Otteluanalyysi: TPS:n kotitaaperrus jatkuu, MP nousi kahdesti tasoihin

Kasper Hämäläinen on TPS:lle tärkeä vahvistus. Kasper Hämäläinen on TPS:lle tärkeä vahvistus. Kuva: TS/Eero Saarikoski

TPS:n kotitaaperrus jatkuu. Kauden seitsemäs kotipeli tuotti jälleen vain tasapelin, mikä tarkoitti että kotivoittotili on yhä avaamatta. Mikkelin Palloilijat nousi kahdesti tasoihin ja pisteet jaettiin tuloksella 2-2.

Tähän asti TPS:n ongelmana kotikentällä on ollut toimimaton hyökkäyspeli. Puolustus pitänyt tyydyttävästi, vaikka tappioitakin on koettu. Nyt oli päinvastoin. Hyökkäyspeli toimi paljon paremmin kuin aiemmin Kupittaalla, mutta puolustaminen oli löysää. Maaleja kyettiin tekemään, mutta palloja livahti myös omaan verkkoon. Pelaamisesta puuttuu edelleen tasapaino.

Ykkösen peliksi ottelu oli hyvätasoinen. Varsinkin hyökkäyspeli oli ajoittain näyttävää, molemmilta.

TPS-MP 2-2 (1-1)

Maalit: 27. Joakim Latonen (Albijon Muzaci) 1-0, 45. Aatu Manninen 1-1, 48. Kasper Hämäläinen (Juri Kinnunen) 2-1, 77. Killian Denoual 2-2.

Yleisöä: 1 269.

Kentän kunkku: Kasper Hämäläinen, TPS. Kova tekijämies Ykköseen. Henkilökohtainen taktinen osaaminen on eri maailmasta kuin muilla Ykkösen pelaajilla. "Kappe" tekee koko ajan oikeita asioita ja hyvin vähän virheitä. Hän tietää milloin peliä pitää rauhoittaa ja milloin pitää pelata nopeasti. Hän osaa tehdä liikkumisellaan tilaa muille ja osaa syöttää oikealla voimalla ja painottomalle puolelle. Se on harvinaista Ykkösessä, jopa liigassa. Pelikunto ei ole vielä parhaimmillaan mutta tilanne paranee peli peliltä. Hämäläinen vahvistaa joukkuetta pelkästään sillä, että muut tiedostavat hänen olevan kentällä.

Matsin surkeinta: TPS:n kotisaldo on murheellinen, seitsemästä pelistä neljä tasuria ja kolme tappiota. Vieraskentällä kulkee, kotona ei. Sarjataulukossa on mahdotonta kivuta kovin korkealle, jos kotikentällä ei pysty voittoihin.

Tuhlaajapoika: Elmo Heinonen, TPS. Kärkimies sai kaksi oivallista tilaisuutta maalintekoon avausjaksolla. Hän pääsi ensin täysin vapaasti laukaisemaan vastapallosta MP:n rangaistusalueen sisällä mutta kuti suuntautui päin MP:n maalivahti Jonne Urosta. Toinen mahdollisuus avautui, kun Joakim Latonen lähetti kovan kierteisen keskityksen mutta Heinonen ei saanut päällään kunnon osumaa palloon. Pusku suuntautui ohi takatolpasta. TPS tarvitsee nyt kliinisempää viimeistelyä. Maalipaikoista pitää panna pallo reppuun.

Illan erikoisuus: Ottelun erotuomariksi oli saanut komennukset Ifeoma Kulmala. Nainen Ykkösen matsin erotuomarina ei ole ennennäkemätöntä, mutta harvinaista. Kotiyleisö purnasi tuomioista, mutta Kulmalan ratkaisut eivät suosineet kumpaakaan joukkuetta. Peli ei ratkennut tuomioihin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Fanit eivät päässeet. Turhautuneisuus näkyy ja kuuluu. Kotikentästä on tullut joukkueelle peikko eikä fanien sinänsä ymmärrettävä tyytymättömyys paranna tilannetta. Kun joukkue oli menossa pelin jälkeen esittämään kiitoksensa kannattajille, nämä antoivat ymmärtää ettei kannata tulla. Pelaajat lukivat tilanteen oikein ja kääntyivät puolesta kentästä kohti omaa koppia. Kupittaa ei ole TPS:lle linnoitus. Se on kummitustalo.

Mitä sanottiin?:

Jonatan Johansson, TPS: Aloitettiin hyvin. Luotiin ekalla jaksolla paikkoja ja tehtiin yksi maali. Olisi pitänyt tehdä useampikin. Tiedettiin MP:n vaarallisuus erikoistilanteissa. Kapen maalin jälkeen MP muutti vähän systeemiä. MP pisti paljon pitkiä palloja ja me valitettavasti vain tiputtiin ja tiputtiin (alemmas). Viimeiseen 20 minuuttiin en ole tyytyväinen. Pelattiin vähän tyhmästi. Ymmärrän varmistusjutun, kun ei olla voitettu kotona. Mutta painetta syntyy väkisinkin, kun ei voiteta pääpalloja. Loppu oli pettymys. En ole tyytyväinen siihen, miten puolustimme toisella jaksolla. Olemme olleet paljon rohkeampia prässissä ja voitettu pitkät pallot. Tänään ne hävittiin.

Juha Pasoja, MP: Aika huikea peli oli. Molemmilla oli hyviä paikkoja tehdä useampiakin maaleja. Meille oli hyvää ja tärkeää, että saatiin piste mukaan ja tultiin kahdesti takaa tasoihin. Se kertoo pelaajien itseluottamuksesta ja siitä että pystytään nousemaan, vaikka oltiin välillä aika purjeissa. TPS painoi hyvin ja pääsi ekalla puoliajalla pelaamaan meidän linjan eteen. Siitä tuli tosi vaarallisia tilanteita. Muutettiin tokalla puoliajalla kolmen alakertaan ja se alkoi toimia. Peli lähti kääntymään, saatiin juoksutettua Tepsiä. Lopussa olisi voinut käydä miten tahansa. Olen kyllä tyytyväinen yhteen pisteeseen.

Analyysi: TPS esitti kauden parasta hyökkäyspeliä Kupittaalla, mutta se ei riittänyt mihinkään, sillä puolustus vuoti. Puolustaminen oli kummallisen passiivista. MP läpäisi keskialueen liian usein yhdellä syötöllä. Linjojen välistä löytyi tilaa ja vartiointi oli heikkoa. Ongelmana oli myös prässipelin heikkous. Pallolliseen pelaajaan ei luotu painetta ja omat linjat valuivat kovin alas maalivahti Jere Koposen syliin. Kun vielä omalla rangaistusalueella hävittiin sekä ykkös- että kakkospalloja, niin vaikeuksia oli luvassa. TPS passivoitui erityisesti johtomaaliensa jälkeen, liekö joukkue varmistellut johtoa liiaksi. Näennäinen alueen peittäminen ei kuitenkaan riitä edes Ykkösessä.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Hyvää oli paljon. Syöttöpelissä oli vihdoin itua. Pallollista pelaamista auttaa se, että joukkue on saanut Kasper Hämäläisen ja Ilari Mettälän kaltaisia pelaajia riveihinsä. Hämäläinen ja Mettälä eivät menetä palloa. He pystyvät suojaamaan ja jatkamaan omille. Syöttöketjut pitenevät, palloa pystytään pitämään eikä sitä menetetä heti.

Valmentaja Johanssonin tehtäväksi jää nyt varmistaa, että Hämäläinen pidetään koko ajan pelin ytimessä. Häntä ei saa panna laitaan ihmettelemään pallottomana pitkiksi toveiksi, vaan hänen täytyy olla rytmittämässä peliä omalla esimerkillään.

Maalihanat avasi Joakim Latonen, joka kävi siirtämässä pallon verkkoon, kun Albijon Muzaci oli voittanut ilmataistossa maalivahti Urosen. Erotuomari Kulmala kävi avustavan erotuomarin pakeilla ja maalin hyväksyminen kesti, mutta peliä jatkettiin keskeltä kenttää. Ote siirtyi MP:lle, eikä tasoitus ollut yllätys. Se tuli lisäajalla avauspuoliskon viimeisillä hetkillä eli mahdollisimman kurjaan aikaan. TPS-puolustus siivosi kulmapotkun taka-alueelle, josta Aatu Manninen ampui vastapallon vastustamattomasti etuyläkulmaan. Komea laukaus.

TPS meni uudestaan johtoon heti toisen puoliajan alussa. Hämäläinen puski Juri Kinnusen kulmapotkun verkkoon. Tunnin pelin jälkeen MP:n valmentaja teki kolme vaihtoa kerralla ja taktisen muutoksen. Vierailijat siirtyivät kolmen toppariin, wingbackeihin ja kahteen kärkeen. Se muutti pelin luonnetta ja MP sai vahvan otteen. Taaskaan tasoitus ei ollut yllätys. Killian Denoual unohtui vapaaksi takatolpalle ja hän ampui kovan maanuoliaisen etukulmasta sisään. Pelin lopussa MP oli lähempänä voittoa. TPS:n loppurynnistys jäi näkemättä.

Johanssonilla on taktinen dilemma. Kolmen topparin systeemillä puolustus pitää mutta hyökkäyspeli oli olematonta. Neljän pakin kanssa hyökkääminen toimii hyvin, mutta puolustus on hauras. TPS puolusti passiivisesti ja pelokkaasti. Vastustajaan ei menty kiinni ja kaksinkamppailuja hävittiin. Joukkueprässiä ei nähty lainkaan. Peliin on löydettävä tasapaino.

MP lähti otteluun sarjanelosena eikä se ole huono joukkue. Peliesitys oli isäntiä koherentimpi. Pystysyötöt avasivat TPS-puolustuksen liian helposti, kuin sardiinipurkin.

MP:n avauksessa nähtiin kaksi Inter-kasvattia: toppari Oliver Kangaslahti ja keskikentän Roope Kantola. Varsinkin Kantola tunnistettiin TPS:n fanikatsomossa ja se tehtiin tiettäväksi.

TPS:n rosteri alkaa olla kunnossa. Näillä miehillä pitää tehdä tulosta. Nyt oli jo penkilläkin vaihtoehtoja, joista valita. Johanssonin mukaan TPS:n budjetissa on vielä tilaa yhdelle hankinnalle. Vahvistusta etsitään kärkeen. TPS tarvitsee maalintekijän. Elmo Heinonen jatkaa TPS:ssä kauden loppuun.

TPS (4-3-3): Jere Koponen; Joonas Sundman, Juhani Pikkarainen (74. Rasmus Holma), Samba Benga, Juri Kinnunen; Joakim Latonen (85. Serge Atakayi), Atte Sihvonen (85. Alim Moundi), Kasper Hämäläinen; Albijon Muzaci, Elmo Heinonen (59. Jesper Karlsson), Ilari Mettälä (85. Eliecer Espinosa).

MP (4-3-3): Jonne Uronen; Nuutti Laaksonen (60. Antti Ulmanen), Oliver Kangaslahti, Reetu Räsänen, Killian Denoual; Roope Kantola, Jonathan Dunyin, Yassin Daoussi; Arjan Goljahanpoor (60. Antti-Ville Räisänen), Samson Ebuka, Aatu Manninen (60. Juuso Tarvainen).

Erotuomari: Ifeoma Kulmala.

Varoitukset: Räisänen, Kangaslahti, Juha Pasoja (valmentaja), MP. Karlsson, TPS.

Lasse Virtanen

Raisio aloittaa kolmannen koronarokoteannoksen antamisen immuunipuutteisille, kaikki annokset saa ilman ajanvarausta

Raisio aloittaa THL:n ohjeistuksen mukaisesti immuunipuutteisten kolmannet koronarokotukset. Rokoteannos tarjotaan osana koronarokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille raisiolaisille ja ruskolaisille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Pinellan tilalle avataan Via Tribunali -ravintola

Pinella säilyy ravintolakäytössä. Tiloihin tulee pizzeria.

Turkulainen klassikkoravintola Pinella palvelee asiakkaita nykyisellä konseptilla viimeistä kertaa lauantaina 25. syyskuuta. Kulttuurihistoriallinen kiinteistö Aurajoen rannalla säilyy Sunborn-konsernin omistuksessa, ja ravintoloitsijana vetovastuun ottaa uusi toimija Son of a Punch. Suomen vanhimmaksikin tituleeratussa ravintolassa päästään ruokailemaan taas marraskuun alussa.

Turku testaa ratkaisuja sujuvaan ja turvalliseen pyöräpysäköintiin

Pyöräpysäköinnin kokeiluissa testataan syksyn aikana uusia ratkaisuja pyöräilyn edistämiseksi ja pysäköintiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Kokeilujen tarkoitus on helpottaa ja edistää pyöräpysäköintiä, tarjota uusia palveluja erilaisille käyttäjille ja samalla kannustaa vähähiiliseen liikkumiseen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Matti Bergendahlia esitetään HUSin toimitusjohtajaksi

Matti Bergendahl.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin uudeksi toimitusjohtajaksi esitetään Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaa Matti Bergendahlia . Hallitus päätti asiasta äänestämällä kokouksessaan tänään.

Palkattu työvoima tekee entistä suuremman osan maa- ja puutarhatalouden työstä, ulkomaalaisten työntekijöiden määrä lisääntynyt

Maa- ja puutarhatalous työllisti viime vuonna noin 138 000 henkilöä. He tekivät töitä noin 70 800 henkilötyövuoden verran. Suurin työntekijäryhmä oli viljelijät ja heidän perheenjäsenensä, mutta palkatun työvoiman määrä ja erityisesti heidän tekemänsä työmäärä ovat kasvaneet. Merkittävä osa palkatusta työvoimasta on ulkomaista.

Turku Energia: Kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana

Jari Kuivanen.

Turku Energian myymän kaukolämmön hintakehitys jatkuu laskevana. Hintakehitykseen vaikuttavat viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tehdyt investoinnit uusiutuvaan energiantuotantoon, verkostohyötysuhteen parantuminen sekä lämmön käyttö- ja kunnossapidon parissa tehty kehitystyö muun muassa tuotannon optimoinnin osalta.

Junnila: Miksei ETYJ tarkkaillut duuman vaaleja?

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin piti tehdä laaja tarkkailumissio duuman vaaleissa, mutta Venäjä halusi rajoittaa tarkkailijoiden määrää. Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) kertoo syistä, jotka johtivat hankkeesta luopumiseen.

Föli siirtyy talviaikatauluihin ensi maanantaina

Sirpa Korte.

Turun seudun joukkoliikenne Föli siirtyy talviaikatauluihin maanantaina 27. syyskuuta. Talvikauden alkaessa ei tehdä muutoksia linjojen reitteihin.

Alle 12-vuotiaiden lasten ei enää tarvitse mennä koronatestiin lievissä oireissa

Koronatestauksen määrät ovat pudonneet selvästi sen jälkeen, kun päivitettiin kaksi koronarokotetta saaneiden testauslinjausta. Nyt myös lasten osalta muutetaan testauskäytäntöjä valtakunnallisen linjauksen mukaisesti.

Merenkulun turvallisuuspalkinto Viking Linen M/S Amorellan miehistölle

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut Sea Sunday -tunnustuksen.

Viking Linen M/S Amorellan miehistö on saanut arvostetun Sea Sunday -tunnustuksen ammattitaitoisesta toiminnastaan vuosi sitten Ahvenanmaalla sattuneessa karilleajossa.

Kirjamessujen pääteemana musiikki

Musiikkialan ammattilaisista kirjamessuilla on mukana muun muassa Ismo Alanko.

Turun Kirjamessujen poikkitaiteellisena pääteemana on tänä vuonna musiikki ja auditiivinen kulttuuri. Musiikki on suuressa osassa koko viikonlopun ajan, kun messuilla koetaan suuria tunteita oopperan, kuorolaulun ja konserttien parissa. Musiikkialan ammattilaisista mukana ovat Ismo Alanko , Samuli Edelmann , Anna Puu , M.A. Numminen , Kauko Röyhkä , Mikko Alatalo , Jaakko Kuusisto , Olli Kortekangas , Seppo Kimanen , Mikko ”Pyhimys” Kuoppala , Kimmo ”Elastinen” Laiho ja Mariska .

Yrityssaatavien perintäkuluja halutaan rajoittaa

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa perintälakiin muutoksia, joilla rajoitetaan myös muiden kuin kuluttajasaatavien perintäkuluja. Tarkoituksena on entistä tehokkaammin estää kohtuuttoman suurten perintäkulujen periminen yritysvelallisilta. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Uskontojen rauhankävely Turussa torstaina

Pääministeri Juha Sipilä marssi eturivissä Logomolta Tuomiokirkolle uskontojen rauhankävelyllä vuonna 2017.

Uskontojen edustajat Turussa kävelevät torstaina 23. syyskuuta kello 17–18.30 rauhan ja ilmastotekojen puolesta. Uskontojen yhteistyöjärjestö USKOT-foorumin 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi uskontojen rauhankävelyt järjestetään Turun lisäksi myös Helsingissä ja Oulussa.

OP: Nuorten aikuisten talletukset kasvaneet tuplavauhtia muihin ikäryhmiin verrattuna

OP:n asiakkaista alle 30-vuotiaiden aikuisten talletukset ovat viime vuosina kasvaneet yli kaksi kertaa nopeammin kuin muilla ikäryhmillä. Myös nuorten arvo-osuustilien määrä on moninkertaistunut. Taustalla vaikuttaa säästämisen ja sijoittamisen lisääntynyt suosio.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Ispoisten kiertotiellä

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Ispoisten kiertotie 20:n kohdalla 20.-22. syyskuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Suurmarkkinakiertue huipentuu Turkuun

Suojaustoimet olivat käytössä suurmarkkinoilla myös viime syksynä.

TMK Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus on järjestänyt kesä-syyskuussa kattavia terveysturvallisuustoimenpiteitä noudattaen 16 kaupunkia käsittävän Suurmarkkinakiertueen, jossa samassa kokonaisuudessa ovat Kansainväliset ja Suomalaiset Suurmarkkinat. Kiertue huipentuu Turkuun 23.–26. syyskuuta.

Tieto lainsäädännön muutoksesta ei ole mennyt perille, erityisesti rakennusalan pienyrityksissä puutteita syöpävaaran torjunnassa

Suomessa todetaan vuosittain noin tuhat työperäistä syöpää. Lainsäädännön muutos, jolla pyritään suitsimaan syöpävaaralliselle pölylle altistumista työpaikalla, astui voimaan vuoden 2020 alussa.

Varmista koiran näkyvyys syyspimeässä

Hanki koiralle sekä heijastin että huomiovalo.

Syksyn pimeinä iltoina ja aamuina koiran havaitseminen liikenteessä on vaikeaa, jos koiralla ole heijastinta tai huomio- tai vilkkuvaloa. Koirat, joilla on musta tai tumma turkki näkyvät hämärällä kaikista huonoiten.

Urheilu

West Coast Phoenix Girls ensimmäiseen otteluunsa

Raisiolainen tyttöjen amerikkalainen jalkapallojoukkue West Coast Phoenix Girls käynnistää kautta aikojen ensimmäisen pelikautensa sunnuntaina 19. syyskuuta Raisiossa. West Coast Phoenix Girlsin ja Jyväskylä Jaguarsin välinen ottelu käynnistää tyttöjen U20- sarjan Kerttulan urheilukentällä kello 13.

Unelmien peliä -rahasto mahdollistamassa 123 varsinaissuomalaisen juniorikiekkoilijan harrastamista

Mikko Kodisoja (vas.) ja Ilkka Paananen.

Vuosi sitten perustetun Unelmien peliä -rahaston toinen pelaajille suunnattu tukihakukierros on saatu päätökseen. Positiivisen tukipäätöksen saa tänä syksynä 123 ikäluokkien U9-U14 varsinaissuomalaista junioria, yhteensä tukea maksetaan 82 970 euroa.

Viimeistä kauttaan Interiä valmentavalla Jose Riveirolla mahdollisuus tehdä historiaa

Jose Riveiron aikakausi Interissä on ollut menestyksekäs. Aika espanjalaisen jälkeen on haaste koko seuralle.

Interin päävalmentaja Jose Riveiro ilmoitti syyskuun alkupuolella, että miehen pesti Interin peräsimessä päättyy tämän vuoden jälkeen. Riveiron kolmen vuoden ajanjakson jälkeen Inter on tienhaarassa.

Puukkokatsomo: Hyvää balsamia Ruosteelle

Henri Ruoste ja ratsu Roble.

Kouluratsastaja Henri Ruoste otti kouluratsastuksen EM-kisoissa komeasti kuudennen sijan syyskuun toisena viikonloppuna. Kuudes sija ja vapaaohjelman omat ennätyspisteet 82,600 olivat turkulaiselle hyvää balsamia Tokion olympialaisten pettymyksen jälkeen.

Otteluanalyysi: TPS:n syyskunto kestää, nyt jäi jalkoihin Gnistan

Serge Atakayi kuului TPS:n onnistujiin.

TPS on äitynyt hyvään pelivireeseen jalkapalloilun Ykkösessä juuri oikeaan aikaan. Pisteitä on alkanut kertyä myös kotikentältä, toisin kuin alkukaudesta. Jalkoihin jäi nyt Gnistan, joka taipui maalein 3-0 (1-0). TPS oli pelillisesti erinomainen varsinkin avausjaksolla, mutta ratkaisi pelin vasta toisella, eikä ollut huono silloinkaan. Ilari Mettälä iski kaksi osumaa, Serge Atakayi yhden.

Vilho Aatolalle kaksi mestaruutta kartingin Mini60-luokissa

Vilho Aaltola.

Paimion South West Kartingia edustava turkulainen Vilho Aatola , 12, on voittanut Suomen juniorimestaruuden AKK:n Mini60-luokassa. Mestaruus varmistui viime viikonloppuna Lahdessa, Valtteri Bottas Racepark -radalla. Viikkoa aiemmin Aatola varmisti myös toisen kansallisen kartingin Suomen mestaruuden IAME Series Finland -sarjassa Honkajoella.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.