Turun taidemuseo kasvatti kävijämääräänsä museossa ja verkossa
Turun taidemuseossa vieraili viime vuonna yhteensä 42 672 kävijää, joista 83 prosenttia oli maksaneita ja 17 prosenttia ilmaiskävijöitä. Kävijämäärä nousi lähes neljänneksen (23 %) vuodesta 2020, jolloin museovieraita tilastoitiin 34 638. Koronatilanne ja alueelliset rajoitukset vaikuttivat edelleen käyntien määrään, ja pandemiaa edeltävien vuosien luvuista jäätiin noin kymmenellä tuhannella kävijällä (2019: 56 863, 2018: 51 838). Innostus ja uskallus museokäynteihin lisääntyi kuitenkin tasaisesti kesän ja syksyn aikana. Museokortin suosio piti pintansa ja kortin käyttäjät tekivät yli puolet (56 %) taidemuseon kaikista käynneistä.
Taidemuseo avautui helmikuussa tiukoin asiakasrajoituksin ja Sigrid Schaumanin kolorismiin ehti tutustua kevään aikana 6 886 taiteenystävää. Kesällä Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyn keramiikkataide houkutteli kotimaanmatkailijoita jo normaaliin tapaan, ja museossa vieraili 15 209 henkilöä. Syksyn suursatsaus, Ruotsin Nationalmuseumin taideaarteita esittelevä Royal Salute toi museoon vuoden loppuun mennessä 20 578 kävijää. Tammikuun 9. päivänä päättyneen näyttelyn kokonaiskävijämääräksi tuli 22 465. Vaihtuvien päänäyttelyiden lisäksi esillä oli oma kokoelma ja kymmenen Studio- ja Pimiö-näyttelyä.
Taidemuseo on tehnyt kahden viime vuoden aikana suuren digiloikan ja onnistunut tavoittamaan yleisöään uusin ja houkuttelevin keinoin. Erityisesti syksyn aikana järjestetyt etäopastukset, eri alojen asiantuntijoiden verkkoluennot ja valtasarjan keskusteluillat keräsivät lähemmäs tuhat osallistujaa Zoomin äärelle.
Digitaalisuuden ohella taidemuseo teki uusia avauksia kestävämmän museoarjen saavuttamiseksi. Museo aloitti toimintansa Ekokompassi-ympäristöohjelmassa ja innosti turkulaisia ilmastotekoihin nykytaiteen keinoin järjestämässään Miljoonan puun talkoissa. Muun yleisötyön puolella taidemuseo tarjosi muun muassa taide-elämyksiä runsaalle 1 300 kasiluokkalaiselle valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen kautta ja kehitti muistisairaille henkilöille suunnattua museotoimintaa ja opastusmenetelmiä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)