1990-luku oli Turun klubielämässä aikaa, jota moni muistelee yhä kaiholla

Keski-Euroopasta Suomeen arntautunut teknoklubikulttuuri löi lujaa läpi 1990-luvulla. Kårenin Hard Factory Muzik -illassa oli mannermainen tunnelma marraskuussa 1998. Keski-Euroopasta Suomeen arntautunut teknoklubikulttuuri löi lujaa läpi 1990-luvulla. Kårenin Hard Factory Muzik -illassa oli mannermainen tunnelma marraskuussa 1998. Kuva: Harri Pälviranta

Timo Salmesmaa

Turku on kautta historian tullut tunnetuksi värikkäästä viihde- ja yöelämästään. Toisin kuin monessa muussa Suomen kaupungissa, jossa ketjut hallitsivat yömarkkinoita, Turusta on aina löytynyt rohkeita, innovatiivisia yrittäjiä, jotka ovat toteuttaneet yökerho-unelmiaan. Ysärin yökerhobuumin velloessa valtoimenaan soitto soi torin joka kulmalla.

Räjähtävän alun 1990-luvulle tarjosi yökerho Time Out, joka rakentui Puutarhakadun ja Humalistonkadun kulmassa olevaan maalaistentaloon suuren maailman tyyliin. Alvar Aallon luoma klassinen miljöö taipui nerokkaalla valaistuksella hektiseksi yömaailmaksi. Kattoa pyyhki Euroopasta tuotettu massiivinen lasershow.

Ravintoloitsijat Niko Kinnunen ja Turo Nolvi hankkivat Time Outin kattoon aidon Mirage 3C -hävittäjän rungon. Vierailijoita vastaanottivat lasikossa kiemurtelevat boat. Time Out marssitti estradilleen tunnettuja artisteja Dr. Albanista Prodigyyn. Vierailijoita riitti pääkaupunkia myöten.

Vaihtoehdon massiiviselle partymaailmalle toivat Cumulus-hotellin Casa Blanka ja Casa Nova -yökerhot. Intiimin hämyisessä miljöössä seurusteltiin ja luotiin suhteita. Yökerhoihin rekrytoitiin komeita baarimestareita, joista tuli genrensä tähtiä. Kanta-asiakkaita kestitettiin yltäkylläisesti muskelivene-ajeluilla lähisaaristossa.

{{k6997482}}

Hotellit toimivat muutenkin kohtauspaikkoina. Seurahuoneen Club Socis, myöhemmin Moritz, sykki vimmalla. Börsin ravintolamaailma valloitti monipuolisuudellaan. Ruoka- ja olutravintoloiden ohessa juhlijoita viihdytettiin massiivisella estradilla varustetussa yökerhossa, jonka erikoisuutena komeili gondoli.

Näyttävät kuukausien ravintolashowt muuttuivat yhden illan akteiksi. Kotimaisten artistien ohella viihdyttivät kansainväliset artistit, kuten Baccara ja Dallas-tähti Audrey Landers. Börs Night Club starttasi myös stand up -illat, joissa ajan merkittävimmät vääräleuat naurattivat kansaa. TPS:n jälkipeleistä ja kultajuhlista nautittiin Börsin ohella Amarillossa.

Varsinainen monitoimitalo sijaitsi Humalistonkadulla. Killan ravintolakompleksi sykki jokaiselle jotain.

Britannia Baariin solmittiin treffit ja seurusteltiin. Yläkerran viininpunaisin samettitapetein vuoratussa tanssiravintolassa suosituimmat solistit ja tanssiorkesterit viettelivät parketille.

Pihan perän Speedway silmäsi tiukimman partyvaihteen. Katto oli täynnä tanssijoiden yllä pörrääviä valolaitteita.

Turku oli ysärillä Suomen missipääkaupunki. Miss Suomet Tanja Saarela (vas.) ja Lola Odusoga esiintyivät muoti-illassa Lilli Luoman kanssa, Turku oli ysärillä Suomen missipääkaupunki. Miss Suomet Tanja Saarela (vas.) ja Lola Odusoga esiintyivät muoti-illassa Lilli Luoman kanssa, Kuva: Timo Salmesmaa

Centrumin talo toimii kahden pitkäikäisen yökerhon tyyssijana. Night Club Marilynin johtoajatuksena oli alusta alkaen ladata viikkopäiviin teema- ja opiskelijabileitä, kiteytti ravintoloitsija Pekka Savolainen. Vahva kanta-asiakaspohja ja monipuolinen ohjelmatarjonta, kuten Turun Tähti -kykykilpailu ja eri malli- ja muotitapahtumat hemmottelivat kuluttajia.

Erikoisimpana Marilynin historiassa koettiin Conan O'Brien -ilta. Yhdysvaltaon suosituimman talk show -isännän ja Suomen-ystävän kunniaksi järjestetty juhla välitettiin satellittiilähetyksellä Atlantin taa ja avaussanat lausui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell. Artistivieraista stadionluokkaan yltänyt Cheek ja Sanni villitsivät Lynin opiskelijabileissä.

Paria vuotta myöhemmin Kristiinankadulle avautunut Forte sykki yön auvoa. Pääbaarin yläpuolen katseenvangitsijana toimi massiivinen akvaario ja tiloissa sijaitsi myös kaupungin ensimmäisiin lukeutunut VIP room

Heti kärkeen Forte vakiinnutti sunnuntaiöiden SuFon ravintolaväen pyhiinvaelluspaikkana.

Kaupungonhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell juonsi Conan O'Brien -teemabileitä suoraan Atlannin yli menevässä lähetyksessä.
Kaupungonhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell juonsi Conan O'Brien -teemabileitä suoraan Atlannin yli menevässä lähetyksessä. Kuva: Timo Salmesmaa

Sedu Koskisen valtakaudella Turkuun syntyi useita eriteemaisia yökeitaita. 57:n suosion vanavedessä rakentuivat Puuteri, Metropol, Mocca, Lime, Prima, Onnela ja The Club. Parin vuoden välein järjestettiin ilmettään muuttaneiden clubien avajaisia. Erikoisin Sedun paikoista Lappi-teemainen Poro kävelykadulla.

Koskinen toi mukanaan mukana myytävät VIP-kortit. Ne tarjosivat etuja pääsymaksuista drinkkeihin ja oheistuotteisiin. Missisceneen lukeutuneet Saija Palin ja Lola Odusoga kuin myös artisti Ressu Redford olivat myös tuttu näky Koskisen yökerhoissa.

Ruotsalaisen teatterin yläkerran Opera oli aikansa ilmiö. Tiivis klubi mahdollisti täyslaidalliset teemabileet erotiikasta maa- ja väriteemoihin.

Operan erikoisuutena oli kesäöiden jatkot Maskun Rivieralla. Yökiitäjät kuljetettiin pikkubussilla santakuopille, missä ilonpito jatkui dj:n seurassa kesäaamuun. Paluukuljetusta ei ollut.

2000-luvun tehdessä tuloaan ilmassa leijui maailmanlopun fiilis ja yömaailma nautti kuin viimeistä päivää. Tosi-TV nosti päätään, eri elämysbileet valloittivat.

Konemusiikin lipunkantaja, Millennium, viritti massiviset valtakunnalliset kohtaamiset. Näyttävät dekoraatiot, vieraiden uniikki pukeutuminen ja massiiviset dj.-kattaukset kiihdyttivät monituntisia reivejä. Millenniumin säännölliset kohtaamiset kantoivat pitkälle seuraavalle vuosituhannelle.

Mitä sitten tapahtui?

Viikkopäivät ovat selkästi hiljentyneet. Niitä ovat syöneet elintapojen muutos ja teknologia.

Sosiaalista kanssakäymistä ja virtuaalista parinmuodostusta voi harjoittaa puhelimella kotisohvalla. Ruokatrendit ovat vahvistuneet. Eritoten nuoret haluavat syödä hyvin ja nauttia viineistä. Genreen on noussut hybridi-malli, jossa ruokaravintolan jatkeena on pieni tila tanssille, visioi Börsiä, Giggling Marlinia ja Åbo Diskotekia luotsannut Blankon Jaana Heilimö.

Timo Salmesmaa

Mystinen Cosmic Girl toimi Milleniumin klubi-iltojen keulakasvona. Mystinen Cosmic Girl toimi Milleniumin klubi-iltojen keulakasvona. Kuva: Timo Salmesmaa

Ennen ei ollut paremmin

Jos karamellit pääsisivät loppumaan, moniko lähtisi ostamaan niitä jalan 15 kilometrin päästä? Tuskinpa kukaan. Ei tarvitse kuitenkaan mennä ajassa kuin reilut sata vuotta taaksepäin, jolloin 30 kilometrin karkinhakureissu oli yhtä normaalia, kuin nykypäivänä 300 metrin raahustaminen lähikauppaan. Tosin entisinä aikoina matkaan pantiin paljain jaloin.

Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen, lennot Turusta keskeytetty

Air Leap on keskeyttänyt lentonsa Turusta.

Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiö keskeytti lentonsa maanantaina 24. tammikuuta. Asiasta kertoo ilmailun uutismedia lentoposti.fi .

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 17 yrittäjävaltuutettua

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ennallistaa tammi- ja helmikuussa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Suomen Pankin nimissä lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä

Suomen Pankin nimissä on lähetetty huijaus- ja kalasteluviestejä. Viestien linkkien kautta yritetään kalastella verkkopankkitunnuksia.

Naantalilaiset ja loimaalaiset hyvin edustettuna aluevaltuustossa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetuista eniten tulee Turusta. Turkulaisia valtuutettuja on yhteensä 30, mikä on kuitenkin hieman vähemmän kuin Turun väestöosuuden perusteella voisi olettaa.

Asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä voimaan

Vuoden alussa voimaan tullutta eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevaa lakia (1069/2021) täydentävä asetus tulee voimaan 24. tammikuuta. Asetuksella tarkennetaan tiettyjä kansallisia toimenpiteitä eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin osalta, sekä käytetään sitä kansallista liikkumavaraa jonka uusi EU-lainsäädäntö mahdollistaa.

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

THL: Kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän seurantatutkimuksen mukaan kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokotteiden saamisen jälkeen Suomessa. Seurantaa tehtiin aikavälillä 1.10.2020–10.1.2022.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 23,3 prosenttia joulukuussa

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–12/2021.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 23,3 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 24 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 22,5 prosenttia.

Valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja.

Deltamarin allekirjoitti sopimuksen Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusaluksien suunnittelusta

Janne Uotila.

Deltamarin on allekirjoittanut sopimuksen kiinalaisen China Merchants Industry Jiangsu telakan kanssa Höegh Autolinersin Aurora-luokan PCTC-tyypisten autonkuljetusalusten suunnittelusta.

Muuttoliikkeen onnistuminen riippuu uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta

Siirtoväki palaa kotialueelleen Iihin. Haukipudas 28.9.1944.

Ihmisten onnistunut muuttoliike ja uusille alueille asettuminen ei riipu luonnonympäristöstä, vaan sen sijaan uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta. Myös koulutus ja avioituminen uuden alueen väestön kanssa lisäävät todennäköisyyttä jäädä.

Sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen tarpeen uskotaan vähenevän tulevaisuudessa

Sote-kiinteistöinvestointien arviointiin ja niihin liittyvien sairaansijojen ja ikääntyneiden pitkäaikaispaikkojen määrän määrittelyyn ei ole olemassa yksiselitteistä mallia. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeessa laadittiin arvioinnin ja hankesuunnittelun tueksi laskentamalli sekä arviointikriteeristö. Samalla hanke vertaili sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen määrää sekä laskentamallin tuottamia ennusteita eri sairaanhoitopiirien alueilla.

MBakery loi Turku-pullan

Turku-pulla.

Maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.

Arkkipiispa Tapio Luoma sairauslomalle

Arkkipiispa Tapio Luoma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma on jäänyt sairauslomalle ja on sairaalahoidossa tulehdussairauden takia. Hän on poissa virantoimituksesta toipumisen edellyttämän ajan.

Uusia työkaluja melanoomapotilaiden lääkehoidon ja munuaissyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeisen seurannan räätälöintiin

Kalle Mattila.

Kalle Mattila selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa melanoomapotilaiden hoitotuloksia ja munuaissyöpäpotilaiden etäpesäkkeitä ennustavia tekijöitä.

Urheilu

Argentiinalainen Rodrigo Arciero tehnyt pelaajasopimuksen Interin kanssa

Rodrigo Arciero vaihtaa Interin paitaan.

Argentiinalainen Rodrigo Arciero on tehnyt pelaajasopimuksen FC Interin kanssa. Hän siirtyy sinimustiin SJK:sta. 28-vuotiaan laitapuolustajan sopimus turkulaisten kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023, sekä sisältää option kaudesta 2024.

Tuto juhlii vasta maaliskuussa

Tuton juhlaottelu, jonka yhteydessä jäädytetään Tero Forsellin , Markku Vuorisalon ja Atte Saunamäen pelinumerot, siirretään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Juhlaottelun uusi päivämäärä on 12. maaliskuuta, jolloin Tuto kohtaa K-Espoon. Alkujaan juhlaottelu piti pelata 29. tammikuuta, jolloin Tuto kohtaa Ketterän. Ottelu pelataan kuitenkin koronasta johtuen ilman yleisöä. Tuto on aiemmin jäädyttänyt neljä numeroa.

Jääkiekkoilija Aaro Löyttymäki löysi uuden uran viheriön reunalta

 Runsaassa kymmenessä vuodessa Aaro Löyttymäki on huomannut yhden selkeän muutoksen golfkentillä. Kun itse aloitin teini-iässä, teini-ikäisiä pelaajia ei ollut juurikaan. Nyt nuoria pelaajia on todella paljon, mikä on lajille tosi hyvä juttu.

Kun Aaro Löyttymäki vuonna 2010 tarttui ensimmäistä kertaa golfmailaan, teini-ikäinen jääkiekkoilija ei aavistanutkaan, että golfin kautta löytyisi tulevaisuudessa ammatti. Kun kiekkouralle lyötiin päätepiste koronakeväänä 2020, oli aika etsiä uusia haasteita. Muutaman mutkan kautta Löyttymäki päätyi Hirvensalo golfiin opettamaan golfin alkeita.

Inter hakee vielä muutamaa sopivaa palaa palapeliinsä

Benjamin Källmanin (vas.) ratkaisut vaikuttavat myös Interin hankintoihin. Matias Ojala jatkaa raitapaitojen riveissä.

Inter palasi loppiaisen jälkeisellä viikolla joukkueharjoituksiin rapsakassa pakkassäässä uuden espanjalaispäävalmentaja Miguel Graun komennossa. Talven mittaan Inter on julkistanut niin jatkosopimuksia kuin uusiakin hankintoja, mutta verkot ovat edelleen vesillä.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa

TPS Salibandy joutuu sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia ja tiedossa on osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa pitkittyneen koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Toiminnanjohtaja Toni Aution työsuhde muutetaan osa-aikaiseksi ja talouspäällikkö Ulla Ojaranta siirtyy tekemään töitä puolipäiväisesti. TPS Salibandy ry:n työntekijöille on kevään aikana tiedossa myös lomautuksia.

Puukkokatsomo: Uutta henkeä Suomen Cupiin

Inter ja SJK kohtasivat Suomen Cupin välierissä viime huhtikuussa Kupittaan tekonurmella.

Vaikka jalkapallon Suomen Cup alkaa vasta helmikuussa, jo nyt on selvää, että yhdessä asiassa Cup onnistui.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.