Turussa halutaan ottaa käyttöön enimmillään tuhannen euron sitoutumispalkkio sosiaali- ja terveysalojen rekrytointiongelmien helpottamiseksi
Sosiaali- ja terveyssektorilla on ollut koko maassa rekrytointivaikeuksia. Turku haluaa turvata sosiaali- ja terveyspalveluidensa saatavuuden ja laadukkuuden ottamalla käyttöön sitoutumispalkkio joillakin hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden henkilöstöryhmillä.
Rekrytointiongelmat ovat yleisiä myös muissa kunnissa. Monet kunnat ovat tehneet omia paikallisia ratkaisujaan, joilla on pyritty tehostamaan rekrytointia.
Rekrytointiongelmia on erityisesti vanhuspalvelujen kotihoidossa sekä tehostetussa palveluasumisessa, sairaalapalveluissa, perhe -ja sosiaalipalveluissa ja terveysasemien hoitohenkilöstössä. Edeltävän kuuden kuukauden ajalta täyttämättä on jäänyt sairaalapalveluissa 15 sairaanhoitajan vakanssia, vanhuspalvelujen tehostetussa asumispalvelussa 25 lähihoitajan vakanssia sekä kotihoidossa 59 lähihoitajan vakanssia. Kokonaisuudessaan hyvinvoinnin palvelualueella on täyttämättä tällä hetkellä 200 avointa sairaanhoitajan vakanssia ja 274 lähihoitajan vakanssia.
Turussa esitetään otettavaksi käyttöön sitoutumispalkkio, jonka avulla pyritään sitouttamaan työntekijät pysymään kaupungin palveluksessa. Sitoutumispalkkiolla tavoitellaan myös työurien pidentämistä eli sitouttamaan eläköitymistä harkitsevat työntekijät jatkamaan työntekoa kaupungin palveluksessa.
Kertapalkkiona maksettava sitoutumispalkkion suuruus on enimmillään tuhat euroa. Kertapalkkio maksetaan, jos henkilön työsuhde on voimassa 31. joulukuuta ja työsuhde on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta. Osa-aikaisille työntekijöille sitoutumiskertapalkkio maksetaan työssäoloajan suhteessa.
Kesäajan sijaisille ja muille määräaikaisille työntekijöille maksetaan palvelussuhteen päättymisen yhteydessä 500 euron suuruinen sitoutumispalkkio. Sitoutumispalkkion piiriin kuuluu yhteensä noin 2 900 vakanssia, joiden kustannusvaikutus on arviolta 3,8 miljoona euroa sivukuluineen.
Sitoutumispalkkio esitetään otettavaksi käyttöön vanhuspalvelujen kotihoitoon ja tehostettuun palveluasumiseen hoitohenkilökunnalle (noin 2 000 vakanssia), terveyspalvelujen ja sairaala-, ja terveysasemien hoitohenkilökunnalle (noin 680 vakanssia) sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen avo-, sijais- ja jälkihuollon sosiaalityöntekijöille ja ohjaajille sekä sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijöille (noin 200 vakanssia)
Esitystä käsitellään hyvinvointipalveluiden yhteistoimintaelimessä (16.5.), sosiaali- ja terveyslautakunnassa (18.5.), kaupungin yhteistyötoimikunnassa (24.5.) ja kaupunginhallituksessa (30.5.).
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)