Pohjoismaisen mallin uskotaan purevan työttömyyteen ensi vuonna

Vahtimestari Lingsha Xue, palveluassistentti Annette Jäntti ja uraohjaaja Samana Shoaib Käsityöläiskadun Työpisteellä. Vahtimestari Lingsha Xue, palveluassistentti Annette Jäntti ja uraohjaaja Samana Shoaib Käsityöläiskadun Työpisteellä. Kuva: Marianne Rovio

Ensi vuonna turkulaisen työttömän palvelut muuttuvat. Turku ottaa käyttöönsä pohjoismaisen työvoimapalvelun mallin 2. toukokuuta 2022 alkaen. Kyseessä on työttömyyden alkuvaiheen palvelu, jossa asiakasta kontaktoidaan kahden viikon välein ja toteutetaan viisi keskustelua kolmen kuukauden aikana. Näin on tarkoitus aktivoida tehokkaammin potentiaalisia työntekijöitä uudelleen työmarkkinoille.

– Uskon, että tämä uusi malli tukee ja kannustaa työnhakuun paremmin, koska tässä saa virkailijalta säännöllisin ajoin tukea työhaussa tai tarvittaessa urapolun suunnittelussa. Se velvoittaa hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa, mutta yksilöllisen tilanteen mukaisesti hakuja voi olla vähemmänkin. Tästä mallista on hyötyä erityisesti työllistymisessä tukea tarvitseville sekä vastavalmistuneille, kertoo Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto.

Pohjoismaisessa mallissa henkilökohtainen ohjaus tehostuu kolmen kuukauden tiiviillä yhteydenpitojaksolla, jossa tuetaan työnhakijan nopeaa työllistymistä ja työnhakua käynnistetään entistä nopeammin. Työllisyyden kuntakokeiluun Turkuun palkataan 25 uutta virkailijaa mallin myötä.

– Tässä lisätään työnhakijan vastuuta ja itsenäisyyttä työnhausta. Lisäksi työttömyysturvaseuraamuksia kohtuullistetaan, Uitto lisää.

Hallitus antoi pohjoismaisesta työvoimapalvelumallista lakiesityksen eduskunnalle 7. lokakuuta 2021. Tavoitteena on, että muutokset tulisivat voimaan toukokuussa 2022.

Turun työttömyysluvut tämän vuoden syyskuulta ovat 12 304 työtöntä, kun vuoden 2019 syyskuussa työttömiä oli 9864. Vuosiennusteen mukaan Turun kaupungin työmarkkinatukimaksut nousevat arviolta jopa 23,3 miljoonaan euroon. Korona-aikana työttömyys kasvoi ja kaupungin työmarkkinatukimaksut nousivat neljä miljoonaa euroa.

Pitkäaikaistyöttömyys on myös Turussa kasvussa, ja 66 prosenttia työttömyydestä on niin sanottua rakennetyöttömyyttä.

– Pitkäaikaistyöttömille puolestaan tarjoamme mahdollisuuden työllistyä esimerkiksi työkokeilun tai palkkatuen avulla. Työkokeilu on todella hyvä siirtymä työelämään, jos on ollut todella pitkään työttömänä. Haluan muistuttaa, että työkokeilu sopii erinomaisesti myös alanvaihtajille. Oppisopimuskoulutus voi tarjota taas uuden uran, jos ammatillista koulutusta ei ole tai se ei työllistä. Näin saa itsevarmuutta ja mahdollisuuden aloittaa työelämän rutiinit uudelleen, Uitto täsmentää.

Työllisyyden kuntakokeilussa Turku on ollut mukana viime maaliskuusta lähtien, joten siksi osa työttömien palveluista kuuluu kunnalle jo nyt. Pohjoismainen työvoimapalvelumalli koskee siis myös kuntakokeilujen asiakkaita.

– Kuntakokeilun myötä valmistaudutaan pysyvään muutokseen, jolla vahvistetaan kuntien roolia työllisyyspalveluiden järjestäjänä. Olemme siis todella ison muutoksen edellä, Uitto sanoo.

Kuntakokeiluja on tarkoitus jatkaa vuoden 2024 loppuun saakka, ja tämän jälkeen työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy hallitusohjelman mukaisesti kunnille. Kuntakokeilujen asiakkaana ovat kaikki nuoret, maahanmuuttajat ja työmarkkinatukea saavat työttömät työnhakijat.

Työnhaku voi olla turhauttavaa, jos sitä työtä ei vain löydy. Turusta saa apua eri paikoista työnhakuun, ja esimerkiksi juuri Turun kaupungin Työpisteelle Käsityöläiskadulle voivat kaikki turkulaiset tulla kysymään neuvoa työllistymiseen ja opiskeluihin liittyvistä asioista. Myös yritykset ottavat yhteyttä ja kysyvät työntekijöitä omiin tarpeisiinsa.

– Meiltä voi todellakin tulla kysymään mieltä askarruttavia kysymyksiä omaan työllistymiseen liittyen. Ja meille voi kertoa myös niistä oman työllistymisen esteistä. Me autamme ihmisiä työllistymään eri tavoilla. Autamme löytämään piilotyöpaikkoja, valmistautumaan työhaastatteluun, parantamaan hakemuksia sekä ansioluetteloita ja opetamme tekemään myös video-cv:tä. Haluamme tsempata täällä, sillä tiedämme, ettei työnhaku ole aina henkisesti helppoa, kertoo työllisyyden palvelupäällikkö Satu Nikkanen.

– Meillä on myös tiedossa kymmeniä piilotyöpaikkoja, koska jotkut yritykset ottavat meihin yhteyttä ja ilmoittavat tarpeestaan johonkin työtehtävään. Heillä ei ole aikaa järjestää mitään erillistä hakua omien kiireidensä keskellä, joten me tarjoamme heille sitten sopivan henkilön, sanoo Nikkanen.

Nikkanen kehottaa tulemaan rohkeasti vain Työpisteelle.

– Autamme mielellämme eteenpäin. Meiltä voi varata ajan, ja meillä on myös päivystys. Ensimmäisellä kerralla voi tulla vaikka vain kurkkaaman putiikkiimme, josta voi löytää vaikka joululahjoja läheisille.

– Meillä on tarjolla tukityöpaikkoja kaupungin eri yksiköihin, museoihin, kirjastoille, päiväkoteihin, ja tarvitsemme myös tänne meille työntekijöitä, Riitta Uitto lisää.

Marianne Rovio

 Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto ja työllisyyden palvelupäällikkö Satu Nikkanen kehottavat tulemaan rohkeasti Työpisteelle hakemaan apua työllistymiseen. Turun kaupungin työllisyysjohtaja Riitta Uitto ja työllisyyden palvelupäällikkö Satu Nikkanen kehottavat tulemaan rohkeasti Työpisteelle hakemaan apua työllistymiseen. Kuva: Marianne Rovio

Ennen ei ollut paremmin

Jos karamellit pääsisivät loppumaan, moniko lähtisi ostamaan niitä jalan 15 kilometrin päästä? Tuskinpa kukaan. Ei tarvitse kuitenkaan mennä ajassa kuin reilut sata vuotta taaksepäin, jolloin 30 kilometrin karkinhakureissu oli yhtä normaalia, kuin nykypäivänä 300 metrin raahustaminen lähikauppaan. Tosin entisinä aikoina matkaan pantiin paljain jaloin.

Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen, lennot Turusta keskeytetty

Air Leap on keskeyttänyt lentonsa Turusta.

Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiö keskeytti lentonsa maanantaina 24. tammikuuta. Asiasta kertoo ilmailun uutismedia lentoposti.fi .

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 17 yrittäjävaltuutettua

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ennallistaa tammi- ja helmikuussa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Suomen Pankin nimissä lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä

Suomen Pankin nimissä on lähetetty huijaus- ja kalasteluviestejä. Viestien linkkien kautta yritetään kalastella verkkopankkitunnuksia.

Naantalilaiset ja loimaalaiset hyvin edustettuna aluevaltuustossa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetuista eniten tulee Turusta. Turkulaisia valtuutettuja on yhteensä 30, mikä on kuitenkin hieman vähemmän kuin Turun väestöosuuden perusteella voisi olettaa.

Asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä voimaan

Vuoden alussa voimaan tullutta eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevaa lakia (1069/2021) täydentävä asetus tulee voimaan 24. tammikuuta. Asetuksella tarkennetaan tiettyjä kansallisia toimenpiteitä eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin osalta, sekä käytetään sitä kansallista liikkumavaraa jonka uusi EU-lainsäädäntö mahdollistaa.

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

THL: Kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän seurantatutkimuksen mukaan kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokotteiden saamisen jälkeen Suomessa. Seurantaa tehtiin aikavälillä 1.10.2020–10.1.2022.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 23,3 prosenttia joulukuussa

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–12/2021.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 23,3 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 24 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 22,5 prosenttia.

Valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja.

Deltamarin allekirjoitti sopimuksen Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusaluksien suunnittelusta

Janne Uotila.

Deltamarin on allekirjoittanut sopimuksen kiinalaisen China Merchants Industry Jiangsu telakan kanssa Höegh Autolinersin Aurora-luokan PCTC-tyypisten autonkuljetusalusten suunnittelusta.

Muuttoliikkeen onnistuminen riippuu uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta

Siirtoväki palaa kotialueelleen Iihin. Haukipudas 28.9.1944.

Ihmisten onnistunut muuttoliike ja uusille alueille asettuminen ei riipu luonnonympäristöstä, vaan sen sijaan uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta. Myös koulutus ja avioituminen uuden alueen väestön kanssa lisäävät todennäköisyyttä jäädä.

Sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen tarpeen uskotaan vähenevän tulevaisuudessa

Sote-kiinteistöinvestointien arviointiin ja niihin liittyvien sairaansijojen ja ikääntyneiden pitkäaikaispaikkojen määrän määrittelyyn ei ole olemassa yksiselitteistä mallia. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeessa laadittiin arvioinnin ja hankesuunnittelun tueksi laskentamalli sekä arviointikriteeristö. Samalla hanke vertaili sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen määrää sekä laskentamallin tuottamia ennusteita eri sairaanhoitopiirien alueilla.

MBakery loi Turku-pullan

Turku-pulla.

Maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.

Arkkipiispa Tapio Luoma sairauslomalle

Arkkipiispa Tapio Luoma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma on jäänyt sairauslomalle ja on sairaalahoidossa tulehdussairauden takia. Hän on poissa virantoimituksesta toipumisen edellyttämän ajan.

Uusia työkaluja melanoomapotilaiden lääkehoidon ja munuaissyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeisen seurannan räätälöintiin

Kalle Mattila.

Kalle Mattila selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa melanoomapotilaiden hoitotuloksia ja munuaissyöpäpotilaiden etäpesäkkeitä ennustavia tekijöitä.

Urheilu

Argentiinalainen Rodrigo Arciero tehnyt pelaajasopimuksen Interin kanssa

Rodrigo Arciero vaihtaa Interin paitaan.

Argentiinalainen Rodrigo Arciero on tehnyt pelaajasopimuksen FC Interin kanssa. Hän siirtyy sinimustiin SJK:sta. 28-vuotiaan laitapuolustajan sopimus turkulaisten kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023, sekä sisältää option kaudesta 2024.

Tuto juhlii vasta maaliskuussa

Tuton juhlaottelu, jonka yhteydessä jäädytetään Tero Forsellin , Markku Vuorisalon ja Atte Saunamäen pelinumerot, siirretään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Juhlaottelun uusi päivämäärä on 12. maaliskuuta, jolloin Tuto kohtaa K-Espoon. Alkujaan juhlaottelu piti pelata 29. tammikuuta, jolloin Tuto kohtaa Ketterän. Ottelu pelataan kuitenkin koronasta johtuen ilman yleisöä. Tuto on aiemmin jäädyttänyt neljä numeroa.

Jääkiekkoilija Aaro Löyttymäki löysi uuden uran viheriön reunalta

 Runsaassa kymmenessä vuodessa Aaro Löyttymäki on huomannut yhden selkeän muutoksen golfkentillä. Kun itse aloitin teini-iässä, teini-ikäisiä pelaajia ei ollut juurikaan. Nyt nuoria pelaajia on todella paljon, mikä on lajille tosi hyvä juttu.

Kun Aaro Löyttymäki vuonna 2010 tarttui ensimmäistä kertaa golfmailaan, teini-ikäinen jääkiekkoilija ei aavistanutkaan, että golfin kautta löytyisi tulevaisuudessa ammatti. Kun kiekkouralle lyötiin päätepiste koronakeväänä 2020, oli aika etsiä uusia haasteita. Muutaman mutkan kautta Löyttymäki päätyi Hirvensalo golfiin opettamaan golfin alkeita.

Inter hakee vielä muutamaa sopivaa palaa palapeliinsä

Benjamin Källmanin (vas.) ratkaisut vaikuttavat myös Interin hankintoihin. Matias Ojala jatkaa raitapaitojen riveissä.

Inter palasi loppiaisen jälkeisellä viikolla joukkueharjoituksiin rapsakassa pakkassäässä uuden espanjalaispäävalmentaja Miguel Graun komennossa. Talven mittaan Inter on julkistanut niin jatkosopimuksia kuin uusiakin hankintoja, mutta verkot ovat edelleen vesillä.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa

TPS Salibandy joutuu sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia ja tiedossa on osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa pitkittyneen koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Toiminnanjohtaja Toni Aution työsuhde muutetaan osa-aikaiseksi ja talouspäällikkö Ulla Ojaranta siirtyy tekemään töitä puolipäiväisesti. TPS Salibandy ry:n työntekijöille on kevään aikana tiedossa myös lomautuksia.

Puukkokatsomo: Uutta henkeä Suomen Cupiin

Inter ja SJK kohtasivat Suomen Cupin välierissä viime huhtikuussa Kupittaan tekonurmella.

Vaikka jalkapallon Suomen Cup alkaa vasta helmikuussa, jo nyt on selvää, että yhdessä asiassa Cup onnistui.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.