Pizzakiven käyttö on hauskaa, mutta ei ihan helppoa
Pizzahullussa Suomessa kaupaksi käyvät kaikki välineet, joilla ravintolapizzaa voi yrittää tehdä kotioloissa. Tyyriille pizzauuneille huomattavasti huokeampi vaihtoehto on pizzakivi, joita löytyy eri koko- ja hintaluokissa. Pizzan paistaminen kuumalla kivipohjalla tuottaa rapean pohjan, jota normaalissa uunissa on mahdotonta saavuttaa.
Pizzakiven käyttö vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta onko se sitä?
Pizzakivi asetetaan hiili- tai kaasugrillin ja pizzat paistetaan siinä. Ennen kiven ostamista kannattaa selvittää, soveltuuko kivi käytettävissä olevalle grillityypille. Grilli pitää lämmittää kuumaksi, noin 300-asteiseksi, minkä jälkeen kivi laitetaan grilliin kuumenemaan. Mikäli grilli ei ole tarpeeksi kuuma, ei pizzataikina kypsy tarpeeksi nopeasti ja lopputulos voi olla pullamaisen vaalea.
Kaikkein helpointa on kaulia pizzapohjat grillin vieressä sitä mukaa, kun pizzoja paistetaan. Pizzakivelle kannattaa sirotella reilusti jauhoja, jolloin pizzapohja ei tartu kiveen kiinni. Pizzan täytteet voi asetella valmiiksi pohjalle, sillä grillin päällä häärätessä polttaa helposti näppinsä.
Pizza liu’utetaan kiven päälle joko pizzalastalla tai joidenkin kivien mukana tulevalla metallisella alustalla, joka täytyy myös pitää jauhotettuna.
Pizza paistuu valmiiksi kannen alla noin kymmenessä minuutissa, mikäli kiven kuumuus on kohdillaan. Kypsän pizzan tunnistaa siitä, että sen reunat alkavat irrota kivestä.
Hankalinta hommassa on paistoajan arviointi, etenkin hiiligrillillä touhutessa. Pizzan kypsyys ei niinkään näy päältä, vaan alta. Kivi ei saisi olla myöskään liian kuuma, sillä tällöin pizzan pohja palaa. Kivi kannattaakin asettaa grillissä epäsuoran kypsennyksen kohtaan, jolloin kiven alla ei ole hiillosta. Kiveä kannattaa myös lämmittää grillissä hyvän aikaa ennen paistamisen aloittamista. 300-asteisessa grillissä riittää kymmenisen minuuttia, mutta jos esimerkiksi hiiligrilliä ei saa lämmitettyä tarpeeksi kuumaksi, kannattaa kiveä lämmittää esimerkiksi 20 minuuttia. Vähintään 200-asteisellakin grillillä paistaminen onnistuu, mutta aikaa kuluu runsaasti enemmän, eikä pohjasta tule yhtä rapea.
Pizzapohjaa ei kannata jättää liian ohueksi, sillä se voi aiheuttaa täytteiden kiveen kiinni palamisen. Täytteitä ei myöskään kannata olla liikaa. Tomaattikastikkeen lisäksi kannattaa laittaa ohuelti yhtä tai kahta täytettä. Tuoreet yrtit ja mozzarellajuusto kruunaavat kokonaisuuden. Pizzakivellä voi kypsentää myös leipiä ja muita leivonnaisia.
Teemu P. Peltola