1990-luku oli Turun klubielämässä aikaa, jota moni muistelee yhä kaiholla

Keski-Euroopasta Suomeen arntautunut teknoklubikulttuuri löi lujaa läpi 1990-luvulla. Kårenin Hard Factory Muzik -illassa oli mannermainen tunnelma marraskuussa 1998. Keski-Euroopasta Suomeen arntautunut teknoklubikulttuuri löi lujaa läpi 1990-luvulla. Kårenin Hard Factory Muzik -illassa oli mannermainen tunnelma marraskuussa 1998. Kuva: Harri Pälviranta

Timo Salmesmaa

Turku on kautta historian tullut tunnetuksi värikkäästä viihde- ja yöelämästään. Toisin kuin monessa muussa Suomen kaupungissa, jossa ketjut hallitsivat yömarkkinoita, Turusta on aina löytynyt rohkeita, innovatiivisia yrittäjiä, jotka ovat toteuttaneet yökerho-unelmiaan. Ysärin yökerhobuumin velloessa valtoimenaan soitto soi torin joka kulmalla.

Räjähtävän alun 1990-luvulle tarjosi yökerho Time Out, joka rakentui Puutarhakadun ja Humalistonkadun kulmassa olevaan maalaistentaloon suuren maailman tyyliin. Alvar Aallon luoma klassinen miljöö taipui nerokkaalla valaistuksella hektiseksi yömaailmaksi. Kattoa pyyhki Euroopasta tuotettu massiivinen lasershow.

Ravintoloitsijat Niko Kinnunen ja Turo Nolvi hankkivat Time Outin kattoon aidon Mirage 3C -hävittäjän rungon. Vierailijoita vastaanottivat lasikossa kiemurtelevat boat. Time Out marssitti estradilleen tunnettuja artisteja Dr. Albanista Prodigyyn. Vierailijoita riitti pääkaupunkia myöten.

Vaihtoehdon massiiviselle partymaailmalle toivat Cumulus-hotellin Casa Blanka ja Casa Nova -yökerhot. Intiimin hämyisessä miljöössä seurusteltiin ja luotiin suhteita. Yökerhoihin rekrytoitiin komeita baarimestareita, joista tuli genrensä tähtiä. Kanta-asiakkaita kestitettiin yltäkylläisesti muskelivene-ajeluilla lähisaaristossa.

{{k6997482}}

Hotellit toimivat muutenkin kohtauspaikkoina. Seurahuoneen Club Socis, myöhemmin Moritz, sykki vimmalla. Börsin ravintolamaailma valloitti monipuolisuudellaan. Ruoka- ja olutravintoloiden ohessa juhlijoita viihdytettiin massiivisella estradilla varustetussa yökerhossa, jonka erikoisuutena komeili gondoli.

Näyttävät kuukausien ravintolashowt muuttuivat yhden illan akteiksi. Kotimaisten artistien ohella viihdyttivät kansainväliset artistit, kuten Baccara ja Dallas-tähti Audrey Landers. Börs Night Club starttasi myös stand up -illat, joissa ajan merkittävimmät vääräleuat naurattivat kansaa. TPS:n jälkipeleistä ja kultajuhlista nautittiin Börsin ohella Amarillossa.

Varsinainen monitoimitalo sijaitsi Humalistonkadulla. Killan ravintolakompleksi sykki jokaiselle jotain.

Britannia Baariin solmittiin treffit ja seurusteltiin. Yläkerran viininpunaisin samettitapetein vuoratussa tanssiravintolassa suosituimmat solistit ja tanssiorkesterit viettelivät parketille.

Pihan perän Speedway silmäsi tiukimman partyvaihteen. Katto oli täynnä tanssijoiden yllä pörrääviä valolaitteita.

Turku oli ysärillä Suomen missipääkaupunki. Miss Suomet Tanja Saarela (vas.) ja Lola Odusoga esiintyivät muoti-illassa Lilli Luoman kanssa, Turku oli ysärillä Suomen missipääkaupunki. Miss Suomet Tanja Saarela (vas.) ja Lola Odusoga esiintyivät muoti-illassa Lilli Luoman kanssa, Kuva: Timo Salmesmaa

Centrumin talo toimii kahden pitkäikäisen yökerhon tyyssijana. Night Club Marilynin johtoajatuksena oli alusta alkaen ladata viikkopäiviin teema- ja opiskelijabileitä, kiteytti ravintoloitsija Pekka Savolainen. Vahva kanta-asiakaspohja ja monipuolinen ohjelmatarjonta, kuten Turun Tähti -kykykilpailu ja eri malli- ja muotitapahtumat hemmottelivat kuluttajia.

Erikoisimpana Marilynin historiassa koettiin Conan O'Brien -ilta. Yhdysvaltaon suosituimman talk show -isännän ja Suomen-ystävän kunniaksi järjestetty juhla välitettiin satellittiilähetyksellä Atlantin taa ja avaussanat lausui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell. Artistivieraista stadionluokkaan yltänyt Cheek ja Sanni villitsivät Lynin opiskelijabileissä.

Paria vuotta myöhemmin Kristiinankadulle avautunut Forte sykki yön auvoa. Pääbaarin yläpuolen katseenvangitsijana toimi massiivinen akvaario ja tiloissa sijaitsi myös kaupungin ensimmäisiin lukeutunut VIP room

Heti kärkeen Forte vakiinnutti sunnuntaiöiden SuFon ravintolaväen pyhiinvaelluspaikkana.

Kaupungonhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell juonsi Conan O'Brien -teemabileitä suoraan Atlannin yli menevässä lähetyksessä.
Kaupungonhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell juonsi Conan O'Brien -teemabileitä suoraan Atlannin yli menevässä lähetyksessä. Kuva: Timo Salmesmaa

Sedu Koskisen valtakaudella Turkuun syntyi useita eriteemaisia yökeitaita. 57:n suosion vanavedessä rakentuivat Puuteri, Metropol, Mocca, Lime, Prima, Onnela ja The Club. Parin vuoden välein järjestettiin ilmettään muuttaneiden clubien avajaisia. Erikoisin Sedun paikoista Lappi-teemainen Poro kävelykadulla.

Koskinen toi mukanaan mukana myytävät VIP-kortit. Ne tarjosivat etuja pääsymaksuista drinkkeihin ja oheistuotteisiin. Missisceneen lukeutuneet Saija Palin ja Lola Odusoga kuin myös artisti Ressu Redford olivat myös tuttu näky Koskisen yökerhoissa.

Ruotsalaisen teatterin yläkerran Opera oli aikansa ilmiö. Tiivis klubi mahdollisti täyslaidalliset teemabileet erotiikasta maa- ja väriteemoihin.

Operan erikoisuutena oli kesäöiden jatkot Maskun Rivieralla. Yökiitäjät kuljetettiin pikkubussilla santakuopille, missä ilonpito jatkui dj:n seurassa kesäaamuun. Paluukuljetusta ei ollut.

2000-luvun tehdessä tuloaan ilmassa leijui maailmanlopun fiilis ja yömaailma nautti kuin viimeistä päivää. Tosi-TV nosti päätään, eri elämysbileet valloittivat.

Konemusiikin lipunkantaja, Millennium, viritti massiviset valtakunnalliset kohtaamiset. Näyttävät dekoraatiot, vieraiden uniikki pukeutuminen ja massiiviset dj.-kattaukset kiihdyttivät monituntisia reivejä. Millenniumin säännölliset kohtaamiset kantoivat pitkälle seuraavalle vuosituhannelle.

Mitä sitten tapahtui?

Viikkopäivät ovat selkästi hiljentyneet. Niitä ovat syöneet elintapojen muutos ja teknologia.

Sosiaalista kanssakäymistä ja virtuaalista parinmuodostusta voi harjoittaa puhelimella kotisohvalla. Ruokatrendit ovat vahvistuneet. Eritoten nuoret haluavat syödä hyvin ja nauttia viineistä. Genreen on noussut hybridi-malli, jossa ruokaravintolan jatkeena on pieni tila tanssille, visioi Börsiä, Giggling Marlinia ja Åbo Diskotekia luotsannut Blankon Jaana Heilimö.

Timo Salmesmaa

Mystinen Cosmic Girl toimi Milleniumin klubi-iltojen keulakasvona. Mystinen Cosmic Girl toimi Milleniumin klubi-iltojen keulakasvona. Kuva: Timo Salmesmaa

Millainen on kalan matka vedestä ruokapöytään?

Kirjolohia jäissä.

Millainen on kalan matka vedestä ruokapöytään? Keitä ovat ammattilaiset kaupoissa ja ravintoloissa myytävän kalan takana? Pro Kala ry:n videokirjastosta löytyvät minidokumentit näyttävät, millaisia arki, mahdollisuudet ja haasteet ovat alalla.

Sähköpotkulautailija jäi linja-auton alle Kakskerrantiellä ja loukkaantui vakavasti

Yksi henkilö loukkaantui keskiviikkona illalla vakavasti jäätyään linja-auton alle suojatiellä Kakskerrantiellä. Hän liikkui sähköpotkulaudalla.

Hoitoketjut kuntoon, palveluihin tehoa

Hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa ensi vuoden alussa. Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueelle.

Näkymiä ovista ja ikkunoista Harkossa

Helja Liukko-Sundström, On suuri sun rantas autius, 1976, keramiikka, 37,5 x 45 cm.

Näkymiä ulkoa sisään, sisältä ulos ja tilasta tilaan. Ovista ja ikkunoista -näyttely esittelee Harkossa 30.9.–29.12. Eero Rantasen säätiön, Eero Rantasen taidekokoelmien ystävät ry:n sekä Raision kaupungin taidekokoelmien teoksia, joissa ovet ja ikkunat ja niiden kautta avautumat näkymät ja tapahtumat ovat merkittävässä osassa.

Teatterisillan päällyste korjataan vasta ensi vuonna

Teatterisillan päällysteen korjaus siirtyy ensi vuoteen.

Teatterisillan päällyste vaatii ennakoitua suuremman korjaustyön, eikä työtä voida suorittaa talven kylmyydessä. Havaituilla vaurioilla ei ole vaikutusta sillan kantavuuteen.

Vinkkejä arjen energiansäästöön Raisiossa ja Naantalissa

Lokakuussa käynnistyy valtakunnallinen kampanja energiankulutuksen pienentämiseen. Raisiolaisille ja naantalilaisille järjestetään syksyllä energianeuvontaa.

Kitkarenkaiden suosio kasvaa leasingautoissa

Nastat vai kitkat, vaan siinäpä vaikea valinta. Molemmilla on puolensa ja vakaat kannattajansa.

Rengassesonki on alkamassa, ja monessa autotallissa mietitään, olisiko aika siirtyä nastoista kitkoihin. Autoleasingyritys LeasePlanin tilastot kertovat, ettei rengastyypillä juurikaan ole merkitystä liikenteessä tapahtuneiden vahinkojen määrään. Nastarenkaat ovat edelleen suosituin vaihtoehto työsuhdeautoissa, mutta yhä useampi valitsee uuteen autoon kitkarenkaat.

Hulevesiasiantuntijat pohtivat seminaarissa, miten vesiä hallitaan tulevaisuudessa kaupungeissa

Sateisuus kasvaa ilmaston muuttuessa. Samaan aikaan vettä läpäisemätön pinta-ala lisääntyy, kun suuria kaupunkeja täydennysrakennetaan. Hulevesiä eli sade- ja sulamisvesiä rakennetulla alueella muodostuu enemmän. Hulevesiseminaarissa pohditaan 29.–30. syyskuuta Turussa ratkaisuja, joilla vesiä voidaan hallita muuttuvassa kaupunkiympäristössä.

Ukkonen rytisi kesällä tavanomaista enemmän

Elokuussa Suomessa salamoi ennätyksellisen paljon. Kuva on vuodelta 2015.

Ukkoskaudella havaittiin keskimääräistä enemmän salamoita. Elokuussa Suomessa salamoi ennätyksellisen paljon.

Työryhmä: Lähikoulu- ja lähipäiväkotiperiaatetta vahvistettava

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama koulutuksellisen tasa-arvon ja positiivisen erityiskohtelun edistämistä varhaiskasvatuksessa, esi- ja perusopetuksessa valmistellut työryhmä luovutti esityksensä opetusministeri Li Anderssonille (vas.) keskiviikkona. Esitys on osa hallituksen Oikeus oppia -ohjelmaa.

Lähes joka toinen maailman lintulaji vähenee ja joka kahdeksas on uhanalainen

Varpusten määrä on vähentynyt Suomessa.

BirdLifen raportti maailman lintujen tilasta antaa huolestuttavan kuvan lintujen ja muun luonnon tulevaisuudesta. Selvitysten mukaan lähes joka toinen lintulaji on vähentynyt ja monien lajien kanta on huomattavasti aikaisempaa pienempi. Vain kuusi prosenttia lintulajeista on runsastunut.

Uusiutuvat polttoaineet tärkein keino vähentää liikenteen päästöjä

Liikenteen sähköistyminen ei riitä leikkaamaan liikenteen päästöjä tavoitellusti vuoteen 2030 mennessä. Tämän vuosikymmenen tehokkain keino on lisätä biopolttoaineiden käyttöä. Uusiutuvien polttoaineiden käyttö varmistetaan pitämällä huolta jakeluvelvoitteesta.

Turvavyö ja heijastin suomalaisten suosikkiturvavarusteet

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee heijastimella varustetun henkilön jo 350 metrin etäisyydeltä, kun taas ilman heijastinta kulkeva havaitaan vasta noin 50 metrin päästä.

Heijastin on turvavyön jälkeen toiseksi tärkein ja käytetyin turvavaruste. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan 99 prosenttia suomalaisista suhtautuu heijastimeen myönteisesti. Valtakunnallista Heijastinpäivää vietetään jo 10. kertaa lauantaina 1. lokakuuta.

Seurakuntavaaleissa mukana noin 14 000 ehdokasta

Marraskuun seurakuntavaaleissa ehdokkaita on mukana alustavasti 14 000, kun ehdokastiedot on saatu 328 seurakunnasta. Vaaleissa valitaan luottamushenkilöt yhteensä 354 seurakuntaan. Ehdokkaita on 18 prosenttia vähemmän kuin edellisissä, vuonna 2018 pidetyissä vaaleissa, jolloin ehdokkaita oli 16 800. Jaossa olevien luottamushenkilöpaikkojen määrä on 7235, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin edellisissä vaaleissa (8300 paikkaa).

Hansakorttelin myynti ja kävijämäärä kasvussa

Kauppatorin avajaisviikonloppu toi keskikaupungille myös sellaisia kävijöitä, jotka eivät ole hetkeen keskustassa asioineet.

Hansakorttelin syyskausi on käynnistynyt vilkkaana. Kauppatorin avajaiset toivat viikonlopun aikana noin 100 000 kävijää kauppakeskukseen. Myynti Hansakorttelissa on kasvanut noin 19 prosenttia, yli 22 miljoonaa euroa viime vuoteen verrattuna. Myynti on kasvanut myös pandemiaa edeltävään vuoteen 2019 verrattuna noin kuusi prosenttia. Vuoden ensimmäisen puoliskon (tammi–kesäkuu) jälkeen sekä myynti- että kävijämäärän kasvut olivat KTI Kiinteistötieto Oy:n tilastoinnin mukaan selkeästi Suomen kauppakeskusten keskiarvolukuja paremmat.

Käteisen rooli edelleen merkittävä rikollisessa toiminnassa

Aluehallintoviraston touko-kesäkuussa toteuttaman rahanpesulain valvontakampanjan perusteella ajoneuvokauppiailla on puutteita omaan yritystoimintaansa ja käteiskauppaan liittyvien riskien tunnistamisessa. Rahanpesulaki velvoittaa tavarakauppiaita arvioimaan omaan toimintaansa liittyviä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskejä ja huolehtimaan siitä, että lain vaatimuksia osataan noudattaa päivittäisessä liiketoiminnassa.

Asuntomarkkinoiden alueelliset erot jälleen voimistumassa

Asuntojen hintakehityksen arvioidaan maltillistuvan ja pientä laskuakin voidaan nähdä, mutta mitään romahdusta ei ole näköpiirissä.

Ukrainan sota ja sen heijastevaikutukset, dramaattisesti muuttunut korkotilanne sekä talouden synkentyneet näkymät ovat vaikuttaneet eri tavoin eri alueiden asuntomarkkinoihin Suomessa. Alueellinen eriytyminen on voimistumassa koronavuosista, jolloin asuntokauppoja tehtiin ennätystahtiin kaikkialla Suomessa – myös kaupunkien ja kasvukeskusten ulkopuolella.

Noin 200 000 suomalaista jäänyt tänä vuonna vaille palkkaansa

Suomalaisista palkansaajista yli joka kolmas tienaa nyt enemmän kuin vuosi sitten. He ovat saaneet tämän vuoden aikana palkankorotuksen. Suomessa maksettavat palkat ovat Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan keskimäärin noin kuusi prosenttia suurempia kuin vuosi sitten. 15 prosenttia palkansaajista on tänä vuonna pyytänyt palkankorotusta.

Urheilu

Otteluanalyysi: Lee Erwin upotti Interin

Interin parhaat maalipaikat siunaantuivat Matias Tammiselle mutta tällä kertaa jäätiin nollille.

Interin aloitti jalkapalloilun Veikkausliigan Mestaruussarjan tappiolla. Haka haki 1-0-voiton Kupittaalta pelissä, jossa ei tilanteilla mässäilty. Inter valahti loppusarjan kuudenneksi eli viimeiseksi. Haka nousi Hongan kantaan ja taistelee vielä pronssimitalista.

Rugbyn SM-finaalit pelataan Impivaarassa

Rugbyn SM-finaalit pelataan lauantaina 1. lokakuuta Impivaarassa. Kuva on naisten SM-sarjan ottelusta Swans-HRC syyskuulta 2020.

Rugbyn SM-finaalit pelataan lauantaina 1. lokakuuta Impivaarassa. 20-vuotisjuhlia viettävä Turku Eagles Rugby Club isännöi finaaleja ensimmäistä kertaa.

TPS hakee nousua Marko Rajamäen johdolla

Marko Rajamäki ottaa vastuun TPS:n jalkapallomiehistöstä loppukauden ajaksi.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on valinnut TPS:n miesten edustusjoukkueen uudeksi päävalmentajaksi Marko Rajamäen . Rajamäki ja TPS ovat solmineet loppukauden kattavan päävalmentajasopimuksen.

TPS antoi Tintti Johanssonille potkut, uusi päävalmentaja nimetään maanantaina

Jonatan Johansson.

TPS Jalkapallon taustayhtiö FC TPS Turku Oy on antanut Jonatan ”Tintti” Johanssonille potkut päävalmentajan tehtävästä. Johanssonilla oli TPS:n kanssa kuluvan kauden kattava valmentajasopimus.

Petra Ollin painikiertue saapuu Alfaan

Petra Olli.

Petra Ollin painikiertue on kiertänyt Suomea yhdeksällä eri paikkakunnalla. Se saapuu keskiviikkona 28. syyskuuta kello 17 Turkuun Liikuntakeskus Alfan painisaliin. Olli vetää salissa harjoitukset.

Otteluanalyysi: Suora nousu karkaa TPS:lta

Jonatan Johansson oli pettynyt mies pelin jälkeen.

Tämä on nähty ennenkin. Syksy saapuu ja TPS:n tulokset romahtavat. Jaro tuli ja haki vierasvoiton Kupittaalta. Miesten Ykkösessä eletään kauden tärkeintä aikaa ja TPS kärsi nyt toisen perättäisen tappion. Joukkue näyttää sulavan kuten viimekin vuonna ja suora nousu on karkaamassa tai ei ainakaan ole enää omissa käsissä, sillä noususarjassa pelejä on jäljellä enää kaksi ja KTP on jo neljän pisteen karkumatkalla.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.