Kukkivia kasviveistoksia kaupunginosiin ja couturea keskustaan

Kisu Korsi. Kisu Korsi. Kuva: Jori Liimatainen

Turun kaupunki järjesti alueen visuaalisten alojen ammattilaisille suunnatun taidekilpailun, joka oli avoinna 19.3.–21.4. Palkittavat ja toteutettavat hankkeet on valittu ja teokset tulevat olemaan esillä eri puolilla kaupunkia aikavälillä 15.6.–30.9.

Turun kesää ja alkusyksyä elävöittämään ja kaunistamaan valittiin ehdotuksista kymmenen: Silvia di Iorion KOHTA-installaatio, Aurajoen neito -työryhmän videoteos, Artturi Elovirran ja Juho Vainion LUMINA-julkisivuprojisointi, Elovirta, Krappala, Lauren -työryhmän kuolleita kohtia elävöittävä nykytaideprojekti, Vesa Aaltosen Greetings from Turku -valokuvaprojekti, Kisu Korsin Turku goes Couture -tekstiilitaideteos, Shubhangi Singhin Loitering-projekti, Ateljeetalon taiteilijoiden Viimeinen näyttö -projekti, Kiskokamut-työryhmän kukkivat kasviveistokset sekä Jaska Poikosen ja Linda Svarfvarin Kasvot kadussa -katuvalokuvateos.

Turussa asuville tai työskenteleville visuaalisten alojen ammattilaisille suunnattu taidekilpailu toteutetaan osana kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaa. Kilpailun avulla pyritään tukemaan taiteilijoiden haasteellista työtilannetta ja tuodaan visuaalisia elementtejä kulttuurikaupungin katukuvaan.

Taidekilpailu toteutetaan Turun kaunistamisrahaston vuoden 2020 tuotoilla ja sen järjestämiseen on varattu yhteensä 100 000 euroa.

Esityksen toteutettavista teoksista valmisteli kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy ja ohjelmakoordinaattori Heli Lempa. Toteutettavat teokset valitsi kaunistamisrahaston koordinointiryhmä, johon kuuluvat infran kunnossapitopäällikkö Mari Helin, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, museopalvelujohtaja Juhani Ruohonen, ympäristösuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, apulaisintendentti Ville-Matti Rautjoki, toimialajohtaja Minna Sartes ja intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen.

Toteutettavien hankkeiden valinnassa painotettiin erityisesti taiteellista laatua. Etusijalle asetettiin ehdotukset, jotka toteuttavat yhtä tai useampaa kulttuuripääkaupungin juhlavuoden arvoa: alueellisuutta, yhteisöllisyyttä, yllätyksellisyyttä ja yhteistyötä. Valitut ehdotukset toteutetaan tavoilla, jotka soveltuvat esiteltäväksi julkisessa tilassa tai muulla tavoin mahdollisimman laajan yleisön saavutettavaksi.

KOHTA-installaatio toteutetaan Rauhankadun päähän, nurmialueelle Portsakodin palvelukodin viereen. KOHTA on kymmenen puisen elementin muodostama installaatio, joka kutsuu spontaaneihin kohtaamisiin, keskusteluihin, esityksiin ja toimintaan. Puurakenteiset elementit valmistaa turkulainen puuseppä Okko Pajari. Teos elävöittää aluetta sekä ilahduttaa viereisen palvelukodin väkeä, ohikulkijoita ja alueen asukkaita koronaturvallisesti.

Aurajoen neito -työryhmä Aurajoen neito -videoteo videoteoksen teema on mystinen Aurajoen neito, henkihahmo, joka kulkee ajassa historiasta nykypäivään. Videoteoksessa esiintyy vapaasukeltaja, vesiakrobaatti Salla Hakanpää. Taustalla on äänimaailma, joka sävelen lisäksi kertoo Turun tunnelmista ja tarinoista proosamuodossa. Video heijastetaan pääkirjaston seinään iltojen hämärtyessä loppukesällä. Aurajoen neito -videoteosta voidaan esittää myös verkossa.

Artturi Elovirran ja Juho Vainion LUMINA-julkisivuprojisointi toteutetaan WAMbience-tapahtuman yhteydessä ja teos on mahdollista installoida myös pidemmäksi ajaksi. Teos on abstrakti, generatiivinen ja moderni valoteos, joka esittelee kauniin Wäinö Aaltosen museon Aurajoen varren loistavana helmenä pimenevässä syysillassa ja luo iloa sekä toivoa paremmasta katsojilleen. Teos ei jätä pysyvää fyysistä jälkeä projisoitavan kiinteistön julkisivuille, mutta edesauttaa vastaavien teoksien toteuttamisen suunnittelua muissakin kaupungin kiinteistöissä, kohteissa ja tapahtumissa.

Työryhmä Elovirta, Krappala, Lauren keskittyy tyhjillään olevien liiketilojen elävöittämiseen nykytaiteella. Kuratointisuunnitelmassa on mukana 16–32 paikallista taiteilijaa. Vaihtelevissa tiloissa esitetään taidetta ja taiteilijoiden henkilökuvia. Kukin taiteilija tuotantoineen on esillä aina viikon. Kussakin tilassa on 1–3 projisointia taiteilijan teoksista, videoitu taiteilijahaastattelu sekä autenttisia teoksia.

Vesa Aaltosen Greetings from Turku (GFT) on valokuvaprojekti, joka levittäytyy Turun keskustan erilaisilla Turku-aiheisilla kuvakokonaisuuksilla. Greetings from Turku -projektiin sisältyy postikorttisarja, joka toteutetaan ilmaisjakeluna ympäri kaupunkia. GFT:n yhteydessä toteutetaan valokuvanäyttely, joka pystytetään ulkotilaan, jossa laajalla yleisöllä on mahdollisuus tutustua näyttelyyn. Greetings from Turku jalkautuu myös sosiaaliseen mediaan. Projektille perustetaan Instagram-tili, jossa voidaan jakaa yleisön omia Turku-aiheisia kuvia. Sosiaalista mediaa varten voidaan toteuttaa myös esimerkiksi Instagram-storyssä käytettävä filtteri, jonka avulla kuka tahansa voi saada oman kuvansa suoraan virtuaaliseen korttipohjaan.

Kisu Korsin Turku goes Couture on käsintehty, uniikki couture-puku keskeisellä paikalla kaupunkia, ihmisten arkireittien varrella. Juhlapuku on esillä torson päällä ja tuodaan korokkeelle varta vasten sille rakennettuun lasiseen suureen vitriiniin suojaan säältä ja ilkivallalta. Puku valaistaan iltaisin helmaosan alta, jolloin helman kankaan aaltomaiset kuviot nousevat esiin. Teos on kuin moderni veistos, mutta eläväisten materiaaliensa vuoksi helpommin lähestyttävä kuin kivi- tai pronssiveistos. Samalla se herättää ajattelemaan taiteen moninaisuutta.

Shubhangi Singhin Loitering-projekti tutkii sitä, mikä tila ei-valkoiseksi rodullistetulla naisella on kaupunkitilassa. Turun linnasta jokivarteen ja Tuomikirkon alueelle levittäytyvät paikkasidonnaiset teokset yhdistelevät visuaalisia ja tekstuaalisia anekdootteja, jotka haastavat katsojan pohtimaan sosiaalisia, rodullisia ja sukupuolisia hierarkioita. Teokset valmistetaan säänkestävistä kangasmateriaaleista sekä puukehyksistä. Singh on kutsuttu Arte ry:n ylläpitämään residenssiin tutustumaan Turkuun ja toteuttamaan teos eräänlaisena johdantona Arten järjestämälle kaupunkitaideseminaarille Turun linnassa 15. lokakuuta.

Viimeinen näyttö – Parrantien ateljeetalon avoimet ovet kutsuu kokoon ateljeetalossa toimineet merkittävät, paikalliset taiteilijat entisiin työtiloihinsa ja antaa heille vapaat kädet rakentaa tilaan omannäköisensä teoskokonaisuus. Näyttelynomaisen ripustuksen sijaan ja lisäksi koko tilaan rakennetaan yllätyksellisiä teosratkaisuja ja installaatioita. Myös talon laajaa tonttia hyödynnetään. Projektista tehdään myös julkaisu.

Taiteilijat Suvi Aarnio ja Simo Ruotsalainen toteuttavat eri kaupunginosiin vaiheittain ilmestyviä ja eri aikoihin kukkivia kasviveistoksia. Teokset on mahdollista kokea sekä paikan päällä että digitaalisesti videoiden kautta. Kolmiulotteiset teokset toteutetaan pehmeän ja kovan kuvanveiston keinoin, yhdistellen käsityö- ja tekstiilitaidetta muovailuun ja veistämiseen. Kasviveistokset reagoivat rakennetun ympäristön yksityiskohtiin ja ihmisen kädenjälkiin.

Jaska Poikosen ja Linda Svarfvarin Kasvot kadussa -katuvalokuvateossa kaupunkilaisten potreteista koostuva katu-/ympäristötaideteos toteutetaan teokselle soveltuvaan paikkaan maan tasalle. Teos koostuu noin 300 A1-kokoisesta mustavalkopotretista, joissa kuvattavina on laaja otos turkulaisia ihmisiä eri puolilta kaupunkia. Kuvat otetaan alkukesästä ja valmiit, tulostetut kuvat liisteröidään tai muulla tavalla kiinnitetään katuun niin, että kaupunkilaiset voivat kävellä niiden päällä ja ihailla teosta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Takaisin vieraisiin nurkkiin

Kotona vietetyn koronavuoden jälkeen pelkkä ajatus rokotteiden myötä avautuvasta kotimaan matkailusta saa reissujalan vipattamaan. Pandemian puhjettua viime keväänä kotiin linnoittautuminen ja kalenterin tyhjeneminen menoista tuntuivat aluksi suorastaan vapauttavalta. Olen mestari haalimaan itselleni erinäisiä projekteja ja tekemään arjesta säntäilyä. Kun yhtäkkiä ei tarvinnutkaan noudattaa minuuttiaikataulua ja suunnitella, koin voimakasta helpotusta.

Yhteinen pyöräilyaika valmentaa lasta ja vanhempaa

Aikuisen esimerkillinen toiminta auttaa lasta omaksumaan turvallisia toimintamalleja myös liikenteessä.

Yhteiset pyöräilyretket edistävät lapsen liikennetaitoja, mutta antavat myös vanhemmalle mahdollisuuden nähdä, mitä lapsi osaa, ja missä vielä tarvitaan treeniä. Liikenneturva muistuttaa, että huoltajalla on tärkeä rooli lapsen matkalla turvalliseksi liikenteessä liikkujaksi.

Sukupolvien kohtaamista puutarhaporinoissa ja ikäihmisille räätälöityä sairaalaklovnitoimintaa

Hyvinvoinnin ideahaussa valittiin toteutettavaksi 18 turkulaisten hyvinvointia edistävää ideaa, joille jaetaan yhteensä noin 300 000 euroa Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja sosiaalirahaston tuottovaroja. Kulttuuripääkaupungin 10-vuotisjuhlan kunniaksi haussa painotettiin kulttuurin ja taiteen merkitystä hyvinvoinnille.

Katupölyn torjuminen yksi kaupunkien ilmansuojelun merkittävimmistä haasteista

Katupölyä syntyy hiekoituksesta, suolauksesta, ajoneuvojen renkaiden kuluttaessa tien päällystettä sekä muista ympäristön pölylähteistä kuten työmaa-alueilta.

Kaupunkilaiset kärsivät huonosta ilmanlaadusta erityisesti keväisin, kun katupölyä esiintyy hengitysilmassa korkeina pitoisuuksina. Keväiset katupölykaudet syntyvät, kun katuympäristöön talven aikana varastoitunut pöly vapautuu ilmaan suurina määrinä sääolosuhteiden ollessa sopivat. Katupölyn määrää voidaan vähentää vaikuttamalla pölyn syntymekanismeihin sekä tehokkaalla puhdistamisella.

Tavio: SDP:n vaaliohjelma lupasi vastustaa yhteisvelkaa

Sosiaalidemokraattinen puolue asetti viime eduskuntavaaleissa yhdeksi EU-tavoitteistaan, että "ylläpidetään periaatetta, että jokainen jäsenmaa on vastuussa omista veloistaan".

Veneenpohjan myrkkymaaleille tulossa rajoituksia

Kaikki myrkkymaalit ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja ne aiheuttavat pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä.

Haitallisimmat myrkkymaalit eli antifouling-valmisteet poistuvat lähivuosina markkinoilta, kun valmisteiden lupapäätöksiä tarkastellaan uudelleen EU:n biosidiasetuksen mukaisesti. Samalla myrkkymaalien käyttäjille tulee tiukat velvoitteet koskien veneiden pohjien puhdistamista, maalausta ja maalin poistoa. Jatkossa nämä toimet tulee tehdä eristetyllä alueella tai läpäisemättömällä kovalla alustalla, josta pesuvedet ja maalijäte kerätään talteen ja puhdistetaan. Pesuvesien ja maalijätteen päästäminen maaperään tai mereen on lainvastaista.

Raision yläkoulu siirtyy viikoksi etäopetukseen korona-altistumisten vuoksi

Raision Vaisaaren koulun tiloissa 3.–11. toukokuuta olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta, ja henkilö on altistanut myös muita tartunnalle. Tästä johtuen yläkoulun oppilaat, pois lukien erityisen tuen oppilaat, siirtyvät etäopetukseen viikon ajaksi maanantaista 17. toukokuuta alkaen.

Niittykodin jatko katkolla, tuetun asumisen palvelut halutaan kilpailuttaa erikseen

Sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden puitesopimuskautta jatketaan yhden optiovuoden ajan.

Keskiviikkona 19. toukokuuta kokoontuvalle Turun sosiaali- ja terveyslautakunnalle esitetään, että päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden puitesopimuskautta jatketaan yhden optiovuoden ajan. Päihdehuollon tuetun asumisen palvelut halutaan kuitenkin kilpailuttaa erikseen ajalle 1.1.2022–31.12.2023.

Kiertävien jätekeräysten koronatauko jatkuu toukokuun loppuun asti

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) liikkuvien jätekeräysten palvelutauko jatkuu Lounais-Suomen aluehallintoviraston asettamien kokoontumisrajoitusten vuoksi toukokuun loppuun asti. Kiinteät lajitteluasemat palvelevat normaalisti.

Suurin osa tutkituista haitta-aineista poistuu jätevedenpuhdistuksessa

Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy:n Nenäinniemen jätevedenpuhdistamo, esiselkeytysallas.

Kotitalouksista, teollisuudesta ja hulevesien mukana jätevedenpuhdistamoille päätyy erilaisia aineita, jotka voivat ympäristöön päästessään olla riski eliöiden hyvinvoinnille. Tällaisia aineita kutsutaan haitallisiksi tai vaarallisiksi aineiksi.

Nuorten suunnittelema kohtaamiskoulutus parantaa asiakastyötä

Miten asiakas tulisi kohdata? Tätä miettii moni asiakaspalvelussa työskentelevä. Varsinkin nuoren kohdalla onnistunut kohtaaminen voi olla kokemus, jonka nuori muistaa ja joka rakentaa kokemuksen autetuksi tulemisesta. Nyt nuoret on otettu mukaan kehittämään asiakaspalvelutilanteita.

Jokaisessa esityksessä yksi katsoja

Nordic Puppet Ambassadors: Vain yksi laukku mukaan.

Nordic Puppet Ambassadorsin Vain yksi laukku mukaan -esityksestä järjestetään vierailuesitykset 15.-16. toukokuuta Barker-teatterissa.

Työttömyyskassoihin liittyi viime vuonna paljon nuoria

Työttömyyskassoihin liittyi viime vuonna yli 80 000 alle 30-vuotiasta henkilöä. Nuoria liittyi viime vuonna työttömyyskassoihin selvästi edellisvuotta enemmän.

Raunistulan hiiret 10-vuotisnäyttelyssä

Näkymä Mouseumin myymälästä. Yksityiskohta Raunistulan nukkekotikerhon 10-vuotisjuhlanäyttelystä.

Raunistulan nukkekotikerhon 10-vuotisjuhlanäyttely Mouseum on nähtävillä Aboa Vetus & Ars Novassa 14. toukokuuta alkaen, kun museo jälleen avautuu yleisölle. Yli nelimetrinen kokonaisuus koostuu seitsemästä erillisteoksesta, joita on ollut toteuttamassa kaikkiaan 12 nukkekotiharrastajaa. Mouseumin elementit ovat museomaailmasta tuttuja. Nähtävillä on niin museokauppa kuin verstas, jossa museomestari työskentelee.

Yli 45-vuotiaille koronarokotusaikoja Raisiossa

Raision koronarokotukset laajenevat uusiin ikäryhmiin. Aikoja voivat nyt varata 45-vuotiaat ja sitä vanhemmat raisiolaiset ja ruskolaiset. Myös ensimmäiseen ja toiseen riskiryhmään kuuluvat 16–69-vuotiaat voivat edelleen varata ajan. Vapaita rokotusaikoja on jo ensi maanantaille. Rokotukset annetaan Raision terveysasemalla.

YIT etsii koiraopasta

YIT etsii uusia naapurikoiraoppaita, eli koiria, jotka arvioivat asuinalueita ja YIT:n kohteita koiran silmin. Vuodesta 2016 YIT:n asukkaiden keskuudessa ovat maanlaajuisesti toimineet naapurioppaat, jotka jakavat kokemuksia ja vastaavat kodin omistamiseen, rakentamiseen ja naapuruston arkeen liittyviin kysymyksiin. Nyt tuohon joukkoon haetaan myös nelijalkaisten näkökulmaa.

Uusi Kipinä -yrittäjäkurssi nuorille järjestetään kesällä Turussa

Suomen Liikemiesten Lähetysliitto järjestää kesällä Kipinä -yrittäjäkurssin 16–29-vuotiaille nuorille. Kurssin tarkoituksena on ohjata ja kannustaa nuoria oman yrityksen perustamisessa. Kurssilla tarjotaan käytännön työkaluja sekä vinkkejä asiantuntijoilta ja toisilta yrittäjiltä, jotta oman yrityksen perustaminen olisi jokaiselle mahdollisimman helppoa.

Jyrsintä- ja päällystystyö poistaa ajokaistan käytöstä Vaalantiellä

Jyrsintä- ja päällystystyö jatkuu Vaalantiellä Unkarinkadun ja Eestinkadun välillä 14. toukokuuta alkaen 21. toukokuuta asti.

Urheilu

Loimu löysi uuden päävalmentajan Ibizalta

Aitor Barreros Casado.

Yllättäen ilman päävalmentajaa jäänyt Raision Loimu on löytänyt uuden päävalmentajan tulevalle Mestaruusliiga-kaudelle. Tieto Loimun päävalmentajan pestin vapautumisesta levisi kansainvälisille valmentajamarkkinoille vauhdilla ja hyviä vaihtoehtoja ilmaantui useampia. Kotimaisia potentiaalisia vaihtoehtoja Loimun johto kontaktoi suoraan, mutta palaset eivät loksahtaneet kohdilleen eikä vaihtoehdoista löytynyt tiiviiseen liigarytmiin sitoutumaan pystyviä.

FBC:lle kokemusta pääkaupunkiseudulta

FBC Turku kasaa kovaa vauhtia ensi kauden salibandyjoukkuettaan. Divarin kärkeä ensi kaudellakin tavoitteleva FBC on tehnyt sopimuksen neljän kauden ajan EräViikinkejä edustaneen Lauri Laineen kanssa. Viime kaudella Laineelle kertyi 22 liigapeliä. Muita uusia Turkuun saapuvia pelaajia ovat muun muassa Jyväskylästä saapuva Tommi Kauppinen sekä Nokian KrP:n organisaatiosta tuleva Elias Siira .

Huippu-urheilijat sairastuvat usein hengitystieinfektioon arvokilpailuissa

Huippuhiihtäjät sairastuivat seitsemän kertaa useammin ylähengitystieinfektioon hiihdon MM-kisojen aikaan kuin tavallisesti liikkuvat verrokit.

Huippu-urheilijoiden hengitystieinfektiot arvokilpailuissa tuntuvat olevan todella yleisiä, ja ne voivat pahimmillaan tuhota huolellisen, jopa vuosia kestäneen valmistautumisen. Suomalaistutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa, että huippu-urheilijan sairastuminen ylähengitystieinfektioon arvokisojen aikaan on seitsemän kertaa yleisempää kuin tavallisesti liikkuvilla verrokeilla.

Aku Kuikka lopettaa

Aku Kuikka.

FBC Turun seuralegenda Aku Kuikka on päättänyt lopettaa salibandyuransa. 1989 syntyneen Kuikan mittava FBC-ura alkoi jo kaudella 2009–10. Uransa aikana Kuikka ehti pelata FBC:n paidassa 161 ottelua tehden niissä 214 pistettä. Kuikka on beeceen seurahistorian tehokkain pelaaja. Kuikka ehti pelata urallaan myös kaksi kautta Salibandyliigaa TPS:n paidassa. Liigassa hän merkkautti kaikkiaan 39 ottelua ja teki niissä seitsemän pistettä.

Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon.

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Kasper Hämäläinen palaa TPS-paitaan 2,5-vuotisella sopimuksella

Kasper Hämäläinen.

Jalkapallon Ykkösestä liiganousua tavoitteleva TPS saa riveihinsä todella kovan paluumuuttajan, kun Kasper Hämäläinen palaa Turkuun heinäkuussa. Hämäläisen nykyinen sopimus Tšekin liigan FK Jablonecin kanssa umpeutuu kesäkuun lopussa.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.