Otteluanalyysi: Interin puolustuksella avoimien ovien päivä

Aleksi Paananen ampui Interin 2-2-tasoituksen.
Aleksi Paananen ampui Interin 2-2-tasoituksen. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Inter hakee pinnoja vieraskentiltä jalkapalloilun Veikkausliigassa mutta Kupittaalla on tuskaista. Ottelu Ilvestä vastaan päättyi 22 ja lähellä oli, etteivät vieraat vieneet koko pottia. Kahdesti Ilves meni johtoon ja kahdesti Inter nousi tasapeliin. Vieraiden tykki oli hyökkääjä Kai Meriluoto, joka teki kaksi maalia. Inter hyökkäyspeli tuottaa tulosta mutta puolustaminen ei ole samaa tasoa. Balanssi puuttuu.

Inter–Ilves 2–2 (0–0).

Maalit: 51. Kai Meriluoto 0-1, 53. Daniel Haro 1-1, 60. Meriluoto (Tuomas Ollila) 1-2, 80. Aleksi Paananen 2-2.

Yleisöä: 1 628.

Kentän kunkku: Kai Meriluoto, Ilves. HJK:lla on tapana päästää lupauksiaan muualle lunastamaan kannuksiaan. Nyt vuorossa on Meriluoto, 19, joka pelaa Ilveksessä lainasopimuksella. HJKIlves-väylä vetää hyvin. Moni on onnistunut ennen Meriluotoa eikä hän tee poikkeusta. Maaleja on kasassa jo kuusi. Todellinen snaipperi, joka on kärppänä kiinni pallossa rangaistusalueella. Janoaa maaleja ja tekee niitä.

Illan erikoisuus: Tilastot. Laukaukset Interille 2215, maalia kohti 75. Rikkeet 715, torjunnat 35. Kaksi tolppalaukausta ja hukattuja tilaisuuksia. Poikkeuksellisen paljon merkintöjä ja tapahtumia yhteen kotimaiseen liigaotteluun. Tässä pelissä ei nyhjätty.

Matsin surkeinta: Kenttä näyttää jo paremmalta mutta raskas se on yhä pelata. Interin luotsi Miguel Grau piti lehdistötilaisuudessa melkoisen kenttäräpin. Inter ei pääse luonnonurmelle harjoittelemaan. Graun mukaan nurmi on liian pitkä. Syynä on se, ettei kentänhoitajia ole töissä viikonloppuna. Niin tai näin, sekä Inter liigassa että TPS Ykkösessä tekevät tulosta vieraskentillä mutta Kupittaalla on paljon vaikeampaa. Kotikenttä ei jostain syystä tunnu kotikentältä. Kotietua ei ole.

Tuhlaajapoika: Petteri Pennanen, Ilves. Entinen TPS-pelaaja sai avopaikan 69. peliminuutilla. Ilves johti 21, joten... Maali oli tyhjä mutta Pennasen laukaus epäonnistui pahasti ja pallo livahti ohi maalin. Kenttä taisi jälleen kerran tehdä tepposet virhepomppuna. Seurauksena oli huono osuma palloon.

Kuka pääsi helpoimmalla?: Vauhtia piti kaikilla pelaajista erotuomaristoon ja pallopoikiin, jotka hakivat pelivälinettä välillä parkkipaikalta asti. Hiljaisinta oli porteilla, sillä yleisö ei vielä löydä katsomoon entiseen malliin. Sillä taitaa olla juuri nyt tekemistä myös yhden toisen lajin MM-kisojen kanssa.

Mitä sanottiin?

Miguel Grau, Inter: Emme saaneet kolmea pistettä. Välillä olimme parempia, välillä Ilves. Ensimmäisen jakson jälkeen olisimme mielestäni ansainneet enemmän. Toisella jaksolla Ilves oli parempi kuin me. Reaktiomme oli hyvä. Tulos ei ole okei kotona. Täytyy parantaa. Tämä on jalkapalloa. Edellinen harjoituksemme luonnonnurmella oli HIFK-ottelu. Emme saa edes koskea nurmea. Nurmi oli liian pitkä. Nurmi oli leikattu eilen, kukaan ei ole ollut töissä tänään. Eikä yksikään harjoituskenttä ole kunnossa. Kaupungin täytyy miettiä miten se pitää huolta kentistä. Haluamme tehdä työmme, mutta se ei ole helppoa.

Toni Kallio, Ilves: Loppujen lopuksi pettynyt fiilis. Peli oli meillä ihan täysin kontrollissa. Saatiin toisen jakson alkuun kaivattu johtomaali. Oli saumat kolmeen yhteenkin. Mentaalisesti jotain tapahtui. Jotenkin jähmetyttiin. Jähmetyttiin ihan täysin. Ei saatu mistään lisää energiaa. Kenttä tuntui raskaalta. Ei olla ihan totuttu noin pehmeään. Emme ole päässeet vielä harjoittelemaan nurmelle. Toisella jaksolla painotettiin sitä, että mennään vähän vauhdikkaammin eteenpäin. Yhdeksän kertaa kymmenestä saa menettää pallon mutta jos onnistut kerran ja teet maalin, se riittää. Aloitettiin toinen jakso hyvin ja saatiin palkinto.

Analyysi: Harvinainen peli Veikkausliigaan. Tilastojen mukaan Interillä oli 22 laukausta, Ilveksellä 15. Maalia kohti ammutuissa laukauksissa numerot olivat 75. Tilanteita ja maalintekoyrityksiä oli poikkeuksellisen paljon. Sattui ja tapahtui.

Peli oli myös taktinen. Ilves prässäsi ylhäältä, kun joukkue tunnisti hetken koittaneen. Ensimmäinen maali syntyi juuri korkean prässin seurauksena. Ilves riisti pallon hyökkäysalueella. Doni Arifi ampui tolppaan ja Meriluoto iski paluupallosta voimalla maaliin.

Mutta ei Ilveskään koko ajan prässännyt. Etenkin toisella puoliajalla se pystyi myös pitkiin hyökkäyksiin, jotka johtivat maalintekoyritykseen. Ilveksen toinen maali oli malliesimerkki tästä. Arifi syötti pystyyn Rodrigo Arcieron selustaan ja vapautti laitapakki Tuomas Ollilan keskittämään. Meriluoto oli jälleen haaskalla ja vei keltapaidat johtoon.

Inter osoitti kuitenkin luonnetta ja tasoitti kahdesti. Daniel Haro siivosi pallon läheltä verkkoon, kun Rasmus Leislahti torjui Juho Hyvärisen laukauksen eteensä. Interin toinen maali syntyi vaparin jälkitilanteesta. Petteri Forsell lähetti tulisen kudin, jonka Leislahti torjui vain vaivoin. Meriluoto purki pallon suoraan rangaistusalueen rajalle Aleksi Paanaselle. Vaihtomies napautti pallon ulkosyrjällä takakulmaan.

Jos tasapeli HIFK:ta vastaan tuntui tappiolta, niin nyt fiilis oli toinen. Tasapeli oli oikeutettu tulos, mutta nähdyn kaltaisella puolustamisella parempaa ei kannattanut pyytää.

Interin hyökkäyspeli oli erittäin mallikasta jo ensimmäisellä jaksolla. Parhaasta tilanteesta Tommi Jyry ampui tolppaan. Hyökkääminen oli hyvää myös toisella jaksolla, mutta puolustaminen ei ole samaa tasoa. Kenttätasapaino horjuu. Voi kysyä kärsiikö puolustaminen hyökkäysorientaatiosta. Johtaako hyökkääminen huonoon puolustamiseen? Näin yksinkertaiselta se ei näyttänyt. Ilves haki mahdollisuutensa kovalla korkealla prässillä mutta se pystyi murtamaan Interin linjat etenkin toisella jaksolla myös pitkien, hitaiden hyökkäysten päätteeksi. Selvää kaavaa ei ollut. Ei kaikki Interin heikkoutta ollut. Ilves oli hetkittäin erittäin hyvä.

Selvää on että Inter päästää liikaa maaleja ja puolustaa boksiaan huonosti. Jottan tarttis tehrä. Hyökkäyspäässä mylly jauhaa tilanteita ja maaleja syntyy. Voittoon asti sekään ei näytä riittävän Kupittaalla.

Inter (43–3): Walter Viitala; Juho Hyvärinen, Roger Bonet, Rick Ketting, Rodrigo Arciero (67. Aleksi Paananen); Petteri Forsell, Noah Nurmi (85. Markus Arsalo), Tommi Jyry; David Haro, Benjamin Källman, Matias Tamminen.

Ilves (4–3–3): Rasmus Leislahti; Tuomas Ollila, Mikael Almen, Kalle Katz, Aapo Mäenpää (85. Tatu Miettunen); Axel Vidjeskog, Doni Arifi, Yusif Moussa (61. Eric Oteng); Tuco (85. Momodou Sarr), Petteri Pennanen, Kai Meriluoto.

Erotuomari: Peiman Simani.

Varoitukset: Katz ja Yusif, Ilves.

Lasse Virtanen

Turun Biotiedekeskuksessa kehitettiin uusi menetelmä suolistomikrobien tutkimiseen

Professori Laura Elon tutkimusryhmä Turun Biotiedekeskuksesta on kehittänyt uuden menetelmän mikrobiston toiminnan tutkimiseen proteiinitasolla. Uudesta menetelmästä on mahdollisesti laajaa hyötyä mikrobistotutkimuksessa uudella toiminnallisella tasolla. Suoliston bakteerien toiminnan tunteminen on keskeistä ihmisen terveyden tutkimuksessa ja mahdollisten kytkösten ja hoitokeinojen löytämisessä eri sairauksiin. Aiemmat tutkimukset ovat pääosin keskittyneet mikrobiston koostumuksen selvittämiseen, mutta ihmisen suoliston mikrobiston toiminnoista on edelleen varsin vähän tietoa.

Oletko huolissasi hintojen nousemisesta? – Näin saat rahasi riittämään

Kuluneen vuoden aikana inflaation nousu on ollut merkittävän suurta. Inflaatio heikentää rahanarvoa, mikä puolestaan johtaa hintojen nousemiseen. Kuluttajat voivat kuitenkin itse vaikuttaa siihen miten hintojen nousu näkyy arjessa. Kun hyödykkeiden hinnat nousevat, täytyy rahaa silloin saada säästöön jostain muusta. Listasimme tähän kahdeksan säästövinkkiä, miten saat rahasi riittämään, kun päivittäisten hankintojen hinnat nousevat.

Tule tekemään Turku-kransseja tunnelmalliseen työpajaan

Turkuseura toteuttaa yhteistyössä kukka-alan yrittäjän Gina Suomen kanssa työpajan, jossa osallistujat pääsevät tekemään Turku-aiheisia kukkakransseja. Tapahtuma järjestetään Turun Vanhassakaupungissa, Brinkkalan talon sisäpihalla tiistaina 23. elokuuta klo 17–19.30.

Helteet keskeyttäneet kalastuslupien myynnin eri puolilla Suomea

Metsähallituksen kalastuskohteiden lupamyyntiä on jouduttu sulkemaan lämmenneiden vesien vuoksi eri puolilla maata. Monilla kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta jo kriittisen korkeaksi. Tällä hetkellä lupamyynti on keskeytetty kahdeksalla kohteella, ja tilannetta arvioidaan uudelleen 11.7. Asiakkaita kehotetaan siirtämään jo hankitut kalastusluvat myöhempään ajankohtaan.

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Korkeimman oikeuden ennakkopäätös vaarantaa eläinten hyvinvoinnin

Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ” Kike ” Elomaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa. Hän kysyy miten hallitus tulee tehostamaan eläinsuojeluviranomaisten toimintaa ja onko hallituksella tahtoa laajentaa eläinsuojeluviranomaisten toimivaltaa erityisesti eläinten omistusoikeudesta päättämisen suhteen.

Kadunrakennustöitä Juhana Herttuan puistokadulla

Kadunrakennustyö alkaa tiistaina 5. heinäkuuta Juhana Herttuan puistokadulla, välillä Juhana Herttuan puistokatu 16 – Ebba Brahen katu. Yksi ajokaista pois käytöstä molemmista ajosuunnista. Liikenne tulee ruuhkautumaan merkittävästi Juhana Herttuan puistokadulla aamu- ja iltalaivojen lähtöjen aikana.

Åbo Akademin varainhankinta sujui yli odotusten

Åbo Akademin varainhankintakampanja ylitti odotukset. Kohdennetun rahoituksen suurimpia vastaanottajia olivat kasvatustieteen, luonnontieteiden, humanististen tieteiden ja tekniikan koulutusalat.

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä tulee olla tästä päivästä alkaen biojäteastia tai kompostori

Biojätteenkeräys laajenee Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueella uuden jätelain mukaisesti tänään perjantaina 1. heinäkuuta. Taajamassa sijaitsevilla viiden tai useamman huoneiston asuinkiinteistöillä tulee olla pihassa joko biojäteastia tai biojätekompostori viimeistään heinäkuun alusta alkaen.

Suomen Osuuspankin hallinto nimetty

Suupohjan Osuuspankin, Liedon Osuuspankin ja Piikkiön Osuuspankin sulautumisesta syntyneen Suomen Osuuspankin hallintovalinnat on julkistettu. Liedon Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja Jussi Karttila valittiin pankin hallitukseen.

Kansanedustaja Sandra Bergqvist haluaisi Turun lentoasemalle lisää lentoyhteyksiä

Sandra Bergqvist.

Koronapandemia on vaikuttanut lentoliikenteeseen ympäri Suomea. Lentomatkojen kysyntä on jälleen kasvanut samalla kun lentoyhteyksien tarjonta Turun lentoasemalta on heikentynyt selvästi. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on huolestunut tästä kehityksestä.

Turun Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa

Herttuankulman asemakaava-alueen rakentaminen alkaa tällä viikolla ja kestää lokakuuhun 2025 saakka. Tässä vaiheessa rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin niin, että Juhana Herttuan puistokadulle tulee käyttöön kiertotie, joka on käytössä elokuun loppuun.

Merivartioston kyytiin voi loikata viikonloppuna Twitter-maratonissa

Länsi-Suomen merivartiosto (LSMV) järjestää tulevana viikonloppuna Twitter-maratonin. Twiitteriin ilmoitetaan jokainen saatu tehtävä 24 tunnin ajalta, työturvallisuuden ja asianomaisten yksityisyyden huomioiden.

Turku toisena Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa

Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingin kakkonen on jo toista kertaa peräkkäin Turku. Kaupunkirankingissa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Koronan vaikutukset kaupungin vuokra-asuntomarkkinaan ovat olleet kokonaisuutena vähäiset, mutta kiinnostus suurempia asuntoja kohtaan on kasvanut selvästi pandemian aikana. Vuokrien nousu oli Turussa koko maan nopeinta.

Itäharjun Prisman kierrätyspiste muuttaa

Turun Prisma Itäharjun yhteydessä sijaitseva Rinki-ekopiste on siirretty toiselle puolelle kaupan pihaa. Syynä ovat rakennustyöt. Rinki-ekopisteellä kerätään muovi-, kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia sekä kodin pienmetallia. Lisäksi Ringin kumppanit keräävät pisteellä paperia ja vaatteita.

Turun yliopisto ylitti viiden miljoonan euron keräystavoitteensa

Turun yliopiston tohtoripromootio toukokuussa 2022.

Turun yliopisto on kerännyt lahjoituksia yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä noin 5,2 miljoonaa euroa valtion vastinrahakaudella 15.6.2020–30.6.2022. Vastinrahakausi päättyy tänään. Turun yliopiston tavoite oli kerätä 5 miljoonaa euroa.

Sinilevien määrä nousussa rannikkovesissä

Sinilevä on runsastunut merialueilla, ja havainnot painottuvat Saaristomeren sisä- ja välisaaristoon. Avomerialueen sinilevähavainnot sijoittuvat enimmäkseen ulkosaariston suojaisiin kohtiin. Myös järvissä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää, Säkylän Pyhäjärvellä runsaamminkin.

Uudet tuulivoimapuistot liki kolminkertaistavat Naantalin Energian tuulisähkötuotannon

Parhan tuulivoimapuisto.

Pyhäjoen Parhan tuulivoimapuisto ja Haapaveden Hankilan tuulivoimapuisto lähes kolminkertaistavat Naantalin Energian nykyiset tuulisähkön tuotanto-osuudet. Uudet tuulivoimapuistot vihittiin käyttöön peräkkäisinä päivinä 29. ja 30. kesäkuuta. Ne tuottavat jatkossa merkittävän osan Naantalin Energian myymästä tuulisähköstä. Molempien puistojen rakennuttajana on Puhuri Oy, josta Naantalin Energian osakkuusyhtiö Katternö Kraft Oy omistaa suuren osuuden.

Urheilu

Luisteluguru Tiia Hurme kehuu Varissuon jäähallin uutta jäädytystekniikkaa

Varissuon jäähallissa on uudella jäädytystekniikalla tehty jää. Uuden jäädytystekniikan tavoitteena on entistä parempi jään laatu. Jäädytystekniikalla tavoitteellaan sitkeää, liukasta, kirkasta sekä energiatehokasta jäätä.

Maalivahtilupaus Ada Liljeström: ”Unelmoin, että pääsisin Helmarien matkaan”

Ada Liljeströmin vahvat otteet on pistetty merkille maajoukkuevalmentajien keskuudessa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue selvitti tiensä EM-lopputurnaukseen jo viime vuoden puolella. Helmarit eivät jättäneet mitään epäselväksi, vaan voittivat oman karsintalohkonsa. Suomi joutuu kuitenkin itse kisoissa todella hurjaan kyytiin, sillä samaan alkulohkoon arvottiin Saksa, Espanja sekä Tanska. Jalkapallon mahtimaita kaikki.

Inter kaipaa hyökkäykseensä maalintekovoimaa Benjamin Källmanin lähdön myötä

Benjamin Källman on tehnyt viime vuosina tasaisesti tulosta Interin hyökkäyksessä.

Vielä keskiviikkoiltana Benjamin Källman nähtiin Kupittaan nurmella, kun Inter pudotti HJK:n jatkosta Suomen Cupissa. Sen jälkeen edessä ovat ulkomaan kentät. Toivottavasti pysyvämmin kuin muutaman vuoden takaisilla lainapesteillä, jotka eivät johtaneet läpimurtoon kansainvälisillä kentillä.

Otteluanalyysi: Inter pudotti Klubin cupista rankkareilla

Benjamin Källman nähtiin viimeistä kertaa Interin paidassa, ainakin toistaiseksi.

Inter kohtasi HJK:n jo kolmannen kerran tällä kaudella, nyt Suomen cupin puolivälierissä Kupittaalla. Inter voitti maalittoman varsinaisen peliajan jälkeen rangaistuskisassa maalein 5-4 ja eteni välieriin yhdessä FC Lahden, Kuopion Palloseuran ja HIFK:n kanssa. Inter kaikki laukaisijat eli Petteri Forsell , Benjamin Källman , Matias Ojala , David Haro ja Roger Bonet vetivät pallon verkkoon. HJK:lla onnistujia oli neljä ( David Browne , Anthony Olusanya , Pyry Soiri ja Arttu Hoskonen ) mutta kun kisan ensimmäinen ampuja eli Bojan Radulovic kiskaisi pallon taivaan tuuliin, eteni Inter jatkoon. Keskinäisissä kohtaamisissa voitot ovat Interin hyväksi 2-1.

Interin junioreita nimetty UEFA:n A-malliryhmäleirille

Interistä on nimetty yhteensä viisi 2006–07 syntynyttä junioria UEFA A -malliryhmäleirille. Leiri järjestetään Eerikkilän urheiluopistolla 4.–7. heinäkuuta.

Helmarit hioo EM-kuntoa Kupittaalla maanantaina

Suomen naisten A-maajoukkue pelaa toiseksi viimeisen EM-kisoihin valmistavan ottelunsa maanantai-iltana Kupittaalla. Kello 18.15 alkavassa ottelussa vastaan asettuu Japani.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.