Koronatartuntojen määrä nopeassa kasvussa Turussa

Turussa on todettu edeltävän seitsemän vuorokauden aikana 299 koronavirustartuntaa. Turun ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 230/100 000/14 vrk (30.7.). Turun tartunnat ovat voimakkaassa nousussa. Tartunnanjäljitysprosentti edeltävältä kahdelta viikolta on noin 90 prosenttia.

Tartunnanjäljityksen ruuhkan helpottamiseksi tehdyt toimenpiteet, esimerkiksi Runosmäen terveysaseman työntekijöiden siirtyminen tartunnanjäljitykseen, ovat parantaneet jäljityksen tilannetta. Sairaalahoidon tarve on toistaiseksi pysynyt vähäisenä ja tilannetta seurataan tiiviisti yhdessä sairaanhoitopiirin kanssa.

Delta-variantti on selvästi tarttuvampi kuin esimerkiksi keväällä Turussa valtaviruksena ollut Alfa-variantti (UK-variantti). Delta-variantti tarttuu aiempaa herkemmin sisätiloissa ja lisäksi voi tarttua myös ulkona tiiviissä lähikontaktissa. Kasvomaskin käyttö on edelleen todella tärkeää esimerkiksi tapahtumissa, työpaikoilla, julkisissa tiloissa sekä joukkoliikenteessä.

Tartunnoissa 18–25-vuotiaat ovat selkeänä enemmistönä. Iäkkäillä ja lapsilla tartuntoja todetaan sen sijaan vähän. Iso osa tartunnoista liittyy yksityisiin illanviettoihin tai ravintolan sisätiloissa olemiseen. Yleisimmät tartunnanlähteet ovat tällä hetkellä: 1. lähipiiri 23,4 prosenttia, 2. ravintola/yökerho/sisätilat 19,2 prosenttia 3. sama talous 17,3 prosenttia.

– Ravintoloiden sisätiloista saatuja tartuntoja on todettu runsaasti heinäkuun aikana. Ravintoloiden sisätiloissa on erittäin tärkeää noudattaa koronavarotoimia, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi korostaa.

– Edelleen on erittäin positiivista, että nuoret ilmoittavat tartunnastaan eteenpäin kontakteilleen, jotka käyvät testeissä runsaasti, Peltoniemi jatkaa.

Turussa järjestetään elokuun alussa useita yleisötapahtumia. Tapahtumajärjestäjät ohjeistavat asiakkaille tapahtumassa terveysturvallisuusohjeet aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti yhteistyössä tartuntatautiviranomaisten kanssa.

– Jos osallistut yleisötapahtumaan, on tärkeää noudattaa järjestäjän antamia ohjeita, Peltoniemi muistuttaa.

Lievissäkin oireissa on tärkeää hakeutua testiin eikä lähteä tapahtumiin.

Kaikki Ruotsista Turun satamaan ja riskimaista lentokentälle saapuvat matkustajat ohjataan terveystarkastukseen tartuntatautilain perusteella. Maahan tullessa matkustajalta pyydetään todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista tai ennen matkaa otetusta negatiivisesta koronatestistä. Jos todistuksia ei ole, vuonna 2005 ja sitä ennen syntyneet ohjataan pakolliseen koronatestiin.

Koronatestiin ei tarvitse osallistua, jos maahan saapuvalla on todistus täydestä koronarokotussarjasta (koronarokotteen 1. ja 2. annos) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta tai alle kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronataudista.

Koronatestiin tulee mennä 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa, jos maahan saapuvalla on todistus enintään 72 tuntia ennen maahan saapumista otetusta negatiivisesta koronatestistä tai osittaisesta koronarokotussarjasta (1. rokoteannos) ja rokotuskerrasta on kulunut vähintään 14 vuorokautta.

Yhteen testiin osallistutaan myös jos 2. rokotuskerrasta on kulunut alle 14 vuorokautta.

Kaikkien muiden tulee osallistua koronatestiin sekä maahan saavuttaessa että 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen koti- tai oleskelukunnassa. (jos esimerkiksi ensimmäisen rokoteannoksen ottamisesta on alle 14 vuorokautta).

Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Matkustajamäärien kasvaessa Suomeen ja Turkuun ilman täyttä rokotussarjaa matkustaville suositellaan maahantuloa nopeuttavaa sähköistä Finentry-palvelua. Palvelun kautta saa automaattisesti lähetteen maksuttomaan koronavirustestiin.

Turkulaisia kannustetaan ottamaan rokote, pop up -rokotukset käynnissä Messukeskuksessa ja alkamassa opiskeluterveydenhuollossa

Ensimmäisen rokotusannoksen on Turussa saanut 121 785 turkulaista (62,3 % turkulaisista) ja molemmat rokoteannokset 60 529 (31 % turkulaisista) turkulaista.

Yli 80-vuotiailla rokotuskattavuus on 92,4 %, 70–79-vuotiailla 94 %, 60–69-vuotiailla 88,9 %, 50–59-vuotiailla 83,7 %, 40–49-vuotiailla 74,8 %, 30–39-vuotiailla 63,5 % ja 20-29-vuotiailla 50,4 %. 12-19-vuotiaista rokotteen on ottanut tähän mennessä 19,9 %. (29.7.2021)

Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla: jättämällä yhteystiedot otanrokotteen.turku.fi-sivulle, varaamalla ajan sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta vahvan tunnistautumisen avulla (turku.fi/eterveyspalvelut) tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen (p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14) .

Rokotusaikoja on tarjolla koko ajan ja niitä lähetetään otanrokotteen.turku.fi-palveluun ilmoittautuneille. Myös koronarokotuspuhelimessa on aikoja tarjolla, vaikka puhelin on ruuhkautunut.

Nuorille tarjolla ensimmäinen rokote pop up -tapahtumissa, Varissuon terveysasemalla kaksi pop up -rokotuspäivää

Turussa on käynnissä ja myös käynnistymässä useita pop up -rokotustapahtumia.

Nuorille aikuisille (16–29-vuotiaat) ja opiskelijoille tarjotaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta Turussa viikoilla 31–32. Rokotuksiin voivat tulla turkulaiset nuoret ja nuoret aikuiset sekä Turkuun muilta paikkakunnilta tulevat opiskelijat. Pop up -rokotustapahtumat on tarkoitettu ensimmäistä rokotusannosta tarvitseville.

Rokotuksia järjestetään keskiviikkona 4. elokuuta ja torstaina 5. elokuuta kello 10–15 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), perjantaina 6. elokuuta kello 10–13 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), lauantaina 14. elokuuta ja sunnuntaina 15. elokuuta kello 10–15 opiskeluterveydenhuollossa (Hämeenkatu 10, 4. krs, 20500 Turku), keskiviikkona ja torstaina 11.–12. elokuuta kello 9–15 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutaloilla sekä perjantaina 13. elokuuta kello 9–13 Aninkaisten, Juhannuskukkulan ja Peltolan koulutaloilla.

Turun ammatti-instituutin toimipisteissä järjestettäviin rokotuksiin voivat osallistua myös muut kuin instituutissa opiskelevat.

Toiset rokotusannokset annetaan todennäköisesti viikonloppuna 30.–31. lokakuuta. Näistä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Nuorten aikuisten ja opiskelijoiden pop up -koronarokotukset käynnistyvät. Varissuon terveysasema järjestää kaksi pop up -rokotuspäivää ilman ajanvarausta torstaina 12. elokuuta ja perjantaina 13. elokuuta kello 8.45–15 Varissuon terveysaseman tiloissa (os. Nisse Kavon katu 3). Pop up -päivinä terveysasemalta voi saada ensimmäisen koronarokotteen.

Turun Messukeskuksessa on tiistaista 27. heinäkuuta lähtien voinut päivittäin saada sata turkulaista ensimmäisen koronarokotteen pop up -jonosta. Toimintaa jatketaan Messukeskuksessa 13. elokuuta asti.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kokemus työvoimapulasta keskittyy naisvaltaisille aloille

Yleinen työttömyyskassa YTK:n laaja kyselytutkimus kertoo, että työvoimapula tuntuu etenkin sosiaali- ja terveysalalla sekä MaRa-alalla. Pula työntekijöistä ei kuitenkaan ole valtaosalle vastaajista syy kiinnostua toisista toimialoista. Kuljetusala ja teollisuus vetävät miehiä puoleensa, sote-ala puolestaan naisia.

Pankkilautakunta: Verkkopankkiin ei pidä kirjautua tekstiviestin, sähköpostin tai Google-haun kautta

Valtaosa FINEn Pankkilautakunnan käsittelyyn tänä ja viime vuonna tulleista tapauksista on liittynyt kortti- ja pankkitunnustietojen urkintaan verkossa. Tämän vuoden aikana on annettu lähes 20 ratkaisusuositusta phishing-tapauksissa, joissa asiakkaat ovat erehtyneet asioimaan pankkien verkkosivuilta näyttävillä huijaussivuilla. Myös Microsoftin nimissä tehdyistä huijauksista on annettu useita ratkaisuja. Ratkaisusuosituksia on annettu sekä asiakkaan että pankin eduksi tapauksesta riippuen.

Sometähti Joalin Loukamaa yhteistyöhön Turun kaupungin kanssa

Joalin Loukamaa.

Turun kaupunki käynnistää yhteistyön sosiaalisen median vaikuttajan Joalin Loukamaan kanssa. Turkuun syksyllä 2021 muuttanut, ja Turusta alun perin kotoisin oleva Loukamaa on 20-vuotias artisti-malli-tubettaja ja sosiaalisessa mediassa kansainvälisesti seuratuin suomalainen somevaikuttaja yli 7 miljoonalla seuraajalla eri kanavissa.

Raisio aloittaa kolmannen koronarokoteannoksen antamisen immuunipuutteisille, kaikki annokset saa ilman ajanvarausta

Raisio aloittaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti immuunipuutteisten kolmannet koronarokotukset. Rokoteannos tarjotaan osana koronarokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille raisiolaisille ja ruskolaisille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Pinellan tilalle avataan Via Tribunali -ravintola

Pinella säilyy ravintolakäytössä. Tiloihin tulee pizzeria.

Turkulainen klassikkoravintola Pinella palvelee asiakkaita nykyisellä konseptilla viimeistä kertaa lauantaina 25. syyskuuta. Kulttuurihistoriallinen kiinteistö Aurajoen rannalla säilyy Sunborn-konsernin omistuksessa, ja ravintoloitsijana vetovastuun ottaa uusi toimija Son of a Punch. Suomen vanhimmaksikin tituleeratussa ravintolassa päästään ruokailemaan taas marraskuun alussa.

Turku testaa ratkaisuja sujuvaan ja turvalliseen pyöräpysäköintiin

Pyöräpysäköinnin kokeiluissa testataan syksyn aikana uusia ratkaisuja pyöräilyn edistämiseksi ja pysäköintiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Kokeilujen tarkoitus on helpottaa ja edistää pyöräpysäköintiä, tarjota uusia palveluja erilaisille käyttäjille ja samalla kannustaa vähähiiliseen liikkumiseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Matti Bergendahlia esitetään HUSin toimitusjohtajaksi

Matti Bergendahl.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin uudeksi toimitusjohtajaksi esitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaa Matti Bergendahlia . Hallitus päätti asiasta äänestämällä kokouksessaan tänään.

Palkattu työvoima tekee entistä suuremman osan maa- ja puutarhatalouden työstä, ulkomaalaisten työntekijöiden määrä lisääntynyt

Maa- ja puutarhatalous työllisti viime vuonna noin 138 000 henkilöä. He tekivät töitä noin 70 800 henkilötyövuoden verran. Suurin työntekijäryhmä oli viljelijät ja heidän perheenjäsenensä, mutta palkatun työvoiman määrä ja erityisesti heidän tekemänsä työmäärä ovat kasvaneet. Merkittävä osa palkatusta työvoimasta on ulkomaista.

Turku Energia: Kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana

Jari Kuivanen.

Turku Energian myymän kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana. Hintakehitykseen vaikuttavat viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tehdyt investoinnit uusiutuvaan energiantuotantoon, verkostohyötysuhteen parantuminen sekä lämmön käyttö- ja kunnossapidon parissa tehty kehitystyö muun muassa tuotannon optimoinnin osalta.

Junnila: Miksei ETYJ tarkkaillut duuman vaaleja?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin piti tehdä laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kertoo syistä, jotka johtivat hankkeesta luopumiseen.

Föli siirtyy talviaikatauluihin ensi maanantaina

Sirpa Korte.

Turun seudun joukkoliikenne Föli siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 27. syyskuuta. Talvikauden alkaessa ei tehdä muutoksia linjojen reitteihin.

Alle 12-vuotiaiden lasten ei enää tarvitse mennä koronatestiin lievissä oireissa

Koronatestauksen määrät ovat pudonneet selvästi sen jälkeen, kun päivitettiin kaksi koronarokotetta saaneiden testauslinjausta. Nyt myös lasten osalta muutetaan testauskäytäntöjä valtakunnallisen linjauksen mukaisesti.

Merenkulun turvallisuuspalkinto Viking Linen M/S Amorellan miehistölle

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut Sea Sunday -tunnustuksen.

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut arvostetun Sea Sunday -tunnustuksen ammattitaitoisesta toiminnastaan vuosi sitten Ahvenanmaalla sattuneessa karilleajossa.

Kirjamessujen pääteemana musiikki

Musiikkialan ammattilaisista kirjamessuilla on mukana muun muassa Ismo Alanko.

Turun Kirjamessujen poikkitaiteellisena pääteemana on tänä vuonna musiikki ja auditiivinen kulttuuri. Musiikki on suuressa osassa koko viikonlopun ajan, kun messuilla koetaan suuria tunteita oopperan, kuorolaulun ja konserttien parissa. Musiikkialan ammattilaisista mukana ovat Ismo Alanko , Samuli Edelmann , Anna Puu , M.A. Numminen , Kauko Röyhkä , Mikko Alatalo , Jaakko Kuusisto , Olli Kortekangas , Seppo Kimanen , Mikko ”Pyhimys” Kuoppala , Kimmo ”Elastinen” Laiho ja Mariska .

Yrityssaatavien perintäkuluja halutaan rajoittaa

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa perintälakiin muutoksia, joilla rajoitetaan myös muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkuluja. Tarkoituksena on entistä tehokkaammin estää kohtuuttoman suurten perintäkulujen periminen yritysvelallisilta. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Uskontojen rauhankävely Turussa torstaina

Pääministeri Juha Sipilä marssi eturivissä Logomolta Tuomiokirkolle uskontojen rauhankävelyllä vuonna 2017.

Uskontojen edustajat Turussa kävelevät torstaina 23. syyskuuta kello 17–18.30 rauhan ja ilmastotekojen puolesta. Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uskontojen rauhankävelyt järjestetään Turun lisäksi myös Helsingissä ja Oulussa.

OP: Nuorten aikuisten talletukset kasvaneet tuplavauhtia muihin ikäryhmiin verrattuna

OP:n asiakkaista alle 30-vuotiaiden aikuisten talletukset ovat viime vuosina kasvaneet yli kaksi kertaa nopeammin kuin muilla ikäryhmillä. Myös nuorten arvo-osuustilien määrä on moninkertaistunut. Taustalla vaikuttaa säästämisen ja sijoittamisen lisääntynyt suosio.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Ispoisten kiertotiellä

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Ispoisten kiertotie 20:n kohdalla 20.-22. syyskuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Olli Santalahti UFC-tason testiin

Olli Santalahti.

Vapaaottelija Olli Santalahti saa toivomansa kovan vastuksen, kun Brave CF -organisaatio järjestää otteluillan Puolassa 25. syyskuuta. Turkulaista vastaan asettuu itävaltalainen Ismail Naurdiev 25 ottelun kokemuksella. 20 ottelua urallaan voittanut Naurdiev on otellut myös neljä kertaa UFC:ssä vuosien 2019 ja 2020 aikana. Noista otteluista itävaltalaisen saldo on kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

West Coast Phoenix Girls ensimmäiseen otteluunsa

Raisiolainen tyttöjen amerikkalainen jalkapallojoukkue West Coast Phoenix Girls käynnistää kautta aikojen ensimmäisen pelikautensa sunnuntaina 19. syyskuuta Raisiossa. West Coast Phoenix Girlsin ja Jyväskylä Jaguarsin välinen ottelu käynnistää tyttöjen U20- sarjan Kerttulan urheilukentällä kello 13.

Unelmien peliä -rahasto mahdollistamassa 123 varsinaissuomalaisen juniorikiekkoilijan harrastamista

Mikko Kodisoja (vas.) ja Ilkka Paananen.

Vuosi sitten perustetun Unelmien peliä -rahaston toinen pelaajille suunnattu tukihakukierros on saatu päätökseen. Positiivisen tukipäätöksen saa tänä syksynä 123 ikäluokkien U9-U14 varsinaissuomalaista junioria, yhteensä tukea maksetaan 82 970 euroa.

Viimeistä kauttaan Interiä valmentavalla Jose Riveirolla mahdollisuus tehdä historiaa

Jose Riveiron aikakausi Interissä on ollut menestyksekäs. Aika espanjalaisen jälkeen on haaste koko seuralle.

Interin päävalmentaja Jose Riveiro ilmoitti syyskuun alkupuolella, että miehen pesti Interin peräsimessä päättyy tämän vuoden jälkeen. Riveiron kolmen vuoden ajanjakson jälkeen Inter on tienhaarassa.

Puukkokatsomo: Hyvää balsamia Ruosteelle

Henri Ruoste ja ratsu Roble.

Kouluratsastaja Henri Ruoste otti kouluratsastuksen EM-kisoissa komeasti kuudennen sijan syyskuun toisena viikonloppuna. Kuudes sija ja vapaaohjelman omat ennätyspisteet 82,600 olivat turkulaiselle hyvää balsamia Tokion olympialaisten pettymyksen jälkeen.

Otteluanalyysi: TPS:n syyskunto kestää, nyt jäi jalkoihin Gnistan

Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin.

TPS on äitynyt hyvään pelivireeseen jalkapalloilun Ykkösessä juuri oikeaan aikaan. Pisteitä on alkanut kertyä myös kotikentältä, toisin kuin alkukaudesta. Jalkoihin jäi nyt Gnistan, joka taipui maalein 3-0 (1-0). TPS oli pelillisesti erinomainen varsinkin avausjaksolla, mutta ratkaisi pelin vasta toisella, eikä ollut huono silloinkaan. Ilari Mettälä iski kaksi osumaa, Serge Atakayi yhden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.