Sofia Virta: Lasten oikeuksien toteutuminen varhaiskasvatuksessa turvattava
– Lapseni päiväkotiryhmästä ovat koko syksyn puuttuneet varhaiskasvatusopettajat kokonaan. Saan kentältä päivittäin yhteydenottoja uupuneilta varhaiskasvatuksen ammattilaisilta. Moni vanhempi lykkää töihin menoa kun ei ole varhaiskasvatuspaikkaa – tai kun lapsen oikeuksien toteutuminen isoissa ryhmissä huolettaa. Ei tämä voi jatkua näin, kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) ärähtää.
Hän jätti keskiviikkona opetusministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus osaltaan varmistaa, että lasten oikeudet toteutuvat varhaiskasvatuksessa alan kärsiessä henkilöstövajeesta sekä aikooko hallitus jatkaa varhaiskasvatuksen opettajan monimuotokoulutusta, joka on osoittautunut toimivaksi täsmäkeinoksi varhaiskasvatuksen opettajien lisäämiseksi.
– Varhaiskasvatuksen ongelmat eivät ole uusia ja niihin olisi pitänyt havahtua jo kauan sitten. Ymmärrän, ettei mitään helppoja konsteja ole ratkaista tilannetta, mutta kyse on lasten oikeuksien toteutumisesta. Siitä, että jokainen lapsi tulee nähdyksi, että sylejä ja tukea kasvuun riittää ihan jokaiselle. Että ryhmissä on riittävästi osaamista ja ammattilaisia rakentamassa turvallisia kasvu- ja oppimisympäristöjä. Asiasta tulee puhua, hakea aktiivisesti ratkaisuja ja ottaa koko keinovalikoima käyttöön, jotta varhaiskasvatus ja sen laatu kyetään turvaamaan. Eikä näiden tule tapahtua alan ammattilaisten jaksamisen kustannuksella - he kun tekevät laadukasta ja äärettömän arvokasta työtä, Virta painottaa.
Virta on työskennellyt lasten parissa pääasiassa lastensuojelussa, mutta myös koulussa sekä varhaiskasvatuksessa. Virta pitää tärkeänä, että varhaiskasvatuksen opettajiksi haluavien opintopolkuja sujuvoitetaan ja hyväksi todettua muuntokoulutusta jatketaan.
– Yksi keino kouluttaa alalle lisää varhaiskasvatuksen opettajia on jatkaa varhaiskasvatuksen opettajan monimuotokoulutusta, jotta alalla jo työskentelevät lastenhoitajat voivat pätevöityä varhaiskasvatuksen opettajiksi. Monimuotokoulutus osoittautui suosituksi, ja moni perusopinnot suorittanut ei saanut koulutuspaikkaa ensimmäisellä hakukierroksella. Varhaiskasvatuksen opettajapulan paikkaamiseksi kannattaa jatkaa monimuotokoulutusta, Virta esittää.
Hänen mukaansa varhaiskasvatuksen merkitystä paitsi lapsille myös koko yhteiskunnalle ei voi korostaa liikaa.
– Tiedämme tutkitun tiedon valossa, miten suuri merkitys laadukkaalla varhaiskasvatuksella on lasten kasvulle ja kehitykselle, tulevaisuudelle ja koko yhteiskunnalle. Meillä ei ole varaa tinkiä yhdenkään lapsen oikeuksien toteutumisesta, eikä antaa yhdenkään ammattilaisen uupua. Katse kääntyy meidän kansanedustajien ohella kuntapäättäjiin ja työnantajiin. Varhaiskasvatuksessa tarvitaan työn vaativuutta vastaava palkka, kohtuullinen ryhmäkoko ja lisää pysyvää henkilöstöä, Virta vetoaa.
Virta on aiemmin tällä kaudella jättänyt kirjallisen kysymyksen lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten työssäjaksamisen sekä pysyvyyden turvaamisesta että toimenpidealoitteen toimenpidesuunnitelman valmistelemisesta varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuden turvaamiseksi.
– Varhaiskasvatuksen laatu rakentuu riittävästä määrästä hyvinvoivia ja pätevän koulutuksen omaavia varhaiskasvatuksen ammattilaisia. Jos meillä ei ole näitä korvaamattomia tekijöitä, ei meillä ole varhaiskasvatusta. Ja jos tekijöitä on liian vähän ja he uupuvat kohtuuttomien työolojen alla, emme voi puhua laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Vastuu on meillä päättäjillä. Kyse on arvovalinnoista.
Virta ensimmäisen kauden kansanedustaja ja edustanut vihreitä kansallisessa lapsistrategiakomiteassa,
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)