Museoiden yö pitää museoita avoinna puoleen yöhön

Topias Tiheäsalo. Topias Tiheäsalo. Kuva: Lennart Holmberg

Vuoden museokaupunki Turku juhlistaa alkavaa kesää uudella kaupunkitapahtumalla. Museoiden yönä lauantaina 21. toukokuuta suuri osa Turun museoista ovat avoinna puoleen yöhön asti. Museoihin on vapaa pääsy kello 18 alkaen, ja Merikeskus Forum Marinumin jokilautta Pikku-Föri liikennöi jokisatamasta Aurasillalle asti.

Turun linnassa pääsee nauttimaan klassisesta musiikista, kun Turun filharmonisen orkesterin jousisoittajat Juha-Pekka Vikman ja Maija Kontunen, viulu, Antti Vesterinen ja Jouni Rissanen, alttoviulu sekä Andreas Helling ja Katja Kolehmainen, sello, esittävät yöllistä musiikkia, muun muassa Arnold Schönbergin teoksen Der Verklärte Nacht. Maksuton konsertti alkaa kello 22.

Ohjelmassa lisäksi ulkoilmaopastukset Merikeskuksen ja Turun linnan alueella. Maksuttomat kierrokset alkavat kello 18 ja 20.

Merikeskuksen kokonaisuudesta avoinna ovat museolaiva Suomen Joutsen ja päänäyttely Töissä merellä Kruununmakasiinin rakennuksessa. Molemmat kohteet ovat yleisölle ilmaisia ja tutustuttavissa kello 18–24.

Juhlavuottaan viettävä 120-vuotias Suomen Joutsen on vaikuttava tutustumiskohde kaiken ikäisille. Piipahda vaikka lasten kanssa kääntämään valtamerialuksen ruoria, ja poikkea samalla lasten merimuseo Tyrskynmyrskyyn.

Ravintola Göran tuo pop-up baarinsa Suomen Joutsenelle. Ohjelmassa on lisäksi ulkoilmaopastukset Merikeskuksen ja Turun linnan alueella. Maksuttomat kierrokset alkavat kello 18 ja 20.

Libertalia on paikkasidonnainen teos, joka kiertää viidessä eri Euroopan kaupungissa vuosien 2021–23 aikana. Jokainen omaleimainen teos synnytetään kohdekaupunkeihin kansainvälisen taiteilijayhteistyön avulla. Inspiraationsa Libertalia on saanut merirosvolegendoista ja vapauden kaipuusta. Esitys kello 19 Suomen Joutsenen edustalla on osa Museoiden yön maksutonta ohjelmaa.

Pikkuföri seilaa Aurajoessa koko tapahtuman ajan kello 18–24. Virallisia pysäkkejä tai aikataulua ei ole, vaan kyytiin pääsee olemalla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kutsu lauttaa jokirannassa kättä heilauttamalla. Kyyti on ilmainen ja lauttaan mahtuu maksimissaan 38 henkilöä kerralla.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 115 vuotta Biologisen museon perustamisesta. Pitkän historiansa aikana monia uudistusvaiheita nähneessä museossa kävijät voivat edelleen aistia samaa, ajatonta ja ainutlaatuista tunnelmaa kuin museon ensi kertaa auetessa yleisölle 15. heinäkuuta vuonna 1907.

Turun Biologinen museo 115 vuotta -opastukset (kesto noin 30 min) alkavat kello 18, 20 ja 22.

Apteekkimuseo ja Qwenselin taloa tarjoaa leikkimielisiä, puolen tunnin opastuksia. Rouvan kamarikierroksella kuljet rouva Beatan mukana säätyläiskodin kamareissa ja kuulet, mitä suvisuunnitelmia Herrainkulmalla on. Salissa opit viuhkan käyttöä kesäkekkereitä varten – kuinka tulkita viuhkan viestit. Kierroksen kesto on noin puoli tuntia ja se on ilmainen. Kierrokset alkavat kello 18.30, 19.30 ja 20.30. Mukaan mahtuu noin kymmenen henkilöä per kierros saapumisjärjestyksessä.

Virallisesti apteekki on jo sulkenut ovensa, mutta apteekkari Johanin iltakierroksella apteekkari tutustuttaa ammattinsa ja työhuoneidensa saloihin päivän päätteeksi. Apteekkarilta saa myös vaivoihinsa reseptin – tosin tiskin alta tähän aikaan. Kierroksen kesto on noin puoli tuntia ja se on ilmainen. Kierrokset alkavat kello 19, 20 ja 21. Mukaan mahtuu noin kymmenen henkilöä per kierros saapumisjärjestyksessä.

Museo ja Cafe Qwensel on avoinna kello 18–24.

Suomenkieliset miniopastukset johdattavat senegalilaisen nykytaiteilija Omar Victor Diopin näyttelyyn Turun taidemuseossa. Diop vangitsee näyttäviin valokuviinsa modernia afrikkalaista sielunmaisemaa ja keskittyy kuvissaan usein historian toisinnäkemiseen, diasporakokemusten kuvaamiseen ja mustan vastarinnan globaaliin politiikkaan. Tuotannossa yhdistyvät valokuva, kuvataide, muoti, muotoilu ja muotokuvaus. Miniopastukset (15 min.) alkavat kello 18, 18.30, 19 ja 19.30.

Museoiden yössä Turun taidemuseon estradi avautuu freshille lavarunoudelle ja yllätysesiintyjille. Sanataidekollektiivi Turun Lavataudin kutsumien runoilijoiden esiintymisen jälkeisessä open mic -osuudessa sana on vapaa kenelle tahansa omien tekstien esittämisestä kiinnostuneelle. Illan juontaa Emma Leppo.

Lavarunoudessa yhdistyvät etukäteen kirjoitettu runo ja sen esittäminen. Tekstityylien kirjo on laaja ja lavarunous kannustaa ilmaisunvapauteen niin tekstillisten kuin esityksellisten keinojen hyödyntämisessä. Open mic -osuudessa kuka tahansa voi vuorollaan tulla lavalle esittämään omia tekstejään. Yhdelle esiintyjälle varattu aika on rajattu noin viiteen minuuttiin, ilmoittautuminen paikan päällä. Tapahtumassa pätevät turvallisen tilan säännöt. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Turun Lavataudin ja Turun taidemuseon kanssa. Lavarunousklubi kello 20 alkaen.

Museo ja Café Victor palvelevat koko illan ajan kello 18–24. Museoiden yön musiikillisesta kattauksesta vastaa DJ Kulmisjärvi.

Aboa Vetuksen raunioalueella esiintyy Pauliina Mäkelän ja Topias Tiheäsalon duo Kultapalmut. Elävää kuvaa ja ääntä yhdistelevä esitys tarjoaa maagisen elämyksen ainutlaatuisella raunioalueella. Esitys alkaa kello 21 ja sinne on vapaa pääsy.

Puutarhurin työpajassa kello 18–20 museon sisäpihalla askarrellaan istutuskylttejä ja samalla voi oppia keskiajan yrteistä. Osallistujat saavat mukaansa tarhasalkoruusun siemeniä. Materiaalimaksu on kaksi euroa.

Ajankohtaiset näyttelyt ovat avoinna: Aboa Vetus – vanha Turku sekä Osmo Rauhalan näyttely Muista unohtaa kaikki.

Café Pegasus terasseineen palvelee Museoiden yössä kello 24 saakka.

Tuomiokirkkomuseo jalkautuu Museoiden yönä kirkkosalin puolelle kello 19 alkaen, kun esineiden historiaa esitellään niiden alkuperäisillä paikoilla. Missä sijaitsi Pietá-veistos, mikä on Ejbyn kalkin tarina? Mihin surusauvoja käytettiin? Esineihin pääsee tutustumaan Tuomiokirkkomuseossa, kirkkosalin puolella niistä löytyy lisätietoa. Museoiden yönä Tuomiokirkkomuseoon on vapaa pääsy. Tuomiokirkkomuseo ei ole esteetön.

Museoiden yö Tuomiokirkossa ja Tuomiokirkkomuseossa päättyy kello 23.

Museoiden yössä on mahdollisuus tutustua näyttelyihin Aesthesis ja Soitinten kielillä sekä luonnontieteilijä Pehr Kalmista kertovaan näyttelyyn Sibeliusmuseossa. Pehr Kalmiin on ilmainen opastus kello 19 suomeksi ja kello 20 ruotsiksi. LempiLempi-duo musisoi museon puutarhassa kello 23.

LempiLempi on Päivi Hirvosen ja Tero Pajusen duo, joka heittäytyy pohjoismaisen kansanmusiikin ja folkin syliin rohkealla näkemyksellä. Heidän musiikkiaan leimaavat voima ja herkkyys sekä tarinat, jotka vievät kuulijaa tutusta tuntemattomaan. LempiLempi valloittaa läsnäolollaan, energisellä ja taidokkaalla soitollaan sekä sieluun asti menevillä äänillään. Duo tuo mukanaan lavalle rakkautensa kansanmusiikkiin – ja toisiinsa.

Päivi Hirvonen (viulu, jouhikko ja laulu) ja Tero Pajunen (kitara, oktaaviviulu ja laulu) vaikuttavat duonsa ja sooloprojektiensa lisäksi muun muassa yhtyeissä Okra Playground ja Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu. He ovat Sibelius-Akatemiasta valmistuneita musiikin maistereita ja kokeneita musiikkikasvattajia. 

Turun kaupungin museopalvelut, Turun yliopisto ja edellisenä lauantaina avajaisiaan viettänyt Taiteen talo ylpeinä esittävät: Iiris Härmän dokumenttielokuva Luomakunnan vartijat (2022) saa ensiesityksensä Turussa osana Museoiden yön ohjelmaa.

Luomakunnan vartijat on dokumenttielokuva kenialaisen Daasanach-ihmisten elämästä. Dokumentissa Härmä seuraa Helsingin yliopiston ympäristötieteilijöitä näiden matkalla Keniaan. Elokuva käsittelee kolonialismin perintöä, luontosuhteita ja ilmastonmuutoksen kanssa elämistä sekä jännitteitä kenialaisten klaanien välillä ja paikalliseen Sibiloin kansallispuistoon kytkeytyen. Dokumentti on esitetty Doc Point -festivaaleilla keväällä. Yleisradio esittää sen myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Dokumenttielokuvanäytös Museoiden yössä alkaa kello 19. Elokuvan jälkeen Taiteen talossa kuullaan paneelikeskustelu, jossa Iiris Härmä sekä Turun yliopiston tutkijat Jukka Jouhki ja Hanna Kalliolevo keskustelevat elokuvan herättämistä ajatuksista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Biotiedekeskuksessa kehitettiin uusi menetelmä suolistomikrobien tutkimiseen

Professori Laura Elon tutkimusryhmä Turun Biotiedekeskuksesta on kehittänyt uuden menetelmän mikrobiston toiminnan tutkimiseen proteiinitasolla. Uudesta menetelmästä on mahdollisesti laajaa hyötyä mikrobistotutkimuksessa uudella toiminnallisella tasolla. Suoliston bakteerien toiminnan tunteminen on keskeistä ihmisen terveyden tutkimuksessa ja mahdollisten kytkösten ja hoitokeinojen löytämisessä eri sairauksiin. Aiemmat tutkimukset ovat pääosin keskittyneet mikrobiston koostumuksen selvittämiseen, mutta ihmisen suoliston mikrobiston toiminnoista on edelleen varsin vähän tietoa.

Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään

Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.

Tule tekemään Turku-kransseja tunnelmalliseen työpajaan

Turkuseura toteuttaa yhteistyössä kukka-alan yrittäjän Gina Suomen kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsevät tekemään Turku-aiheisia kukkakransseja. Tapahtuma järjestetään Turun Vanhassakaupungissa, Brinkkalan talon sisäpihalla tiistaina 23. elokuuta klo 17–19.30.

Helteet keskeyttäneet kalastuslupien myynnin eri puolilla Suomea

Metsähallituksen kalastuskohteiden lupamyyntiä on jouduttu sulkemaan lämmenneiden vesien vuoksi eri puolilla maata. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11.7. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan.

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ” Kike ” Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa. Hän kysyy miten hallitus tulee tehostamaan eläinsuojeluviranomaisten toimintaa ja onko hallituksella tahtoa laajentaa eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa erityisesti eläinten omistusoikeudesta päättämisen suhteen.

Kadunrakennustöitä Juhana Herttuan puistokadulla

Kadunrakennustyö alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Juhana Herttuan puistokadulla, välillä Juhana Herttuan puistokatu 16 – Ebba Brahen katu. Yksi ajokaista pois käytöstä molemmista ajosuunnista. Liikenne tulee ruuhkautumaan merkittävästi Juhana Herttuan puistokadulla aamu- ja iltalaivojen lähtöjen aikana.

Åbo Akademin varainhankinta sujui yli odotusten

Åbo Akademin varainhankintakampanja ylitti odotukset. Kohdennetun rahoituksen suurimpia vastaanottajia olivat kasvatustieteen, luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja tekniikan koulutusalat.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla tästä päivästä alkaen biojäteastia tai kompostori

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

Suomen Osuuspankin hallinto nimetty

Suupohjan Osuuspankin, Liedon Osuuspankin ja Piikkiön Osuuspankin sulautumisesta syntyneen Suomen Osuuspankin hallintovalinnat on julkistettu. Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila valittiin pankin hallitukseen.

Kansanedustaja Sandra Bergqvist haluaisi Turun lentoasemalle lisää lentoyhteyksiä

Sandra Bergqvist.

Koronapandemia on vaikuttanut lentoliikenteeseen ympäri Suomea. Lentomatkojen kysyntä on jälleen kasvanut samalla kun lentoyhteyksien tarjonta Turun lentoasemalta on heikentynyt selvästi. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on huolestunut tästä kehityksestä.

Turun Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa

Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa tällä viikolla ja kestää lokakuuhun 2025 saakka. Tässä vaiheessa rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Juhana Herttuan puistokadulle tulee käyttöön kiertotie, joka on käytössä elokuun loppuun.

Merivartioston kyytiin voi loikata viikonloppuna Twitter-maratonissa

Länsi-Suomen merivartiosto (LSMV) järjestää tulevana viikonloppuna Twitter-maratonin. Twiitteriin ilmoitetaan jokainen saatu tehtävä 24 tunnin ajalta, työturvallisuuden ja asianomaisten yksityisyyden huomioiden.

Turku toisena Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kakkonen on jo toista kertaa peräkkäin Turku. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Koronan vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana. Vuokrien nousu oli Turussa koko maan nopeinta.

Itäharjun Prisman kierrätyspiste muuttaa

Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste on siirretty toiselle puolelle kaupan pihaa. Syynä ovat rakennustyöt. Rinki-ekopisteellä kerätään muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia sekä kodin pienmetallia. Lisäksi Ringin kumppanit keräävät pisteellä paperia ja vaatteita.

Turun yliopisto ylitti viiden miljoonan euron keräystavoitteensa

Turun yliopiston tohtoripromootio toukokuussa 2022.

Turun yliopisto on kerännyt lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä noin 5,2 miljoonaa euroa valtion vastinrahakaudella 15.6.2020–30.6.2022. Vastinrahakausi päättyy tänään. Turun yliopiston tavoite oli kerätä 5 miljoonaa euroa.

Sinilevien määrä nousussa rannikkovesissä

Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.

Uudet tuulivoimapuistot liki kolminkertaistavat Naantalin Energian tuulisähkötuotannon

Parhan tuulivoimapuisto.

Pyhäjoen Parhan tuulivoimapuisto ja Haapaveden Hankilan tuulivoimapuisto lähes kolminkertaistavat Naantalin Energian nykyiset tuulisähkön tuotanto-osuudet. Uudet tuulivoimapuistot vihittiin käyttöön peräkkäisinä päivinä 29. ja 30. kesäkuuta. Ne tuottavat jatkossa merkittävän osan Naantalin Energian myymästä tuulisähköstä. Molempien puistojen rakennuttajana on Puhuri Oy, josta Naantalin Energian osakkuusyhtiö Katternö Kraft Oy omistaa suuren osuuden.

Urheilu

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Maalivahtilupaus Ada Liljeström: ”Unelmoin, että pääsisin Helmarien matkaan”

Ada Liljeströmin vahvat otteet on pistetty merkille maajoukkuevalmentajien keskuudessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen jo viime vuoden puolella. Helmarit eivät jättäneet mitään epäselväksi, vaan voittivat oman karsintalohkonsa. Suomi joutuu kuitenkin itse kisoissa todella hurjaan kyytiin, sillä samaan alkulohkoon arvottiin Saksa, Espanja sekä Tanska. Jalkapallon mahtimaita kaikki.

Inter kaipaa hyökkäykseensä maalintekovoimaa Benjamin Källmanin lähdön myötä

Benjamin Källman on tehnyt viime vuosina tasaisesti tulosta Interin hyökkäyksessä.

Vielä keskiviikkoiltana Benjamin Källman nähtiin Kupittaan nurmella, kun Inter pudotti HJK:n jatkosta Suomen Cupissa. Sen jälkeen edessä ovat ulkomaan kentät. Toivottavasti pysyvämmin kuin muutaman vuoden takaisilla lainapesteillä, jotka eivät johtaneet läpimurtoon kansainvälisillä kentillä.

Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi.

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell , Benjamin Källman , Matias Ojala , David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä ( David Browne , Anthony Olusanya , Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen ) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Interin junioreita nimetty UEFA:n A-malliryhmäleirille

Interistä on nimetty yhteensä viisi 2006–07 syntynyttä junioria UEFA A -malliryhmäleirille. Leiri järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla 4.–7. heinäkuuta.

Helmarit hioo EM-kuntoa Kupittaalla maanantaina

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa toiseksi viimeisen EM-kisoihin valmistavan ottelunsa maanantai-iltana Kupittaalla. Kello 18.15 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Japani.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.