Uusista Aura-oluista pyritään tekemään jokavuotinen turkulainen perinne
Harva muistaa, että huurteinen Aura-olut, mitä lipitämme aurinkoisina kevätpäivinä terasseilla, on jo yli 130-vuotta vanha brändi. Ensimmäiset Aura-oluet tulivat markkinoille vuonna 1885.
Aura-joen vieressä olevassa Olavin Krouvissa järjestettiin maaliskuun alussa uuden Aura Juhlaoluen 2022 ennakkolanseeraustilaisuus. Lyhyen alkupuheenvuoron jälkeen, ravintola- ja vähittäiskauppa-asiakaskutsuvieraille tarjotaan buffet naposteltavaa.
Lahden Panimon panimomestari Juha Kylä-Kaila kertoo, että uusi Aura Juhlaolut 2022 on maultaan hyvin konstailematon. Tarkoitus oli lähteä maku ja humalointi edellä tekemään kyseistä olutta.
– Olemme panostaneet aroma- ja kuivahumalointiin ja olemme luoneet hyvän ja täydellisen tasapainon kaiken keskellä. Uusi juhlaolut on tyyliltään saksalaistyylinen kevätolut.
Hartwallin brand manager Ville Alanko korostaa, että Aura-tyyppinen brändi on turkulaisten mielissä ja Aura-oluella on erityinen asema turkulaisille. Hän kertoo, että Hartwallin suunnitelmissa on tehdä eksklusiivisesti lanseerattu, vuosittain toistuva, erityisesti Turun seudulle suunnattu Aura-olut.
Paikallinen tulokulma on Alangon mielestä tärkeää uuden oluen suunnittelussa.
– Turkulaiseksi tämän oluen tekee se, että koko tämä jengi joka on tässä ollut miettimässä juhlaolutta, on tältä seudulta kotoisin. Ajatus on ensi vuonna tehdä sama asia uudestaan, vähän erilaisella tulokulmalla. Mahdollista on ensi vuoden osalta ohratyyppinen mallasjuoma, painottaa Alanko.
Aura-oluen perinne oli katketa lopullisesti vuonna 1995, kun kyseisen oluen valmistus lopetettiin, kunnes vuonna 2004 Hartwall aloitti uudelleen Aura-oluiden valmistuksen. Alanko kokeekin, että Aura-oluiden kohdalla perinne velvoittaa enemmän kuin muissa oluissa.
– Oluemme ovat maltaat edellä meneviä oluita, jossa humalat ovat pääosissa.
Auraa ei myydä ulkomailla laisinkaan. Ainoat poikkeukset ovat Ruotsin- ja Viron-laivat.
– Aura-olut ei ole sellainen tuote, mikä suuntaisi ulkomaille. Pidämme toki ovet auki tällaiselle mahdollisuudelle. Sinänsä Aura-oluissa on oluita jotka, varmasti kiinnostaisivat ulkomaisia ostajia. Jo 1500-luvulla Ruotsin kuninkaan hovihankkijat tilasivat suomalaista olutta Turun linnan isänniltä, muistuttaa Alanko.
Alanko nostaa esiin, että tämä on ensimmäinen kerta modernissa Aura-oluiden historiassa, että Aura tekee jotain mikä on suunnattu erityisesti turkulaisille.
– Se täytyy tunnustaa, että jos ei olisi ollut niin monta turkulaista saman pöydän ääressä, niin ei välttämättä olisi tullut tehtyä tätä juhlaolutta.
Kurt Hedborg