen ja taiteen risteyksistä.

Turun kaupungin on tarkoitus isännöidä Tall Ships Races -purjelaivatapahtumaa heinäkuun alussa. Toteutuessaan Tall Ships Races on merkkivuoden päätapahtuma.

Osa alkukesälle suunnitelluista tapahtumista on jo löytänyt uuden ajan loppukesästä. Kesärauha-festivaali järjestetään tänä vuonna 6.–8. elokuuta. Turun linnanpuistossa.

Kirkkopuiston terassilla nähdään kesällä juhlavuoden ohjelmasisältöjä.

Monitaiteinen suurteos Huoneiden kirja avautuu Turun Kivipainossa 13. elokuuta. Toteutuksessa on mukana satapäinen joukko turkulaisia vapaan kentän taiteilijoita.

Kulttuuripääkaupunkivuonna aloitetun Flame Jazzin 10-vuotisspektaakkeli koetaan 30. lokakuuta teemalla ”kymmenen konsertin juhlapäivä Turun tuomiokirkolta Logomoon”.

Kulttuurin merkkivuosi näkyy myös kaupungin kaikkien toimialojen sisällöissä. Juhlavuoden päänäyttely Turun linnassa on Vanitas, joka kertoo nuoruudesta, kauneudesta ja katoavaisuudesta. Wäinö Aaltosen museon Spektri-näyttelyssä nähdään 8. lokakuuta alkaen laaja kattaus nykytaidetta sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Museopalvelut järjestää lisäksi muun muassa historiallisten pukujen kokoontumisajot Turun linnassa 28. elokuuta sekä elektronista musiikkia ja visuaalista kulttuuria yhdistävän WAMbience-tapahtuman 25. syyskuuta.

Turun filharmoninen orkesteri juhlistaa suurtuotannollaan Luontosinfonia Itämeripäivän yhteydessä 26. elokuuta. Kaupunginkirjaston kulttuuripääkaupunkivuotta juhlistava Juhla-Kaamos-tapahtuma 12.–13. marraskuuta kokoaa yhteen kirjaston kulttuuripääkaupunkihankkeet minikoossa.

Kaupungin pimeää aikaa piristetään valaistuksin. Turun valotapahtuma koostuu tapahtumaviikonlopusta 3.–6. joulukuuta sekä kausivalaistusta täydentävistä valoinstallaatioista, jotka ovat nähtävillä joulukuusta tammikuuhun. Kunnianosoituksena vuonna 2011 syntyneille turkulaisille lapsille järjestetään lyhtytyöpaja ja -kulkue osana valotapahtumaa.

Kevään aikana kaupunki on järjestänyt kolme avustushakua juhlavuoden sisältöjen toteuttamiseen eri rahastoista. Juhlavuoden projekteihin jaettavien avustusten summa on yhteensä 840 000 euroa.

Juhlavuoden avustushakujen erityispainopisteitä olivat kulttuurihyvinvoinnin edistäminen, kaikilla kaupungin alueilla asukkaiden kanssa yhdessä tehtävä toiminta sekä yllätykselliset, monialaiset sisällöt.

– Juhlavuonna haluamme tukea erityisesti ammattitaiteilijoita haastavassa työtilanteessa. Avustushakujen kautta kaupungille on ehdotettu valtava määrä hienoja juhlavuoden projekteja. Hakemusten taso osoittaa jälleen kerran, miten monipuolista ja korkealaatuista kulttuurin ja taiteen osaamista Turun kulttuuritoimijoilta löytyy. Odotamme jo innolla vapaan kentän juhlavuoden toteutuksia, kertoo toimialajohtaja Minna Sartes.

Kaupungin hyvinvointia tukevista testamenttivaroista järjestettiin ideakilpailu kulttuurihyvinvointia edistävään toimintaan. Haettavissa oli yhteensä 300 000 euroa. Päätökset toteutettavista hankkeista tehdään toukokuun aikana.

Turku 2029 -säätiön avustushaussa haettiin merkkivuotta juhlistavia taide- ja kulttuurisisältöjä. Säätiön vuoden 2020 tuotosta juhlavuoden sisältöihin oli varattu 440 000 euroa. Haku päättyi vappuaattona 30. huhtikuuta ja tavoitteena on tehdä päätökset toteutettavista projekteista toukokuun loppuun mennessä.

Visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu taidekilpailu toteutettiin Turun kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotoilla ja sen järjestämiseen oli varattu yhteensä 100 000 euroa. Taidekilpailun hankkeet on nyt valittu ja kymmenen toteutettavaa teosta tulee olemaan esillä eri puolilla kaupunkia aikavälillä 15.6.–30.9. Tarkemmat kuvaukset valituista teoksista on luettavissa erillisestä tiedotteesta.

Kaupunki jakaa toukokuussa asukkailleen auringonkukansiemenpusseja. Auringonkukkakampanjan tarkoituksena on, että asukkaat istuttavat auringonkukkia omille asuinalueilleen ja loppukesästä koko Turku kukkii juhlavuoden kunniaksi.

Siemenpusseja jaetaan kaupungin eri alueilla viikoilla 19 ja 20. Pusseja tulee jakoon myös kirjastoihin, Monitoreihin, liikuntapalvelukeskuksen asiakaspalveluun sekä Turku-pisteeseen. Tarkemmista jakeluajoista ja -paikoista tiedotetaan erikseen. Auringonkukkatalkoot mahdollistaa Turun kaupunkiympäristötoimiala.

Juhlavuoden ohjelmasta ja tapahtumista tiedotetaan tapauskohtaisesti erikseen läpi merkkivuoden. Juhlavuoden valmisteluja voi seurata verkkosivuilla www.turku.fi/2021.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Takaisin vieraisiin nurkkiin

Kotona vietetyn koronavuoden jälkeen pelkkä ajatus rokotteiden myötä avautuvasta kotimaan matkailusta saa reissujalan vipattamaan. Pandemian puhjettua viime keväänä kotiin linnoittautuminen ja kalenterin tyhjeneminen menoista tuntuivat aluksi suorastaan vapauttavalta. Olen mestari haalimaan itselleni erinäisiä projekteja ja tekemään arjesta säntäilyä. Kun yhtäkkiä ei tarvinnutkaan noudattaa minuuttiaikataulua ja suunnitella, koin voimakasta helpotusta.

Yhteinen pyöräilyaika valmentaa lasta ja vanhempaa

Aikuisen esimerkillinen toiminta auttaa lasta omaksumaan turvallisia toimintamalleja myös liikenteessä.

Yhteiset pyöräilyretket edistävät lapsen liikennetaitoja, mutta antavat myös vanhemmalle mahdollisuuden nähdä, mitä lapsi osaa, ja missä vielä tarvitaan treeniä. Liikenneturva muistuttaa, että huoltajalla on tärkeä rooli lapsen matkalla turvalliseksi liikenteessä liikkujaksi.

Sukupolvien kohtaamista puutarhaporinoissa ja ikäihmisille räätälöityä sairaalaklovnitoimintaa

Hyvinvoinnin ideahaussa valittiin toteutettavaksi 18 turkulaisten hyvinvointia edistävää ideaa, joille jaetaan yhteensä noin 300 000 euroa Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuottovaroja. Kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlan kunniaksi haussa painotettiin kulttuurin ja taiteen merkitystä hyvinvoinnille.

Katupölyn torjuminen yksi kaupunkien ilmansuojelun merkittävimmistä haasteista

Katupölyä syntyy hiekoituksesta, suolauksesta, ajoneuvojen renkaiden kuluttaessa tien päällystettä sekä muista ympäristön pölylähteistä kuten työmaa-alueilta.

Kaupunkilaiset kärsivät huonosta ilmanlaadusta erityisesti keväisin, kun katupölyä esiintyy hengitysilmassa korkeina pitoisuuksina. Keväiset katupölykaudet syntyvät, kun katuympäristöön talven aikana varastoitunut pöly vapautuu ilmaan suurina määrinä sääolosuhteiden ollessa sopivat. Katupölyn määrää voidaan vähentää vaikuttamalla pölyn syntymekanismeihin sekä tehokkaalla puhdistamisella.

Tavio: SDP:n vaaliohjelma lupasi vastustaa yhteisvelkaa

Sosiaalidemokraattinen puolue asetti viime eduskuntavaaleissa yhdeksi EU-tavoitteistaan, että "ylläpidetään periaatetta, että jokainen jäsenmaa on vastuussa omista veloistaan".

Veneenpohjan myrkkymaaleille tulossa rajoituksia

Kaikki myrkkymaalit ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja ne aiheuttavat pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä.

Haitallisimmat myrkkymaalit eli antifouling-valmisteet poistuvat lähivuosina markkinoilta, kun valmisteiden lupapäätöksiä tarkastellaan uudelleen EU:n biosidiasetuksen mukaisesti. Samalla myrkkymaalien käyttäjille tulee tiukat velvoitteet koskien veneiden pohjien puhdistamista, maalausta ja maalin poistoa. Jatkossa nämä toimet tulee tehdä eristetyllä alueella tai läpäisemättömällä kovalla alustalla, josta pesuvedet ja maalijäte kerätään talteen ja puhdistetaan. Pesuvesien ja maalijätteen päästäminen maaperään tai mereen on lainvastaista.

Raision yläkoulu siirtyy viikoksi etäopetukseen korona-altistumisten vuoksi

Raision Vaisaaren koulun tiloissa 3.–11. toukokuuta olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta, ja henkilö on altistanut myös muita tartunnalle. Tästä johtuen yläkoulun oppilaat, pois lukien erityisen tuen oppilaat, siirtyvät etäopetukseen viikon ajaksi maanantaista 17. toukokuuta alkaen.

Niittykodin jatko katkolla, tuetun asumisen palvelut halutaan kilpailuttaa erikseen

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden puitesopimuskautta jatketaan yhden optiovuoden ajan.

Keskiviikkona 19. toukokuuta kokoontuvalle Turun sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden puitesopimuskautta jatketaan yhden optiovuoden ajan. Päihdehuollon tuetun asumisen palvelut halutaan kuitenkin kilpailuttaa erikseen ajalle 1.1.2022–31.12.2023.

Kiertävien jätekeräysten koronatauko jatkuu toukokuun loppuun asti

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) liikkuvien jätekeräysten palvelutauko jatkuu Lounais-Suomen aluehallintoviraston asettamien kokoontumisrajoitusten vuoksi toukokuun loppuun asti. Kiinteät lajitteluasemat palvelevat normaalisti.

Suurin osa tutkituista haitta-aineista poistuu jätevedenpuhdistuksessa

Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:n Nenäinniemen jätevedenpuhdistamo, esiselkeytysallas.

Kotitalouksista, teollisuudesta ja hulevesien mukana jätevedenpuhdistamoille päätyy erilaisia aineita, jotka voivat ympäristöön päästessään olla riski eliöiden hyvinvoinnille. Tällaisia aineita kutsutaan haitallisiksi tai vaarallisiksi aineiksi.

Nuorten suunnittelema kohtaamiskoulutus parantaa asiakastyötä

Miten asiakas tulisi kohdata? Tätä miettii moni asiakaspalvelussa työskentelevä. Varsinkin nuoren kohdalla onnistunut kohtaaminen voi olla kokemus, jonka nuori muistaa ja joka rakentaa kokemuksen autetuksi tulemisesta. Nyt nuoret on otettu mukaan kehittämään asiakaspalvelutilanteita.

Jokaisessa esityksessä yksi katsoja

Nordic Puppet Ambassadors: Vain yksi laukku mukaan.

Nordic Puppet Ambassadorsin Vain yksi laukku mukaan -esityksestä järjestetään vierailuesitykset 15.-16. toukokuuta Barker-teatterissa.

Työttömyyskassoihin liittyi viime vuonna paljon nuoria

Työttömyyskassoihin liittyi viime vuonna yli 80 000 alle 30-vuotiasta henkilöä. Nuoria liittyi viime vuonna työttömyyskassoihin selvästi edellisvuotta enemmän.

Raunistulan hiiret 10-vuotisnäyttelyssä

Näkymä Mouseumin myymälästä. Yksityiskohta Raunistulan nukkekotikerhon 10-vuotisjuhlanäyttelystä.

Raunistulan nukkekotikerhon 10-vuotisjuhlanäyttely Mouseum on nähtävillä Aboa Vetus & Ars Novassa 14. toukokuuta alkaen, kun museo jälleen avautuu yleisölle. Yli nelimetrinen kokonaisuus koostuu seitsemästä erillisteoksesta, joita on ollut toteuttamassa kaikkiaan 12 nukkekotiharrastajaa. Mouseumin elementit ovat museomaailmasta tuttuja. Nähtävillä on niin museokauppa kuin verstas, jossa museomestari työskentelee.

Yli 45-vuotiaille koronarokotusaikoja Raisiossa

Raision koronarokotukset laajenevat uusiin ikäryhmiin. Aikoja voivat nyt varata 45-vuotiaat ja sitä vanhemmat raisiolaiset ja ruskolaiset. Myös ensimmäiseen ja toiseen riskiryhmään kuuluvat 16–69-vuotiaat voivat edelleen varata ajan. Vapaita rokotusaikoja on jo ensi maanantaille. Rokotukset annetaan Raision terveysasemalla.

YIT etsii koiraopasta

YIT etsii uusia naapurikoiraoppaita, eli koiria, jotka arvioivat asuinalueita ja YIT:n kohteita koiran silmin. Vuodesta 2016 YIT:n asukkaiden keskuudessa ovat maanlaajuisesti toimineet naapurioppaat, jotka jakavat kokemuksia ja vastaavat kodin omistamiseen, rakentamiseen ja naapuruston arkeen liittyviin kysymyksiin. Nyt tuohon joukkoon haetaan myös nelijalkaisten näkökulmaa.

Uusi Kipinä -yrittäjäkurssi nuorille järjestetään kesällä Turussa

Suomen Liikemiesten Lähetysliitto järjestää kesällä Kipinä -yrittäjäkurssin 16–29-vuotiaille nuorille. Kurssin tarkoituksena on ohjata ja kannustaa nuoria oman yrityksen perustamisessa. Kurssilla tarjotaan käytännön työkaluja sekä vinkkejä asiantuntijoilta ja toisilta yrittäjiltä, jotta oman yrityksen perustaminen olisi jokaiselle mahdollisimman helppoa.

Jyrsintä- ja päällystystyö poistaa ajokaistan käytöstä Vaalantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö jatkuu Vaalantiellä Unkarinkadun ja Eestinkadun välillä 14. toukokuuta alkaen 21. toukokuuta asti.

Urheilu

Loimu löysi uuden päävalmentajan Ibizalta

Aitor Barreros Casado.

Yllättäen ilman päävalmentajaa jäänyt Raision Loimu on löytänyt uuden päävalmentajan tulevalle Mestaruusliiga-kaudelle. Tieto Loimun päävalmentajan pestin vapautumisesta levisi kansainvälisille valmentajamarkkinoille vauhdilla ja hyviä vaihtoehtoja ilmaantui useampia. Kotimaisia potentiaalisia vaihtoehtoja Loimun johto kontaktoi suoraan, mutta palaset eivät loksahtaneet kohdilleen eikä vaihtoehdoista löytynyt tiiviiseen liigarytmiin sitoutumaan pystyviä.

FBC:lle kokemusta pääkaupunkiseudulta

FBC Turku kasaa kovaa vauhtia ensi kauden salibandyjoukkuettaan. Divarin kärkeä ensi kaudellakin tavoitteleva FBC on tehnyt sopimuksen neljän kauden ajan EräViikinkejä edustaneen Lauri Laineen kanssa. Viime kaudella Laineelle kertyi 22 liigapeliä. Muita uusia Turkuun saapuvia pelaajia ovat muun muassa Jyväskylästä saapuva Tommi Kauppinen sekä Nokian KrP:n organisaatiosta tuleva Elias Siira .

Huippu-urheilijat sairastuvat usein hengitystieinfektioon arvokilpailuissa

Huippuhiihtäjät sairastuivat seitsemän kertaa useammin ylähengitystieinfektioon hiihdon MM-kisojen aikaan kuin tavallisesti liikkuvat verrokit.

Huippu-urheilijoiden hengitystieinfektiot arvokilpailuissa tuntuvat olevan todella yleisiä, ja ne voivat pahimmillaan tuhota huolellisen, jopa vuosia kestäneen valmistautumisen. Suomalaistutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että huippu-urheilijan sairastuminen ylähengitystieinfektioon arvokisojen aikaan on seitsemän kertaa yleisempää kuin tavallisesti liikkuvilla verrokeilla.

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon.

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Kasper Hämäläinen palaa TPS-paitaan 2,5-vuotisella sopimuksella

Kasper Hämäläinen.

Jalkapallon Ykkösestä liiganousua tavoitteleva TPS saa riveihinsä todella kovan paluumuuttajan, kun Kasper Hämäläinen palaa Turkuun heinäkuussa. Hämäläisen nykyinen sopimus Tšekin liigan FK Jablonecin kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.