Lieto ja Marttila Suomen yritysmyönteisimpiä kuntia
Varsinais-Suomen maakunta sai menestystä Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä. Lieto voitti yrittäjämyönteisimmän kunnan tittelin neljättä kertaa peräkkäin omassa keskikokoisten kuntien sarjassaan. Marttilan kunta kohosi omassa alle 10 000 asukkaan sarjassaan kahden vuoden takaiselta hopeasijalta kirkkaimmalle mitalille.
Varsinais-Suomen maakunta paransi tulostaan alueellisessa vertailussa sijalta kuusi kolmen parhaan joukkoon. Liedon ja Marttilan lisäksi kymmenen yritysmyönteisimmän kunnan joukkoon kuuluivat omissa sarjoissaan Aura (10. pienet kunnat), Naantali (5. keskikokoiset kunnat), Paimio (8. keskikokoiset kunnat) ja Salo (8. suuret kunnat).
IROResearch kysyi yrittäjiltä Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–4.4. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomessa vastaajia oli 962, mikä oli koko valtakunnassa toiseksi eniten.
Varsinais-Suomen maakunnan kokonaisarvosana kuntien elinkeinopolitiikan osalta oli 3,26 (asteikolla 1–5). Tulos oli kahden vuoden takaisiin tuloksiin nähden 0,19 parempi. Alueiden välisessä vertailussa Varsinais-Suomi sijoittui kolmanneksi. Koko maan kokonaisarvosana oli 3,08.
– Tavoitteenamme on olla Suomen yritysmyönteisin maakunta, joten suunta on oikea. Viimeisen kahden vuoden aikana olemme panostaneet kuntien kanssa tehtävään yhteistyöhön entistäkin enemmän, kun olemme järjestäneet kuukausittain kuntajohdolle ja yrittäjille yhteisiä neuvotteluja. Lisäksi koulutamme kuntien virkamiehiä säännöllisesti mm. hankinnoista ja siitä, miten palveluprosesseista voitaisiin tehdä nykyistä yrittäjäystävällisempiä, kertoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.
Yrittäjien mielestä Varsinais-Suomessa kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys ja elinkeinopolitiikan asema ovat valtakunnan tasoa paremmalla tolalla. Parhaimman arvosanan varsinaissuomalaiset yrittäjät antavat kuntien tuottamille yrityspalveluille, joista alue sai kokonaisarvosanaksi 3,30 (1–5 asteikolla).
Jo neljättä kertaa peräkkäin Suomen yritysmyönteisimmäksi kunnaksi (10 000–50 000 asukkaan sarjassa) valittu Lieto sai yrittäjiltä kokonaisarvosanan 4,35. Tulos on jopa vuoden 2020 tulosta 0,17 parempi.
Tuore Liedon kunnanjohtaja Mika Ingi uskoo tietävänsä salaisuuden Liedon jatkuvan menestyksen takana.
– Kaiken takana on yrittäjien aito kuunteleminen ja se, että kaikkia yrittäjiä palvellaan tasavertaisesti, Ingi toteaa.
Virkamiehet eivät jää Liedossa virastotalon uumeniin, vaan tapaavat yrityksiä myös kentällä. Viime vuoden aikana Liedon yritys- ja elinkeinopalveluista vierailtiin yrityksissä 1 164 kertaa.
– Tässä työssä täytyy uskaltaa olla lähellä ja siellä missä asiakkaatkin ovat. Emme myöskään juoksuta asiakkaitamme, vaan koitamme pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Haluamme palvella yrittäjämäisellä otteella ja niin, kuin haluaisimme itseämme palveltavan, kommentoi Liedon yritys- ja työllisyyskoordinaattori Mika Stepanoff.
Ingi ja Stepanoff uskovat myös yhteistyön voimaan. Ei riitä, että kunta panostaa hyvään yhteistyöhön ja elinvoimaisuuteen, vaan koko yrittäjäkenttä täytyy saada mukaan. Yrittäjien positiivinen palaute ja kunnan menestys kuntabarometrissa onkin vuosien yhteistyön ja satojen ihmisten tekemän työn summa. Myös yhteishenki on Liedossa korkealla.
– Olen tulkinnut asian niin, että yrittäjien ja muiden toimijoiden kesken ei ilmene minkäänlaista kateutta, vaan porukkaa auttaa toinen toisiaan, Liedon Yrittäjien puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi taustoittaa.
Vuonna 2020 toiseksi sijoittunut Marttilan kunta kipusi tämän vuoden kuntabarometrissa Suomen yrittäjämyönteisimmäksi kunnaksi omassa pienten kuntien sarjassaan. Myös yrittäjien antama keskiarvo parani kahden vuoden takaisesta 0,26 yksikköä. Yrittäjät antoivat Marttilalle tänä vuonna kokonaisarvosanaksi 4,35.
Marttilan kunnantalolla tieto voitosta otettiin vastaa iloisin mielin.
– Tavoitteenamme on, että aina kun yrittäjä ottaa yhteyttä meihin päin, hänet palvellaan loppuun saakka. Kiireisen yrittäjän ei pidä joutua odottelemaan puhelimessa tai häntä ei tule pallotella virkamieheltä toiselle, Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisila kertoo.
Paikallisen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Maija Virtanen vahvistaa Maisilan tavoitteiden onnistuvan myös käytännössä.
– Kunnan ja yrittäjien yhteistyö on kehittynyt erittäin toimivaksi. Carita ja Jaakko (Salmi, elinkeinoasiantuntija) vastaavat aina puhelimeen tai soittavat vähintään takaisin. Yhteistyö on sujuvaa ja nopeaa.
Maisilan mukaan ovet ovat aina avoinna yrittäjille. Vaikka viimeisen kahden vuoden aikana ei yrittäjiä ollakaan pystytty pandemian johdosta tapaamaan entiseen malliin, on yhteydenpidosta huolehdittu muilla tavoin.
– Meillä yrittäjät voivat luottaa siihen, että mikäli asiat ovat kunnan hoidettavissa, tulevat ne järjestymään parhain päin, sanoo Maisila.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)