Otteluanalyysi: Inter tunaroi voiton

Tommi Jyry osui kahdesti. Tommi Jyry osui kahdesti. Kuva: Milla Kangasjärvi

Sen piti olla voitto-ottelu ja siltä se pitkään näyttikin. HIFK kuitenkin nousi rankkarimaalilla tasoihin ja kun Inter tunaroi oman rangaistuspotkunsa niin lopputulos oli 22. Se oli selvä pettymys.

Interin kauden alku jalkapalloilun Veikkausliigassa on ollut vuoristorataa. Oikein hyviä pelejä ja hyviä tuloksia mutta myös heikkoja pelejä. Saldona kolme voittoa, tasapeli ja neljä tappiota. Nyt tulos oli heikko, sillä vastassa oli sarjajumbo, jolla ei vieläkään ole yhtään voittoa. Kaksi viimeisintä peliä ovat kuitenkin päättyneet jo tasapeliin.

Inter on maalivaarallinen mutta puolustus vuotaa liikaa. Ongelmia tuottavat erityisesti erikoistilanteet.

Inter–HIFK 2–2 (1–1).

Maalit: 3. Eero Markkanen (Sakari Mattila) 0-1, 17. Tommi Jyry 1-1, 47. Jyry 2-1, 80. Mattila 2-2 rp.

Yleisöä: 1 691.

Kentän kunkku: Tommi Jyry, Inter. Kaksi komeaa laukausta, kaksi komeaa maalia. Vikkeläkinttuinen ja energinen keskikenttämies oli nyt myös tehokas. Oiva esitys. Katosi kuitenkin loppua kohti kuvasta kuten koko joukkue.

Illan erikoisuus: Kupittaan jalkapallostadion Blomberginaukion puoleisen päätykatsomon rakennustyöt ovat käynnistyneet. Rakentaminen vienee koko kesäkauden. Siirrettävästä katsomosta aikoinaan puhuttiin mutta maarakennustöistä päätellen siirtämisen tarvittaneen vähintään Teräsmies. Ans kattoo mitä saadaan aikaiseksi. Yleisömäärät ovat nykyään sellaisia että kapasiteettiongelmaa ei tule vaikka katsomo on poissa käytöstä.

Matsin surkeinta: HIFK:n Sergei Eremenko tippasi David Haron noston kädellään riman peli ja esti maalin synnyn. Seurauksena toki oli suora punainen ja kahden ottelun pelikielto mutta kun Benjamin Källman epäonnistui rankkarissaan, torjunta tuotti tasapelin HIFK:lle. Oliko se siis kuitenkin sankariteko? Sääntöjen ja pelin hengen vastainen teko joka tapauksessa.

Tuhlaajapoika: Benjamin Källman, Inter. Rankkari karkeasti yli maalin suoraan päätykatsomon rakennustyömaalle. Nämä täytyy iskeä sisään. Miguel Graun mukaan ”Benny” on rangaistuspotkujen ampuja jatkossakin.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Walter Viitalalla ei Interin maalilla ollut erityisesti hommia, mutta pallo oli kaivettava kahdesti maaliverkosta ja kahdesti se kävi myös Interin maalin ylärimassa. Erikoinen peli maalivahdin näkövinkkelistä katsottuna.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Alussa emme olleet riittävän keskittyneitä. Päästimme maalin ensimmäisestä erikoistilanteesta. Ensimmäinen puoliaika oli ok. Toisen maalin jälkeen olisi pitänyt pystyä parempaan. Palloa olisi pitänyt liikuttaa nopeammin. Palloa ei saisi menettää niin helposti. Olimme liian kaukana parhaastamme. Kenttäkään ei auttanut meitä mutta se ei ole mikään tekosyy.

Tommi Jyry, Inter: Molemmat olivat erikoistilannemaaleja tänään. Kyllä niitä on paljon käyty läpi mutta saadaan näköjään käydä jatkossakin. Ei vaan voida nukahtaa noin. Kaikki maalit ovat samanarvoisia. Noihin tilanteisiin täytyy jatkossa keskittyä enemmän ja olla parempi niissä. Ei kenttä parhaassa mahdollisessa kunnossa ole mutta parempaan päin. En usko että meidän pelaaminen siitä on kiinni.

Mixu Paatelainen, HIFK: Täytyy kiittää pelaajia taistelusta. Pidettiin peliajatuksesta kiinni. Tosi pettynyt Interin molempiin maaleihin. Ne olivat meidän mokia eikä Interin hyvyyttä. Tosin molemmat olivat hienoja viimeistelyjä. Tilanteet lähtivät meidän töppäilystä. Hyvällä tsägällä olisi voitu ottaa kolme pinnaa. Inter on hyvä joukkue, pitää palloa hyvin. Kenttä oli aika haasteellinen. Olen tyytyväinen siihen ilmeeseen, jota pelaajat osoittivat. Sergei sai kahden pelin pelikiellon mutta se tuotti meille tuloksen. Meillä oli onni mukana.

Analyysi: Inter tunaroi pelin, joka olisi pitänyt voittaa. Inter oli parempi ryhmä mutta jostain syystä sen peli hajosi toisella puoliajalla ja HIFK pääsi ensimmäistä kertaa kunnolla peliin mukaan. Seurauksena oli Didis Lutumba-Pitahin röyhkeä ajo rangaistusalueelle. Oikea-aikainen heittäytyminen sai David Haron näyttämään syylliseltä ja Petri Viljanen osoitti epäröimättä pilkkua, josta Sakari Mattila ampui tasoituksen.

Inter sai vielä mahdollisuuden, kun ensin Rodrigo Arciero nosti pallon Petteri Forsellin keskityksestä ylärimaan ja paluupallosta Haro ampui roikkupallon kohti maalia. Sergei Eremenko torjui pallon viimeisenä miehenä kädellään yli maalin. Seurauksena oli tietenkin rangaistuspotku ja punainen kortti. Källman epäonnistui rankkarissaan eikä Inter enää onnistunut hätyyttämään helsinkiläisten maalia.

Inter on päästänyt kahdeksassa pelissä 11 maalia. Se on ongelma. HIFK teki maalinsa erikoistilanteista, vapaapotkusta ja rangaistuspotkusta. Ensimmäinen maali syntyi, kun Mattila lähetti keskikentältä sisäkierteisen pallon luukulle. Roger Bonet kadotti Eero Markkasen, jota hänen piti vartioida. Markkanen puski pallon maaliin. Selvä merkkausvirhe.

Inter otti pelin hallintaansa. Seurasi Tommi Jyryn näytös. HIFK:n maalivahti Beto avasi huonosti ja Jyry katkaisi. Hän eteni ja tööttäsi pallon yläkulmaan. Komea maali mutta se meni Beton piikkiin. Jyry-show jatkui heti tauon jälkeen. Forsell keskitti, pallo kimposi Rick Kettingistä taaksepäin ja paikalla oli jälleen Jyry, joka ampui pallon taas yläkulmaan. Nyt vasurilla.

Sen jälkeen Interille tapahtui jotain. Peli hajosi, ote kirposi. Inter päästi HIFK:n mukaan peliin. Vaaran hetkiä tuotti jo Mosawer Ahadin keskitys, joka osui ylärimaan. Jälkitilanteessa pallo kävi vielä toistamiseen ylärimassa.

Erikoistilanteiden puolustaminen jätti toivomisen varaa mutta hyökkäyspeli kyllä rullaa. Forsell, Jyry ja Aleksi Paananen pyörittivät peliä mallikkaasti. Omissa kolisee kuitenkin liikaa. Tasapaino puuttuu.

HIFK:lle tulos oli maksimaalinen. HIFK taisteli, mutta Inter tunaroi itse voittonsa. Mattila teki maalin ja syötti toisen. Saldo on hyvä puolustajalle.

Kupittaan nurmi näyttää jo paremmalta mutta ei se hyvä ole vieläkään. Olympiakatsomon puoleinen reuna murenee kenkien alla. Lyhytsyöttöpeliä on hankala toteuttaa tällä alustalla.

Inter (4–3–3): Walter Viitala; Jussi Niska (31. Ryan Mahuta), Roger Bonet, Rick Ketting, Rodrigo Arciero; Aleksi Paananen (61. Joonas Lepistö), David Haro, Tommi Jyry; Petteri Forsell, Benjamin Källman, Matias Tamminen (73. Juho Hyvärinen).

HIFK (4–4–2): Beto; Pibe Saez, Jesse Nikki, Sakari Mattila, Macario Hing-Glover; Keaton Isaksson (46. Jusif Ali), Obed Malolo, Sergei Eremenko, Mosawer Ahadi (75. Aatu Kujanpää); Eero Markkanen, Didis Lutumba-Pitah.

Erotuomari: Petri Viljanen.

Varoitukset: Paananen ja Haro, Inter. Malolo, Mixu Paatelainen ja Beto, HIFK.

Ulosajo: 85. Eremenko, HIFK (suora punainen).

Lasse Virtanen

Juttua muokattu 15.5. klo 7.59: Korjattu Interin voittojen määrä.

Maununtyttären muinaismuistoalueella on jälkiä jopa 1 500 vuoden takaisesta ihmisasutuksesta

Turun kaupunki on kartoittanut Korppolaismäellä Turun linnaa vastapäätä sijaitsevan Maununtyttärenpuiston muinaismuistoaluetta. Pitkän historian jäljiltä alueella on nähtävissä erilaisia maavalleja, puolustuskaivantoja, kivettyjä kuoppia ja tykkipattereiden perustuksia, jotka edellisen kerran inventoitiin 1980-luvun alussa.

Perussuomalaisten Pirjo Lampi nousee Turun kaupunginhallitukseen

Pirjo Lampi (ps).

Turun Perussuomalaisten hallitus sekä valtuustoryhmä valitsivat tiistaina 6. kesäkuuta pitämässään yhteiskokouksessa Turun kaupunginhallituksen naispaikalleen pitkäaikaisen kaupunginvaltuutettu Pirjo Lammen .

Kaksoismusta-aukon toinenkin aukko havaittu ensimmäisen kerran

Turun yliopiston johtama kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä löysi ensimmäiset signaalit molemmista massiivisista mustista aukoista, jotka kiertävät toisiaan galaksin OJ 287 keskustassa.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2023.

Linnanniemen taideohjelma merkittävä investointi kaupungin viihtyvyyteen

Turun kaupunginhallitus on kokouksessaan 5. kesäkuuta vahvistanut Linnanniemen taideohjelman. Samassa kokouksessa kaupunginhallitus päätti Linnaniemeen sijoittuvan Historian ja tulevaisuuden museon arkkitehtuurikilpailun käynnistämisestä.

Kevään aikana kymmeniä tuhansia havaintoja Punkkiliveen

Kuluvan kevään aikana kansalaiset ovat tehneet puutiaishavaintoja etelä- ja länsirannikon lisäksi erittäin runsaasti esimerkiksi Oulussa. Kansalaisten puutiaishavaintoja on kahden vuoden ajan kerätty Punkkilive-palveluun, jonka avulla Turun yliopiston tutkijat seuraavat ja tutkivat puutiaisten levinneisyyttä.

Tallink Silja lanseeraa uuden risteily-hotellipaketin Turusta Maarianhaminaan

Tallink Silja on lanseerannut uuden risteily-hotellituotteen Turusta Maarianhaminaan. Tämä matkapaketti tarjoaa mahdollisuuden yöpyä ensimmäinen yö rennosti laivalla upeaa saaristoa ihaillen ja sen jälkeen viettää yhden tai useamman yön hotellissa Maarianhaminassa tai Ahvenanmaalla sujuvien aikataulujen puitteissa.

Uudet jätehuoltomääräykset voimaan 1. heinäkuuta

Lounais-Suomen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätehuoltomääräykset on uudistettu. Määräysten päivittäminen tuli tarpeelliseksi jätelainsäädännössä tapahtuneiden muutosten vuoksi sekä alueen määräysten yhtenäistämiseksi.

Ruissalon erakkokuoriaiset saavat humuspöntöt

Turku suojelee harvinaista erakkokuoriaispopulaatiota asentamalla kuoriaisille humuspönttöjä, sillä pitkällä aikavälillä lajille välttämättömien onkalopuiden määrä saarella on vähenemässä.

Naantalin kaupungin ilmastotiekartta valmistui

Naantalin ilmastotiekartta on valmistunut. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ilmastotiekartan kokouksessaan maanantaina 5. kesäkuuta.

Varsinais-Suomessa tehty eniten taloyhtiöiden energiaremontteja viime vuosina

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä on tehty suhteellisesti eniten energiaremontteja koko Suomessa. ARA on myöntänyt ja myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–23.

Kirjastosta sähköauton lainanneet antoivat ylistävää palautetta

.

Turun kaupunginkirjastosta oli toukokuussa mahdollista lainata sähköauto omaan käyttöönsä. Kolmen viikon aikana 20 ihmistä pääsi auton rattiin tutustumaan yhteiskäyttöiseen täyssähköautoon. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Toyota Auto Finlandin kanssa.

Rotmos, lapskoussi ja putro ovat samaa saariston perinneruokajuurta

Eija Lamsijärven rotmosissa tehdään kylkeen läskisoosi ja jossa siankylkisiivut paistetaan. Holomuussissa sianliha keitetään ja lisätään juuressoseeseen.

Moni saariston asukas on maistanut, tai ainakin kuullut, ruoasta jossa yhdistyvät perinteiset suomalaiset juurekset ja possunliha tai naudanliha. Kyse on juuresmuussista ( ruots. rotmos ), josta on olemassa ainakin viittä eri versiota.

Linnateatteri tarjoaa ilmaista nukketeatteria lapsille kesällä Turun leikkipuistoissa

Osana 20-vuotisjuhlaansa Linnateatteri järjestää kesällä 2023 ilmaista nukketeatteria lapsille Turun leikkipuistoissa. Esiintyjä on nukketeatteritaiteilija Helena Markku . RomuLuxen vieraat on lapsille suunnattu nukketeatteriesitys, jossa kaksi aurinkokuntamme ulkopuolelta tullutta muukalaista tekee hätälaskun Turkuun, Linnateatterin edustalle. Aluksesta nousee kaksi vierailijaa kaukaiselta RomuLux-planeetalta. Heidän aluksensa moottoriin on ilmennyt odottamaton ongelma ja nyt he tarvitsevat kipeästi Maapallon asukkaiden apua.

Neljännes suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa

Jopa 25 prosenttia suomalaisista masturboi useammin kuin kerran viikossa, vaikka tahti onkin hidastunut koronavuosista. Tämä selviää Kaalimato.comin tuoreesta Seksuaalisuuden Suomi -tutkimuksesta. Nykyään monet käyttävät sooloseksissä seksivälineitä, mutta suomalaiset ovat käyttäneet itsetyydytykseen myös luovia ratkaisuja, kuten vihanneksia ja hajuvesipulloja. Kotikutoisissa seksivälineissä piilee kuitenkin turvallisuusriski.

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat auki kesälläkin

Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.

Tuulivoima ja keinovalo vaikuttavat Suomen lepakoihin

Seurattuaan lepakoiden aktiivisuutta kahden kesän ajan väitöskirjatutkija Simon P. Gaultier havaitsi, että lepakot välttelevät tuulivoimaloita ja keinovaloja metsäalueilla. Väitöskirjatutkimuksen tulokset korostavat myös tarvetta ottaa lepakot paremmin huomioon tuulivoimahankkeissa koko Euroopan boreaalisella alueella.

Luonnon monimuotoisuutta Henrikinkirkon ympäristöön nurmikoita niityttämällä

Turun Henrikinkirkon ympäristössä on ryhdytty vahvistamaan luonnon monimuotoisuutta antamalla nurmikkoalueiden kasvaa vapaasti. Tavoitteena on kaupunkiniityn kasvaminen Henrikinkirkon ja Peltolantien väliselle alueelle. Kevyemmälle hoidolle jätetään monimuotoisuuden edistämiseksi myös puustoisia alueita Peltolantien reunassa ja kirkon takana.

Kaupunki

Linnavuoren päällä Sanna Meska kokee olevansa osa jotain suurempaa kokonaisuutta.
Näyttelijä Lauri Tilkanen tulkitsee Metsänneito-runon.
Ihmisasutus valtaa yhä etenevässä määrin kettujen luonnollisia alueita, joka sitten osaltaan lisää erilaisia yhteydenottoja TESYn Eläinten hätäkeskukseen, kertoo Britt-Marie Juup.
Elina Vähälä on Naantalin musiikkijuhlien nykyinen taiteellinen johtaja.
Petri Kirkkomäki (vas.) ja taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck ovat järjestäneet Sibelius Korppoossa -festivaalia yhteistyössä jo yli kymmenen vuoden ajan. Gräsbeck on ollut alusta asti festivaalin taiteellinen johtaja.
Musiikkitalo on nousemassa Itsenäisyyden aukiolle Aurajokirantaan.
Urheilu

Puukkokatsomo: Salibandyn MM-huumaa Turkuun

Milla Nordlund.

Turussa järjestetään salibandyn naisten MM-kisat vuonna 2027. Kyseessä on kolmas kerta, kun naisten MM-kisat järjestetään Suomessa. Turussa kisat järjestetään ensimmäisen kerran.

Karppinen TPS:n naisten data-analyytikoksi

Kansallisessa Liigassa pelaavan Turun Palloseuran taustatiimi on vahvistunut data-analyytikko Oskari Karppisella . Karppinen tekee TPS:n valmennuksen käyttöön tilastoja Tepsin otteluista ja pelaajista sekä analysoi etukäteen tilastojen kautta tulevat vastustajajoukkueet.

Varpu Allenius haaveilee Tanssikoulu Å:n nousevan Turun ikonien joukkoon

Tanssikoulu Å:n takana olevilla Varpu Alleniuksella ja Olli Santalahdella on vielä pitkiä työpäiviä edessä ennen heinäkuun alkua, jolloin toiminta alkaa.

Varpu Alleniuksen ja Olli Santalahden vappu sujui tänä vuonna rauhallisesti.

Otteluanalyysi: Inter kukoistaa Kupittaan tekonurmella

Petteri Forsell oli pelipäällä. Hän pohjusti Interin toisen osuman.

Kaksi peliä Kupittaan uudella tekonurmikentällä uuden päätykatsomon edessä. Kaksi voittoa, kuusi pistettä maalierolla 5–0. Nyt uhriksi joutui Honka, jonka Inter voitti jalkapalloilun Veikkausliigan kamppailussa 2–0.

Naisten Superpesiksen uuden mestaruuspokaalin suunnittelija on turkulainen Heini Aho

Heini Aho.

Naisten Superpesikselle suunnitellaan uusi mestaruuspokaali, joka jaetaan ensimmäisen kerran kauden 2023 päätteeksi suomenmestaruusjoukkueelle. Naisten Superpesiksen pelaajat valitsivat kolmen ehdotuksen joukosta voittajaksi taiteilija Heini Ahon työn. Mestaruuspokaali julkistetaan syyskuussa.

Kaksinkertainen Suomen mestari Casimir Jürgens Turun Palloseuraan

Casimir Jürgens vaihtaa mustavalkoiseen nuttuun.

Puolustaja Casimir Jürgens siirtyy Turun Palloseuraan Tampereen Tapparasta kahden vuoden sopimuksella. Kaksinkertainen Suomen mestari vahvistaa TPS:n takalinjaa. Helsinkiläislähtöinen 28-vuotias puolustaja on voittanut urallaan myös Champions Hockey Leaguen mestaruuden.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.