Nimpparisankari: Neljän jiin sarjan alku
Aboa Vetus & Ars Novan museolehtori Janna Jokela on tottunut kouluajoista lähtien siihen, että kaimoista kuulee vain mediasta, eikä siltikään kovin usein.
– Olen aina ollut tuttavapiirini ainoa Janna. Koulussa tai muuallakaan ei ole ollut muita Jannoja. Jos jossain olen Janna-nimen nähnyt tai kuullut, aina siihen jotenkin kiinnittää huomiota, Jokela toteaa.
Ei ihme, ettei kaimoja ole juuri tullut vastaan. Kun Jokela vuonna 1983 syntyi, alle 20 lasta sai kutsumanimekseen Jannan. Myös sittemmin Janna on ollut varsin harvinainen nimi. Vuosittain nimen on saanut muutama kymmenen suomalaista. Yhteensä Janna-nimen on Suomessa saanut vajaat 2000 ihmistä.
Kun kaimoja ei juuri ole ollut, on Jokelan nimi tuntunut omalta. Nimen harvinaisuus ei ole häntä häirinnyt, vaikka sekaantumisia yleisempiin nimiin onkin tapahtunut säännöllisesti.
– Olen tykännyt siitä, ettei nimeni ole kovin yleinen. Tosi usein olen kyllä ollut Jonna tai Jenna eri yhteyksissä, Jokela sanoo.
Hänen vanhemmillaan oli nimen kriteerinä harvinaisuus sekä se, että nimi taipuisi hyvin ulkomaalaisten suussa.
– Siinä he onnistuivat hyvin. En muista, että koskaan olisi ulkomailla ollut ongelmia nimen kanssa. Janna on nimi, jonka monenmaalaiset ihmiset tunnistavat ongelmitta.
Jokela oli vanhempiensa ensimmäinen lapsi, jonka nimi myös aloitti trendin.
– Minulla on kolme pikkuveljeä. Myös kaikkien heidän nimensä alkaa j-kirjaimella.
Nimensä harvinaisuudesta johtuen Jokela sai nimensä almanakkaan vasta aikuisiällä. Janna pääsi almanakkaan vuoden 2005 nimiuudistuksen myötä. Huhtikuussa hän ei kuitenkaan ole nimipäiväänsä juhlinut.
– Aikuisiällä nimipäivien juhliminen on jäänyt, mutta lapsena nimipäiviä kyllä jotenkin vietettiin. Koska ei virallista nimipäivää ollut, juhlimme nimipäivääni heinäkuussa silloin, kun on Hannan ja Johannan nimipäivä, Jokela kertoo.
Jannan nimipäivä on 12. huhtikuuta.
Ilkka Lappi