Otteluanalyysi: Inter puristi loppuhetkillä voiton Hakasta

Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon. Inter sai ottaa Haka-otteluun kuusi katsojaa. Jokainen heistä sai esittelyn ennen peliä ja oman katsomolohkon. Kuva: Lasse Virtanen

Se näytti jo tasapeliltä. Inter näytti jakavan pisteet Hakan kanssa kotikentällään jalkapalloilun Veikkausliigan taistossa, mikä olisi yllätys ja pettymys. Yksi hyökkäys lisäajan viimeisellä minuutilla muutti kaiken. Interin Matias Ojala käänsi laitaan, josta Taiki Kagayama lähetti suoraan syötöstä pallon matalana takaisin keskellä. Vaihtomies Jesper Engström oli oikeassa paikassa ja sijoitti pallon maaliin. Se oli ratkaisu. Inter löi Hakan 2-1 (1-1).

Hakan valmentaja Teemu Tainio ei pystynyt sulattamaan loppuhetken tappiota, vaan puhui itselleen punaisen kortin pelin päätyttyä. Se tietänee toimitsijakieltoa.

Inter-Haka 2-1 (1-1)

Maalit: 7. Benjamin Källman (Timo Furuholm) 1-0, 30. Eero-Matti Auvinen (Maximus Tainio) 1-1, 90. Jesper Engström (Taiki Kagayama) 2-1.

Yleisöä: 6.

Kentän kunkku: Jesper Engström, Inter. Vaihtomies ei ehtinyt olla kentällä kuin reilut viisi minuuttia, mutta voittomaali on voittomaali. Tärkeä osuma ja pelin kannalta ratkaiseva teko. Engström tekee maaleja harvakseltaan. Edellinen syntyi noin vuosi sitten Ilvestä vastaan. Kaikki lasketaan.

Illan erikoisuus: Loppuunmyyty katsomo ja kauden yleisöennätys Turussa eli kuusi katsojaa. Inter oli arponut kausikorttilaisista kuusi onnekasta, jotka esiteltiin ennen peliä. Jokainen sai oman katsomolohkonsa.. Enempää ei saa nykyrajoituksin katsomoon päästää. Urheiluväki on ollut tyrmistynyt siitä, etteivät portit avaudu tämän enempää. Se on helppo ymmärtää. Naapuruston isossa marketissa käy tuhansia ihmisiä joka päivä, mutta se ei ole terveysriski. Urheilukatsomo sen sijaan on. Miksi? Kyse ei ole pelkästään terveyshuolista vaan siitä, että kauppoja ei noin vain suljeta. Se olisi elinkeinovapauteen puuttumista. Jatkuvaa toimintaa kohdellaan eri tavalla kuin yksittäisiä urheilu- ja kulttuuritapahtumia. Niitä rajoitetaan, koska niitä voidaan rajoittaa. Tämä perustuu lainkäytön hierarkiaan.

Matsin surkeinta: Kaksi hylättyä maalia. Inter Martti Haukioja ampui jo ensimmäisellä minuutilla komean maalin, joka kuitenkin hylättiin paitsiona. Haukioja ei ollut paitsiossa, mutta Timo Furuholm oli paitsioasemassa laukaushetkellä. Vaikuttiko hän peliin? Ei se siltä näyttänyt, mutta erotuomari Mattias Gestranius päätti toisin konsultoituaan avustavaa erotuomaria. Osat vaihtuivat ensimmäisen puoliajan loppuhetkillä. Hakan toppari Luiyi de Lucas nousi kulmapotkutilanteessa maaliluukulle ja pääsi palloon kiinni ennen Inter-vahti Henrik Moisanderia, joka ei tullut tilanteeseen riittävällä ryminällä. Gestranius kuitenkin armahti Moisanderin, hylkäsi maalin ja tuomitsi Interille vapaapotkun Haka-luotsi Tainion voimakkaista prosenteista huolimatta. Jos tilanteessa oli kontakti, se oli varsin kevyt.

Tuhlaajapoika: Tittelin saa kollektiivi nimeltä Interin erikoistilannepuolustaminen. Haka teki kaksi maalia kulmapotkuista, vaikka vain toinen hyväksyttiin. Interin keskuspuolustuksessa on kokoa ja ulottuvuutta, mutta siitä huolimatta hakalaisia oli koko ajan vapaana ja kiinni pallossa. Näin löperöin ottein ei voida jatkaa. Osa-alue vaatii huomattavaa parannusta.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Jesper Engström, Inter. Lopussa kentälle, pari spurttia ja voittomaali. Ja sitten suihkuun. Lyhyt ja tehokas iltapäivä.

Mitä sanottiin?

Jesper Engström, Inter: Laitoin pallon maaliin, ei siinä sen kummempaa. Ei ole hirveästi maaleja tullut tehtyä. Tosi hieno fiilis. Aika tasaista oli tokalla jaksolla, mutta jaksettiin tehdä duunia loppuun asti.

Jose Riveiro, Inter: Jos totta puhutaan, niin ei siinä vaiheessa (pelin lopussa) enää odota, että on paljon tehtävissä. Sitä miettii jo, että saa vain yhden pisteen. Kiva tunne mutta haluaisin saman tunteen jo tunnin pelin jälkeen. Mutta tämä on Veikkausliigaa, eikä joukkueiden ero ole niin suuri kuin joskus arvellaan ennen alkupotkua. Kun täytyy pelata perunapellolla, etu pienenee entisestään. Kotona pitäisi pystyä dominoimaan vastustajaa. Olen pettynyt siitä, ettemme pystyneet pelaamaan paremmin olosuhteiden takia. On vaikeaa olla tarkka, kun pallo pomppii kuin jänis. Hakan erikoistilanteet olivat vaarallisia.

Analyysi: Inter aloitti matsin terävästi. Martti Haukioja teki maalin jo ensimmäisellä minuutilla, mutta se hylättiin paitsiona. Hyväksyttyäkään maalia ei tarvinnut odottaa kauan. Noah Nurmi toi palloa rivakasti ylös ja antoi hyvän pystysyötön Furuholmille, joka käänsi suoraan Benjamin Källmanille. Tämä pani pallon verkkoon. Lisää näytti olevan tulossa, sillä Haka oli koko askeleen perässä. Hurmos kuitenkin haihtui ja peli tasoittui. Haka oli ensimmäisen puoliajan lopussa jopa parempi joukkue ja erityisen vaarallinen erikoistilanteissa. Haka teki kulmapotkuista kaksi maalia, joista tosin vain toinen hyväksyttiin. Toppari Eero-Matti Auvinen pääsi Maximus Tainion kulmapotkuun kiinni ennen Noah Nurmea ja ohjasi pallon Inter-maaliin.

Mitä tapahtui? Haka onnistui saamaan vauhtia pois pelistä. Interin valmentaja Jose Riveiro moitti epätasaista kenttää. Pallo pomppii kuin jänis. Inter koettaa pelata linjojen väleihin ja taskuihin ja kun pallo ei tottele, vastustaja pääsee riistoihin ja nopeisiin tilanteenvaihtoihin. Kenttä ei siis kannusta riskinottoon eikä suosi Interin pelitapaa.

Jotain kuitenkin muutenkin puuttui alun jälkeen. Yritys oli rajua. Sen puutteesta ei voi Interiä syyttää. Hyökkääjät tekivät rajusti töitä, mutta jäivät vaille laatupalloja. Paikkoja ei avautunut. Peli oli puskemista. Källman sai maalitilinsä auki, mikä on tärkeää hyökkääjälle. Hän oli vahva kaksinkamppailuissa, mutta kaipaisi parempaa tarjoilua. Taiki Kagayama kantoi suurta vastuuta pelintekemisestä. Hänen pelitekonsa olivat suurelta osalta järkeviä ja mielekkäitä.

Ansaitsiko Inter voiton? Jalkapallossa ei ansaita mitään. Maalit ratkaisevat. Enemmän maaleja tehnyt ansaitsee voiton. Eikä voittomaali ollut edes onnekas, vaan näyttävän hyökkäyksen tulos.

Hakaa kävi silti lähes sääliksi. On ankaraa hävitä loppuhetkillä, vaikka pelisuunnitelma on toiminut hyvin. Pelin jälkeen valmentaja Tainio proput paloivat, eikä Gestranius kuunnellut urputusta, vaan nosti punaisen kortin. Jos veikata pitää, niin todennäköisesti protesti kohdistui Hakan hylättyyn maaliin. Se olisi voinut olla käännekohta pelissä.

Inter (3-4-3): Henrik Moisander; Juuso Hämäläinen (86. Jesper Engström), Noah Nurmi (72. Arttu Hoskonen), Rick Ketting; Martti Haukioja, Anthony Annan, Aleksi Paananen (83. Matias Ojala), Juho Hyvärinen (72. Lassi Järvenpää); Timo Furuholm, Taiki Kagayama, Benjamin Källman.

Haka (4-3-3): Mika Hilander; Henri Malundama, Eero-Matti Auvinen, Luiyi de Lucas, Niklas Friberg; Jacob Bushue, Janne-Pekka Laine (64. Jami Kyöstilä), Maximus Tainio (89. Tino Purme); Samuel Chidi (64. Hussein Mohamed), Andrija Bosnjak (79. Jesse Huhtala), Ishmael Yartey.

Erotuomari: Mattias Gestranius.

Varoitukset: Chidi ja Tainio, Haka. Nurmi ja Hämäläinen, Inter.

Ulosajo: 90. Teemu Tainio, Haka.

Lasse Virtanen

Sinilevähavainnot hieman lisääntyneet Varsinais-Suomessa

Sinilevätilanne on pysynyt vielä toistaiseksi rauhallisena ja ajankohtaan nähden tyypillisenä. Levää on havaittu muutamalla vakioseurantapisteellä meri- sekä sisävesialueella. Tilanne voi kuitenkin huonontua nopeastikin lämpimän sään vuoksi.

Saa puistonpenkeillä uusia tuttavia

Tykkää turkulaisesta! -kampanjan ideointityöpajassa syntyi ajatus puistonpenkeistä, joihin istahtamalla voisi kertoa, että on valmis juttutuokioon tuntemattomankin kanssa. Turun kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus lahjoitti penkit, jotka saavat kampanjaan sopivan uuden maalikerroksen Healthy Boost -hankkeen kustantamana.

Seurakuntien Syke-hankkeelle jatkoa

Asunnottomille suunnattu Turun ja Kaarinan seurakuntien auttamistyön Syke-hanke jatkuu. Hanketta jatketaan seuraavat viisi vuotta, mikäli turkulainen Eschner-säätiö myöntää sille rahoitusta. Hanke alkoi lokakuussa 2018 ja sen kautta on asutettu 31 asunnotonta. Hankkeen asiakkaista 13:a on pystytty tuetun asumisen kautta ohjaamaan muun asumisen piiriin ja 11 hankkeen asiakasta on myös kiinnittynyt joko työelämään tai opiskeluun.

YIT toteuttaa Kupittaalle pysäköintilaitoksen

YIT on allekirjoittanut Turun Teknologiakiinteistöt Oy:n kanssa sopimuksen pysäköintilaitoksen rakentamisesta Kupittaan rautatieaseman läheisyyteen, parin kilometrin päähän Turun keskustasta. Hankkeen kokonaisarvo YIT:lle on lähes 24 miljoonaa euroa ja se kirjataan vuoden toisen neljänneksen tilauskantaan.

Teknologiakiinteistöt rakennuttaa Turun Tiedepuistoon pysäköintilaitoksen

Turun Teknologiakiinteistöt ja rakennusyhtiö YIT ovat allekirjoittaneet sopimuksen uuden pysäköintilaitoksen toteuttamisesta Turun Tiedepuistoon.

Pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatua melko hyvänä Suomessa

Rakennushankkeiden pääurakoitsijat pitävät rakentamisen laatutasoa tällä hetkellä melko hyvänä Suomessa, selviää Turun ammattikorkeakoulussa tehdystä opinnäytetyöstä. Verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastanneista rakennusalan ammattilaisista yli puolet (64 prosenttia) oli tätä mieltä.

Turku Sea Jazz saa lisää lippuja myyntiin

Uusi Turku Sea Jazz -tapahtuma saa vihdoin ensiesityksensä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Festivaalista päästään nauttimaan lähes täysipainoisesti, kun Varsinais-Suomessa ollaan palattu koronavirusepidemian perustasolle, ja yleisötilaisuuksien tiukoista rajoituksista on voitu luopua. Lisää lippuja on vapautunut myyntiin, tule siis kokemaan kesän kuumimmat rytmit Ruissalon Telakan merellisessä miljöössä!

Suomalaisten kesälomabudjetti on koronakesänä aiempaa pienempi

Suomalaiset aikovat tänä kesänä käyttää kesälomaan aiempaa vähemmän rahaa. Nordean kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten kesälomabudjetin keskiarvo on hieman yli tuhat euroa kesälle 2021, laskien kahden vuoden takaisesta, jolloin budjetti oli vajaa 1200 euroa. Asia selviää Nordean teettämässä kyselyssä.

Raportti keroo Askaistenlahden rehevöitymisestä

Tuore raportti Askaistenlahden tilasta ja kuormituksesta osoittaa, että vesistön alueella on syytä ryhtyä toimiin kuormituksen vähentämiseksi. Raportin ovat tilanneet Naantalin kaupunki ja Maskun kunta Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistykseltä. Tarkoituksena on saada tietoa, jonka perusteella Askaistenlahden tilaa voitaisiin parantaa.

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa

Aurinkobaletti hakee myynti- ja markkinointisuunnittelijaa kokoaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen 16. elokuuta 2021 alkaen.

Wärtsilä muuttaa Tiedepuiston alueelle

Wärtsilä Finland Oy on päättänyt siirtyä uusiin toimitiloihin Turussa, kun Stålarminkadun nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2022 loppuun mennessä. Näin yhtiön Turun henkilöstölle pystytään tarjoamaan uudet, modernit työskentelypuitteet sekä joustavampi tapa tehdä töitä.

Tomi Penttilä Bayerin Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi

Bayer Oy:n Turun tuotantolaitoksen uudeksi johtajaksi on nimetty Tomi Penttilä , joka siirtyy uuteen tehtävään 1. syyskuuta 2021 alkaen Bayer Oy:n tuotantojohtajan tehtävästä. Penttilä on työskennellyt johtotehtävissä sekä tuotannossa että projekti- ja salkunhallinnan tehtävissä Bayer Oy:ssa kuuden vuoden ajan. Penttilä on aikaisemmin työskennellyt haastavissa kansainvälisissä johtotehtävissä Microsoft Oy:ssä, ja hänellä on vahva tausta liiketoiminnan kehityksessä innovaatioiden ja muutostyön saralla.

Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy

Valtatien 10 eli Hämeentien varrella Liedon suuntaan käytössä oleva Reivikadun linja-autopysäkki siirtyy ja kulkureitti bussipysäkille muuttuu tiistaina 29. kesäkuuta.

Rakennusperinnön hoitoon Varsinais-Suomessa yli 87 000 euroa

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain harkinnanvaraista määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon sekä saariston ympäristönhoitoon. Vuonna 2021 Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan saatiin rakennusperinnön hoitoon 143 000 euroa ja lisäksi saariston ympäristön hoitoon 50 000 euroa. Varsinais-Suomen osuus summasta on 87 500 euroa.

Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Lausteelta

Sunnuntai-iltana 20. kesäkuuta Turun Lausteen Kirjurinaukiolta löytyi vakavasti loukkaantunut henkilö. Poliisi selvittää liittyykö asiaan rikosta.

Kristiinankadusta muotoutuu kesäkatu heinä–elokuuksi

Kristiinankadulla kokeillaan tänä kesänä uudenlaista kaupunkitilan käyttöä. Kadun viihtyisyyttä lisätään istutuksilla sekä oleskelu- ja kävelyalueilla. Myös ravintoloiden kesäterasseilla on lupa laajentua kesäkatukokeilun ajaksi. Kesäkatua elävöittävät kausitorit ja erilaiset tapahtumat, joita järjestetään Tapahtumamatoilla.

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Turussa kehitetään kiertotalouden tuotteille uudenlaista kauppapaikkaa

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Kiertokaari Oy kehittävät uudenlaista kiertotalousmyymäläkonseptia kesäkuussa alkaneessa 6Aika: Circhubs 2 -hankkeessa. Vuoden mittaisen hankkeen aikana jätelaitosten kanssa yhteisen pöydän ääreen istutetaan kiertotalouden mukaisia tuotteita ja palveluja tarjoavia yrityksiä.

Kaupunki

Urheilu

Jack Rodewald vahvistaa HC TPS:n hyökkäystä

Turun Palloseura on solminut vuoden mittaisen pelaajasopimuksen kanadalaishyökkääjä Jack Rodewaldin kanssa. 27-vuotias laitahyökkääjä saapuu Turkuun Tshekin pääsarjasta HC Ocelari Trinecin riveistä, jossa hän oli voittamassa mestaruutta viime keväänä.

Otteluanalyysi: TPS yhä ilman kotivoittoa

Juri Kinnunen ampui komean vaparimaalin.

TPS on pelannut jalkapalloilun Ykkösessä tällä kaudella jo neljä kotiottelua, mutta kotivoitto on yhä ottamatta. Saldona kotiotteluista on kaksi tappiota ja kaksi tasapeliä. Tuoreimman pettymyksen aiheutti EIF, jota vastaan peli päättyi Kupittaalla 1-1.

Ville Lajunen jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa

Ville Lajunen.

Puolustaja Ville Lajunen on tehnyt vuoden jatkosopimukseen HC TPS:n kanssa. Viime kaudella TPS:ään saapunut kokenut puolustaja iski 55 runkosarjaotteluun 28 tehopistettä ja vakuutti kaikki vahvalla johtajuudellaan kevään pudotuspeleissä.

Otteluanalyysi: Interin kotikunto kestää, nyt kärsijänä SJK

Juuso Hämäläinen oli kovan onnen pelaaja. Hän kolhi itseään pahannäköisesti kahdesti, mutta pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Interin kova tuloskunto kestää kotikentällä. Nyt kärsijänä oli Seinäjoen Jalkapallokerho SJK, joka poistui Kupittaan viheriöltä 2-0-tappio niskassaan. SJK avusti Interin maalinteossa molemmilla kerroilla. Ensin Matias Ojalan vapari kääntyi Emmanuel Ledesman päästä komeasti oman maalin yläkulmaan. Ottelun loppuhetkillä SJK:n painostaessa Matias Vainionpää syötti Joonas Sundmanille , joka palautti pallon huolimattomasti. Timo Furuholm pääsi väliin ja karkumatkalle, joka päättyi maaliin.

TPS:n kiekkonaiset yhteistyöhön Lippu.fi:n kanssa

Lippu.fi ja TPS Naiset ovat aloittaneet lipunmyyntiyhteistyön. Yhteistyö avaa TPS Naisten jääkiekkojoukkueelle uusia väyliä tavoittaa suurempia kohderyhmiä ja vahvistaa seurayhteisöä entisestään myös irtolippumyynnin osalta.

Ura Basketin taival jatkuu odotetusti 1. divisioona B:ssä

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.