Forum Marinumissa avattiin saaristonäyttely ja panostettiin digitaalisuuteen
Toinen koronavuosi kuritti yleisesti kulttuurialaa, ja se näkyy osaltaan myös Forum Marinumin kävijäluvuissa. Molempia poikkeusvuosia leimaa vilkas kesäsesonki ja haastavat talvikuukaudet. Vuonna 2021 merikeskus Forum Marinumin museo-, kokous- ja ravintolapalveluita käytti kaikkiaan noin 148 000 asiakasta (149 000 / 2020).
Luvussa on mukana myös merikeskuksen alueella järjestetyt ulkoilmatapahtumat, jotka tosin jäivät vähäisiksi ja merkittäviä suunnitelmia jouduttiin jälleen perumaan. Iloisia poikkeuksia olivat peräkkäisinä viikkoina elo-syyskuun vaihteessa järjestetyt Turun filharmonisen orkesterin konsertti ja Elokuvapäivän ulkoilmanäytös, jotka keräsivät yleisöä yhteensä noin 1 500 henkilöä Suomen Joutsenen edustalle.
Forum Marinumin näyttelyissä vieraili vuoden aikana 64 847 maksanutta kävijää (56 933 / 2020) joista peräti noin 50 000 ajoittui touko-elokuulle. Koko vuoden kävijöistä 15 677 maksoi Museokortilla (15 978 / 2020) Näyttelytarjonnan kohokohta 40 000 – Koe maailman suurin saaristo kosketusetäisyydeltä avattiin kesäkauden kynnyksellä. Huomattavan laajan yhteistyöverkoston työpanoksella syntynyttä, meriluontoa esittelevää näyttelyä on kiitelty sen interaktiivisesta toteutustavasta ja ajankohtaisesta ympäristönäkökulmasta. Näyttely on osa laajempaa hanketta, johon liittyy myös muita merikeskuksen toimintaa kehittäviä osakokonaisuuksia ja matkailullisen vetovoiman tavoitteita.
Kesän toinen merkittävä vetonaula ajoittui heinäkuulle, kun Suomen ensimmäinen museolaiva Sigyn avattiin yleisölle yli kolmen vuoden kunnostushankkeen jälkeen. Vielä jatkuneiden viimeistelytöiden vuoksi Sigyn pidettiin auki lyhennetysti, mutta vain yhden kuukauden aikana laivalla ehti silti vierailla 4 936 museokävijää. Sigyn oli syyskuussa vietetyn Turun päivän suosikkikohteita: tuolloin laiva houkutteli peräti 850 ilmaiskävijää. Vuonna 2022 Sigyn on auki koko kesän merikeskuksen muiden alusten rinnalla.
Forum Marinum liittyi keväällä Digimuseo.fi-palveluun toteuttamalla virtuaalinäyttelyn Suomen Joutsenesta. Palvelun käyttöä laajennettiin loppuvuodesta avaamalla toinenkin virtuaalinäyttely Vedenalainen sodankäynti. Näihin kahteen näyttelyyn on tutustuttu verkossa yhteensä noin 5 000 kertaa ja molempiin on myös tilattu maksullisia opastuksia.
Forum Marinum -säätiön toimitusjohtaja Tapio Maijala kokee Digimuseoon kytkeytyvien mahdollisuuksien sopivan erityisen hyvin merikeskuksen museolaivoille. Tähän asti ainoastaan kesäkausina palvelleet alukset pääsevät paremmin esille ympärivuotisesti, ja Digimuseon kautta niiden toivotaan tavoittavan tulevaisuudessa lisää myös kansainvälistä yleisöä. Forum Marinumin suunnitelmissa on avata virtuaalinäyttelyt s/s Boresta ja vastakunnostetusta Sigynistä vuoden 2022 aikana.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)